Strona 26 z 65 PierwszyPierwszy ... 16181920212223242526272829303132333436 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 501 do 520 z 1293

Wątek: odpieluchowanie-GRUPA wsparcia :)

Domyślnie

Ona malutka jeszcze. Ja bym całkowicie odpuściła na kilka miesięcy - niech chodzi w pieluszce, wysadzasz jak dotąd. Może być że jeszcze nie dojrzała do odpowiedzialności za swoją higienę. Może to sikanie i ta czystość jest "wyuczona", nie pochodzi od dziecka i jego dojrzałości? Kładąc nadmierny nacisk na trening czystości możesz moim zdaniem narobić więcej szkód - mała może źle się czuć, bo nie spełnia oczekiwań i mama jest niezadowolona, może zacząć wstrzymywać mocz, chować się podczas sikania, nie pozwalać przebrać.
    Natalia
    mama Ali 21.11.2006
    i Antosia 11.05.2010

Chustomanka Awatar mama-donna
    Miejscowość
    Dania-Løsning, Polska-Kędzierzyn-Koźle/Nysa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gdzie-idziesz Zobacz posta
    Ona malutka jeszcze. Ja bym całkowicie odpuściła na kilka miesięcy - niech chodzi w pieluszce, wysadzasz jak dotąd. Może być że jeszcze nie dojrzała do odpowiedzialności za swoją higienę. Może to sikanie i ta czystość jest "wyuczona", nie pochodzi od dziecka i jego dojrzałości? Kładąc nadmierny nacisk na trening czystości możesz moim zdaniem narobić więcej szkód - mała może źle się czuć, bo nie spełnia oczekiwań i mama jest niezadowolona, może zacząć wstrzymywać mocz, chować się podczas sikania, nie pozwalać przebrać.
    Chyba faktycznie wrzucę trochę na luz. Nigdy jej nie okazuję niezadowolenia tylko mówię, że nic się nie stało i tłumaczę i pokazuję gdzie powinno się robić siusiu. Nie chciałabym jej przestraszyć ani zniechęcić. Jak nie chce to mi wyraźnie mówi NIE i jej absolutnie nie zmuszam.
    Julia 26.02.2010 Miron 16.03.2013

Chusteryczka Awatar maa821
    Miejscowość
    Bydgoszcz

Domyślnie

U nas zero postepów. Młody od 4 dni biega bez pieluchy i nie robi NIC do nocnika. Pokazuje gdzie będzie sikał, ciągle odpowiada, że siku nie chce, a potem oczywiście leje w majtki. Najgorsze jest to, że on za nic nie chce usiąść nawet na chwilę na nocnik - nie pomagają nawet przekupstwa słodyczami. Nie wiem co robić? Czy kontynuować to niezakładanie pieluchy i ciągle zmieniać mokre spodnie, czy odpuścić na trochę temat? Martwi mnie szczególnie ta jego "awersja" do nocnika/kibelka.
    Jaś - 16.X.2009

Chusteryczka Awatar Kilerek_81
    Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

Mikołaj wysadzany od 8 miesiąca, szybko załapał, że kupa to do nocnika, i od tego czasu kupowych wpadek zaliczyliśmy niewiele. Informuje, że chce kupę. Z siku bywa różnie, często posoadzony robi, czasmi też powie, że chce. Ze spaceru wraca z suchą pieluchą. I tak się zastanawiam czy odpieluchowywać, okres średnio sprzyjający, boje się czy odpieluchowując wtedy, gdy nie jest gotowy nie wywołąm przypadkiem bunku nocnikowego?
    Spróbowalismy, od 5 dni po domu bez pieluchy. Przez pierwsze 4 dni porażka totalna, zasikane wszystkie spodnie, wczoraj już lepiej. Zobaczymy co dalej.

Chustoholiczka

Domyślnie

Kuba 1 stycznia postanowił, że teraz będzie zalatwiał się na nocnik i od tej pory byly z dwie wpadki; natomiast porażka z kupą, wie, żeby robić na nocnik lub kibelek ale teorię to on zna doskonale, gorzej z praktyką mam nadzieję, że wkrótce też pokona ten problem

w wakacje już też prawie było dobrze a potem totalna klapa
    Ostatnio edytowane przez Monika75 ; 15-01-2012 o 17:19

Chusteryczka Awatar monia52
    Miejscowość
    Chwaszczyno koło Gdyni

Domyślnie

Wątek dłuuugi, kiedyś już się tu wypowiadałam o starszej, teraz mam dwójkę odpieluchowaną i moje doświadczenia są takie:
    - Stasia wysadzana od 3 miesiąca życia, zawijana w wielo, w wieku 1 roku totalny bunt nocnikowy, wiele prób, ciągle niepowodzenia, odpieluchowana dopiero w wieku 2 lat i 8 miesięcy!!!
    - Jack od urodzenia w "pampersach", nigdy nie wysadzany, specjalnie nie naciskany, w wieku około2 lat zaczął wykazywać zainteresowanie toaletą, w wieku dokładnie 2 lat odpieluchowany bez żadnego bólu, w ciągu kilku dni
    Jak widać każde dziecko ma swój rytm i chyba najważniejsze , by zauważyć oznaki, nie zmuszać i nie przegapić odpowiedniej chwili.
    Mogłabym powiedzieć, że wielo i EC się u mnie nie sprawdziło - zresztą takie są fakty, ale mimo wszystko nie wiem czy przy trzecim znów nie wrócę do EC
    Stasia 03.05.2008 , Jack 12.10.2009 , Toboma 3.07.2012

Chustomanka Awatar piuma
    Miejscowość
    okolice Krakowa

Domyślnie

Rozpoczynam wdrażanie nocnika u 13 - miesięcznej Małgosi

Chustoguru Awatar Wrześniowa
    Miejscowość
    PL

Domyślnie

U nas próby nocnikowania zaczęły sie jak dzieć miał 1,5 roku,ale wyraźnie dawał mi do zrozumienia,że to jeszcze nie jego czas.Nie naciskałam,myslałam,że nie długo samo przyjdzie.
    A teraz od jakiś 2 msc mamy tak: jak nie ma pampersa,majtek,spodni tzn jest bez niczego to przyjdzie i pokaże,że chce mu się siku.A jak mu założę choćby majtki to wcale nie sygnalizuje.Nie wiem jak to ogarnąć
    Prezes 2009 Sikorka 2012

Chustomanka Awatar piuma
    Miejscowość
    okolice Krakowa

Domyślnie

Franusiowi zakładałam majteczki i po kilkunastu zmoczeniach i przebieraniach zaczął wołać "si". Potrzeba pokładów cierpliwości.

Chustopróchno Awatar magnus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mama-donna Zobacz posta
    Postanowaiłam zawitać do Waszego wątku. Nie przebrnęłam przez całość, bo nie mam aż tyle czasu Tak w ogóle to się nie spodziewałam, że tu się kiedyś pojawię. Wydawało mi się, że z odpieluchowaniem pójdzie nam wyśmienicie jako iż nocnikujemy się od 3 miesiąca życia. Trochę się obawiam, że coś nie tak z tym EC poszło i zapędziłyśmy się w kozi róg. Nie zawsze było tak, że reagowałam na sygnały wysyłane przez Julkę, ale często sama ją wysadzałam jak czułam, że jest już czas - nie wiem czy mogło się stać tak, że ona nie tyle słucha siebie co oczekuje, że mamusia będzie sama wiedziała kiedy ją posadzić, albo jak ją posadzi to zrobi...Dodam, że jak miała niecały roczek to poszła do żłobka i tam z wysadzaniem to było średnio, ale nocnik się jednak czasami pojawiał.

Sytuacja jest teraz taka:
    Jula juz od bardzo dawna woła na kupę, na siku zaczęła wołać troszkę później. Są okresy, nawet kilka z rzędu, że nie siknie ani razu do majtek i praktycznie za każdym razem woła, albo jak jej się zapytam to przytaknie i idziemy do toalety (najczęściej są to weekendy albo dłuższe pobyty w domu. W żłobku podobno nie woła tylko jak się jej zapyta to albo idzie albo nie - jak wróci do domu to znowu woła i jest ok. Teraz na święta przyjechali dziadkowie i Jula nie chodziła do żłoba no i pięnie wołała na siusiu, chodziłą bez pieluszki, zakładałam jej tylko na noc. Mija kilka dni jest ok, pieluchy po spacerach suche - myślałby człowiek dziecko odpieluchowane, ale nie, bo nagle Jula staje na środku pokoju i sika na dywan i patrzy na to po czym stwierdza, że nasiusiała i kładzie się na podłodze do przebrania, robi to samo kolejne dwa razy. Wczoraj zrobiła siku u mnie na kolanach a jak ma ubraną pieluchę to więcej razy sika do niej niż woła.

Nie wiem co ma zrobić. Czy radykalnie w ogóle nie zakładać pieluchy i wycierać kałuże, ganiać za nia i co chwile pytać czy chce siku - no i jak ze żlobkiem? Może powinnam pogadać z jej opiekunem, żeby jej zdjął pieluchę i spróbował - może jak tam załapie to już jakoś pójdzie. Tzn. ona doskonale wie o co chodzi tylko albo to czasami olewa, albo myśli, że ja pomyślę za nią...
    Sama się już zamotałam.
    Miał ktoś podobnie, bo nie wiem co robić?
    U nas było podobnie - po dwóch miesiącach, zdawałoby się, odpieluchowania, nagle Antek zaczął sikać w majtki (miał dokładnie 2 lata, odpieluchowanie z dziecka pampersowego zajęło nam tydzień). Potrafił się zsikać kilka razy dziennie. Po tygodniu, może dwóch, latania ze ścierką, przeszło. Znów pięknie robił na nocnik, właściwie bez wpadek.

Miejscowość

Domyślnie

A jak sie ma odpieluchowanie dziecka do żłobka/ przedszkola. Jak to zrobić w praktyce? Po porstu nie ubrać pieluchy i juz i niech się tam martwią i przebieraja zasikane gacie i myją podłogi? Jakie macie doświadczenia. Wiem oczywiście, że najpierw trzeba pogadać z opiekunem, ale tak ogólnie jak to wygląda, bo zauważyłam u nas, że jak pielucha jest to mała mniej się pilnuje a jak nie ma pieluchy to woła prawie za każdym razem.

Chustomanka Awatar ALiA

Domyślnie

U nas pięknie jest jak nikogo nie ma,albo jak przypomnę. Wystarczy więcej ludzi,albo dobra zabawa i już wszystko osikane... O kupie nie wspomnę,bo to notoryczny problem,sporadycznie tylko zawoła.

Chustopróchno Awatar magnus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mama-donna Zobacz posta
    A jak sie ma odpieluchowanie dziecka do żłobka/ przedszkola. Jak to zrobić w praktyce? Po porstu nie ubrać pieluchy i juz i niech się tam martwią i przebieraja zasikane gacie i myją podłogi? Jakie macie doświadczenia. Wiem oczywiście, że najpierw trzeba pogadać z opiekunem, ale tak ogólnie jak to wygląda, bo zauważyłam u nas, że jak pielucha jest to mała mniej się pilnuje a jak nie ma pieluchy to woła prawie za każdym razem.
    Mam doświadczenia wyłącznie z przedszkolem prywatnym. Antek poszedł już odpieluchowany, ale przyjmują dzieci od 2 roku życia, niektóre w pieluchach. Podobno pod wpływem innych dzieci, te zapieluchowane szybko sie odpieluchowują. Z tego, co wiem, gdy jest info od rodzica, że dziecko jest w trakcie odpieluchowania, to panie mocno wspierają (łącznie z wycieraniem podłogi).

Miejscowość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez magnus Zobacz posta
    Mam doświadczenia wyłącznie z przedszkolem prywatnym. Antek poszedł już odpieluchowany, ale przyjmują dzieci od 2 roku życia, niektóre w pieluchach. Podobno pod wpływem innych dzieci, te zapieluchowane szybko sie odpieluchowują. Z tego, co wiem, gdy jest info od rodzica, że dziecko jest w trakcie odpieluchowania, to panie mocno wspierają (łącznie z wycieraniem podłogi).
    Dobrze słyszeć, aczkolwiek Jula jest w tzw. somowym żlobku, gdzie u siebie w domu jej nieniek ma razem 4 dzieci. Tutaj gdzie mieszkamy nie ma obowiązku, żeby dziecko było odpieluchowane zanim pójdzie do przedszkola i dlatego obawiam się, że mnie oleje z moim pomysłem zwłaszcza, że on ma w domu wykładziny :/ i Julka też ma tak, że jak się zapomni w zabawie to i o wołaniu zapomina.

Chustomanka Awatar aska.jb
    Miejscowość
    Warszawa - Tarchomin

Domyślnie

I my zaczeliśmy, bo już wstyd w pieluszce latać i... porażka na pełnej linii... To normalne dziewczyny?? Kuba skończył 2 lata w grudniu. Zdjęliśmy pieluchy, założylismy majtki i rajstopy. Kuba dał się posadzić na nocnik raz, poczytał z tatą bajeczki, posiedział z 20 minut, wstał i poszedł się bawić. Za chinskiego boga nie dał się posadzić za pół godziny, zsikal się w majtki i absolutnie nie pozwolił się dotknąć żeby go przebrać Uznałam, że poczekam bo w końcu mu będzie to mokro przeszkadzać - guzik prawda. Po 40 minutach zgarnęłam go i założyłam suche rzeczy, odwracając uwagę tak by sprzeciwu było jak najmniej.
    Normalne że takie poczatki?

Chusteryczka Awatar AS

Domyślnie

U nas w tym wieku też tak było, najgorszy czas, jak pamiętam. "Wiem, że powinienem tak zrobić, a i tak nie zrobię." Zostawiałam suche rzeczy i mówiłam, że ma się przebrać (umiał). Po chwili się zbierał w sobie.
    Wzięłam na przeczekanie. O ile jeszcze dobrze pamiętam to po kilku dniach poszło już gładko, z wpadkami, ale do przodu.
    To, że nie jesteś teraz sama, też ma swój wpływ.
    No i jak dla mnie posiedzenie 20 minut to za dużo. Też bym potem nie chciała siadać, to cała wieczność dla dwulatka
    Ania - dawniej AS_MS_?, mama MichuChichu 22.11.2008 i Manfreda-Mandziuka vel Borysa Szyca 28.10.2010
    i

Chustoguru Awatar gosia2809
    Miejscowość
    tu i tam

Domyślnie

aska.jb
    u nas podobnie, lata w majtkach i rajstopach, jak zasika w ogóle mu nie przeszkadza... nawet jak mocno mu się chce nie zawoła, ja widzę że już czas i jeśli się zapytam o siku, odpowie nie i nasika w majtki, jak odwrócę jego uwagę i poszepcze o nagrodzie , idziemy do toalety i załatwiamy sprawę. Tylko to ciągle ja muszę pilnować a to chyba nie o to chodzi
    jak się bardzo postaram mamy nawet cały tydzień bez zasikania, jak ciut odpuszczę pralka rusza do boju...

Karmiliśmy się 3 lata 3 miesiące i 5 dni

Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

u nas sucho było od 3 dni, zobaczymy dziś

Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

Mam takie pytanie do doświadczonych w temacie mam. Czy to normalne, że odkąd Mikosz chodzi bez pieluch to sika zdecydowanie rzadziej. Na mój rozum to ok, ale mimo wszystko nie daje mi to spokoju.

Chusteryczka Awatar lemniscus
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

majka w pieluchach tez dlugo potrafila trzymac a bez generalnie zalezy ile pije i co robimy ale potrafii trzymac dluuugo czasem dluzej ode mnie
    Maja 16.08.2009
    Pola i Lena 04.06.2013

Uprawnienia umieszczania postów