Strona 618 z 807 PierwszyPierwszy ... 118518568608610611612613614615616617618619620621622623624625626628668718 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 12,341 do 12,360 z 16140

Wątek: Ksiazki dla dzieci - także te mniej oklepane

Chustopróchno Awatar natala
    Miejscowość
    Londyn

Domyślnie

marta - ja mam twarde - wydaje mi sie, ze bralam twarde wlasnie dlatego, ze nie bylo zagadek. bo tez nie lubie pisania po ksiazkach (i tez kseruje). jak sie dziec pozwoli laskawie odlozyc na chwile to sprawdze, bo dawno nie czytalismy i juz nie pamietam na 100% jak to z zagadkami jest. a kilka mamy, w tym cos po angielsku tez...
    natala mama Franka (29.11.2007), Wojtka (06.08.2010) i Szymka (07.07.2016). doradca po kursie podstawowym DieTrageschule®
    Never try to help someone unless they are ready to be helped Jeff Foster

Chustoholiczka

Domyślnie

martamwmw z takich ciekawych książek które warto mieć (a które podejrzewam za jakiś czas będą miały obłedne ceny jak np:amberkowe) to książeczki z wydawnictwa Zielona Sowa
    Albert i Karolina
    Kury nie pieją
    Alfik uczy się pływać
    Jak złapać spadającą gwiazdę
    Niedoskonały pingwin
    Kurczaczek i sekret dobrego snu
    Posłuchaj, mały!
    Jaś i Fiu Fiu
    Krótko-wzroczna żyrafa
    Kaczorek, który wstydził się Kwakać

Wydawnictwo Debit
    Biegnij Ciastku biegnij
    Wilk ma okropny katar

wydawnictwo grafag (te książeczki również były w serii amberkowej i są identyczne tekstowo i ilustracyjnie. Trochę inny format i papier.
    http://bonito.pl/autor/rogeon+sandrine+deredel/0

Oczywiście seria o Kruku Skarpetce która też była kiedyś poszukiwana

Wszystkie książeczki kosztują kilka złotych za sztukę

Chustoguru Awatar Lucy van Pelt
    Miejscowość
    Wilkowice/kiedyś Edynburg ;(

Domyślnie

Trzy świnki ja mam jakby komuś zależało na zdjęciach
    Mnie się muchomorowa seria bardzo podoba, fajnie są opowiadane te bajki.

A pokażecie jakiś przykład tej Agory? Bo nie znam zupełnie.

Beniamin 12.2007, Jonathan 08.2009, Samuel 09.2011, Emma 02.2014
    Beniamin 12.2007, Jonathan 08.2009, Samuel 09.2011, Emma 02.2014

Chustoholiczka

Domyślnie

Nie twierdzę, że seria z Muchomora mi się nie podoba tylko, że nie warta ceny za jaką ją teraz można kupić.
    Co innego cena okładkowa. Za tyle jak najbardziej. Ale te książeczki wydanie broszurowe osiąga najczęściej kilkadziesiąt złotych (50 zł albo i więcej).
    A to jest tylko broszura
    Jutro może uda mi się wstawić zdjęcia a jak nie to dopiero w przyszłym tygodniu

Chustoguru

Domyślnie

To tylko cztery są z tego Muchomora? W ogóle byłam pewna, że to karton jest. Gdzieś widziałam ostatnio tego Jasia i Małgosię, muszę poszukać gdzie. A jak napisane są? Czytam w między czasie tomiszcza Grimmów i bajki króciutkie są i największy szum chyba wokół zakończeń się robi, a te na podstawie mają duże pole do popisu, choć fajnie jak zakończenia nie są za bardzo ugładzone lub wręcz zmienione.

edit. Doczytałam Lucy, że fajnie opowiedziane i czytam też te wklejone kawałki i faktycznie fajne.

Oczywiście popieram, że nie warto przepłacać i właśnie zmykam zobaczyć gdzie je tego Jasia i Gochę widziałam, gdzieś przy okazji wrzucania za jedną przesyłką chyba...

Cytat Zamieszczone przez natala Zobacz posta
    marta - ja mam twarde - wydaje mi sie, ze bralam twarde wlasnie dlatego, ze nie bylo zagadek. bo tez nie lubie pisania po ksiazkach (i tez kseruje). jak sie dziec pozwoli laskawie odlozyc na chwile to sprawdze, bo dawno nie czytalismy i juz nie pamietam na 100% jak to z zagadkami jest. a kilka mamy, w tym cos po angielsku tez...
    O, to będę brać te w twardej, bo te zagadki, kolorowanki to mnie mniej. Choć Dziad i baba w dwóch językach, gdzie szuka się różnic na obrazkach to ciekawy pomysł.
    Ostatnio edytowane przez martamwmw ; 21-07-2016 o 20:45

Chustoholiczka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez martamwmw Zobacz posta
    To tylko cztery są z tego Muchomora? W ogóle byłam pewna, że to karton jest. Gdzieś widziałam ostatnio tego Jasia i Małgosię, muszę poszukać gdzie. A jak napisane są? Czytam w między czasie tomiszcza Grimmów i bajki króciutkie są i największy szum chyba wokół zakończeń się robi, a te na podstawie mają duże pole do popisu, choć fajnie jak zakończenia nie są za bardzo ugładzone lub wręcz zmienione.
    A ja lubię czytać różne zakończenia.
    Mój syn miał w swoim życiu taki okres kiedy płakał nawet na treść piosenki którą znał wcześnie (coś tam było o tym jak pajacyk złamał nóżkę - był lament i dramat. Uspokoić nie mogłam)
    Dlatego w tym czasie jeśli chciał klasykę to wybierałam te łagodniejsze zakończenia
    A druga sprawa to taka, że mój syn teraz wierzy tylko w te zakończenia i treści, które są czytane w przedszkolu
    Tak mamy z Bazyliszkiem i innymi legendami.
    To co czytane w domu jest ok, ale w przedszkolu - tak przeczytała Pani/Pan, tak ich nauczyła i tak jest naprawdę

Chustodinozaur Awatar qqrq5
    Miejscowość
    zachodniopomorskie

Domyślnie

Ja Muchomora nabyłam po kilka złotych za szt
    Chyba tylko jedna płaciłem 19.90
    [*] i
    Ignaś 07.04.2008 Staś 07.05.2013

Pisze z telefonu wiec czasami brakuje mi polskich liter

Chustoguru

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez spadłamznieba Zobacz posta
    A ja lubię czytać różne zakończenia.
    Mój syn miał w swoim życiu taki okres kiedy płakał nawet na treść piosenki którą znał wcześnie (coś tam było o tym jak pajacyk złamał nóżkę - był lament i dramat. Uspokoić nie mogłam)
    Dlatego w tym czasie jeśli chciał klasykę to wybierałam te łagodniejsze zakończenia
    A druga sprawa to taka, że mój syn teraz wierzy tylko w te zakończenia i treści, które są czytane w przedszkolu
    Tak mamy z Bazyliszkiem i innymi legendami.
    To co czytane w domu jest ok, ale w przedszkolu - tak przeczytała Pani/Pan, tak ich nauczyła i tak jest naprawdę
    Tak, to zawsze na pewnym etapie jest tak, że Pani wie najlepiej.

Chustoholiczka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qqrq5 Zobacz posta
    Ja Muchomora nabyłam po kilka złotych za szt
    Chyba tylko jedna płaciłem 19.90

Dla Ciebie to mam pełen szacuneczek.
    Ty chyba wszystko pierwsza wiesz co gdzie jest.
    Niesamowita jesteś!!
    Ciekawa jestem Twojej biblioteczki.
    Podejrzewam, że pęka w szwach
    A perełek tam tyle, że hohohoh

Chustoguru

Domyślnie

Jak jesteśmy przy klasyce, to jak się zapatrujecie na Jasia i Małgosię z OQO Tako?

Miejscowość
    zachodniopomorskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez spadłamznieba Zobacz posta
    Dla Ciebie to mam pełen szacuneczek.
    Ty chyba wszystko pierwsza wiesz co gdzie jest.
    Niesamowita jesteś!!
    Ciekawa jestem Twojej biblioteczki.
    Podejrzewam, że pęka w szwach
    A perełek tam tyle, że hohohoh
    az się zawstydzilam
    Mam sporo czasu jak Stachu w placówce wiec siedzę i grzebie po olx
    To uzależnienie
    [*] i

Miejscowość
    Londyn

Domyślnie

Jak jesteśmy przy klasyce, to jak się zapatrujecie na Jasia i Małgosię z OQO Tako?
    ladna jest. ale starszy sie bal, wiec glownie stala na polce, dopiero teraz rozne rzeczy 'przechodza' i moge poczytac.

edit: a propos Festina Lente - dobrze mi sie wydawalo, ze bralam twarde okladki zeby rysowania nie bylo - mam kilka roznych, wszystkie w twardych i zadan nie ma.

a Muchomora mam wszystkie cztery - ale nie obiecuje, ze szybko cos wkleje, jedna reka sie kiepsko fotki pstryka ale jak czegos braknie, to za troche moge probowac - Kopciuszek juz jest, Lucy wklei Swinki, to jakos dwie brakujace doloze. tez kupowalam za cene okladkowa, ale kiedy to bylo...
    Ostatnio edytowane przez natala ; 21-07-2016 o 21:50
    natala mama Franka (29.11.2007), Wojtka (06.08.2010) i Szymka (07.07.2016). doradca po kursie podstawowym DieTrageschule®

Chusteryczka Awatar Sowa
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Znalazłam przypadkiem bloga, gdzie pojawia dużo ładnych starych książek dla dzieci - zwykle jest fragment tekstu i dużo ilustracji ze środka, można sobie podglądać. Jest też spis nazwisk i łatwiej szukać.
    https://jarmila09.wordpress.com/

Może się komuś przyda, ja w każdym razie wsiąkłam
    A. VI 2014

Miejscowość
    zachodniopomorskie

Domyślnie

Natala ja wklejam 3 oprócz świnek
    [*] i

Chustoguru

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez natala Zobacz posta
    ladna jest. ale starszy sie bal, wiec glownie stala na polce, dopiero teraz rozne rzeczy 'przechodza' i moge poczytac.

edit: a propos Festina Lente - dobrze mi sie wydawalo, ze bralam twarde okladki zeby rysowania nie bylo - mam kilka roznych, wszystkie w twardych i zadan nie ma.

a Muchomora mam wszystkie cztery - ale nie obiecuje, ze szybko cos wkleje, jedna reka sie kiepsko fotki pstryka ale jak czegos braknie, to za troche moge probowac - Kopciuszek juz jest, Lucy wklei Swinki, to jakos dwie brakujace doloze. tez kupowalam za cene okladkowa, ale kiedy to bylo...
    Myślałam w kategoriach, że zaraz nie będzie, bo te z OQO Świnki pamiętam, że takie pożądane, to może na zaś by się wzięło .
    A co Ty natala w końcu myślisz o bajkach na podstawie? Ja jestem chyba rozdarta. Czytam te tomiszcza Grimmów z Media i nie wiem, krótkie są jest możliwość manewru. Co innego chyba Andersen, bo tu na podstawie to nierzadko skracanie tekstu. Inna sprawa, okazuje się że mi babcia opowiadała właśnie te "krwawe" wersje bajek . Mieszkałam z babcią do 10 roku w jednym pokoju i opowiadała mi do spania. Pamiętam właśnie trucie Śnieżki trzy razy, jak Jaś musiał palca wystawić, czy już utył . Jeszcze była taka o lisku, co wpadł w dziurę, ale szczegółów nie pamiętam, a jeszcze nie trafiłam na oryginał.

Miejscowość
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qqrq5 Zobacz posta
    Natala ja wklejam 3 oprócz świnek
    dzieki!

Myślałam w kategoriach, że zaraz nie będzie, bo te z OQO Świnki pamiętam, że takie pożądane, to może na zaś by się wzięło .
    A co Ty natala w końcu myślisz o bajkach na podstawie? Ja jestem chyba rozdarta. Czytam te tomiszcza Grimmów z Media i nie wiem, krótkie są jest możliwość manewru. Co innego chyba Andersen, bo tu na podstawie to nierzadko skracanie tekstu. Inna sprawa, okazuje się że mi babcia opowiadała właśnie te "krwawe" wersje bajek . Mieszkałam z babcią do 10 roku w jednym pokoju i opowiadała mi do spania. Pamiętam właśnie trucie Śnieżki trzy razy, jak Jaś musiał palca wystawić, czy już utył . Jeszcze była taka o lisku, co wpadł w dziurę, ale szczegółów nie pamiętam, a jeszcze nie trafiłam na oryginał.
    wole oryginaly - ale czasem sie skusze na 'na podstawie' - glownie ze wzgledu na ilustracje. albo ciekawe pomysly autorskie

Chustonoszka Awatar MrsKJ
    Miejscowość
    Radom

Domyślnie

Miał ktoś okazję porównać Animalium/Botanicum do Inwentarza Zwierząt/Drzew? Spotkałam się z opinią, że Inwentarz dla młodszych. Chcę kupić na zaś ładnie wydaną encyklopedię zwierząt i roślin, ale nie wiem co wybrać. Tylko nie mówcie, że najlepiej oba wydania
    R. 18.04.2015

Chustoholiczka Awatar majka
    Miejscowość
    Gdynia/Kartuzy

Domyślnie

A ja bylam przekanana, ze mam z biblio oryginalne basnie Grimmow, ale patrze, ze tez na podstawie. Jakiego wydania szukac? - chcialabym choc raz, choc dla siebie oryginal przeczytac.

Wysłane z mojego LG-H220 przy użyciu Tapatalka
    Piotruś lipiec 2010, Wojtuś październik 2012, Hania styczeń 2015, [*], [*], Szymon styczeń 2023

Chustoguru

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez majka Zobacz posta
    A ja bylam przekanana, ze mam z biblio oryginalne basnie Grimmow, ale patrze, ze tez na podstawie. Jakiego wydania szukac? - chcialabym choc raz, choc dla siebie oryginal przeczytac.

Wysłane z mojego LG-H220 przy użyciu Tapatalka
    Ja mam te z Media Rodzina Baśnie dla dzieci i domu https://mediarodzina.pl/prod/39/Basn...eci-i-dla-domu
    Było parę razy poruszane, że to wydanie dla dorosłych , są czarno-białe ryciny, ogólnie mało obrazków. Natomiast jest świetny komentarz tłumacza na końcu drugiego tomu i poruszane są kwestie ugładzania baśni na siłę i dlaczego warto znać oryginały. Polecam.

Miejscowość
    Londyn

Domyślnie

Ja mam te z Media Rodzina Baśnie dla dzieci i domu https://mediarodzina.pl/prod/39/Basn...eci-i-dla-domu
    Było parę razy poruszane, że to wydanie dla dorosłych , są czarno-białe ryciny, ogólnie mało obrazków. Natomiast jest świetny komentarz tłumacza na końcu drugiego tomu i poruszane są kwestie ugładzania baśni na siłę i dlaczego warto znać oryginały. Polecam.
    oprocz tych, o ktorych pisze marta sa jeszcze jednotomowe Basnie braci Grimm - tez z Medii Rodziny (kolorowe ilustracje, bardziej dla dzieci niz linkowane przez marte, jest tez audiobook - w dwoch czesciach). Buchmann tez ma w swojej ofercie Basnie i tez sa oryginalne, nie na podstawie.

Uprawnienia umieszczania postów