hmm, nie wiem, wydaje mi się mało prawdopodobne, żeby pieluchy wielorazowe sprawdziły się u dorosłych. Na pewno nie w szpitalach, czy domach opieki. A jeśli chodzi o chorych leżących w domu- pieluchy jednorazowe dla przewlekle chorych są refundowane i kosztują grosze, nie wiem, czy wielorazowe NFZ w ogóle uwzględnia. I przy chorych, którzy często mają infekcje (związane np. z cewnikowaniem) nie wiem, na ile by to higieniczne było (zwłaszcza że PULu nie można za bardzo gotować).
jak kupowałam dla babci było refundowane 60 pieluch na mies. Dla leżących pewnie nie, ale dla chodzących, wyprowadzanych do ubikacji, którym zdarzają się wpadki?
nie wyobrazam sobie tego..opiekowalam sie swoja babcia i nie wybralabym takiego rozwiazania. W zyciu..Nie wyobrazam sobie ani prania - bo trzebaby na pewno jakis silnych srodkow dezynfekujacych, 90 stopni, ani nawet z czego musiala by byc taka pielucha..
Moze dla osob nietzymajacych moczu, ale mimo wszystko kontrolujacych - to owszem..cos w rodzaju grubszej podpaski..
K. i J. 17.07.2008, W. 07.02.2013
1% KRS 0000037904 Cel szczegółowy 26513 Nowacka Katarzyna i Jakub 1% DZIĘKUJEMY!
A ja podrzucę inną myśl, mam w rodzinie dziecko niepełnosprawne, które nigdy samo nie nauczy się załatwiać swoich potrzeb fizjologicznych, właśnie Mamusia Jasia dała mi do myślenia czy nie zapytać mamy tego chłopca czy nie zechciałaby spróbować używać takich pieluszek. Może któraś z mam szyjących byłaby kiedyś chętna do ich uszycia. Chłopiec ma już prawie 5 lat i naprawdę jest dużym dzieckiem, trzeba by uszyć pewnie coś w rodzaju one-size tylko powiedzmy jakoś wagowo większych przedziałów. Widziałam na własne oczy jaki problem jest z przebraniem takiego dziecka, raz że już ciężki a drugi raz że to jednak nie są już takie niemowlęce kupkiTo naprawdę duży problem, tam tony pampersów idą... Pewnie są refundowane, ale akurat o to nigdy nie pytałam.
Ostatnio edytowane przez dokebu ; 25-04-2010 o 20:47
No właśnie. Nie można zakładać,że takie rozwiązanie nie sprawdziloby się u dużego dziecka lub dorosłego. Czym różni się kupa 2 latka od 5 lub 50 latka? Śmierdzi tak samo.
Wierz mi, kupa 50 latka lub np. doroslej osoby karmionej przez sonde rozni sie bardzo od kupy 2 latka. Wielkoscia tez
Wydaje mi sie, ze do tej pory wszystkie osoby, ktore wypowiedzialy sie w watku, ze "sobie nie wyobrazaja" to wlasnie te, ktore maja doswiadczenie pod tym wzgledem.
Oj inaczej śmierdzi, inaczejniestety, widziałam na własne oczy i poczułam... Być może właśnie dlatego jednorazówki w tym względzie są dlatego lepsze, bo nie trzeba ich prać! Gdyby chodziło o koszty i brak refundacji to pewnie by było sporo chętnych na wielorazówki dla swoich podopiecznych.
Także sama już nie wiem czy by się na 100% sprawdziły takie pieluchy...
Ostatnio edytowane przez dokebu ; 25-04-2010 o 21:15