po dzisiejszej wizycie w bibliotece chyba zacznę pisać recenzję książek dzieciowych... ktos bedzie chętny czytać?![]()
po dzisiejszej wizycie w bibliotece chyba zacznę pisać recenzję książek dzieciowych... ktos bedzie chętny czytać?![]()
Ja kupiłam i starszemu nawet się podoba. Ten cieni papier to cienki karton. Taki sam jest w Muminkach otwórz okienko i trzyma się nieźle juz kilka lat. A czytane były namiętnie.
Rozumiem ze wersja angielska jest lepiej wydana, ale ja nie widziałam wiec dla mnie polska jest ok
Nie tak.
Nie teraz.
Nie w ten sposób.
Pojawia się zbyt wcześnie i zbyt nieoczekiwanie.
To, co nieuchronne
Jest potwornie przedwczesne.
Powinno przyjść dopiero później.
Jutro. Za rok. Za sto lat.
[Gerhard Zwerenz]
Aaa jak taki jak w Muminkach, to powinien być OKdzięki
Miszka 30.03.2012r.i Miko 19.02.2015r.
dziewczyny a czytałyście "Wodnikowe Wzgórze" Richarda Adamsa? W książce opisany świat widziany oczami królików. Właśnie szukam dla mojej starszej u której nastała królicza pasja, ale nijak znaleźć nie mogę...
Natalia (03.10.2008), Bartuś (15.04.2013)
i Alicja- aniołek... (06.04.2014- 11 tc.*)
To u mnie chyba skończy sie na kolejnym Albercie, Franklinie jakimś może. Mama Mu u nas zupełnie szału nie zrobiła więc nie kupuje na razie kolejnych. A w tej Meli to malutko tekstu bardzo ale może wezmę na próbę?..
Kalina 14.07.2012 i Beniamin 25.10.2014
tylko w tej części jest niewiele o dinozaurach, a znacznie więcej o ludziach prehistorycznych.
Głosy przyrody - z tej serii mamy o rycerzach, i bardzo przypadła nam do gustu, inforamcji sporo, dźwięk jest ok, wszyscy chętnie do niej zaglądamy
Mam pytanie odnośnie Tappiego dla starszych (te grubsze tomy - opowieści o podróżach po morzu, górach i lesie) - od jakiego wieku?
U nas ostatnio hitami są Zimowa wyprawa Ollego (poczytaliśmy o tym, czego w tym roku prawie nie doświadczyliśmy, czyli o śnieguoraz Trzej zbójcy Ungerea - było już o tym? Nie pamiętam, a pozycja warta przeczytania i obejrzenia
J. 2010, W. 2013, A. 2021
Wg mnie nie, ale to zależy jaka twoja 3,5 latka, mój syn pokochał go mając lat prawie 6.
Pana Kuleczkę, Wesołego Ryjka, Mamę Mu.
"Brzechwa dzieciom" wydany tak samo, jak 30 lat temu (musiałam kupić jak tylko zobaczyłam, bo identyczną miałam w dzieciństwie)
Seria o Maksie, "Od 1 do 10", i genialna "Księga dźwięków".
W Kochanym zoo najgorszy jest mały format. Te okienka do otwierania mikrusie są i nie poręczne moim zdaniem. Otwierać ciężko jest mojemu 4 latkowi. A ja to kupiłam dla niespełna dwulatki. Zawiedziona jestem. Muminki okienkowe mamy swego czasu był to hicior. Ale one większe i znacznie prościej je otworzyć.
Fistaszek jest z nami od lutego 2011
nie widzę co masz na półceMiejsce na miotle, Gruffalo czy Dziecko Gruffalo, o, może Misiowa piosenka Chauda (ten od Binty te cons.), Pomelo zawsze jest dobry
, może coś o Billym - pożyczyliśmy z biblio Billy jest zły i bardzo mi się podoba, mój może jeszcze ciut mały, choć może jutro spróbuję, ale ze starszymi czytaliśmy i rozmawialiśmy na temat ataków złości
popatrz tu http://www.chusty.info/forum/showthr...a-najmlodszych Wzięłabym Odgłosy zwierząt - paskudne, ale moja poniżej roku bardzo lubiła, w w oderwaniu od tekstu żeby coś powiedzieć zaczęła pokazywać gesty, które nawet robiłam czytając (np rozkładała dłonie żeby powiedzieć "nie ma"), jakieś jeszcze wierszyki ze sporą ilością dźwiękonaśladowczych (Lokomotywa, Ptasie radio), piosenki na kartonikach wyd. Muchomor
Gdzie jest moja siostra jest śliczna, ale wbrew pozorom mooocno na wyrost
Ostatnio ze średnim wałkowaliśmy Pieniek otwiera muzeum - wolałabym jakieś ładniejsze ilustracje, ale generalnie super, zastanawiam się, czy nie kupić bo dziś przedłużyłam ostatni możliwy raz
Ze starszą , która chodzi na zajęcia z baletu, czytaliśmy z serii bajki baletowe "Romea i Julię" - niestety tekst IMHO trochę za trudny dla sześciolatki, ale świetne są dodatki o balecie, np. o pantomimie w balecie. Udało nam się dostać bilety na "Romea..." i chyba weźmiemy książkę pod pachę do teatru, w razie co będziemy wiedzieć co oznacza aktualny taniec
A tak w ogóle to wątek przybiera za szybko - pamiętam że coś było fajnego niedawno, a potem się okazuje, że jakieś niesamowite ilości stron wstecz muszę przeszukiwać, żeby znaleźć![]()
żona TEGO Jaśka
mama julówny (styczeń 2009), julińskiego (sierpień 2010), julowego (luty 2013) i julinka (kwiecien 2018)
Ja chetnie poczytam
Na stronie wydawnictwa jest 6-8lat. U nas Tappi zachwycil pieciolatka. Baaardzo.
Ja synowi zaczelam czytac jak mial 4, ale udalo mi sie przeczytac ze 2 strony i wiecej nie chcial. Za to pokochal rok pozniej. Ale wiele razy czytalam, ze ''Piaskowego Wilka'' lubia mlodsze dzieci.
*My czytamy teraz ''Czarnoksieznika z krainy Oz'' i podoba sie nam bardzo. Jak to jest z kolejnymi czesciami? Tez takie ciekawe? Warto czytac? Jesli tak to jakie wydanie kupic? Pierwsza czesc mamy z wyd. Buchmann.
*Polecicie mi jakies legendy polskie?
*Gdzies czytalam, ze basnie to najlepiej z Media Rodzina. Ciekawia mnie te arabskie, chinskie... ogolnie wszystkie ale pojecia nie mam czego sie po nich spodziewac. Czy one tez sa takie straszne jak braci Grimm? Czy to zupelnie cos innego?
2009
2012
5-6 bym powiedziala - czytalam w zeszlym roku i F sie bal momentami (ale on sie wszystkiego boi...). zalezy od oczytania - to jednak dluzsza fabula jest, tzreba sledzic watki i za akcja nadazac. W sluchal, ale mialam wrazenie, ze momentami sie gubil.
Chotomskiej wyd. Literatura bodajze (sprawdze potem i dopisze, obiecuje). albo Muchomora - z il. Pienkowskiego - to o legendach.
Basnie Medii Rodziny cudne sa, ladnie ilustrowane - brakuje nam jeszcze hinduskich. na arzie czytalismy indianskie i podobaly sie bardzo. musze sprobowac kolejne.
natala mama Franka (29.11.2007), Wojtka (06.08.2010) i Szymka (07.07.2016). doradca po kursie podstawowym DieTrageschule®
Never try to help someone unless they are ready to be helped Jeff Foster
Szukam książki o dinozaurach dla 5-latka. Help. Zamówienie już niemal gotowe, tylko tego mi brak...
może wątek tematyczny pomoże w wyborze? http://www.chusty.info/forum/showthr...=1#post2947891
Ja właśnie jestem po lekturze kolejnych naszych nowościkolejne Kreciki - super! piękne, kolorowe ilustracje, wierszyk ok mam nadzieję, że młodsza wkrótce złapie bakcyla i będziemy czytać od rana do nocy
Pies z ulicy Bałamutów - mi się bardzo podoba,ciekawe jak synkowi się nada i na koniec Baranek Bronek
- zauroczył mnie ten baranek, ilustracje genialne, ta żaba i ta szczęka w szklance - polecam
![]()
Pewnie już było, i to nie raz, ale bardzo bym chciała kupić synowi i namjakąś wielką księgę z wierszami. Oczywiście najbardziej lubimy Tuwima i Brzechwę, ale inni autorzy też mogą być. Chodzi o to, żeby był spory wybór wierszy i ładne ilustracje (równorzędne kryteria). Ktoś może coś polecić?
My z wierszykow mamy ''Paluszkowe zabawy'' i ''Pan pierdziolka spadl ze stolka''(ja akurat tego nie lubie, ale mlody lubi bardzo). i wierszyki Broniewskiego. Ciekawa tez jestem, co Dziewczyny zaproponuja, bo tez chetnie nabylabym jakies wiersze.
Synek-pazdziernik 2011
Coreczka-styczen 2014
Kochane Brzechwy mi trzeba, ale co wybrać? Z naszej księgarni widziałam to zbiorcze wydanie, lubię tę serię, ale wolałabym tym razem coś mniejszego. Polecicie coś?