Dzięki Agulinkachyba też nie tego szukam
![]()
no wypisuje się z tego watku, a nawet całego podforum!!! to uzaleznia gorzej niz chusty![]()
Nie tak.
Nie teraz.
Nie w ten sposób.
Pojawia się zbyt wcześnie i zbyt nieoczekiwanie.
To, co nieuchronne
Jest potwornie przedwczesne.
Powinno przyjść dopiero później.
Jutro. Za rok. Za sto lat.
[Gerhard Zwerenz]
http://www.ksiazka.net.pl/?id=49&tx_...ash=5a48af7409
u nas hitem jest 'Arka Noego' bo maly uwielbia zwierzatkaa wierszyki krotkie, zwiezle i ladne rymy maja
![]()
Na bonito 2 części są -40%, więc zawsze coś. Aczkolwiek po obejrzeniu filmiku-prezentacji bardziej mi się podobają te części o Jezusie :]
wiosenna córa (2011r.) i zimowa córa (2014r.)
Pani z biblioteki wcisnęła Mikołajowi książkę o smoku Pomponie. Jejku, co za dziwna książka.. Bardzo mi się NIE podoba. Rzucanie w psa z balkonu czymś, niezbyt fajne słownictwo (durny, głupki, mówienie o kimś "dresiarz" itp.). Fabuła też wg mnie na siłę klejona, ciągnie się, taka bez polotu.
Jak dla mnie, porażka![]()
u nas Pompon ciagle czeka na swoja kolej, chyba wyciagne i z ciekawosci sama najpierw przeczytam.
hit nad hity po Smokach - Tappi. O tym jak na Szepczący Las padł czar - to ta czesc, gdzie mozna wybierac co sie chce robic. ja mam mieszane uczucia - co do wybierania - czasami jest tylko jeden wybor, duzo rzeczy sie zapletla (nie umiem jasniej - czegos sie nie chce, a rozdzial potem i tak tam trzeba pojsc/zrobic) - ale chlopaki sluchali i wybierali jak zaczarowani, nie chcieli w ogole isc spac, musialam (MUSIALAM) skonczyc dzis przy sniadaniu - nawet za cene spoznienia do szkoly (udalo sie nie, ale wybrali krotsza droge chyba). calosc mi sie podoba w sumie, mimo tego o czym wyzje. fabula dosc zgrabna, zakonczenie jak trzeba, porzadny happy end, a do tego nie takie typowe do konca. generalnie zwolennikom Tappiego polecam
btw W dzis wyciagnal po raz kolejny pierwsza czesc tej 'doroslejszej' serii - do czytania przed snem. i nic im nie zdradzam, ze sa nastepne czesci, beda mieli niespodzianke!
natala mama Franka (29.11.2007), Wojtka (06.08.2010) i Szymka (07.07.2016). doradca po kursie podstawowym DieTrageschule®
Never try to help someone unless they are ready to be helped Jeff Foster
Druga czesc Pompona to jest dopiero hardcore! Odpuscilismy. Za to trzecia, na wakacjach, juz calkiem calkiem
Dziewczyny, czy ta seria z Naszej Księgarni z balonikiem na okładce (np Chotomska dzieciom, Osiecka dzieciom) jest w miarę sensowna i fajna w środku, znaczy graficznie?
Miszka 30.03.2012r.i Miko 19.02.2015r.
a my Pompona na luzie wzięliśmy i faktycznie drugą część sobie darowaliśmy, trzecia młodym się podobała, pierwsza zresztą też
K mama Kulki i Kropki
„Gdy dziecku dajesz książkę, zbroisz jego serce, a duszy jak ptakowi światłe przynosisz skrzydła”.
mam z tej serii Brzechwę dzieciom - obrazki ładne, ale jak dla mniejszych dzieci to ich mało, czytamy inne wydanie z większą ilością ilustracji, a po to sięgamy rzadko
córka dostała Pompona pod choinkę, trochę poczytaliśmy, ale są jeszcze za mali. Nie zniechęciłam się słownictwem (nawet nie pamiętam żeby było coś nie tak), ale po tym jak zniechęciłam się do Ja i moja siostra Klara, między innymi przez słownictwo w pierwszych rozdziałach, teraz trochę mam więcej tolerancji - do części pierwszej Klary jeszcze nie wróciliśmy, ale "Ja, Klara i zwierzaki" bardzo nam się wszystkim spodobała, pokazałam też innej mamie i nie mogliśmy przedłużyć w biblio, bo (nie wiedząc, że z tej właśnie korzystamy) zamówiła dla swojej córki i musiałam na cito odnosić
Tappi w pierwszym podejściu nas nie urzekł, może zrobimy drugie, zwłaszcza jeśli mają tę część w bibliotece.
żona TEGO Jaśka
mama julówny (styczeń 2009), julińskiego (sierpień 2010), julowego (luty 2013) i julinka (kwiecien 2018)
a ja po prosbieTappi przeczytany drugi raz (trzeba bylo isc przez bagna na odmiane przeciez
), wyciagnelam Wydre (tez juz czytalismy, ale dawno) i W oglosil zdecydowanie - 'mamo, kup mi wiecej takich, gdzie sie wybiera i nie trzeba czytac po kolei!' no i mam zagwozdke - bo nie znam. znaczy sie mamy jeszcze Franka, Hele, Bobasa i... Elizy Piotrowskiej - ale to moze dla W byc jeszcze za skomplikowane (zwlaszcza druga czesc). albo mi na mozg padlo, albo wiecej nie znam - helpunku!
natala mama Franka (29.11.2007), Wojtka (06.08.2010) i Szymka (07.07.2016). doradca po kursie podstawowym DieTrageschule®
Proponuję zatem kupować to, co się podoba i później napisać ładnego maila, że prosisz, by jeszcze książek nie wysyłali, bo chcesz coś jeszcze dobraćJa tak zawsze robię i np. teraz trzymają mi zamówienie już prawie 3 tydzień i tylko sobie coś tam dobieram i piszę, żeby jeszcze nie wysyłali
edit: 2 razy zdarzyło im się, że jakąś książkę mi jednak wysłali, ale wtedy przepraszali i koszt wysyłki brali na siebie. Także ja jestem zachwycona ich obsługą (pozdrawiam panią Sabinę, jeśli to czyta).
wiosenna córa (2011r.) i zimowa córa (2014r.)
Tak Was czytam i przypomniało mi się, jak nie chciałam mojej trzyletniej wtedy, najstarszej córce czytać Lotty, bo rodzeństwo ciągle się wyzywało od głupków. To było jakieś 8 lat temuOd tamtej pory zmieniło się tyle, że mam 4 dzieci i wszystkie są w placówkach edukacyjnych. Niestety już wiedzą, że "głupek" to dość delikatne określenie. Nie jestem z tego bardzo zadowolona, ale te książki o których piszecie (Pompon, Klara) dość wiernie oddają sposób rozmawiania starszego rodzeństwa z młodszym.
A "Pompon" wg mnie jest do samodzielnego czytania dla ośmiolatka i raczej nie wcześniej. Podobnie jak "Dynastia Miziołków", którą dałam dopiero 9-latce. Olech ma czasem ciężkawy dowcip, drugi tom Pompona, tak jak piszecie, nie nadaje się do czytania.
Natala, są jeszcze takie matematyczne, cztery w tej serii, tylko działania na czasem na poziomie 3-4 klasy, a czasem prościutkie (moje średniaki dają radę, czyli ośmio i dziewięciolatka). http://www.zielonasowa.pl/muzeum-taj...-sledztwo.html
Ostatnio edytowane przez modrooczka ; 25-03-2015 o 13:28
Córki: 2004, 2005, 2007 i 2010
moodrooczka - dzieki, mam je w schowku na amazonie - bo jednak w oryginale chyba kupie. W jest maniak matematyczny, wiec dla niego - ale niech najpierw zacznie sam czytac![]()