A macie może jakiegoś ebooka?
Ja tez bym była chętna na ebooka![]()
Zuzia 27.11.2013Gabryś 19.11.2015
A w jakim wieku odpieluchowujecie dzieci?
Wysłane z mojego E2105 przy użyciu Tapatalka
Ja też będę tą metodą odpieluchowywaćAle z racji pracy muszę się wstrzymać jeszcze kilka tygodni.
Ida będzie miała dwa lata akurat
Bubka 11.06.2015
I druga Bubka 13.07.2019
I trzecia Bubka 16.06.2022
Majka miała nieco ponad dwa lata, ale z perspektywy czasu wiem, że zaczęłam dla niej za wcześnie, nie była gotowa. To nie kwestia wieku![]()
Maja - 12.04.2014
Jędrek - 14.03.2017
Mój odkąd usiadł czyli 10.5 m-ca. Wcześniej wysadzałam na rękach.
Najmłodsza jakoś na początku kwietnia zażyczyła sobie majtki zamiast pieluchy; przez jakiś tydzień miała jeszcze pieluchy na noc, ale to tylko dlatego, ze musialam nasze łóżko przygotować; wytlumaczylam jej dlaczego taka decyzja; miała ok 25,5 miesiąca wtedy
Jako ze u mnie nie wchodziło w gre siedzenie w domu, to w aucie jeździ z nami nocnik chiński
Podobnie robilam
Zamówiłam książkę, na wakacjach się szykuję do odpieluchowania - zobaczymy jak to wyjdzie
BTW, to forum człowieka zmienia - zaczęłam czytać poradniki![]()
moja to kompletnie nie ogarnia tego co się dzieje na doletak rozgadana i rozgarnięta ale w tym temacie to ehh (obiecuje, przeprasza ale to słowa
)
Tatiana ma 22 miesiące.
Ściągnęłam jej pieluchę w poniedziałek od rana i od wczoraj popołudniu prawie nie ma wpadek. Kupka tylko jedna trafiła na ziemię, ale już 2 kolejne do nocnika. Siusiu dziś od rana bez wpadki. Tak mnie cieszy ten postęp!
Na drzemkę i na noc zakładam jej jeszcze pieluchę.
Ale się cieszę! Wiecie co, nie myślałam, że samodzielne zaniesienie nocnika z siuśkami i kupką będzie napawało nas obie taką dumą!
Dziś po drzemce szykujemy się na pierwszy krótki spacer.
U nas dzień z jedną wpadką jak dotarliśmy w końcu po 3h na placu zabaw i 1h w mpk na drugi koniec KRK do alergologa to zsikała się w trenerki tuż przed wejściem do wc... widzę że ma problem ze skorzystaniem z toalety poza domem, na zewnątrz zrobi pod krzaczkiem ale nie zawsze chce - dzisiaj nie chciała... Ogólnie po 5 dniach jestem zadowolona z postępów, choć widzę że trochę to jeszcze potrwa...![]()
Potrzebuję dziś wsparcia. Po wczorajszym bezwypadkowy dniu okazuje się, że spodenki bardzo komplikują. Małej chce się siusiu, mówi o tym, ale spodni nie chce zdejmować, na nocnik też nie usiądzie.
Ok, radzimy sobie. Znowu biega na waleta, od nowa osiągamy nocnik.
Ale do pomocy przyjechał mój tata, który nie zareagował na komunikat Małej, że chce siku, nie wyjął jej z fotelika, a na koniec zrzucił na mnie winę, że przecież ona nie chciała wyjść i to wszystko jest efektem mojego braku konsekwencji. I jeszcze obiecał Tatianie spacer, jak zrobi siusiu na nocnik (co obecnie jest trudne, więc spacer odpada). Strasznie mi smutno. Poprosiłam, żeby wrócił do domu.
Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
Danala, u nas się wtedy sprawdzać nakładka.
Chociaż nawet ja nauczyłam się wysikiwac na stojąco. Ale potette pomógł bardzo na samym początku, bo poza domem M nie chciał sikać. A tak powiedziałam, że to spacerowy nocniczek i hula.
My długo byliśmy w domu, bo noworodka miałam w domu i pogoda była średnia, wydaje mi się, że to ważne.
Wysłane z mojego XT1039 przy użyciu Tapatalka
mama Młodego, Młodej i Młodszego|`15,`17,19.
PS codziennie dziękuję Bogu za to forum <3.
Ściągnęłam dzisiaj malemu pieluchę. Głównie dlatego, że często w nocy lub wieczorem, gdy ma problem z zaśnięciem, pokazywał na pieluchę i wskazywał palcem w stronę łazienki - i rzeczywiście sikał jak go wysadzałam na kibelek. Tylko no cóż, różowo nie jest. Na nocnik wogóle siadać nie chce. Jak zaczyna sikać i go posadzę na tym nocniku, to wysika jeszcze tylko kilka kropli. I za pięć - dziesięc minut znowu sika, bo się do końca nie wysikał. Mam wrażenie, że woli sikac do ubikacji a najlepiej na stojąco pod prysznicemI teraz nie wiem, czy zmuszać go do tego nocnika czy darować sobie i pozwalać mu na sikanie na stojąco (i tu też nocnik odpada bo nawet na stojąco nie chce tam sikać
) I oczywiście z reguły wykorzysta moją nieuwagę jak na chwilkę wyjdę np. do kuchni po chusteczkę... A na pierwszy ogień poszła kupka, a nawet szlaczek z kupki na podłodze - widok bezcenny
![]()
Ewulinek, mój syn w pewnym momencie też nie chciał sikac na siedząco. Sikal do wiaderka![]()
jak chce na stojąco do wc to tym lepiej... Dziecka w kibelku nie mozna zostawić na chwilę, bo wraca sie do innej rzeczywistosci...
Nieśmiało donoszę, że chyba odpieluchowanie zakończy się sukcesemPiszę zakończy, bo nie ma się co oszukiwać, wpadki będą. Ale w ciągu ostatnich 3 dni tylko jedna wpadka (popuścił odrobinę) - i to tylko dlatego, że nie zauważyłam, że pokazuje siku
Na razie nie mam co liczyć, że będzie wołał, bo jeszcze nie mówi
ale skutecznie pokazuje, a jak jestem w kuchni to nawet przyjdzie, weźmie za rękę i zaprowadzi do nocnika
Noce na razie suche, ale podejrzewam, że jak będą piątki wychodzić to się będzie moczył - jak jest taki strasznie wymęczony to śpi zbyt twardo żeby się wybudzić. A tydzień temu jeszcze byłam w dołku bo sikał gdzie chciał, ale na szczęście mąż go rozgryzł - mianowicie, gdy chodził bez spodni to myślał, że może sikać gdzie popadnie. Natomiast w spodniach nie. I zaczął pokazywać. Sika tylko na stojąco, muszę mu nocnik do siusiaka przylożyć
A potem idzie ze mną do łązienki to wylać i jest z siebie taaaaki dumny
Z tym, że sam się nie rozbierze, ale w sumie od takiego malucha nie ma co zbyt wiele wymagać. Grunt, że nie potrzebuje pieluszki tylko kogoś do pomocy![]()
Ostatnio edytowane przez Ewulinek ; 12-06-2017 o 12:28
Ewulinek, jestem pod wrażeniem.
Ja dziś sobie dałam czas na latanie bez pieluchy, bo mnie zmęczyło szorowanie trzech pieluch dziennie od kupy... Od rana trzy razy podłogę załatwił i moje spodnie. Byłam cały czas obok i czuł że leci, zrobił trochę, posadzony na nocnik zrobił resztę. Wypił niepojęte ilości picia na śniadanie, bo sam pił z kubka porcelanowego... Jaka radość.
Teraz śpi, na drzemkę założyłam pieluchę. Baardzo liczę, że uda się zrobić kupę na nocnik, jak dupsko wietrzy.
Nie nastawiam się na odpieluchowanie, sama nie wiem. Chcę bardziej wyczuć co i kiedy robi.