Strona 619 z 807 PierwszyPierwszy ... 119519569609611612613614615616617618619620621622623624625626627629669719 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 12,361 do 12,380 z 16140

Wątek: Ksiazki dla dzieci - także te mniej oklepane

Chustoguru

Domyślnie

Wybrałam te dla dzieci i domu, bo mają najwięcej utworów .

Chustopaleozoik Awatar qqrq5
    Miejscowość
    zachodniopomorskie

Domyślnie

Uff leci do mnie Buchmannowy Grimm i całe szczęście ze nie na podstawie, bo takie już mamy
    [*] i
    Ignaś 07.04.2008 Staś 07.05.2013

Pisze z telefonu wiec czasami brakuje mi polskich liter

Chustoguru

Domyślnie

edit: Dodaję trzy zapomniane pozycje, żeby było w jednym poście. Mamy 16 książek, w tym 8 Ingpena.

A propos Buchmanna, lista miała powstać i ucichło. Wklejam co znalazłam i wydaje mi się, że wszystko. Jak coś, to dopiszcie. Naliczyłam 13 pozycji, w tym 6 Ingpena. Tytułami alfabetycznie:

Alicja w Krainie Czarów Lewis Carrol + il. Robert Ingpen
    Baśnie Hans Christian Andersen +il. Maja Chmura
    Baśnie Wilhelm i Jacob Grimm + il. Aleksandra Michalska-Szwagierczak
    Baśnie i legendy świata + il. Robert Ingpen
    Baśnie polskie + il. Aleksandra Michalska-Szwagierczak
    Baśnie tysiąca i jednej nocy + il. Aleksandra Michalska-Szwagierczak
    Czarnoksiężnik z Krainy Oz L. Frank Baum + il. Robert Ingpen
    Gałązka z Drzewa Słońca. Baśnie cygańskie Jerzy Ficowski + il. Aleksandra Kucharska-Cybuch
    Kot w butach i inne baśnie Charles Perrault + il. Aleksandra Kucharska-Cybuch
    Księga dżungli Rudyard Kipling + il. Robert Ingpen
    Mity greckie Wanda Markowska + il. Zbigniew Seweryn
    Opowieść wigilijna Charles Dickens + il.Robert Ingpen
    Piotruś Pan i Wendy J. M Barrie + il. Robert Ingpen
    Tajemniczy ogród Frances Hodgson Burnett + il. Robert Ingpen
    W osiemdziesiąt dni dookoła świata Juliusz Verne + il. Robert Ingpen
    Wyspa skarbów Robert Louis Stevensons + il. Robert Ingpen
    Ostatnio edytowane przez martamwmw ; 23-07-2016 o 09:24

Chustoholiczka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MrsKJ Zobacz posta
    Miał ktoś okazję porównać Animalium/Botanicum do Inwentarza Zwierząt/Drzew? Spotkałam się z opinią, że Inwentarz dla młodszych. Chcę kupić na zaś ładnie wydaną encyklopedię zwierząt i roślin, ale nie wiem co wybrać. Tylko nie mówcie, że najlepiej oba wydania
    Mam obie a raczej trzy
    Botanicum nie mam.
    A już jest w sprzedaży? Sądziłam że po wakacjach dopiero będzie.
    Jeśli dam radę to wkleję ci kilka zdjęć stronic w przyszłym tygodniu.
    Jak dla mnie to nie ma co porównywać ponieważ to jest zupełnie co innego.
    Jeśli chodzi o Zwierzęta to polecam Wielką Encyklopedię Zwierząt. Porządnie wydane, super ilustracje oraz opisy.
    http://bonito.pl/k-90379989-wielka-e...pedia-zwierzat

Chustopróchno Awatar natala
    Miejscowość
    Londyn

Domyślnie

jak bede w stanie wstac to sprawdze Buchmanna - chyba wszystko. Basnie z tysiaca i jedej nocy mi umknely jakos, juz wrzucilam w schowek

a Alicja lepsza taka

ta czerwona to bylo pierwsze wydanie, na strasznym, sliskim papierze.
    natala mama Franka (29.11.2007), Wojtka (06.08.2010) i Szymka (07.07.2016). doradca po kursie podstawowym DieTrageschule®
    Never try to help someone unless they are ready to be helped Jeff Foster

Chustoguru

Domyślnie

Zmieniłam. I przypomniałaś też, które wydanie brać. Coś jeszcze było na śliskim, żeby się wystrzegać?

Miejscowość
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez martamwmw Zobacz posta
    Zmieniłam. I przypomniałaś też, które wydanie brać. Coś jeszcze było na śliskim, żeby się wystrzegać?
    chyba juz nic, potem moge sprawdzic. ta pierwsza Alicja w ogole byla koszmarnie wydana, jak rozmawialam na targach z panianimi z wydawnictwa to same mowily, ze to koszmarek byl - na targi wlasnie wydali to poprawione.
    natala mama Franka (29.11.2007), Wojtka (06.08.2010) i Szymka (07.07.2016). doradca po kursie podstawowym DieTrageschule®

Chustoholiczka

Domyślnie

I znowu się dowiedziałam czego mi brakuje i o czym nie wiedziałam
    Natomiast to co mam na półce a czego tutaj nie ma wymienione to:
    Mity Greckie
    W 80 dni dookoła świat
    Tajemniczy ogród

Miejscowość
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez spadłamznieba Zobacz posta
    I znowu się dowiedziałam czego mi brakuje i o czym nie wiedziałam
    Natomiast to co mam na półce a czego tutaj nie ma wymienione to:
    Mity Greckie
    W 80 dni dookoła świat
    Tajemniczy ogród
    caly czas myslalam czego mi brakuje i nie moglam wymyslic. znaczy brakuje w poscie marty, nie a polce. tal to jest, jak sie ruszyc nie mozna...

ogrod i Verne ingpenowskie, mity ilustrowal Zbigniew Seweryn

Chustoguru

Domyślnie

No przecież pożądany Tajemniczy ogród! To mamy już 16.

Chustoholiczka

Domyślnie

mam takie wydanie z 2014 r.- grzbiet pomarańczowy
    http://allegro.pl/w-80-dni-dookola-s...304155414.html

Chustoguru

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez spadłamznieba Zobacz posta
    mam takie wydanie z 2014 r.- grzbiet pomarańczowy
    http://allegro.pl/w-80-dni-dookola-s...304155414.html
    Ale, że to z niebieskim to złe? Też śliski papier? W liście bardziej o tytuły chodzi, ale jak coś wiesz o jakości wydania, to dawaj .

Chustoholiczka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez martamwmw Zobacz posta
    Ale, że to z niebieskim to złe? Też śliski papier? W liście bardziej o tytuły chodzi, ale jak coś wiesz o jakości wydania, to dawaj .

nie wiem.
    Wydaje mi się, że ta która jest ze zdjęcia od natalii jest niedostępna.
    Nie mam pojęcia o innym papierze.
    Kupowałam takie jakie były dostępne
    Jak wpiszesz Mity Greckie to tez wyskakują inne.
    Nie wiem dlaczego wydawnictwo zmieniało okładki (bo zapewne o okładki chodzi0
    Np: ta z czerwonym grzbietem Alicja jest na blogu zezuzuli i jest ok.
    Myślę, że jak ktoś nabył i nie wie, że jest coś innego to się podoba to co ma

Chustoguru

Domyślnie

Nie patrzyłam po dostępności, bo niektóre wiadomo że nie są dostępne, a poszukiwane. Bardziej chodzi o listę tytułów wydanych, bo strona buchmann, czy raczej foksal (?) kuleje jeżeli chodzi o usystematyzowanie informacji . W Alicji kolor miał znaczenie, bo natala mówiła o pierwszym kiepskim wydaniu i żeby nie nadziać się z drugiej ręki .

Edit. Faktycznie Mity mają zupełnie inną okładkę. Jutro siądę do komputera, to sprawdzę co mają na stanie od ręki i pozmieniam albo wkleję obie.
    Ostatnio edytowane przez martamwmw ; 23-07-2016 o 22:01

Chustoguru

Domyślnie

Tajemniczy ogród ze Skrzata http://www.skrzat.com.pl/index.php?p1=pozycja&id=524
    czy Zysk i ska http://sklep.zysk.com.pl/tajemniczy-ogrod.html
    Albo może z ilustracjami Robinsona jest jakieś godne uwagi? Te Robinsona to czarno białe? Nie umiem znaleźć.
    Ogolnie od którego wydania zacząć?

Chustodinozaur Awatar jul
    Miejscowość
    zachodnie podwarszawie

Domyślnie

co do zasady kupuje pojedyńczo wydania i przy aktualnych szerszym wyborze mam podobny dylemat Zastanawiam się nad tym, żeby zamówić wszystkie trzy, pokontemplować przez chwilę i wybrać. Dodatkowo jeszcze jest kwestia tłumaczenia (wszystkie trzy to inny tłumacz) - czytałam dobrze o tłumaczeniu Beręsewicza, który spróbował przetłumaczyć gwarę - co pewno nie ułatwia dzieciom słuchania, ale daje dodatkowy smak. Ale może okazać się, że jestem przyzwyczajona do starego tłumaczenia, choć nie zaczytywałam się w dzieciństwie, to "Panna Mary kapryśnica" gdzieś mi dźwięczy w głowie...

Czekam kiedy pojawi się równie szeroki wybór Alicji w krainie czarów - nowych przekładów się boję, inne edycje straszą... Trzeba było brać Marianowicza z Naszej Księgarni, jak jeszcze był...

Cieszę się natomiast, że nie kupiłam w swoim czasie "Tajemniczego..." z ilustracjami Ingpena, które nie przekonują mnie najbardziej, zwłaszcza przy takim wybrze. W ogóle nie jestem fanem serii Buchmannowskiej - jeśli chodzi o Ingpena to nie zawsze mnie zachwyca, nie do wszystkiego pasuje - ale to kwestia co kto lubi - choć jego ilustracjami w Baśniach i legendach świata jestem zachwycona. Natomiast jak oglądałam i kusiły mnie książki innych ilustratorów w tej serii w Dedalusie, to ostatecznie odkładałam, bo po pierwotnym "och!" dochodziłam do wniosku, że w większości są znacznie słabsze ilustracyjnie. Skusiły mnie Mity Markowskiej, ale że okrojone ilościowo (zaczytywałam się w dzieciństwie takim grubym tomiszczem - nie porórnywałam, ale to nie miało prawa się zmieścić w tej edycji ), to ostatecznie trafiły do paki prezentowej.
    Ostatnio edytowane przez jul ; 23-07-2016 o 23:56
    żona TEGO Jaśka
    mama julówny (styczeń 2009), julińskiego (sierpień 2010), julowego (luty 2013) i julinka (kwiecien 2018)

Chustoguru

Domyślnie

To trzecie wydanie z ilustracjami Robinsona, to masz na myśli to z wydawnictwa Vesper? http://www.vesper.pl/produkty/konfig...czy-ogrod/3661
    Środka tego konkretnie nie umiem znaleźć i nie wiem jakie tam są i ile. Bo ogólnie ilustracje Robinsona do pooglądania są w necie. Dwa Tajemnicze ogrody bym mogłą wziąć, jeden oddałabym chrzestnej, bo to obok Ani z Zielonego jej ulubiona książka.

Brakuje mi też biblioteki żeby wziąć na spróbowanie, bo mam wrażenie że jakbym poszła po Tajemniczy ogród, to dostałabym taką z wbudowanym brykiem . A już w ogóle to takiej biblioteki z internetowym katalogiem, jak na uniwerku była. Ehh.

Ingpena już wiem, że muszę pooglądać dużo żeby się zdecydować. Na razie mam Czarnoksiężnika z krainy Oz i nie żałuję, a nawet nie mogę, bo nie ma alternatywy na rynku . Trochę inaczej też zaczęłam na te ilustracje patrzeć, jak gdzieś natrafiłam na info żeby postrzegać to jak malarstwo, coś o impresjonizmie też było w tym artykule. Na przykład Wyspę skarbów bym wzięła Ingpena, mimo zamiłowania do Innocentiego jego wyspa nie podoba mi się w ogóle.
    I jeszcze w Buchmannie wstęp miał źle dzielone wyrazy do kolejnej linijki, nie mogę tego przeżyć. W tekście tego nie było, natomiast w dwóch miejscach były zdania prawie jak z google translate po chińsku sformułowane. Raziło.

Piotrusia Pana też nie wiem. Ingpen mnie nie przekonuje, niektóre mi się podobają, ale chyba z przewagą jednak na nie. Ten z Media Rodzina robiony na lata 20, twarze jakieś za disneyowskie mi się wydają. Na razie się też nie decyduję.

O Alicji tez coraz częściej myślę, ale chyba tylko dlatego że często tu jest temat poruszany. Czytałam w zeszłym roku jakiś stary egzemplarz z Czytelnika 1975, przekład Maciej Słomczyński i nie wspominam lektury dobrze. Może to właśnie o przekład chodzi, bo pamiętam że w dzieciństwie też czytałam i nie mam złych wspomnień, a przecież powinno mi być wtedy trudniej przebrnąć. O taki, drugiej części po drugiej stronie lustra nie ruszyłam nawet:

I jeżeli chodzi o drugą część po drugiej stronie lustra, to myślę o wydaniu z Festina Lente http://festina-lente.pl/alicja-po-dr...stra-zwiastun/

Miejscowość
    Londyn

Domyślnie

ja mam Alicji chyba 8 roznych i ze dwie w roznych schowkach... kiedys bede czytala po kolei, po rozdziale i porownywala tlumaczenia (pewnikiem na emeryturze to bedzie, ale bedzie ). Slomczynskiego mam, ze Swiata Ksiazki, festinowa tez mam, dla ilustracji glownie

btw ja tez mam W 80 dni takie jak linkowane przez spadlamznieba, wkleilam pierwsze, ktore mi gugiel wyplul...

a co do Vespera to Czarnoksieznika tez maja. a my mamy O czym szumia wierzby z tej serii, tam ilustracje sa oryginalne, korowe - Sheparda. wiec pewnie w kazdej skazce sa oryginalne - ale tego na 100% nie wiem.

Chustoguru

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez natala Zobacz posta
    ja mam Alicji chyba 8 roznych i ze dwie w roznych schowkach... kiedys bede czytala po kolei, po rozdziale i porownywala tlumaczenia (pewnikiem na emeryturze to bedzie, ale bedzie ). Slomczynskiego mam, ze Swiata Ksiazki, festinowa tez mam, dla ilustracji glownie

btw ja tez mam W 80 dni takie jak linkowane przez spadlamznieba, wkleilam pierwsze, ktore mi gugiel wyplul...

a co do Vespera to Czarnoksieznika tez maja. a my mamy O czym szumia wierzby z tej serii, tam ilustracje sa oryginalne, korowe - Sheparda. wiec pewnie w kazdej skazce sa oryginalne - ale tego na 100% nie wiem.
    Nie wyskoczył mi, bo w tytule ma Czarownik, nie Czarnoksiężnik. I tak bym wzięła Ingpena, bo się na Ingpena napaliłąm i po przetrawieniu nie żałuję.

A Alicje czytałaś wszystkie swoje chociaż raz? Na przykład od razu jak przyszły? Chcę uniknąć odkładania na półkę bez czytania, ale zobaczymy .

Chustoguru Awatar Araminta
    Miejscowość
    Bytom

Domyślnie

Ja mam Ingpena tylko w 80 dni dookoła świata. Ogólnie mi się te ilustracje podobają za wyjątkiem Fileasa Fogga. Zupełnie inaczej go sobie wyobrażałam. Ten z książki jest o wiele mniej przystojny i za stary.

Młody 2001 Młoda 2007 Byłam mamuk1

Uprawnienia umieszczania postów