Strona 140 z 807 PierwszyPierwszy ... 4090130132133134135136137138139140141142143144145146147148150190240640 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2,781 do 2,800 z 16140

Wątek: Ksiazki dla dzieci - także te mniej oklepane

Chustomanka Awatar Nalia
    Miejscowość
    podlasie :)

Domyślnie

my Basię mamy z biblioteki - pierwsza nasza, "Basia i słodycze" Wiktorowi się bardzo podoba.
    Mamy też ukochaną już Lottę z rowerem, i Kasdepke z piaskownicy...ale to już jakoś nie bardzo mi wpada w ucho, Sciągnęłam tez darmowego "detektywa Pozytywkę", ale on albo jest dla starszych dzieci, bardziej kumatych, albo po prostu nie dla nas.

Poza tym 3 części Emila przyleciały, muminki, bajkopterapia i coś am jeszcze

A do kiedy ta promocja w Arosie?
    Ania - mama Wiktora (22.08.2008) i Dariusza (02.07.2012)

Guest
    Guest

Domyślnie

biblioteka leży tak na mej mapie że muszę się do niej specjalnie wybierać
    kończy się to notorycznym wożeniem książek w aucie lub pokryciem kurzu na szafie w przedpokoju ( by nie zapomnieć!) i płaceniem za przetrzymanie
    ostatnio zapłaciłam za jakieś 3 Basie więc sama rozumiesz

Chusteryczka Awatar n2605
    Miejscowość
    Mazury

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez baryłka Zobacz posta
    ostatnio zapłaciłam za jakieś 3 Basie więc sama rozumiesz
    a to najwyraźniej się u Ciebie biblio "ikonomicznie" nie kalkuluje. my małomiasteczkowi, więc odległości dom-praca-przedszkole-biblio są śmieszne
    Monika - mama Natalii 26.05.2008

Chustopróchno Awatar natala
    Miejscowość
    Londyn

Domyślnie

Soul - Pomelo, imo, nadaje sie absolutnie dla kazdego dziecka. a dla trzylatka na pewno!

dalsze typy dla dwulatka - Bobo oba tomy. Auto Bajtika. ksiazki Erica Carla. Mitgutsch caly. Wasiuczynskiej Moj pierwszy alfabet i Moja pierwsza ksiega pojazdow. z tej samej serii Moj pierwszy atlas swiata Marii Deskur (zilustrowany przez Pawlakow). wiersza wyd. Bajka z serii 'cacko z dziurka' - Brzechwa, Tuwim, Fredro. moj w tym wieku lubil tekturowe Zakamarkow - Gdzie idziemy? Jest tam kto? A dlaczego? Wymysl cos! Maksa zakamarkowego tez lubil. Mamoko, ulica Czeresniowa. na pewno o czyms zapomnialam...
    natala mama Franka (29.11.2007), Wojtka (06.08.2010) i Szymka (07.07.2016). doradca po kursie podstawowym DieTrageschule®
    Never try to help someone unless they are ready to be helped Jeff Foster

Chustoholiczka Awatar martaj
    Miejscowość
    POZ

Domyślnie

dzięki! bobo nie znamy, auto mamy to: http://aros.pl/ksiazka/auto , o to chodziło?
    Asia z tych, co chcą czytać Czereśniową tez otwiera i mówi czytać Mamoko nie chwyciło zupełnie, więc może Migutscha na razie odpuścimy.
    idę dalej kopać
    znowu stówka lekka ręką pójdzie
    Asieńka (2011) Justysia (2014) Czaruś (2017)

Chusteryczka Awatar Sysunia
    Miejscowość
    Urle

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Soul Zobacz posta
    Oooch, normalnie brakuje mi jeszcze jednego młodszego dzieciątka w domu, żeby czytać Babo, Lalo, Bintę... Nie wiem, czy 3 latek nie jest za duży już na Pomelo....? Jak myślicie...?

I mam takie pytanie, czy któraś z was ma w domu, czytała, miała w rękach - taką książeczkę..?

Zastanawiam się, czy jest warta kupienia....? Będę wdzieczna za podpowiedzi, mam tylko 2 dni na decyzję!!
    \
    My ja mamy, i inne o tej myszce, moim zdaniem jest SUPER
    uwielbiam Jane Chapman

Chusteryczka Awatar biedronki-3
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

czekam na wielkąąąą pakę z arosu więc już tu nie powinnam wchodzić

wziełam tylko po jednej książce z róznych serii a co zrobię jak nam się spodobają

Chustoholiczka Awatar martaj
    Miejscowość
    POZ

Domyślnie

rabat jak widać przy każdej pozycji czy jeszcze coś naliczają?
    Asieńka (2011) Justysia (2014) Czaruś (2017)

Chustoholiczka Awatar dankin-82
    Miejscowość
    Lubin

Domyślnie

nas również urzekła ta sympatyczna myszka, dziewczynki moje bardzo ją lubią

odnośnie Basi to u nas się nie przyjęła

ja za to utknęłam na słownikach ang-pol i jakoś wybrać nie mogę

Chustoguru Awatar annia
    Miejscowość
    Warszawa Tarchomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Soul Zobacz posta
    Oooch, normalnie brakuje mi jeszcze jednego młodszego dzieciątka w domu, żeby czytać Babo, Lalo, Bintę... Nie wiem, czy 3 latek nie jest za duży już na Pomelo....? Jak myślicie...?
    Zdecydowanie sie nada! Pisalam niedawno, ze ja mialam mieszane uczucia wzgledem Pomela (dziwaczny, malo tekstu), ale Dorota pokochala i od dwoch miesiecy nic tylko Pomelo i Pomelo.

Cytat Zamieszczone przez n2605 Zobacz posta
    baryłko, wiem, że nie wszyscy Basię lubią. U nas Basia cieszy się wielką sympatią i dorosłych i dziecięcia. Po tytułach serii jasne jest, że kolejne książki oswajają konkretne tematy/problemy. Mnie się podoba rodzina Basi, gdzieś tam czytałam zarzuty, że za bardzo klasa średnia - tata lekarz, mama wolny zawód, ale nie podzielam tego rozczarowania.

Lubię ilustracje basiowe.

Z serii podobnych mamy też "Zuzię", ale Zuzia jest po niemiecku (ach te streotypy okropne) konkretna, no dla mnie mniej finezyjna, nie ma tam deka absurdu, żartu. Jak jest o koniu, to na pewno opanujesz postawową terminologię końską, ale jest to takie hm... łopatologiczne? Mała lubi Zuźkę też, ale Basia jest lepsza IMO. Basia bowiem miewa wzloty i upadki, podczas gdy cyborg Zuzia pływa, jeździ konno i na nartach, piecze, idzie do fryzjera nie rzucając się na ziemię, nie wrzeszcząc, nie trzaskając drzwiami, nie bojąc sie do bólu brzucha itp. itd. Z tego względu Baśka jest realniejsza.
    U nas byla ostra faza Basiowa - teraz jest troche mniej, bo jest Pomelo. Ja Basie na poczatku polubilam, teraz mam do niej wiecej dystansu - ona zawsze ma fochy, no! Ale racja, dla oswajania trudnych tematow jest spoko. Tylko ten smrodek dydaktyczny...

Natomiast maz za Basia nie przepada, bo uwiera go to, ze Basia jest najzwyczajniej w swiecie slabo napisana. Majac coraz bogatsze doswiadczenie z dobra literatura dziecieca (seria o Albercie, Strzalkowska, nawet Elmer), coraz wyrazniej dostrzegamy braki warsztatowe Staneckiej.
    ['] 07.2008
    Dotka 06.2010
    Agutka 07.2013
    Katka 08.2017

Miejscowość
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez martaj Zobacz posta
    dzięki! bobo nie znamy, auto mamy to: http://aros.pl/ksiazka/auto , o to chodziło?
    si prosze pani, to auto

dla dwulatki to jeszcze przeciez Pan Brumm by sie spokojnie nadal moze troszke na wyrost, ale jednak. Mysia uwielbiana przez mojego W tez. ide dalej szperac po polkach

edit: no przeciez Mama Mu - z tych bardziej obrazkowych (moze ociupine tez na wyrost). i Krowa Matylda http://aros.pl/autor/Alexander+Steffensmeier/0
    Elmer oczywiscie tez.
    natala mama Franka (29.11.2007), Wojtka (06.08.2010) i Szymka (07.07.2016). doradca po kursie podstawowym DieTrageschule®

Chustomanka Awatar Mama Lili
    Miejscowość
    Berlin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez natala Zobacz posta
    Soul - Pomelo, imo, nadaje sie absolutnie dla kazdego dziecka. a dla trzylatka na pewno!

dalsze typy dla dwulatka - Bobo oba tomy. Auto Bajtika. ksiazki Erica Carla. Mitgutsch caly. Wasiuczynskiej Moj pierwszy alfabet i Moja pierwsza ksiega pojazdow. z tej samej serii Moj pierwszy atlas swiata Marii Deskur (zilustrowany przez Pawlakow). wiersza wyd. Bajka z serii 'cacko z dziurka' - Brzechwa, Tuwim, Fredro. moj w tym wieku lubil tekturowe Zakamarkow - Gdzie idziemy? Jest tam kto? A dlaczego? Wymysl cos! Maksa zakamarkowego tez lubil. Mamoko, ulica Czeresniowa. na pewno o czyms zapomnialam...
    Atlas to ten? http://aros.pl/ksiazka/moj-pierwszy-atlas-swiata-2

Moje zamówienie w arosie też w zawieszeniu z jedną pozycją, ach ta klepsydra...

Pochwalę się, wygląda tak:

Nawet nie wiesz, jak bardzo Cię kocham
    Świat w obrazkach. Zwierzęta
    Święty Mikołaj. świat w obrazkach
    Książę w cukierni
    Panama. Wszystkie opowieści o Misiu i Tygrysku
    Kicia Kocia jest chora
    Gdzie jest tort?
    Pampilo
    Strażacy. świat w obrazkach
    Moja pierwsza księga pojazdów

No i kolejne książki wylądowały już w koszyku, aaaa!

Nie kupię, nie kupię, nie kupię, nie kupię

Przecież to tylko 5% więcej niż zazwyczaj...

Miejscowość
    Mazury

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez annia Zobacz posta
    U nas byla ostra faza Basiowa - teraz jest troche mniej, bo jest Pomelo. Ja Basie na poczatku polubilam, teraz mam do niej wiecej dystansu - ona zawsze ma fochy, no! Ale racja, dla oswajania trudnych tematow jest spoko. Tylko ten smrodek dydaktyczny...

Natomiast maz za Basia nie przepada, bo uwiera go to, ze Basia jest najzwyczajniej w swiecie slabo napisana. Majac coraz bogatsze doswiadczenie z dobra literatura dziecieca (seria o Albercie, Strzalkowska, nawet Elmer), coraz wyrazniej dostrzegamy braki warsztatowe Staneckiej.
    w kwestii warsztatu Staneckiej, to bardzo się nie wzdragam, tzn. kiedy ja czytam głośno, to nie płynie ta opowieść jakoś mistrzowsko, ale audiobook (Maria Seweryn) jest OK, więc da się coś wydobyć.

Basia ma fochy, córka osobista ma reaguje ostatnio fochem na życie ogólnie pojęte, więc się odnajdujemy w świecie oglądanym przez nafoszoną Basię
    Dydaktyzm - wiele sytuacji z Basi przydało mi się, żeby wybrnąć jakoś z rodzicielskiej zamotki tudzież trudnej emocjonalnie sytuacji:
    - jestem (ja!) bardziej empatyczna, kiedy mamy coś zrobić pierwszy raz, rozumiem opór pomieszany z chęcią (Basia i taniec), przy moim wiecznym niedoczasie i galopie między sytuacjami i tematami zlekceważyłabym na bank. Mam Basi wiedziała, kiedy się pochylić nad lękiem, więc się inspiruję...
    - Basia i alergia - opis pogotowia/izby przyjęć idealnie się nam wkomponował w pobyt na ostrym dyżurze.
    - Basia i przedszkole - łatwiej było mi oswoić Natalkę z potencjałem koleżanki z przedszkola, która nie mówi i jest mniej sprawna. Basia była moim wzorem i sprawdziła się na 5+ (serce mi rozmiękło bo efektem ględzenia na bazie tej ksiązki była wyszeptana przez panią przeszkolankę nowina, że Natka pomagała się koleżance tej rozbierać i ubierać przed leżakowaniem). Przygody Basi pomogły nam w rozmowie o inności po prostu.
    - itd. itp. ale wiecie, że kto co lubi i na siłę się nie da.

Chustomanka Awatar Mama Lili
    Miejscowość
    Berlin

Domyślnie

W temacie inności bardzo jestem ciekawa tej książki:

http://www.czarnaowca.pl/literatura_...ji,p1879494395

Jak ktoś dorwie to niech coś nam napisze

Chustoguru Awatar samuela

Domyślnie

Też dla mojej świrniętej na punkcie książek córki składam zamówienie na arosie. U nas hitem są już od dawna Lalo/Binta/Babo, Jest tam kto? i reszta z tej serii, Księga dźwięków, książki Carle'a (muszę Pajączka zamówić), Czereśniowa powoli, więc zastanawiam się nad kolejną częścią (mamy Wiosnę), Piłka Eli.

Pomelo przyniosłyśmy z biblioteki, bała się go na początku, ale dzisiaj sama do czytania przyniosła .

Fajnie też się sprawdza seria 'Wokół nas'. Mamy z biblioteki "W lesie" i Młoda nauczyła się z tej książki słowa dzięcioł .

Na wyrost mocno "Gdzie jest moja czapeczka", ale wczoraj pół godziny przy tej książce siedziałyśmy.

A coś dla trzylatka o samochodach, budowach albo dinozaurach możecie polecić?

Miejscowość
    Mazury

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mama Lili Zobacz posta
    W temacie inności bardzo jestem ciekawa tej książki:

http://www.czarnaowca.pl/literatura_...ji,p1879494395

Jak ktoś dorwie to niech coś nam napisze
    Nigdy nie próbowałam Pernilli, oglądałam w ksiegarni o włosach i o śmierci chyba. Iiiiii - nie to że zobaczyłam coś wstrząsającego, ale lubię jednak formę opowieści, a nie leksykonu takiego. Jakoś tak nie widziałam tej lektury: są włosy na głowie i włosy na łonie. Rozmawiamy o włosach wszelakich, nie czułam potrzeby podpierania się atlasem.

może jednak zbyt pochopnie oceniłam. postać Pernilli prezentowana w WO bardzo mnie zaciekawiła (to chyba wywiad był).

chętnie poczytam o Waszych doświadczeniach.

Miejscowość
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mama Lili Zobacz posta
    ten.

samulea - linkowane Auto Bajtika - to taka ksiazka dla kazdego troche. Uwaga budowa - ale to na wyrost troche. Swiat w obrazkach. Dinozaury. to tak na szybko mi do glowy przyszlo.

Mnie ci 'rozni' tez ciekawia, ale wolalabym chyba na zywo zobaczyc najpierw wiecej niz na podgladzie wydawnictwa.

Chusteryczka Awatar biedronki-3
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

samuela- ja mam prawie 3 latkę więc na książki Carlea, czy inne z serii "jest tam kto"( mamy jeszcze "gdzie idziemy") już nie patrzyłam a tak mi szkoda
    chciałam już więcej kartkowych z większą ilością tekstu dla 5,5 latka

edit: właśnie przyszła paczka z 4 kasiążkami Laroussea

Chustoholiczka Awatar Agnen
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

Jest już dostępny nowy komiks Tomasza Samojlika (tego od "Ryjówki przeznaczenia" i "Norki zagłady"), na pewno będzie fajny

http://picturebook.pl/pl/p/Bartnik-i...z-Samojlik/382

A za chwile po polsku jeszcze Hilda i troll: http://www.amazon.com/Hilda-Troll-Hi.../dp/1909263141

W Poznaniu też nosimy!
    Doradca Akademii Noszenia
    Doradca noszenia ClauWi®

nawróć się!

Chustomanka
    Miejscowość
    Bydgoszcz

Domyślnie

moje wczorajsze zamówienie z Arosa właśnie doszło, a w nim:

Miasteczko Mamoko
    Wiosna na ulicy Czereśniowej
    Kocia Kicia na basenie