Strona 554 z 807 PierwszyPierwszy ... 54454504544546547548549550551552553554555556557558559560561562564604654 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11,061 do 11,080 z 16140

Wątek: Ksiazki dla dzieci - także te mniej oklepane

Chustoholiczka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez podgrzybek Zobacz posta
    Cebulka jest cudny. Mój pięciolatek nie wszystko rozumiał ale też mu się spodobało. Okropnie bal się sytuacji z kradzieżą roweru. Ja płakałam;
    I klopsiki były na wigilijną kolacje temat drażliwy dla niektórych
    Klopsiki, szynka i inne mięsiwa na Wigilię - niestety w wielu ksiązkach jest, co dla mnie nie jest dobre.
    Natomiast staram się zmieniać na tradycyjne polskie potrawy jeśli tylko wyłapię (zazwyczaj czytam pierwsza książke którą będę czytała dzieciom)

Chustoholiczka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez emilia3333 Zobacz posta
    Dziewczyny pomóżcie
    Do tej pory podczytuje Was, kupuje i młoda uwielbia polecane pozycje.
    Ostatnio ma fazę na książki ze zwierzątkami, ale mamy takie ubogie wersje kolorowych po angielsku, w których są podstawowe zwierzątka a jeż to już rarytas

Szukam poważnego, przepaśnego atlasu zwierząt, z kolorowymi zwierzakami bez opisu szczegółowego. Zwierzę - nazwa i gotowe

Pomożecie?
    do tych co polecają dziewczyny dodałabym książkę którą kupiłam już bardzo dawno
    Wielka księga Wielkich zwierząt - nawet ktos sprzedaje (nie ja )
    http://olx.pl/oferta/wielka-ksiega-w...8-IDbFt5d.html
    Z tej serii mam również pojazdy - ale one bez większego szału.
    Nie wiem czy cos jeszcze jest bo nie śledziłam tego dawno.
    Natomiast zwierzęta polecam

Chustoholiczka Awatar murmle

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez spadłamznieba Zobacz posta
    Natomiast staram się zmieniać na tradycyjne polskie potrawy jeśli tylko wyłapię (zazwyczaj czytam pierwsza książke którą będę czytała dzieciom)
    A po co?????

Nie wystarczy dziecku wytłumaczyć, że są różna wigilijne zwyczaje w różnych krajach????

W Bullerbyn jest opis kolacji wigilijnej(a może Bożonarodzeniowej)- tam też przemycasz karpia i barszcz/grzybową
    Ostatnio edytowane przez murmle ; 15-12-2015 o 19:31 Powód: literówka
    Fistaszek jest z nami od lutego 2011

Chustomanka Awatar Gundi
    Miejscowość
    Śląsk

Domyślnie

Temat szynki na Wigilię gdzieś niedawno widzialam Chyba w innym wątku książkowym Ja tam problemu w tym nie widzę a nawet podobają mi się takie szczegółowe opisy kolacji wigilijnej i innych tradycji. Dziecko może się dowiedzieć jak jest w innych krajach...
    2009 2012

Chustoholiczka Awatar dankin-82
    Miejscowość
    Lubin

Domyślnie

ale tak w sumie to i u nas menu wigilijne bardzo różnie wygląda jedni wolą czerwony barszczyk inni zupę grzybową; daleko nie trzeba szukać

ja osobiście dzieciakom czytam wszystko, bez selekcji, ale bardzo dużo o wątpliwych kwestiach rozmawiamy
    K mama Kulki i Kropki

„Gdy dziecku dajesz książkę, zbroisz jego serce, a duszy jak ptakowi światłe przynosisz skrzydła”.

Chustoholiczka Awatar kustafa
    Miejscowość
    WAW

Domyślnie Ksiazki dla dzieci - także te mniej oklepane

Ja rownież czytam, myśle ze to po są m.in. książki - żeby poszerzać horyzonty, a nie zawężać je.

Są dwie grupy matek: te, które mają kryzysy i te, które się do nich nie przyznają

Domyślnie

cześć
    super temat od wczoraj podczytuję i kilka linków z początku wątku dodałam sobie do ulubionych, całego nie przeczytam, bo chyba nie sposób
    moje dzidzia ma 5 miesięcy, więc narazie mało czytamy - ale wierszyki typu lokomotywa chętnie słucha.
    do kupowania książek polecam stronę aros.pl (jeśli to nie wbrew regulaminowi) są sporo tańsze niż w empiku.

pozdrawiam!

Chustoholiczka Awatar dankin-82
    Miejscowość
    Lubin

Domyślnie

witamy serdecznie

no i aros ostatnio do najtańszych nie należy, choć prawda, że jest taniej
    K mama Kulki i Kropki

„Gdy dziecku dajesz książkę, zbroisz jego serce, a duszy jak ptakowi światłe przynosisz skrzydła”.

mamru
    Guest

Domyślnie

Amarranta a nieprzeczytane.pl znasz?

Murmle, kustafa reputa bym dała b.się z Wami zgadzam. Nigdy nie zmieniam tekstu w książkach. Jeśli cos jest inaczej niż to, w co wierzymy/uważamy, to po prostu rozmawiamy o tym że ludzie są różni, inni od siebie. A bycie innym nie jest złe. Polecam "niebieską niedźwiedzicę" cudowną opowieść w temacie tolerancji

Chustoholiczka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez murmle Zobacz posta
    A po co?????

Nie wystarczy dziecku wytłumaczyć, że są różna wigilijne zwyczaje w różnych krajach????

W Bullerbyn jest opis kolacji wigilijnej(a może Bożonarodzeniowej)- tam też przemycasz karpia i barszcz/grzybową

Kolacja Bożonarodzeniowa to nie kolacja Wigilijna i faktycznie w Bullerbyn jest mowa o kolacji Bożonarodzeniowej.
    Nie widzę potrzeby aby na razie tłumaczyć dziecku o różnicach dotyczących potraw wigilijnych.

Róznice kulturowe moje dziecko ma akurat świetnie wytłumaczone bo ukochany wujek mojego syna to muzułamnin i on wie dlaczego wujek w Wigilię nie dzieli się opłatkiem.
    Wie czym dla wujka jest ramadan i że w Maroku i innych krajach nie ma Wigilii.
    U nas w domu z racji tego, że mamy w rodzinie różnice kulturowe nie widzimy potrzeby (przynajmniej na razie) czytania tego w książce.

Bardziej zależy mi na tym aby wiedział czym dla nas jest adwent, czas oczekiwania, post itp aniżeli to, że ktoś zajada się na codzień mięsem.

Chustoholiczka Awatar wruuuu
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez amarranta Zobacz posta
    cześć
    super temat od wczoraj podczytuję i kilka linków z początku wątku dodałam sobie do ulubionych, całego nie przeczytam, bo chyba nie sposób
    moje dzidzia ma 5 miesięcy, więc narazie mało czytamy - ale wierszyki typu lokomotywa chętnie słucha.
    do kupowania książek polecam stronę aros.pl (jeśli to nie wbrew regulaminowi) są sporo tańsze niż w empiku.

pozdrawiam!

może na początek przejrzyj sobie http://www.chusty.info/forum/showthr...a-najmlodszych
    chyba był jeszcze jeden wątek o czytaniu roczniakowi, ale nie mogę znaleźć.... i uwaga to wciąga!!!

Chusteryczka Awatar emilia3333
    Miejscowość
    Sopot

Domyślnie

a coś do czytania grubego jakieś super bajki na 365 dni lub coś w ten deseń, albo jakaś 10 tomowa kolekcja marzeń?
    Coś polecicie? Fajnie jak to będzie mądra książka, o tolerancji i przygodach w jednym, nawet o trudnych sprawach do tłumaczenia dziecku, może być zabawna i do śmiechu

Przydałaby się ankieta ze słupkami co warto a czego nie warto

Chustoholiczka

Domyślnie

a coś do czytania grubego jakieś super bajki na 365 dni lub coś w ten deseń, albo jakaś 10 tomowa kolekcja marzeń?
    Coś polecicie? Fajnie jak to będzie mądra książka, o tolerancji i przygodach w jednym, nawet o trudnych sprawach do tłumaczenia dziecku, może być zabawna i do śmiechu

Przydałaby się ankieta ze słupkami co warto a czego nie warto
    http://www.chusty.info/forum/showthr...(ecz)kowe-kity

Miejscowość
    Sopot

Domyślnie

?? a czemu odsyłasz do "kitowego" wątku?

Chustoholiczka

Domyślnie

?? a czemu odsyłasz do "kitowego" wątku?
    "przydałaby się ankieta ze słupkami co warto a czego nie warto"
    Tam dziewczyny podają różne pozycje co im się w danej książce podoba a co nie.
    Są nawet pozycje które tutaj są polecane ale np: szybko się rozwaliły bo zły format ksiązki.

mamru
    Guest

Domyślnie

Z takich dużych książek no to klasyka. Baśnie Braci Grimm, Andersena, Tajemniczy ogród. Latem czytałam z dziecmi Czarnoksiężnika z krainy Oz b.im sie podobała. Wzrusza i bawi. Wszystkie imo te wieksze objętościowo książki do czytania po kilka rozdziałów. Malutka Czarownica, Hotzenplotz. Seria Poczytaj mi mamo, Pinokio, Ronja, Królowa Śniegu, Afryka Kazika, Wierzę w jeże, W 80 dni dookoła świata, Piotruś Pan, Przygody Baltazara Gąbki. W temacie świątecznym Niezwykły Sw. Mikołaj czyli świąteczne perypetie Pettsona i Findusa. Może coś wybierzesz

Miejscowość
    Sopot

Domyślnie

"przydałaby się ankieta ze słupkami co warto a czego nie warto"
    Tam dziewczyny podają różne pozycje co im się w danej książce podoba a co nie.
    Są nawet pozycje które tutaj są polecane ale np: szybko się rozwaliły bo zły format ksiązki.

znam, ale nie znalazłam tam nic w tym temacie. Ja raczej ze wzrokowców jestem i mi słupki najbardziej odpowiadają, stąd moja uwaga

Mamru dziękuje, te pozycje znam i większość mam.

mamru
    Guest

Domyślnie

Bajki Łysiaka?
    albo Biblia

Edit Pożyczalscy wszystkie tomy po kolei
    Ostatnio edytowane przez mamru ; 16-12-2015 o 12:07

Miejscowość
    Sopot

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mamru Zobacz posta
    Z takich dużych książek no to klasyka. Baśnie Braci Grimm, Andersena, Tajemniczy ogród. Latem czytałam z dziecmi Czarnoksiężnika z krainy Oz b.im sie podobała. Wzrusza i bawi. Wszystkie imo te wieksze objętościowo książki do czytania po kilka rozdziałów. Malutka Czarownica, Hotzenplotz. Seria Poczytaj mi mamo, Pinokio, Ronja, Królowa Śniegu, Afryka Kazika, Wierzę w jeże, W 80 dni dookoła świata, Piotruś Pan, Przygody Baltazara Gąbki. W temacie świątecznym Niezwykły Sw. Mikołaj czyli świąteczne perypetie Pettsona i Findusa. Może coś wybierzesz
    Cytat Zamieszczone przez mamru Zobacz posta
    Bajki Łysiaka?
    albo Biblia

Edit Pożyczalscy wszystkie tomy po kolei

Pożyczalscy, to będzie to! Dziękuje

Chustoholiczka

Domyślnie

Zakupiłam ją i jest cudowna.
    http://www.podrecznikowo.pl/offer.php?idprod=19156
    Inna niż wszystkie ksiązki.
    Mało tekstu, stronice wypukłe, piękne ilustracje.
    Bardzo nam się podoba.
    Polecam bardzo
    Jeśli ktoś będzie chciał to postaram się wrzucić zdjęcia

Uprawnienia umieszczania postów