to ja tez dolacze, choc moj Franek chyba tu najstarszy
to ja tez dolacze, choc moj Franek chyba tu najstarszy
Dzieci to... kupa. Kupa radości i kupa kupyI jeszcze kupa zmartwień...
Franek (Kako) 02.02.2008
Krysia (Izia) 26.10.2009
Janek 30.07.2014
www.wysokipoziomcukru.pl
www.dalekiswiat.pl
zdjeciarka.blogspot.com
Według psychologów dzieci wyrastają z lęku separacyjnego po drugim roku, nie piszą kiedy wyrastają z niego matki...
my tez powoli bardzo powoli przymiezamy sie do odpieluchowania
jakis czas temu mlody ganial w samych rajtkach po domu i zapisywałam co ile robi siku
z zegarkiem na reku bylo to co 10-15min
po 3h nie mialam juz ani jednej pary suchych rajtek i spodni w domu
mlody nic nie wola, jak robi siku na podloge to nawet nie jest zainteresowany co tam leci stoi i bawi sie np samochodem
nocnik i nakladka sa fajne ale tylko do zabawy, wiec schowalam i wyciagam tylko zeby posadzic
jak nie chce to zabieram
myslicie ze siedzi na nim
wczoraj posadzilam go na nakładcew WC, bo zauwazylam ze jest bardzo zainteresowany jak robie siku, wiec myslalam ze moze podziała
skonczyło sie histeria, bo nie chciał usiasc
zadne piosenki i klaski nie pomogly![]()
[*] i
Ignaś 07.04.2008 Staś 07.05.2013
Pisze z telefonu wiec czasami brakuje mi polskich liter
W sprawie niechęci do siadania...Franek na nocnik czy nakładkę nie usiądzie za żadne skarby! Sika i robi kupę na stojąco w ubikacji w swoim "toaletowym kąciku". Łaskawie pozwala podstawić nocnik i złapać w niego siku. Ale kupa...
ląduje na ziemi. Podłogę w WC mamy wyglancowaną jak nigdy, od ciągłego zmywania
.
Dzisiaj wszystkie potrzeby załatwione w "kąciku"
Widzę postępy i nie zniechęcam się. Wcześniej nawet tego nocnika nie pozwolił podstawić, wstrzymywał sik i odsuwał ręką
Meta a może Lenę to sikanie boli. Sama nie wiem - jakaś infekcja? Skoro płacze i mówi, że nie chce sikać. Możliwe? Czy to raczej płacz związany z wyrzutami sumienia, że nie sika tak jak mama prosi?
Raczej nie boli, bo jak sika w pieluchęto w ogóle uwagi nie zwraca.
Co do "kącika taletowego"- u nas jest ruchomy, najczęściej znajduje się w pobliżu nocnika - nieważne, czy nocnik stoi w łazience, kuchni czy na środku pokoju
Dam Lenie jeszcze parę dni i chyba odpuszczę na jakiś czas
generalnie, nie martwcie się dziewczyny, że dzieciaki nie współpracują, chyba każde w innym czasie czują się gotowe na moment bez pieluchy forever. Ale starać się warto
u nas dziś kupa na podłodze, mimo iż pytalam moment wcześniej czy chce i czy siadamy na kibelek...ale niefortunnie zadzwonił telefon i Lew skorzystał z chwili samotności w pokoju...
generalnie ponieważ ma blokadę przed nocnikiem po starszej siostrze postanowiliśmy kupic Mu własney Jego nocnik i wybrany przez Niego osobiście. Właśnie czekam na przesyłkę i po cichu licze że młody się przełamie i siknie wreszcie do niego...
widzę, że wszystkie mamy podobne problemy
dzisiaj chyba zaczęłam tracić resztki cierpliwości, jak Hela najpierw zasikała mi spodnie i skarpety i to ja musiałam się przebierać, a nie ona...
drugie siku wylądowało na kanapie w salonie - megapompa po prostu, wszystko pięknie wsiąkło. usypiałam Kalinkę w drugim pokoju i słyszę nagle "zrobiłam siku!!!". lecę, przekonana, że Hela pod moją nieobecność wspaniałomyślnie zrobiła wreszcie siku do nocnika. jakże się myliłam...
trzecie siku znowu poleciało po moich spodniach i skarpetach, jak w trakcie robienia próbowałam posadzić Helę na nocniku. i znowu to ja się przebierałam...
a czwarte poszło w pieluchę, którą zrezygnowana założyłam Heli na spacer.
czyli trochę się poddałam, bo miałam twardo nie zakładać na dzień pieluchy, tylko na noc. ale po dzisiejszym dniu mam trochę dość... ale jeszcze całkiem się nie poddam. chociaż coraz bardziej boję się o kanapy, dywany, boję się smrodu siuśków
a znajomej córka odpieluchowała się w jeden dzień. to tak na koniec, optymistycznie![]()
Helena --> luty 2008
Kalina --> wrzesień 2009
Amitola Studio - Fotografia noworodków i starszych dzieci, fotografia rodzinna, ciążowa, ślubna - Jelenia Góra, Legnica, Wałbrzych, Wrocław
Mój blog
U Nas tez kicha!!! Franek sam nie chce siadac na nocnik nie sygnalizuje wcale. Jak pytam chy chce zrobic siusiu to mówi" nie siusiu eee". Jesli go posadzę to i czasem zrobi, bardzo się cieszy śpiewamy" brawo brawo siusiu" wylewamy do toalety i "papa siusiu ee".
ale co z tego - dobrze byłoby aby cos sygnalizował, bo znów nawala mi kręgosłup( rwa kulszowa) od ciągłego schylania się
Wcale mu nie przeszkadza, że mokro ma( wielorazówki)
Dziewczyny poradzcie - czy ja mam go pytac czy coś chce zrobić, czy sadzac go bez pytania, czy zdjąc całkiem pieluchę i w samych majtkach go puścić?
Wymiękam![]()
przyszłam Was wesprzeć
cierpliwość się opłaciła - mamy SUKCES!!! od wczoraj Hela robi siku na nocnik!!! Hela, która w stronę nocnika nie chciała nawet spojrzeć, której nigdy nie przeszkadzała mokra pielucha, która do tej pory raz w życiu, z 3 miesiące temu, zrobiła siku na nocnik i od tej pory omijała go szerokim łukiem!
wczoraj każde siku było do nocnika, a dzisiaj rano pod moją nieobecność (byłam w drugim pokoju i karmiłam Kalinkę) nie tylko sama usiadła na nocnik, zrobiła siku, ale jeszcze zaniosła nocnik pod toaletę, żeby je wylać do kibelka i zrobić siuśkom papajestem w szoku, bo nastawiłam się na długą "walkę" i latanie ze szmatą, a trwało to raptem tydzień. cieszę się strasznie, mam nadzieję, że już jej tak zostanie
![]()
Helena --> luty 2008
Kalina --> wrzesień 2009
Amitola Studio - Fotografia noworodków i starszych dzieci, fotografia rodzinna, ciążowa, ślubna - Jelenia Góra, Legnica, Wałbrzych, Wrocław
Mój blog
moja śp. mamusia odpieluchowala mi rocznego synka 16 lat temunie wiem jak to zrobila ale caly proces trwal nie dluzej niz 2 tygodnie, za to kara mnie spotkala przy sredniaku ....ktory lal w gacie ponad 3 lata i jak juz nadzieje mnie opadly wszelakie pomogla nauczycielka z przedszkola
Najmlodszy cukiereczek odpieluchowal sie sam jakies 2 mc temu, w momencie kiedy wlasnie pomyslalam ze czas mordenge rozpoczac, wiosna idzie, cieplo, zdejmiemy pieluche niech leje w gacie koles sam chetnie zaczal siadac na kibelek. Wczesniej probowalam nocnik ale parzylo. A wiec nocniki nie, sa BE natomiast nakladka i dorosly kibel u nas sprawdzil sie w 100% ...od kilku tygodni juz nie ma nawet wpadek i potrafi zawolac nawet jak jest smiertelnie zajety zabawa, czy na podworku. Ostatnio nawet zajety tatus bardzo pilnie wpatrzony w monitor laptopa nie doslyszal ze syn wola kupsko przegapil moment w ktorym mlodzieniec sam poszedl do kibelka i obsluzyl sie dosc nieporadnie z sedesem, umywalka i kawalkiem sciany do szorowanikilogramem papieru toaletowego rozrolowanego dookola calej lazienki ale grubsza sprawa elegancko wyladowala w kibelku
mam nadzieje ze juz mu tak zostanie bez zadnych nawrotow to przeszlosci...czego zycze i wam goraco!!!