natala mama Franka (29.11.2007), Wojtka (06.08.2010) i Szymka (07.07.2016). doradca po kursie podstawowym DieTrageschule®
Never try to help someone unless they are ready to be helped Jeff Foster
Co sądzicie o serii książeczek z krukiem Skarpetką ? Warto?
Tymek 30.05.2010
Luśka 13.03.2013
Saszka 20.07.2015
2011 [*] 2012 [*] 2014 [*]
my mieliśmy z biblio, podobało sięcena niska, więc warto zaryzykować
![]()
Kaja 17.12.2001, Adaś 26.09.2005, Mikołaj 19.12.2008 i Monisia 05.03.2012
Blog http://aniaszew.blox.pl/html
Dziękuję za podpowiedzi co czytać czterolatkowiW sumie mogę mu czytać w kółko dwie książki, ale jakieś urozmaicenie by się przydało. Misia i Tygryska uwielbiał jak miał jakieś 2,5 roku, teraz nie chce. Piaskowego Wilka zaczęłam niedawno ale po pierwszym rozdziale nie chciał więcej. U starszego było podobnie a jak miał 5 lat był zachwycony więc spróbujemy za rok.
Te książki z dużą ilością obrazków typu Pan Brumm lubię czytać w ciagu dnia.
Zastanawiałam się czy mu nie przeczytać Tappiego dla starszych skoro tak go lubi ale chyba jeszcze nie tym bardziej, że tam jest czarownica, a on się boi. O tych miłych czarownicach to jakoś jeszcze słucha, ale jak juz jest rzeczywiście negatywną postacią to wolę nie ryzykować![]()
Może Kajtek i Miś spróbuję. Ja czytałam 5-latkowi. A Florka to rozdziały czy oddzielne opowiadania? Już miałam wiele razy w koszyku i ciągle wypadała.
Starszy to lubi wszystko co mu czytam a młodszy czasem nawet widzi okładkę i od razu mówi że nie![]()
2009
2012
ostatnie tygodnie u mojego 4,5-latka sprawdza się:
- Tappi
- książki Starka
- Pippi wyd. Zakamarków
- Pszczoły
- Julek i Julka
- Rycerz Valdemar
- seria o Tacie M. Majaluomy
- seria bez tajemnic z okienkami
- Muminki
- Przygody rodziny Mellopsów, Trzej Zbójcy
- Łazik i Klara
- Piotruś Pan
- Rycerze i smoki, księżniczki i smoki
- Nusia i wilki, itd.
- Felek i Tola
- Mały książę
- Banda piratów
- i masa innych![]()
Florka to rozdzialy - albo w Pamietniku - jeden rozdzial to jeden miesiac, albo jeden rozdzial to jeden list - do Jozi albo Babci - w zaleznosci od tomu. na stronie mozna zajrzec do srodka - moze to troche pomoze (wklejam link do Pamietnika, inne tez maja podglad!) swietna jest, moi obydwaj uwielbiaja do dzis. nie moge sie doczekac kolejnego tomu, w zapowiedziach juz jest w kazdym razie!
natala mama Franka (29.11.2007), Wojtka (06.08.2010) i Szymka (07.07.2016). doradca po kursie podstawowym DieTrageschule®
Never try to help someone unless they are ready to be helped Jeff Foster
a moi właśnie oglądali bajke o florce i chyba im się podobała
a ktoś już był na filmie o Albercie Albertsonie? Będzie film na weekendowych porankach w multikinie i chyba się wybieramywarto?
synek lato 2008synek wiosna 2011
Moja Młoda była na Hokus-Pokus Albercie i wyszła zachwycona. Ale to wielka fanka Alberta.
Znacie jakieś książki dla przedszkolaków o poszczególnych krajach i miastach (zagranicznych)? Poza "Oto jest..." i Piżamorama. Szukam czegoś o Wielkiej Brytanii, Francji, Włoszech, Hiszpanii, Rosji, Niemczech, ale inne też mile widziane. Mogą być po angielsku.
A co dla 1,5roczniaka, który się zakochał w pociągach? Mamy Pana Brumma i to czytamy kilkanaście razy dziennie. Potrzebuję jakiejś odmiany![]()
J.2014 i E.2016
kaisa, moje ostatnie odkrycie w materii pociągowej, polecam bardzo:
wprawdzie tekst raczej dla starszych dzieci, ale młodszym można póki co opowiadać, a jak ciut podrosną - czytać. sporo tam o historii kolejnictwa: daty, nazwiska i nazwy geograficzne. choć mój trzylatek zafascynowany
Są dwie grupy matek: te, które mają kryzysy i te, które się do nich nie przyznają
kustafo, już mi się podoba, dziękuję![]()
J.2014 i E.2016
czytałyście książki opowiem Ci mamo?
ja miałam z biblo:
- skąd się bierze miód
- co robią samoloty
Szalona różnica miedzy nimi, Ta o miodzie bardzo fajna, dużo rzeczy się można dowiedzieć, są też zadania, szybkie, łatweNiestety ta o samolotach to bardzo dziwna, jakaś tak "głupia" opowieść.
Mieliśmy też Samochody bez tajemnic, polecam bardzo - z okienkami, dużo się można o samochodach dowiedzieć, okienka otwierane na 2co się moim chłopakom bardzo podobało. Polecam
![]()
Annagdynia my mamy samoloty i auta, miód i inne miałam w rękach. Imo poprostu miód jest dla starszych dzieci. Mój Kuba auta uwielbia, samoloty zrobily mniejszy szal, ale wraca do niej.
Edit: Samochody bez tajemnic tez mamy, bardzo jest lubiana.
Jakub -16 września 2013 Antonina- 16 marca 2018
widocznie dzieci starsze i coś już z książki chcemy więcej![]()
choć te proste z biblio też są do domu zabierane
a ja widziałam stacjonarnie, pani przy mnie ją rozpakowywała z foli, format taki jak pszczołyno i bardzo mi się spodobała, ale cena niestety duża
![]()
Mam takie same odczucia Aniu. Część o miodzie zecydowanie najlepsza. Marzą mi się drugie, rozszerzone na wzór tej o miodzie, wydania Opowiem ci mamo, co robią mrówki i żaby. Krótkie opisy obok wierszyków to jest to czego nam brakowało w poprzednich częściach!
J. 2010, W. 2013, A. 2021
Warto tą część Tappiego?
Kto już czytał?
edit
Jeszcze zapytam co dla sześciolatki na prezent urodzinowy, oprócz gry chcę kupić jej książkę![]()
jeszcze nie nie wiem czy jedną czy dwieoto moje propozycje:
1. Mała księżniczka
2. Rozbójnicy z Kardamonu
3. Kłopoty rodu Pożyczalskich
A może macie jakieś inne?