Pokaż wyniki od 1 do 20 z 1293

Wątek: odpieluchowanie-GRUPA wsparcia :)

Mieszany widok

Chustonoszka
    Miejscowość
    Polanica - Zdrój, DLN

Domyślnie 17 miesięcy i nadal pielucha

Wiem, wiem, zaraz zostanie mi zmyta głowa za to że tak długo zwlekałam z odpieluchowywaniem dziecka, ale jak się jest w pracy to trudno to pogodzić, a na babcie to też ciężko liczyć żeby postępowały według moich wskazówek (bo one wiedzą lepiej) ... ehhh
    no tak ale mam mocne postanowienie by mimo wszystko jakoś to zacząć i próbować odpieluchować moją Olcię
    pomóżcie, jak się wogóle do tego zabrać ... proszę

Chustoholiczka Awatar okoani
    Miejscowość
    lubelskie

Domyślnie

eee... ale że niby 17 m-cy to już "stary koń" i bez pieluchy powinien chodzić? bez przesady - tutaj zazwyczaj odpieluchowuje się dzieci kiedy są na to gotowe, a nie wtedy kiedy inni uważają, że już trzeba są odpowiednie wątki, w tym chyba nawet "grupa wsparcia"

edit: nawet tamten wątek jest przyklejony i jest w tym dziale tuż nad twoim wątkiem
    wiosenna córa (2011r.) i zimowa córa (2014r.)

Guest
    Guest

Domyślnie

to jest dziecka decyzja nie Twoja
    będzie gotowe to się odpieluchuje ty jedynie możesz wskazywać drogę

Chusteryczka Awatar Wyga
    Miejscowość
    Wągrowiec

Domyślnie

Moja bratanica skończyła 25 miesięcy i nadal bezwzględnie na pieluchach. Nocnikiem gardzi, nakładką na kibelek też. Co więcej: ma w nosie, że chodzi w zasikanych majtkach, kiedy jej mama podejmuje kolejne próby odpieluchowania.
    Nie wiem skąd przekonanie, że dziecko przekracza dany wiek i trach! Ma przestać korzystać z pieluch i już.

Skoro tracisz grunt, to się wznosisz! Leć!

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Domyślnie

przecież odpieluchowanie to nie wyścigi czy realizacja deadline'owego terminu...
    to moment, w którym łączy się gotowość psychiczna dziecka z gotowością jego układu nerwowego.

są tu wątki, które mogą Ci pomóc

np.
    http://www.chusty.info/forum/showthr...A-wsparcia-%29

http://www.chusty.info/forum/showthr...iecku-post.-28

Chustonoszka
    Miejscowość
    Polanica - Zdrój, DLN

Domyślnie

bardzo wam dziękuję, uspokoiłyście mnie bo już zaczynałam wątpić w nas już się nasłuchałam od mojej mamy że jak tylko ola zaczęła siadać to powinnam ją sadzać na nocnik itp. a ona tak bardzo się wzbraniała, to nie chciałam jej męczyć, miała już taki moment że zaczęła siadać ale nie trwało to zbyt długo; dziękuję za linki, już zaczynam czytać

Chustoguru Awatar livada
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

To ja chyba jestem w ogóle do odstrzału, bo Młoda ma blisko 29 miesięcy i bez pieluchy w dzień lata może od miesiąca, a i tak nie nazwałabym tego jeszcze odpieluchowaniem, bo wpadek jest mnóstwo i wszystkie kupy w majtki... Ale to Szelmy decyzja, nie moja, jak miała 17 miesięcy to w ogóle nie było tematu
    Moje DziewczynKi: marcowa Kasia (2011), październikowa Kalinka (2013) i kwietniowa Kaja (2016)

Chustopróchno
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

o matko
    dziecko ma czas do 3 roku życia, potem trzeba się martwić. nic na siłę...

Chustoguru Awatar samuela

Domyślnie

Moja też ma 17 i na nocniku siedziała raz przez 2 sekundy . I to w ubraniu. Będzie gotowa, to się odpieluchuje.

Chusteryczka Awatar Kocia_mama
    Miejscowość
    Warszawa-Ursynów. No prawie.

Domyślnie

Ekhem, zacytuję "rozwój psychiczny dziecka 0-10"

"Moment, w którym rodzice zaczynają uczyć dzieci sygnalizowania i samodzielnego załatwiania potrzeb fizjologicznych, następuje coraz później. Przed laty niektórzy pediatrzy zalecali rozpoczynać tę naukę już w okresie niemowlęcym, a niektórzy rodzice próbowali się do tych porad stosować. Niekiedy matce udawało się szczęśliwie wysadzić w odpowiednim momencie dziecko na nocnik.
    Bez wątpienia w takich wypadkach to matka była wytrenowana, a nie dziecko. W dzisiejszych czasach większość rodziców - pomimo narzekań i krytyki ze strony starszego pokolenia - nie uczy dzieci siadania na nocniku, dopóki nie skończą one drugiego lub nawet przed upływem połowy trzeciego roku życia. Należy jednak pamiętać, że osiągnięcie powodzenia w tej dziedzinie nie zależy od wytrwałości matki w sadzaniu dziecka na nocnik ani też od "silnej woli" dzieci i chęci współpracy, lecz od stopnia dojrzałości ich systemu nerwowego. Jedne z nich osiągają potrzebny poziom dojrzałości szybciej, one później.
    W zasadzie wszelkie wysiłki w tej dziedzinie kończą się sukcesem nie wcześniej niż w wieku około dwóch - dwóch i pół roku. Matki, które nie przykładały do tego problemu wielkiej wagi (a ich liczba ustawicznie wzrasta) często konstatują, że po ukończeniu mniej więcej dwóch i pół roku ich dzieci "same" nauczyły się sygnalizować i załatwiać swoje potrzeby fizjologiczne. (Chłopcy zazwyczaj siusiają w pieluchy troszeczkę dłużej niż dziewczynki)."

Po przeczytaniu tego przestałam się wkurzać na moją teściową, która co tydzień pyta, czy J już sika do nocnika. I chwali się w kółko, jak to mojego męża wysadzała, gdy ten miał 7 miesięcy. "I wiesz, była zima, on siedział goły na tym nocniczku i cały się trząsł, ale siedział. I zrobił!"
    No super, mamo, propsy dla ciebie.

<Miejsce na mądry cytat>

Uprawnienia umieszczania postów