-
Chustomanka
Kiedy zaczęłyście z EC i wysadzaniem?
Hej,
jestem całkiem nowa na tym forum, chociaż przeglądam je już od jakiegoś czasu. Zaczęłam rozważać rozpoczęcie EC, ale nie wiem jak się do końca do tego zabrać. Moja córcia ma dwa miesiące i nie wiem czy to nie za późno.
Od paru dni staram się ją obserwować bez pieluszki, ale nie wychodzi najlepiej. Łapiemy jedynie kupkę, ale to chyba tylko dlatego, że jest z reguły po drugim karmieniu po nocy i jestem ją w stanie poznać ewidentnie po minie Julci i wcześniejszych bączkach. Jednak z siusianiem nie ma za wesoło. Z reguły nie zauważę jak siusia, albo nie widzę żadnych szczególnych znaków przed siusianiem, a na pewno nie dźwiękowych, żebym je mogła rozpoznać z daleka.
Jak to było u Was? Kiedy zaczęłyście z EC i po jakim czasie udało Wam się rozpoznawać znaki i jakie one były i czy siedziałyście cały czas przy dziecku? Co z gotowaniem , jedzeniem, sprzątaniem itp.
Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi.
-
Chusteryczka
o widzisz, świetny wątek, pewnie juz takie na forum były, ale ja też chętnie poczytam... ja zaczęłam niedawno, mimo, że mała ma juz 5 miesiecy... 2 miesiące to chyba super, bo gdzies czytałam że najleoiej zacząc do 4 miesiecy.... od jakichś paru dni obserwuję córcię, jak robi siku to mówię "pssiiii" i ona po chyba 2 czy 3 dnaich zrozumiała, że jak psi to siku i wysadzam ją na nocnik i robi wtedy jak mówie psiii. problem jest taki, że bardzo często robi siku i nie zawsze zdązymy, naczy nie widzę jakis super oznak, wysadzam ją bardziej na czuja - po spacerze, po jedzeniu, po spaniu...
z kupą mamy problem, bo mała robi ja tylko jeden góra 2 razy na dzień i żeby przyzwyczaiła sie do dzwieku eeeee musi chyba minąć troche czasu, poza tym zazwyczaj robi rano, kiedy jak ja się zwlokę z łóżka jest już za późno... 
no i czekamy na pieluszki wielo...
napiszcie dziewczyny, jak to było u Was, jak wysadzacie w nocy i kiedy się dziecię całkowicie odpieluchowało?
-
Chustomanka
Mi jest tak ciężko złapać moment kiedy siusia, bo jest tyle do zrobienia w domu, że ne zawsze jestem w stanie nad nią stać i z reguły spóźniam się o chwilkę :/ A co do podobnych wątków to starałam się coś znaleźć ale ciężko było.
-
Chustonoszka
-
Chustomanka
Było, było - szukajcie aż znajdziecie, bo za chwilę nikomu się nie będzie chciało znów na to samo odpowiadać 
Tu możesz wiele znaleźć:
http://www.chusty.info/forum/showthr...j%C4%85cych-EC
http://www.chusty.info/forum/showthr...25418-Co-dalej
http://www.chusty.info/forum/showthr...hlight=bigbabs
Jak przeczytasz, pytaj dalej, jeśli będziesz miała pytania wątpliwości 
A w gotowaniu itp pomaga chusta - dzieci albo nie sikają na rodziców, albo dają silne znaki, bo nie chcą na rodziców sikać (marudzenie, kopanie, wiercenie, wyginanie, wspinanie, wychodzenie z chusty).
Powodzenia!
-
Chusteryczka
to ja mam jeszcze pytanie: jeżeli dziecko jest praktycznie cały czas wysadzane, to po jakim czasie 9w waszych przypadkach) odpieluchowało sie "całkowicie", znaczy, że czeka na nockik, albo wyraźnie daje znaki, że mu sie chce?
(bp u nas własnie wysadzamy na czuja, cięzko powiedzieć jakie są stałe pory oprócz tych wiadomych - po spacerze, po spaniu etc.)
co z nocą (kiedys juz o tym było.. :/) i rano - u mnie zanim wstane z lóżka jest po szystkim (znaczy po kupie zazwyczaj porannej własnie) ... a chciałabym łapac do nocnika.... no i w nocy ja sie nie budze jak dziecko się na bok przewraca, wiec czekać aż w nocy nie bedzie robic wcale czy jak?
z góry dzięki
Uprawnienia umieszczania postów