Pokaż wyniki od 1 do 20 z 1293

Wątek: odpieluchowanie-GRUPA wsparcia :)

Mieszany widok

Chustomanka Awatar maderka
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

U nas tez wzloty i upadki z tym siku, ehhh, trzeba to jakoś przetrwać...

Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka

Chustomanka Awatar bafika
    Miejscowość
    Lubawa

Domyślnie

Dziewczyny próbuję odpieluchować mojego 2-letniego sikacza. Startuje do przedszkola we wrześniu a Następca ma pojawić się w listopadzie... O ile dwójeczkę najczęściej robi rano po spaniu więc wyłapana zawsze tak siku wcale nie woła, na nocnik trzeba go namawiać by usiadł więc jak 3 razy go posadzę w ciągu całego dnia to sukces.

Jak to pogodzić z przedszkolem w którym będzie latał w jednorazówce?
    Trenować na razie w domu popołudniami?

Mam mętlik z tym całym odpieluchowaniem. Ogółem sama mam już dość tego pytania o siku i kupe, czy chce na nocnik itd, że chętnie zostawiałabym go w pieluchać do 3lat ale dwóch pieluchowych w domu to też nie zbyt....

Chustomanka
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

Jak on nie załapie to nic nie zrobisz?
    Chodzi z pieluchą czy w pieluchomajtkach? Po moich córkach wiem, że dla dziecka to faktycznie jest różnica mentalna oczywiście, bo sucho po chwili i tak jest. A mokre najtki robią na nim wrażenie?
    Panie w przedszkolu wiedzą, jak sprawa stoi? Ja z M miałam ten problem, że wstydziła się chodzić siku w przedszkolu i popuszczała. Dla pań nie było problemem przebierać ją i bardziej pilnować z sikaniem. Widziały, że to kwestia nieśmiałości i bardzo współpracowały. Nie wiem jak by to było z dzieckiem w pieluszce, bo oficjalny wymóg jest, że bez...
    córki: M 04.2012, R 11.2013 i B 08.2016 27tc [*]

Miejscowość
    Lubawa

Domyślnie

Kate - jak jest pogoda to lata po dworzu w majtkach (bo on całe dnie na dworzu przyzwyczajony), w domu ubieram mu pieluchy wielo, najczęściej tak by czuł mokro, jak jest pod opieką kogoś to ma jednorazówki. Przedszkole zaczyna dopiero, dziś byliśmy na adaptacji. Ogółem to grupa maluszków więc Panie mają sprawdzać pieluchy i pytać, bo są dziewczynki wołające siku i np. chłopcy 2,5roku w pieluchach. Ogółem nie ma wymogu odpieluchowania. Dyrektorka wie, że sprawa stoi w miejscu, bo to moja koleżanka i kuzynka męża.
    Ogółem powoli już łapie,jak ma na sobie majki że zrobił siku i jest mokry, ale przeżywa to że jest mokry a nie to, że nie zawołał siku - . Pieluszki to czasem zawoła siku - jak płyną ostatnie krople. Dziś kupiłam mu majtki treningowe i zobaczymy jak będzie, bo z majtkami normalnymi jakoś średnio idzie, bo wtedy jest cały do przebrania razem z butami.
    W czerwcu i lipcu wcale nie łapał co to siku. Dwójkę już potrafi poznać, choć jeszcze czasem mówi bąk, a to nie bąk tylko dwójka. Jak zrobił ostatnio dwójkę w pieluchę to przeżywał bardzo. Choć jak zrobił podczas pobytu u cioci i zabawy z dziećmi to nic nie powiedział ani mu nie przeszkadzało, bo ważniejsza zabawa.

Nie chcę też go naciskać, bo mąż nie każe - jest fizjoterapeutą i mówi, że do 2,5roku dziecko może wcale nie czuć zwieraczy i ich nie kontrolować a naciskanie może powodować zaciskanie pośladkami i innymi mięśniami co źle wpływa na miednicę, stawy krzyżowo-biodrowe itd. Poza tym w rodzinie mam przykład jak dziecko zaczęło wstrzymywać dwójkę na siłę i mają problemy do tej pory a młoda ma 4lata... więc chcę być ostrożna a zarazem chcę żeby komunikował swoje potrzeby.

Chustomanka
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

Ja też jestem za nienaciskaniem. Dziecko musi samo dojrzeć
    Z majtkami treningowymi może być różnie. R jak robiła w nie siku to prawie wrażenia na niej nie robiło (bo nie leciało po nogach), a w zwykłych to dosłownie w 2 dni kontrolowała w 80%. Ale była gotowa, bo jak siedziała w wielo to wołała po fakcie, ale też i sama leciała na nocnik i np pół dnia na sucho...
    Skoro w przedszkolu wiedzą jak jest i akceptują to ja bym czekała. Dawałabym pieluchomajtki a nie pieluchę, bo inaczej się zakłada i to są majtki w odczuciu dziecka a nie pielucha. A dla pań wygodne, bo i tak boczki do rozerwania, a jak będą suche to samoobsługowe...

Miejscowość
    Lubawa

Domyślnie

Kate - zapomnialam ze sa takie pieluchomajtki, jak zuzyja paczke to kupie wtedy

Chustomanka
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

Polecam libero mam na zbyciu

Uprawnienia umieszczania postów