Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 24

Wątek: Ukrwienie mózgowia a noszenie w pionie

Chustofanka Awatar claribell
    Miejscowość
    Kraków / Czaniec

Domyślnie Ukrwienie mózgowia a noszenie w pionie

Właśnie w dyskusji jako argument antychustowy pojawiła się kwestia ukrwienia mózgowia dziecka, jak jest długo noszone w pionie - i w sumie mnie to zastrzeliło, bo nie wiem jak skontrargumentować
    Że niby układ krwionośny noworodka nie jest na tyle wydolny, żeby sprawnie zaopatrywać mózgowie w pionie.
    Długo już forum czytam, ale nie znalazłam wcześniej takiego problemu i odpowiedzi na to pytanie... Więc jak to jest?

A tak szyje moja Mama :* - www.efartuchy.pl

Chusteryczka Awatar Fusia

Domyślnie

ja nie autorytet i nie jakis znawca ale myśle ze tyle co nosi sie noworodka to mu nie zaszkodzi zresztą moja córa jak tylko była w poziomie to się darła wiec co za róznica czy w pionie w chuście czy w pionie na rękach noworodki dużo śpia wiec akuraT TEZ SIĘ ICH DUZO BEZ PRZRWY NIE NOSI A STARSZE DZECI już ie mają tego problemu ale to moje rozumowanie takie
    Żona Damiana. Matka Róży(28.10.2009), Anieli(1.03.2011) i Łucji13.06.2013
    Doradca Akademii Noszenia Dzieci

Chustofanka Awatar gema
    Miejscowość
    Sokółka

Domyślnie

nie umiem się wypowiedzieć na temat prawdy o tym ukrwieniu (niedokrwieniu) mózgu w pozycji pionowej, ale potrafię wybrać między ewentualnym niedokrwieniem, które mi się wydaje raczej mało prawdopodobne lub mało znaczące, a ryczącym rozhisteryzowanym synem leżącym w łóżeczku, nabierającym coraz większej temperatury z nerwów, kaszlącym z wysiłku od płaczu i wzbierającym ciśnieniem w czaszce z nerwów... ale przecież go nie podniosę, no bo się mózg niedokrwi (to cynizm - oczywiście, że podniosę i będę nosić zawsze, jeśli płacze i mnie potrzebuje, dopóki mi zdrowie pozwoli). Co innego może być najwyżej, gdy dziecko spokojnie śpi... Wtedy staram się zawsze w miarę możliwości, aby wygodnie leżało, bo ile można mieć tych sił, żeby ciągle nosić malucha w końcu i dla siebie czas trzeba znaleźć.
    mama Mikroba, żona delfina
    Michulec cycusiał 1 rok 3 miesiące i 2 tygodnie.

Chustoholiczka Awatar agaja
    Miejscowość
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

e tam, matki w buszu dzieci non stop nosza prze 1,5 roku i jakos watpie by mialy niedokrwienie
    PS fusia, masz bombowy podpis - sie usmiałam

Chustoholiczka Awatar Agnen
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

No cóż, jakby nie było tego jeszcze nikt nie wymyślił Wszystkie dzieci naczelnych noszone są w pionie od początku, więc są do tego przystosowane. Jakiś neurolog by się przydał.

W Poznaniu też nosimy!
    Doradca Akademii Noszenia
    Doradca noszenia ClauWi®

nawróć się!

demona
    Guest

Domyślnie

A w brzuchu jak jest w pionie to tez jest niedokrwiony?? No sorki, mój Maciej obrócił się głową w dół dopiero w przeddzień porodu...

Chusteryczka Awatar Ridibunda
    Miejscowość
    Szczecin

Domyślnie

Cały układ krwionośny czy to noworodka czy dorosłego lepiej działa w pionie (np. pozycja półsiedząca do spania dla osób chorych na serce)... przynajmniej ja takie przekonanie z przedmiotu fizjologia zwierząt i drużyny ratowniczej PCK wyniosłam.
    ] .. ...o o
    . .....( -- )............ ... Doradca Akademii Noszenia
    ... /\( , , )/\
    ^^ ^^ ^^ ^^ ...... Teorie przemijają, żaba zostaje.

Rufin - 20.04.2008,...Inga - 13.07.2012

e-damski.pl - chusty Baby-Doo i LennyLamb

wymianka eko

Chusteryczka Awatar kulka37
    Miejscowość
    Opole

Domyślnie

Wróci Lalika z podróży to się wypowie.Ona wie

Chustofanka

Domyślnie

czyli dzieci w ułożeniu pośladkowym też są mocno niedokrwione......i co kobita ma na głowie stać do porodu?

Chustofanka Awatar sylabelle
    Miejscowość
    Poznań/Luboń

Domyślnie

Ja tam nie wiem, jak to jest naukowo... ale przyznać muszę, że ci anty-chustowi są coraz bardziej kreatywni w wymyślaniu argumentów przeciw... Brawa dla twego interlokutora claribell
    Julka (VII 2009), Kornelia (V 2013), Konstanty (IX 2014)

Mój blog szydełkowy: sylabelle.blogspot.com
    FB: https://www.facebook.com/sylabellesylabelle

Chusteryczka Awatar Fusia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez agaja Zobacz posta
    e tam, matki w buszu dzieci non stop nosza prze 1,5 roku i jakos watpie by mialy niedokrwienie
    PS fusia, masz bombowy podpis - sie usmiałam
    ten po łacinie to ulubione zdanie M odkąd go znam to to cytuje po tym jak w rozmowie z "znawcami"mówi im cos po łacinie (nie koniecznie mądrego) i wtedy jakoś wymiękają i uznają jego racje
    Żona Damiana. Matka Róży(28.10.2009), Anieli(1.03.2011) i Łucji13.06.2013
    Doradca Akademii Noszenia Dzieci

Chustoholiczka Awatar brikola
    Miejscowość
    Opole

Domyślnie

poza tym no błagam, cały dzień dziecka w chuście się nie nosi a czy w chuście czy na rękach i tak dziecko jest noszone w pionie-KAŻDE po kilka godzin dziennie. Więc to dla mnie żaden argument.

Chustomanka
    Miejscowość
    Glasgow, UK

Domyślnie

a ja bym chciala znac zrodlo tego argumentu, tzn. czy to potwierdzaja jakies badania? i czy od razu po spionizowaniu to niedokrwienie nastepuje? i niby dlaczego matka natura nasze maluchy tak mialaby urzadzic glupio, a malych malpek czy innych futrzakow nie?
    i zgadzam sie z brikola, nie widzialam jeszcze dziecka, ktore nie byloby w ten czy inny sposob w pionie noszone... wiec dlaczego akurat w chuscie nie?

Aga, mama Alii

Chusteryczka Awatar kakot
    Miejscowość
    Kraków/Warszawa

Domyślnie

bo jak nosisz w chuście, to już nie możesz podtrzymywać wersji oficjalnej: "Ja go wcale nie noszę, ja tylko na chwilę wzięłam na ręce, a tak to leży grzecznie na płasko, zgodnie z Mądrością Pokoleń" Jaki procent z noszących na rękach przyzna się otwarcie, że nosi długo, że nosi bo lubi, że nosi, bo po to są rodzice i dzieci?

Chustomanka
    Miejscowość
    Glasgow, UK

Domyślnie

kakot no jak tak, to juz rozumiem dlaczego tylko dlugie noszenie w chuscie takie oplakane skutki ma
    a ktoras zauwazyla juz skutki tego zgubnego wplywu chustonoszenia u swojego potomstwa? bo ja sie przyznam, ze nie widze, ponad 7 miesiecy nosze, to juz by byly jakies symptomy, nie?

Aga, mama Alii

Chustodinozaur Awatar panthera
    Miejscowość
    okolice warszawy, później Gdańsk, Wrocław i znów pod Warszawą. aktualnie Gdynia :)

Domyślnie

terapeutka do której trafiliśmy z maćkiem - powiedziała ze od chusty "sie rozleniwiają mięśnie" ...nie bardzo wiem co by to miał znaczyć...
    Damian 07.01.2005
    Maciek 07.09.2009
    Tomek 17.04.2014

J15.01.2013 [']

1% Maciek
    https://subkonta.jim.org/nasze-dzieci/profil?id=778572

uwaga: znikam na weekendy: odwyk i czas dla rodziny

Chusteryczka Awatar truscaffka
    Miejscowość
    Pyrlandia

Domyślnie

kochane, mój Mąż, (dr nauk o kulturze fizycznej, specjalność: fizjoterapia), jak mu przeczytałam powyższy kontrargument antychustowy, stęknął ze swej pozycji horyzontalnej przed telewizorem (uwaga, cytuję i z góry przepraszam moda i pozostałe panie za styl wypowiedzi): "sranie w banie, pier...enie"...

to po naszemu chyba oznacza, że nie ma powodów do obaw
    Ostatnio edytowane przez truscaffka ; 25-04-2010 o 21:41
    Doradca noszenia [/FONT]ClauWi® po kursie zaawansowanym
    Szkoła rodzenia i naturalnego rodzicielstwa GAJA - http://www.gaja-szkolarodzenia.pl/
    Szkoła noszenia TULIPANNA - http://www.tulipanna.pl/
    Stowarzyszenie "Poznań w chuście"

Mama Zosi (04.2007), Zuzi (02.2009) i Justynki (04.2013)

Nymphadora
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez panthera Zobacz posta
    terapeutka do której trafiliśmy z maćkiem - powiedziała ze od chusty "sie rozleniwiają mięśnie" ...nie bardzo wiem co by to miał znaczyć...
    Bo jak lezy i placze godzinami w lozeczku to przeciez trenuje miesnie, bo macha nozkami i raczkami

Powtorze za demona - a co z dziecmi w brzuchu? A co jak sa glowa w dol? Nastepuje przekrwienie?
    Organizm ma juz wystarczajace mechanizmy regulacyjne

Chusteryczka Awatar kulka37
    Miejscowość
    Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez truscaffka Zobacz posta
    kochane, mój Mąż, (dr nauk o kulturze fizycznej, specjalność: fizjoterapia), jak mu przeczytałam powyższy kontrargument antychustowy, stęknął ze swej pozycji horyzontalnej przed telewizorem (uwaga, cytuję i z góry przepraszam moda i pozostałe panie za styl wypowiedzi): "sranie w banie, pier...enie"...

to po naszemu chyba oznacza, że nie ma powodów do obaw

Błagam zgłoś męża na prezydenta!Jeszcze jest czas!!! Jego odpowiedź jest jedynie słuszna w związku z w/w rewelacjami

Chustofanka Awatar claribell
    Miejscowość
    Kraków / Czaniec

Domyślnie

Tak idąc tokiem rozumowania mojego rozmówcy, można by dalej kombinować, że to, że dzieci tak szybko usypiają w chuście mogłoby być spowodowane właśnie tym "niedokrwieniem" - taka reakcja obronna - przejście w stan zmniejszonego zapotrzebowania na tlen i składniki odżywcze, żeby chronić mózg przed uszkodzeniem. Nie wiem, czy istnieje w ogóle taki mechanizm, ale brzmi dość logicznie. Nie mam pojęcia jakby taki argument przebić, bo mówienie, że tyle ludzi nosi i dzieciom nic nie jest, jest mało przekonujące dla sceptyków :/

A tak szyje moja Mama :* - www.efartuchy.pl

Uprawnienia umieszczania postów