do tych co polecają dziewczyny dodałabym książkę którą kupiłam już bardzo dawno
Wielka księga Wielkich zwierząt - nawet ktos sprzedaje (nie ja)
http://olx.pl/oferta/wielka-ksiega-w...8-IDbFt5d.html
Z tej serii mam również pojazdy - ale one bez większego szału.
Nie wiem czy cos jeszcze jest bo nie śledziłam tego dawno.
Natomiast zwierzęta polecam
Ostatnio edytowane przez murmle ; 15-12-2015 o 19:31 Powód: literówka
Fistaszek jest z nami od lutego 2011
Temat szynki na Wigilię gdzieś niedawno widzialamChyba w innym wątku książkowym
Ja tam problemu w tym nie widzę
a nawet podobają mi się takie szczegółowe opisy kolacji wigilijnej i innych tradycji. Dziecko może się dowiedzieć jak jest w innych krajach...
2009
2012
ale tak w sumie to i u nas menu wigilijne bardzo różnie wyglądajedni wolą czerwony barszczyk inni zupę grzybową; daleko nie trzeba szukać
ja osobiście dzieciakom czytam wszystko, bez selekcji, ale bardzo dużo o wątpliwych kwestiach rozmawiamy
K mama Kulki i Kropki
„Gdy dziecku dajesz książkę, zbroisz jego serce, a duszy jak ptakowi światłe przynosisz skrzydła”.
Ja rownież czytam, myśle ze to po są m.in. książki - żeby poszerzać horyzonty, a nie zawężać je.
Są dwie grupy matek: te, które mają kryzysy i te, które się do nich nie przyznają
cześć![]()
super tematod wczoraj podczytuję i kilka linków z początku wątku dodałam sobie do ulubionych, całego nie przeczytam, bo chyba nie sposób
![]()
moje dzidzia ma 5 miesięcy, więc narazie mało czytamy - ale wierszyki typu lokomotywa chętnie słucha.
do kupowania książek polecam stronę aros.pl (jeśli to nie wbrew regulaminowi) są sporo tańsze niż w empiku.
pozdrawiam!
witamy serdecznie
no i aros ostatnio do najtańszych nie należy, choć prawda, że jest taniej![]()
K mama Kulki i Kropki
„Gdy dziecku dajesz książkę, zbroisz jego serce, a duszy jak ptakowi światłe przynosisz skrzydła”.
Amarranta a nieprzeczytane.pl znasz?
Murmle, kustafa reputa bym dałab.się z Wami zgadzam. Nigdy nie zmieniam tekstu w książkach. Jeśli cos jest inaczej niż to, w co wierzymy/uważamy, to po prostu rozmawiamy o tym że ludzie są różni, inni od siebie. A bycie innym nie jest złe. Polecam "niebieską niedźwiedzicę" cudowną opowieść w temacie tolerancji
Kolacja Bożonarodzeniowa to nie kolacja Wigilijna i faktycznie w Bullerbyn jest mowa o kolacji Bożonarodzeniowej.
Nie widzę potrzeby aby na razie tłumaczyć dziecku o różnicach dotyczących potraw wigilijnych.
Róznice kulturowe moje dziecko ma akurat świetnie wytłumaczone bo ukochany wujek mojego syna to muzułamnin i on wie dlaczego wujek w Wigilię nie dzieli się opłatkiem.
Wie czym dla wujka jest ramadan i że w Maroku i innych krajach nie ma Wigilii.
U nas w domu z racji tego, że mamy w rodzinie różnice kulturowe nie widzimy potrzeby (przynajmniej na razie) czytania tego w książce.
Bardziej zależy mi na tym aby wiedział czym dla nas jest adwent, czas oczekiwania, post itp aniżeli to, że ktoś zajada się na codzień mięsem.
może na początek przejrzyj sobie http://www.chusty.info/forum/showthr...a-najmlodszych
chyba był jeszcze jeden wątek o czytaniu roczniakowi, ale nie mogę znaleźć.... i uwaga to wciąga!!!
a coś do czytania grubego jakieś super bajki na 365 dni lub coś w ten deseń, albo jakaś 10 tomowa kolekcja marzeń?
Coś polecicie? Fajnie jak to będzie mądra książka, o tolerancji i przygodach w jednym, nawet o trudnych sprawach do tłumaczenia dziecku, może być zabawna i do śmiechu
Przydałaby się ankieta ze słupkami co warto a czego nie warto![]()
Z takich dużych książek no to klasyka. Baśnie Braci Grimm, Andersena, Tajemniczy ogród. Latem czytałam z dziecmi Czarnoksiężnika z krainy Oz b.im sie podobała. Wzrusza i bawi. Wszystkie imo te wieksze objętościowo książki do czytania po kilka rozdziałów. Malutka Czarownica, Hotzenplotz. Seria Poczytaj mi mamo, Pinokio, Ronja, Królowa Śniegu, Afryka Kazika, Wierzę w jeże, W 80 dni dookoła świata, Piotruś Pan, Przygody Baltazara Gąbki. W temacie świątecznym Niezwykły Sw. Mikołaj czyli świąteczne perypetie Pettsona i Findusa. Może coś wybierzesz![]()
Bajki Łysiaka?
albo Biblia
Edit Pożyczalscy wszystkie tomy po kolei![]()
Ostatnio edytowane przez mamru ; 16-12-2015 o 12:07
Zakupiłam ją i jest cudowna.
http://www.podrecznikowo.pl/offer.php?idprod=19156
Inna niż wszystkie ksiązki.
Mało tekstu, stronice wypukłe, piękne ilustracje.
Bardzo nam się podoba.
Polecam bardzo
Jeśli ktoś będzie chciał to postaram się wrzucić zdjęcia