Pokaż wyniki od 1 do 20 z 1293

Wątek: odpieluchowanie-GRUPA wsparcia :)

Mieszany widok

Chustomanka Awatar szokam
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

a ja skapitulowalam. tak na niezle szlo. nie wola, ale jak go wysadzam co 30-40minut to zrobi prawie zawsze. ma 2 lata. a drugi synek 6 tyg wiec niestety jak mam zajete rece bo karmie lub przewijam, odbijam, usypiam mlodszego to ciagle mam starszego do przebierania. fakt, ze od razumu wtedy zle i wola ze "nieprzyjemnie" i chodzi jak kowboj na szerokich nogach, ale ile ja mam wtedy roboty! przy drugim malym to mi sie samej nie chce z tym uzerac. chyba poczekam na wakacje z mezem lub u dziadkow. a już sobie obiecywalam, ze wiecej pieluch nie kupie! chyba ze bede go wsadzala w wielo.

Chustomanka Awatar szokam
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

ale przyznam, ze patent ze skarpetkami baaardzo mi sie podoba, pmietam, ze tez nie chcial zasikac skarpetek "ecie pecie" czyli z łosiem, ktorego bierze za krowe

Chusteryczka Awatar rzezuchama
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

To się pochwalę, że wczoraj mieliśmy dzień bez wpadki!
    Za to z jednym sikaniem w "prawdziwej ubitacji" podczas wyskoku do sklepu (bez pieluchy).
    Obawiam się tylko, że przedobrzyłam - sądząc z tego, co zostało z zestawu ubraniowego, jaki przygotowałam chłopakom rano, Stach poszedł do żłobka w tych samych majtkach (z Georgem) i tych samych skarpetkach (z Georgem), co wczoraj
    Marta, mama Stasia - 2007 i Józina - 2010
    Stasiek poleca
    Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego w słowa. Julian Tuwim

Chustoholiczka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

JA tez muszę się zabrać do tego, tylko sama nie wiem od czego zacząć?!?! Jeszcze niedawno Mały załatwiał się regularnie o tej samej porze i sygnalizował potrzebę (chował się w drugim pokoju, zamykał drzwi itp.) - to wtedy biegiem na nocnik i jak sie udawało to oczywiście fanfary. Ostatnio całkiem się to rozregulowało. Gdy sie orientuję....jest już za późno. (robi to cicho, bezszelestnie i niewiadomo kiedy). Mam wrażenie, że wcześniej bardziej przeszkadzała mu mokra pielucha.
    Raduś 21.02.2009 i Piotruś 09.06.2011

Chustonoszka Awatar Kaśka

Domyślnie

Witam Grupę!
    Hmmm...zostałam dziś niemal zrugana przez koleżankę w temacie odzwyczajania od pieluszek. A ja wcale nie czuje sie winna...
    Mały właśnie skończyl półtora roku. Fajowy mini kibelek stoi w łazience od pół roku. Synek chętnie go oglądał, ale...wszelkie próby posadzenia go na nim kończyły się krzykiem. On sie tego urządzenia po prostu bał. Więc odpuszczałam i wracałam do tematu ponownie po 2-3 tygodniach. Aż - niedawno - przestał się bać. Teraz są lekcje poglądowe - siadamy obydwoje na swoich kibelkach i siedzimy sobie. I jest ubaw a nie płacz. A ja tłumaczę co na tym kibelku robię
    Druga rzecz do przodu - synek już nazywa siusiu i kupkę, wie co jest co, mowi że ma kupkę czy siusiu.
    Zapytany ostatnio gdzie trzeba robić kupkę - pokazał swój kibelek.
    Więc wydaje mi się że powoli i sympatycznie zmierzamy we właściwym kierunku.

A tu dziś szok.
    Koleżanka ma córcie 2,5 letnią, która z uporem sika i robi kupy w majtki. Koleżanka jest wściekła bo ponoć to ostatnie dziecko w grupie przedszkolnej ktore robi w majtki. Mała juz się chowa przed matką żeby zrobić kupkę - w majtki. I usłyszalam że mam zabrac sie za odzwyczajanie młodego od pieluch natychmiast, żeby nie było tego co u niej. A ja spokojnie mówie jej to co napisałam powyżej - i pytam co dalej proponuje, co mam zaraz robić?
    "Zdjąć pieluchę, jak zacznie sikać i robić sobie po nogach, to poczuje to ciepłe i śmierdzące i szybko sie nauczy robic na nocnik"
    Zatkało mnie. Oświadczylam że sorki ale w TEN sposób ja ze swoim dzieckiem postępowac nie będę. Wydaje mi sie to totalnie wyzute z szacunku dla małej osoby. Będziemy sobie iść swoim tempem, siadać na nocniczek i oswajać temat... Jakos nie przekonuja mnie "sukcesy" koleżanki.

A może sie mylę? Może treba tak po "faszystowsku"?
    Ciekawam jestem Waszego zdania...choć w ten sposob na pewno nie zrobię.
    Pozdrawiam

Kaska

Chusteryczka

Domyślnie

przecztałam Kaśka Twój post i mnie zamurowało... skoro koleżanka wie lepiej jak oduczyć dziecka zalatwiania sie w majtki, to dlaczego jej dziecko jeszcze to robi, skoro to metoda tak skuteczna?

rób tak, jak uwazasz za słuszne, przecież to Ty najlepiej znasz swoje dziecko i wiesz jak z nim postepować. uwazam, że robisz bardzo dobrze i nic na siłę, powodzenia kibelkowego życzę!
    K. 2009M. 2012

Wałkoguru
    Miejscowość
    Reykjavik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez peluche Zobacz posta
    przecztałam Kaśka Twój post i mnie zamurowało... skoro koleżanka wie lepiej jak oduczyć dziecka zalatwiania sie w majtki, to dlaczego jej dziecko jeszcze to robi, skoro to metoda tak skuteczna?

rób tak, jak uwazasz za słuszne, przecież to Ty najlepiej znasz swoje dziecko i wiesz jak z nim postepować. uwazam, że robisz bardzo dobrze i nic na siłę, powodzenia kibelkowego życzę!
    Otóż to
    A co do biegania bez majtek - wiele matek tak robi i to naprawdę działa (szkoda, że nie na moje dziecko).
    I IMO to żaden brak szacunku do dzieci, a pokazanie przyczyny i skutku. Wielu dzieciom mokra pielucha w ogóle nie przeszkadza, przyzwyczajają się i nawet nie rejestrują tego faktu A z gołą pupą często najpierw wielkie zdziwienie, czemu nogi mokre, a później szybkie olśnienie, że TO O TO CHODZIŁO Moje dziecko w ten sposób załapało o co mi chodzi, że nasikała. Problem, że Lena uważa nocnik za największego wroga i histeryzuje na sam widok...
    Ale mechanizm załapała, od razu po każdym, nawet mini siknięciu, ciągnie mnie do przewijaka na zmianę wkładki w majtkach
    Co innego, jeśli jakiś rodzic sobie wymyśli poniżać dziecko, kiedy po sobie posika - wyśmiewanie się, wytykanie palcem, nazywanie obsrajduchem/osikuchem (moja koleżanka tak wrzeszczy na synka, jak mu się pieluchowy wypadek zdarzy) itp. - tego nie potrafię zrozumieć...

Uprawnienia umieszczania postów