Strona 226 z 807 PierwszyPierwszy ... 126176216218219220221222223224225226227228229230231232233234236276326726 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 4,501 do 4,520 z 16140

Wątek: Ksiazki dla dzieci - także te mniej oklepane

Chustomanka
    Miejscowość
    Trójmiasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jul Zobacz posta
    Przy okazji przeglądu promocji w Merlinie (i tak w Literackiej chyba wychodzi taniej) i poszukiwania urodzinowego prezentu dla koleżanki córki trafiłam na kilka bazgrołowych książek wyglądających interesująco, zwłaszcza że część to tłumaczenia usborne'ów i obejrzałam sobie w wersji ang na amazonie gdzie są podglądy (jesteśmy teraz w tematach super dziewczęcych, stąd ta tematyka przeważa w linkowanych) http://merlin.pl/Ksiega-zabaw-dla-dz...1,1290738.html, http://merlin.pl/Ksiezniczki-100-two.../1,948628.html http://merlin.pl/Zabawy-edukacyjne-w...1,1298450.html, http://merlin.pl/Gryzmoly-bazgroly-Z...1,1296806.html http://merlin.pl/Wielka-ksiega-zagad...1,1306763.html (tego są ze 4 części)
    nie wiem, czy znacie, mamy dziewczynek, serię "Moda z naklejkami" - moja miała 2 części i uwielbia, fajnie z koleżanką razem wypełniają te książeczki "ubierając" postaci (ostatnio historyczne stroje), przekładowo linkuję Księżniczki http://merlin.pl/Ksiezniczki_Fiona-W.../1,968574.html
    do mnie właśnie przyszły z merlina tego typu tylko klimaty smoczo - rycerskie
    http://merlin.pl/Smoki_Andrea-Pinnin...1,1085006.html
    http://merlin.pl/Rycerze-Naklejkowe-.../1,919727.html
    choć obie jeszcze chwilę poczekają na moejgo 3,5 latka
    Smoki - tak jak się spodziewałam obszerna książeczka, sporo różnych ciekawych zadań,jedna gra, trochę naklejek
    za to przebieranki bardzo pozytywnie mnie zaskoczyły - na każdej stronie krótka historyczna notka, a naklejki są podpisane jaka to dokładnie część ubioru rycerze i z czego

J. 2010, W. 2013, A. 2021

Chustomanka Awatar comega
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

To wprawdzie nie tytuły..., ale jakby ktoś był w Poznaniu 28.02-02.03 to będą Targi Książki dla dzieci na MPT, wstęp gratis, spotkania autorskie i z pewnością fajne rabaty na zakupy.
    http://www.targiksiazki.pl/pl/

Chusteryczka

Domyślnie

Tak wracam pamięcią do niektórych książek z mojego dzieciństwa i zastanawiam się, kiedy mogę je proponować Bartkowi. Dla jakiego wieku są właściwie przeznaczone. "Doktor Dolittle", "Narnia", "Pożyczalscy", "Tajemniczy ogród" (N, mam wrażenie, że Ty swojej córce "Tajemniczy ogród" już czytałaś?), nieobrazkowe "Paddingtony" (mam takie trzytomowe wydanie w twardych, białych okładkach, o takie: http://img.bazarek.pl/429183/18984/3...15282c0cbe.jpg ), "Mary Poppins", "Pięcioro dzieci i coś"... Podzielicie się swoimi doświadczeniami?

Chusteryczka Awatar nianja
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

My niedawno skończyłyśmy Tajemniczy ogród, córa ma 6 lat. Myślałam że to wcześnie ale pochłonęłyśmy książkę no i szukam co dalej, myślałam właśnie o Mary Poppins,
    Doktora Dolittle ja nie lubiłam, Narnia też mnie nie ciągnie ale może trzeba się poświęcić

Chustoholiczka Awatar murmle

Domyślnie

Pięcioro dzieci i coś, Dzieci z Bullerbyn, Mała księżniczka , Mały Lord?
    Fistaszek jest z nami od lutego 2011

Chusteryczka Awatar n2605
    Miejscowość
    Mazury

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Amparo Zobacz posta
    Dla jakiego wieku są właściwie przeznaczone. "Doktor Dolittle", "Narnia", "Pożyczalscy", "Tajemniczy ogród" (N, mam wrażenie, że Ty swojej córce "Tajemniczy ogród" już czytałaś?), nieobrazkowe "Paddingtony" (mam takie trzytomowe wydanie w twardych, białych okładkach, o takie: http://img.bazarek.pl/429183/18984/3...15282c0cbe.jpg ), "Mary Poppins", "Pięcioro dzieci i coś"... Podzielicie się swoimi doświadczeniami?
    Amparo, mój dzieć ciut starszy - maj 2008, u nas:
    - Tajemniczy Ogród - hit, hit, hit, wypieki i drżenie serca (czytałyśmy grudzień13/styczeń14, czyli świeżo jesteśmy po)
    - Pożyczalscy ok. 1 rok temu - podobali się, odczytani dwa razy w całości, odstawieni na półkę - planuję powrót w związku z zapowiedzią kolejnej części,
    - Narnia - pierwszy tom rok temu, było za strasznie, nie skończyłyśmy, przejście z szafy wracało jako motyw rysunkowy, czyli potencjał magiczny jest spory, wrócimy.
    - Doktor Dolittle - jestesmy w trzeciej części, czytadełko idealne dla nas na ten wiek (prawie 6),
    - Mary Poppins - myślałam o niej, ale jakoś mi uciekła,
    - Piotruś Pan i Wendy - najukochańsza pozycja, pełna wersja pana Barry, mnie jakoś nie porusza, nie czytałam będąc dziecięciem, może stąd brak sentymentu i ciepłych uczuć. Moje dziecko jest genderowo pirackie, stąd może ta lubość.
    - Piecioro dzieci i coś - czytałyśmy rok temu, podobało się bardzo, na słynnej znakowej promocji dokupiłam ciąg dalszy, zatem będziemy odświeżać, jak tylko wybrniemy z Dolittla

tak to u nas się przedstawia. według Ireny Koźmińskiej (CPCD) lektury dla dziecka, któremu się czyta (w odróżnieniu od samodzielnego czytelnika) mogą być bardziej zaawansowane, dłuższe, skomplikowańsze itp. Potwierdzam tę tezę, odpadają tylko "straszaki", ale to pewnie kewstia osobniczej wrażliwości.
    Monika - mama Natalii 26.05.2008

Chustopróchno Awatar natala
    Miejscowość
    Londyn

Domyślnie

KaiDo - u nas przebierankowe naklejki 'tlucze' glownie W (wlasnie slysze za plecami 'mozemy wyklejac???!!!) - ja bym z Rycerzami sprobowala juz, szczerze mowiac.

Amparo - Paddingtona nie obrazkowego czytalismy (pierwszy tom) chyba z rok temu, F bardzo sie podobal (duzo bardziej niz Puchatek). kolejne tomy czekaja na swoja kolej. Doktor Dolittle tez czeka i Piotrus Pan tez - choc sie boje, ze dla mojego strachajly moze byc za straszny jeszcze. z tego powodu Narnie jednak na razie odpuszczam. Piecioro dzieci i Cos tez czeka - u nas kolejka w ogole sporawa jest, szczerze mowiac. ale to nic - na pewno sie doczekaja mysle o Tajemniczym ogrodzie teraz, pamietam, ze nam babcia czytala gdzies w okolicach mojej zerowki i bylam zauroczona. Mala ksiezniczke tez, ale czy moi piraci chwyca?? moze jeszcze poczekamy. z Ogrodem mam tylko jeden problem - ktory? mam moj stary tom, Buchmanna z ilustracjami Ingpena i nowe tlumaczenie Beresewicza - chyba najpierw sama przeczytam wszystkie trzy a potem podejme decyzje
    natala mama Franka (29.11.2007), Wojtka (06.08.2010) i Szymka (07.07.2016). doradca po kursie podstawowym DieTrageschule®
    Never try to help someone unless they are ready to be helped Jeff Foster

Chustomanka Awatar Nalia
    Miejscowość
    podlasie :)

Domyślnie

U nas sporo książek czeka, kupione na zaś, m.in. Piotrus pan i wendy, Narna itp. Stwierdziłam, że jest tyle mniejszych objętościowo i fajnych ksiązek dla sześciolatków, że te ciut trudniejsze mogą poczekać. Zastanawiam sie czy w ogóle brac się za te które sa lekturami obowiązkowymi w szkole, np. Tajemniczy ogród. Może lepiej poczekać aż Młody sam przeczyta...Nie wiem...Z drugiej strony jak teraz pozna to później chętnie do niej wróci...gorzej jak ksiązka się nie spodoba...Jak myslicie?
    Ania - mama Wiktora (22.08.2008) i Dariusza (02.07.2012)

Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

Ostatnio moim chłopcom czytałam "Opowieść o błekitnym psie" - cudowna, madra, żeby wszystkie książki takie były!
    http://merlin.pl/Opowiesc-o-Blekitny....html#fullinfo

Miejscowość
    Mazury

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez comega Zobacz posta
    Ostatnio moim chłopcom czytałam "Opowieść o błekitnym psie" - cudowna, madra, żeby wszystkie książki takie były!
    http://merlin.pl/Opowiesc-o-Blekitny....html#fullinfo
    comega, możesz kilka słów więcej o książce - o jakich trudnych rzeczach jest, w jaki sposób przedstawiono owe?

Chustopróchno Awatar Karusek

Domyślnie

Nalia, część lektur (czy wszystkie) jest do wyboru nauczyciela - u nas dzieci w szkole czytały tylko fragment "Dzieci z Bullerbyn", nie czytały wcale np. "Naszej mamy czarodziejki" - więc nie żałuję, że przeczytaliśmy wcześniej
    Dr Dolittle - najstarszy miał 4,5 roku i pochłonęło go, Czytaliśmy ponownie z rok temu następnym dzieciom, też z uwagą.
    Tajemniczy ogród mi się źle czytało na głos - długie wypowiedzi, opisy, bałam się, że najstarsi się znudzą, ale nie, wciągnęło ich nawet
    Narnię czytaliśmy najstarszej dwójce jakoś koło 5-6 r.ż.
    Paddington moim się kompletnie nie spodobał, przeczytaliśmy chyba 2 opowiadania i zrezygnowaliśmy. Z Kubusia się za to zaśmiewali
    I ostatnio bardzo im się podobał Czarnoksiężnik Oz - starszej trójce
    Zastanawiam się, czy nie poszukać w bibliotece Cudownej podróży - nie czytałam w dzieciństwie, tylko kojarzę bajkę

A kojarzy ktoś, od jakiego wieku mniej więcej jest "Felix, Net i Nika"?
    2 + 7 (2005-2018)

Chustoholiczka Awatar dankin-82
    Miejscowość
    Lubin

Domyślnie

moje panny za to uwielbiają "Alicję" i "Wyspę skarbów" oraz "Czarnoksiężnika"

"Cudowną podróż" b.miło wspominam

a mam pytanie odnośnie książki ""Najwierniejsi przyjaciele" Piątkowskiej, warta uwagi czy sobie odpuścić
    moja Kropka to psiara niesamowita i domaga się fajnych książek o psach, może coś polecicie pls

Chustodinozaur Awatar jul
    Miejscowość
    zachodnie podwarszawie

Domyślnie

dankin - mysmy b lubili zwierzece ksiazki Grabowskiego np Puc Bursztyn i goscie w dziecinstwie

<pisane z telefonu>
    żona TEGO Jaśka
    mama julówny (styczeń 2009), julińskiego (sierpień 2010), julowego (luty 2013) i julinka (kwiecien 2018)

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Nalia - my czytamy wcześniej, dzieci z bullerbyn bardzo się podobały, ja chętnie wróciłam do książki i myślę że i ona pewnie też wróci z przyjemnością

a Pięcioro dzieci nadaje się dla 6 latki?

Miejscowość
    Mazury

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nianja Zobacz posta
    a Pięcioro dzieci nadaje się dla 6 latki?
    zdecydowanie tak.

Chustoguru
    Miejscowość
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Nasze miłe odkrycie, nieznana mi wcześniej Lidgren - My na wyspie Saltkrakan - bardzo się podobało i starszemu i średniej, jeden ciężki rozdział jest.
    Franio - XII 2004, Julcia - XI 2007, Szymuś - X 2010, Jaś - XI 2013

Chustopróchno Awatar Karusek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jul Zobacz posta
    dankin - mysmy b lubili zwierzece ksiazki Grabowskiego np Puc Bursztyn i goscie w dziecinstwie
    czytaliśmy w zeszłym roku (lektura) i Stasia bardzo nudziła
    ale pasjonatka psów może rzeczywiście polubi
    2 + 7 (2005-2018)

Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez n2605 Zobacz posta
    comega, możesz kilka słów więcej o książce - o jakich trudnych rzeczach jest, w jaki sposób przedstawiono owe?
    W książce jest kilkoro bohaterów, w każdym rozdziale pojawia się nowy bohater - dziecko z jakimś problemem. Zwierzęta zostały spersonalizowane, np. tytułowy Niebieski Pies opowiada bohaterowi historyjkę pasującą do jego problemu. Czyli tak naprawdę dla mnie to opowieści motywacyjne. Pisane ładnym językiem, zrozumiałym też dla 5 latka z ciekawymi ilustracjami. Na ostatniej historyjce płakałam rzewnymi łzami... bo to historia o śmierci chłopca, moi synowie zrozumieli, nie płakali, tak delikatnie to zostało opisane, tak pięknie...

Z zeszłorocznych Targów w Poznaniu:
    http://www.targiksiazki.pl/pl/news/i...ozstrzygniety/

W kategorii do 6 lat nie przyznano I nagrody. II nagrodę zdobyła Beata Majchrzak z książkę pt." Opowieść o błękitnym psie", III miejsce - Grażyna Bąkiewicz za książkę pt." Kosmiczni odkrywcy - Franio i jego babcia". Wyróżnienie otrzymał Grzegorz Janusz za książkę " Niezbyt tęga księga".

W kategorii wiekowej 6-10 lat. I nagrodę zdobyła Katarzyna Ryrych za książkę " O Stephenie Hawkingu, czarnej dziurze i Myszach Podłogowych", II nagrodę - Rafał Witek za książkę " Klub latających ciotek", III nagrodę - Paweł Beręsewicz za książkę " Noskawery".

W kategorii wiekowej 10-14 lat I nagrodę zdobył Marcin Szczygielski za książkę " Arka czasu" , II nagrodę Zuzanna Orlińska za książkę " Ani słowa o Zosi", III nagrodę otrzymała Barbara Kosmowska za książkę "Kasztanowa Aleja". Wyróżniona została książka " Ostatni lot Euriona" Patryka Kowalskiego.

Grand Prix III Konkursu im. Astrid Lindgren na współczesną książkę dla dzieci i młodieży , rzeźbę Pippi Pończoszanki autorstwa Doroty Dziekiewicz - Pilich, otrzymał Marcin Szczygielski za ksiażkę " Arka czasu".

Miejscowość
    Mazury

Domyślnie

comega, dziękuję Ci bardzo za rekomendację, potrzebna mi była taka żywa relacja z lektury

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez n2605 Zobacz posta
    zdecydowanie tak.
    dzięki, sprawdziłam w naszej bibliotece i jest więc pożyczymy dzisiaj

Uprawnienia umieszczania postów