Pokaż wyniki od 1 do 20 z 1293

Wątek: odpieluchowanie-GRUPA wsparcia :)

Mieszany widok

Chusteryczka Awatar mimka
    Miejscowość
    Francja póki co...

Domyślnie

Leduniu,
    nie wiem jakie macie metody, ale mi się wydaje, że oprócz zdjęcia pieluchy, trzeba dziecko często wysadzać.
    przynajmniej u nas (i nie tylko) się to sprawdziło. i w zasadzie kilka miesięcy to ja mówiłam "idziemy siku" (zawsze przed wyjściem i po przyjściu gdzieś, przed i po spaniu, po jedzeniu czy wypiciu większej ilości) i efekt był taki, że Marceli chodził bez pieluchy, z suchymi majtkami, aż zaczął sam wołać zanim popuści i teraz już często jak np. przychodzimy mówi, że mu się nie chce i będzie wołał.
    no, tylko u nas jeszcze problem z kupą, więc się nie będę mądrzyć
    ale co do sikania jeszcze - robiłam kilka podejść i widzę, że trzeba owszem dziecku bardzo pomagać (wg mnie właśnie głównie wysadzaniem), ale też obserwować, czy jest na to gotowe.

a nocą się nie przejmuj, przyjdzie czas!

Chusteryczka Awatar AS

Domyślnie

Ledunia, musisz mieć zawsze zapasowe majty i spodnie, a nawet skarpety, co pokazał ostatnio Miś
    To zdejmuje z Ciebie ciśnienie, że się Lena posika w drodze, a z niej nieprzyjemność chodzenia w mokrych ciuchach.

U nas króluje frakcja: jak nie chcesz iść na nocnik i się zsikasz, to się sam przebierasz. Od razu młodzieży bliżej do nocnika
    Ania - dawniej AS_MS_?, mama MichuChichu 22.11.2008 i Manfreda-Mandziuka vel Borysa Szyca 28.10.2010
    i

Chustofanka Awatar dorotea
    Miejscowość
    Lodz

Domyślnie

U nas króluje frakcja: jak nie chcesz iść na nocnik i się zsikasz, to się sam przebierasz. Od razu młodzieży bliżej do nocnika
    A co zrobić, jak mały jeszcze sam się ubrać nie potrafi?

Mój jest w podobnym wieku, co córka Leduni i odpieluchowywanie przed nami. Czekam, aż pogoda się wreszcie zdecyduje i zrobi się cieplej. Może zaczniemy od poniedziałku? Na szczęście wysadzamy Adasia już od bardzo dawna, a po kąpieli nawet sam woła siusiu (bo nie chce leżeć w łóżeczku ). Majtki już mam naszykowane, spodnie zapasowe są. Co to będzie, co to będzie...

Chustomanka Awatar ledunia
    Miejscowość
    Legnica

Domyślnie

My się wysadzamy od roku i 90 % w nocniku, ale to bardziej od mojego pilnowania właśnie zależy. Lena nie woła (nie umie się też sama ubierać).
    Kupy to może kilka wylądowało w pieluszce.
    A z placu zabaw mamy 3 min Leny krokiem..., ale i tak zapas ciuchowy do torebki muszę spakować

Chusteryczka Awatar AS

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dorotea Zobacz posta
    A co zrobić, jak mały jeszcze sam się ubrać nie potrafi?

Mój jest w podobnym wieku, co córka Leduni i odpieluchowywanie przed nami. Czekam, aż pogoda się wreszcie zdecyduje i zrobi się cieplej. Może zaczniemy od poniedziałku? Na szczęście wysadzamy Adasia już od bardzo dawna, a po kąpieli nawet sam woła siusiu (bo nie chce leżeć w łóżeczku ). Majtki już mam naszykowane, spodnie zapasowe są. Co to będzie, co to będzie...
    To znaczy, że jesteście bardziej zaawansowani niż my, bo po mojej ciąży prawie wszystko lądowało w pieluchach i zero sygnałów.
    Chodziło mi o jakąś konsekwencję dla dziecka - to może być, np. rozbieranie się, wyjmowanie ubrań, itp. Jak dojedziecie do 2,5 roku, to przyjdzie czas na ubieranie
    Co ma być - dobrze będzie! Wiosenne porządki... Powodzenia!

Cytat Zamieszczone przez ledunia Zobacz posta
    My się wysadzamy od roku i 90 % w nocniku, ale to bardziej od mojego pilnowania właśnie zależy. Lena nie woła (nie umie się też sama ubierać).
    Kupy to może kilka wylądowało w pieluszce.
    A z placu zabaw mamy 3 min Leny krokiem..., ale i tak zapas ciuchowy do torebki muszę spakować
    U nas też to zależało bardziej ode mnie, a Miś przy młodszym dwumiesięczniaku nic nie wołał. Jak przerzuciłam myślenie na niego, poszło gładko, chyba w dwa dni sytuacja się odwróciła.
    A plac zabaw... Zależy jak Ci wygodniej, ale zrozumiałam, że dla Leny to trudny moment, a i Tobie będzie łatwiej z pakunkami
    Ania - dawniej AS_MS_?, mama MichuChichu 22.11.2008 i Manfreda-Mandziuka vel Borysa Szyca 28.10.2010
    i

Chustonoszka Awatar gabi0308
    Miejscowość
    Jarosław/Dębica/Kraków

Smile

u nas początki były bardzo trudne. pewnego dnia gdzieś w połowie (dokładnie 17.01) zabrałam Franiowi pieluszki, mówiąc ze od dziś ma majtki i robimy siku na nocnik. I co z tego jak złapałam to był sik jak nie zdarzyłam to nieraz przebierałam z 10 razy dziennie. jedynym plusem było to ze nie miał oporów do nocnika - chętnie siadał. Zawsze wysadzałam przed wyjściem na spacer i nie nie było wpadek. Musze się pochwalić ze od jakiegoś miesiąca Franiu ładnie woła na nocnik. jedynym problemem jest Qupa (niestety tylko w majtki) biegnie do do łazienki chce na nocnik lub kibelek z nakładką usiądzie, ciśnie i nic. Potem chowa się w kąt, karze mi wyjść z pokoju i robi w majtki. Próbowałąm kilka razy przytrzymac go na siedzaco ale potem był taki problem, że dziecko wstrzymało i problem z Qupą przez kilka dni - potem płacz ze dupsko boli i nie może zrobić. Uważam wiec, że jak nauczył sie wołać siku to i na Qupę przyjdzie czas. dlatego pozwalam walić w majty

Chusteryczka Awatar mimka
    Miejscowość
    Francja póki co...

Domyślnie

gabi, zdaje się więc, że nasi chłopcy mają podobne blokady.. jak je obalicie, daj znać!

Uprawnienia umieszczania postów