Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 41 do 58 z 58

Wątek: a gdybym chciała zacząć?

Guest
    Guest

Domyślnie

Magda jak ja lubię jak piszesz o swoich doświadczeniach.........
    Ja zaznaczę że zdecydowałam się na tetrę bądź ręcznik bo moje dziecie 14 mies ma i co nastąpiło........ Jak nasika to zaczyna pokazywać na pieluszkę co mnie bardzo cieszy gdyż to uważam za pierwszy krok do odpieluchowania.
    Magda czy wondeross schnie szybko? Nie mam przekonania do kieszonek a podobno z ta warto zgrzeszyć ....
    A i co sadzisz o naszych rodzimych tetro
    I jeszcze jedno masz it sio?? Wydają mi się wręcz idealne do tego by je dawać gdy dziecko idzie w opiekę innych

Chustoholiczka Awatar AMK
    Miejscowość
    Leśny zakątek Śląska

Domyślnie

Magda a ilość? już się boję

Chustoholiczka Awatar espejo

Domyślnie

Tez lubię "słuchać" Magdy normalnie mi rozjaśnia
    i moze jej trochę wejdę w slowo - z punktu widzenia wielonówki warto spróbować aio i kieszonek - jest prościej, ja tak zaczynalam, łatwe przejscie od jednorazówki, ktorą sie wywala do smieci do pieluszki, ktorą bez zbednej filozofii zapina sie jak jednorazówke i tylko wywala do prania
    Dopiero teraz dojrzewam do kolejnego etapu (tetra i otulacz i tego wariacje) jako początek odpieluchowania - bo paradoksalnie siusiu do nocniczka czasem lapiemy
    i nie zgadzam się ,ze tansze od chust - pojedynczo owszem, a jak wciaga to łatwiej wydać tak z polowę chusty na 3 pieluszki - ja jeszcze na pampersy przeliczam, heheheh ze przeciez tyle to bym do smieci wyrzuciła, a tak beda kolejne pieluszki... męzowi za to lepiej wytłumaczyć, zwlaszcza, ze sam tez przewija i widzi roznicę na tyłku potomstwa w sensie skora ładniejsza
    Truscaffkowa Marzenka
    starszy i młodszy .... bardzo mi urośli

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

baryłko,ale Ci dobrze,moje to musiałoby się po pachy zalać,żeby mu przeszkadzało.
    wonderos jako kieszonka schnie migiem,można kupić go z wkładami z mikrofibry (schną szybko) i konopnymi (schną dłużej ale lepiej chłoną i są cieńsze).
    sama kieszonka nie jest jakaś zgrabna,jest spora,przez co właściwie wszystkie wkłady świata w nią wejdą,do końca pieluchowania,no i trudnozniszczalna.ma profilowane duże wkłady mogące zastąpić spokojnie dobrą składankę.
    warto zgrzeszyć z kieszonkami Yetty czy happy heiny`s onesize
    miałam ib sio i aio,są bardzo zgrabne,męczące sa te wkładki na napy,mało chłonna,może przeciekać (zdarza się,że nawet PUL moknie),bardziej chłonna jest AIO,ale tez może cieknąć,ciężko ją dopasować do dziecka i z tego powodu też zdarzają się przecieki przy udach.gdybym dawała pod opiekę to albo IB AIO (co max. 3 godziny zmiana) albo kieszonka na rzepy z włożonym wkładem z bambusa.
    wkładki długo schną (tym bardziej gdy grzejniki zimne a na dworze chłody).
    o tetro nic nie wiem i nic nie będę wiedzieć,bo moja nie uznaje troczków a ja kolorowej flaneli.to musi być duża pielucha.pod duży otulacz.

Miejscowość
    Leśny zakątek Śląska

Domyślnie

Dziewczyny ile tego muszę kupić, zakładając, że pranie co 2 dni, bo mnie wychodzi, że po 1 dniu wszystko zalane, a ja nie mam w co dziecia ubrać i lecę po pampka

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

ja zaczynałam od składanek bambino mio i otulaczy tej firmy i jak otulacze zmieniałam,tak jedynie składanek bm i wonderoosów używałam pół roku.i było super.
    raczej trzeba powoli zaczynać,dużo czytać i dopasowywać zakupy pod dziecko.
    albo znaleźć kogoś kto pożyczy do obejrzenia kilka pieluch

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ankamk Zobacz posta
    Dziewczyny ile tego muszę kupić, zakładając, że pranie co 2 dni, bo mnie wychodzi, że po 1 dniu wszystko zalane, a ja nie mam w co dziecia ubrać i lecę po pampka
    ale z praktyki tak wychodzi czy z obliczeń?
    używam 6 średnio chłonnych pieluch w dzień i w nocy albo jednorazówki albo dwie wielorazówki.
    dobrze mieć kilka otulaczy,górę tetry,ze 3 kieszonki,kilka formowanek i 2 AIO (oczywiście to optymalny stosik gdy te pieluchy sa najlepsze na rynku w swojej klasie )
    to starcza na co trzeci dzień prania

Guest
    Guest

Domyślnie

magda DZIĘKUJĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘ
    więc tak plan wygląda nastepująco
    otulacz nature baby - tylko muszę poczytać który
    potem hh
    kilka wkładów bambusowych i konopnych
    no i kieszonki albo aio

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

nature babies tylko na napy,bo rzepy ma okropne.
    hh na rzepy (są niezniszczalne)-ilość napów w hh może o zawał przyprawić.

Miejscowość
    Leśny zakątek Śląska

Domyślnie

Czyli nie ma drogi na skróty trzeba popróboać i kompletować stosik idealny dla danej osobowości i pupy

Chciałam się szarpnąć i polecane przez Magdę kupić:
    otulacze: imse vimse, bluberry i wełniany,
    flexi
    AIO i kieszonkę Wonderoo + górę ręczników

ale.................. ze dwie chusty bym musiała sprzedać
    hesus jak się znam, to to kupię

Chustomanka Awatar moniaaa
    Miejscowość
    Islandia

Domyślnie

więc jeszcze ja się wypowiem, akurat teraz dopiero cokolwiek kompletuje, na początku tylko gatki Storchenkinder i zwykła tania tetra w środku, dzieki temu mogłam poobserwowac co i na kiedy i na ile potrzebuję.. ale my sie wysadzamy.. więc to tez inaczej.. chyba że nastawiasz się na jakieś kroki ku odpieluchowaniu, przede wszystkim że juz wiosna idzie (a przyznam że już Adaś i na dworzu sikał)

Miejscowość
    Leśny zakątek Śląska

Domyślnie

Moniaaa dlatego myślę, że na najpierwyj rzut pójdzie otulacz i tetra lub wspomniane ręczniki, co by poobserwować co, ile z jaką częstotliwością.

Chusteryczka

Domyślnie

to ja podziwiam decyzję, bo ja sie gdzies z boku czaję i może bym chciala spróbować, ale jakos tak..... narazie sie czaję.... musze jeszcze dużo poczytać...

Miejscowość
    Leśny zakątek Śląska

Domyślnie

peluche, ja też na etapie dokształcania, zielonam jak trawa i pąki za oknem

Chusteryczka Awatar martita
    Miejscowość
    warszawa grochów

Domyślnie

ja nie ebde ukrywac, ze zaczelam od kieszonek pul...
    Rys mial 16miesiecy, i kolezanka mi dala dwa bumgeniusy V3 i kilka wkladow krotkich mikofibrowych...
    jak sobie przypomne pierwsze zalozenie tej pieluchy,to nie wiem czy plakac czy smiac sie - przelana przy siknieciu przy wybudzaniu z drzemki...

ja bylam totalnie anty do otulaczy i skladanek, a formowanki wydawaly mi sie zbyt droga inwestycja, wiec z tego mojego jednorazowego swiatka pieluszek przeszlam na kieszonkowy swiat pieluszek...
    drugim rodzajem pieluchy po BG V3 byl wonderoos z wkladem konopnym i Babyetta - no i tu zobaczylam, ze warto!!!
    choc wonderoos wieeeelki - nawet na mojego poltoraczniaka prawie...ale za to nie ma wpadek, zadnych!!! naprawde super nam sie sprawdzila...
    a potem juz polecialo...i wkoncu sie przekonalam do otyulacyz i skladanek
    nawet sama sobie poszylam takie prefoldziki z tetry, flanelki, a w srodkowej kolumnie mikrofibra - super sie sprawdza!!!, choc ja uwazam, ze konieczne jest snappy, bo wtedy nic nie zjezdza, pielucha ladnie sie trzyma na pupce, nic nie wyleci, nie zaleje sie po bokach i nie ma odwloka, ani z tylu, ani z prozdu...
    nie ejstem rpzekonana do welnianek - ale moze to z czasem przyjdzie...choc watpie
    bo mam juz taki asortyment, ze hej!
    reczniki ikea - super sprawa! ale polecam tez te reczniki bambusowe, naprawde lepiej chlona...
    mikrowlokno jest fajne, ale nie przy pupie bezposrednio, dlatego lepiej jako wklad do kieszonki czy to formownaki czy pulowej...
    z wkladow chlonnych to najbardziej ejstem zadowolona z baby kicks konopne...sa swietne, swietne, swietne!!! ale wiadomo ich absorpcja faktyczna dopiero po min.4praniach zostanie uzyskana
    ja wiem, ze u mnie w domu nie ma warunkow na AIO, techjnicznych warunkow schniecia...dlatego wolalam kieszonki...
    i AIO nawet nie probuje, bo...kieszonki nam sie sprawdzily, wiec nie mam potrzeby tak napraawde...
    teraz czekam na formowanki i zobaczymy jak sie beda sprawdzac - moze to bedzie fajna opcja, bo formowanke taka cala z bawelny mozna potem wygotowac nawet, a kieszonek pul boje sie potraktowac wyzsza temperatura anizeli 60, w ostaytecznosci 70stopni...
    siem rozpisalam...hehe

generalnie Ankamk to Cie musze zasmucic, bo musisz sama podjac decyzje
    ale mysle, ze jak taki startowy zestaw sobie kupic, jak ten z ekomalucha czy pieluszkarni, wyprobujesz, i to co Wam pasuje zostawisz, a to co nie sprzedasz, to bedziesz juz o krok i to milowy dalej!
    wiec to akurat fajny pomysl...

jesli chodzi o ilosc, to ja licze 7-8 pieluch dziennie, i to dla takiego malucha wlasnie od 9miesiecy...bo mlodsze dziecko to wiecej - tak z 10...a noworoctwo to juz w ogole, ja licze 15...
    robie pranie co 2 dzien, ale u mnie do tej pory pieluchy schly dobe cala, wiec tak naprawde pieluch i tak na 3 i troche dnia musialam miec...
    wiec dla mnie na przyklad jak mi ktos mowi, ze stracza mi przy noworodku 3 otulacze i 20pieluch do skladania to sie powstrzymac od smiechu nie moge...bo to bym chyba prac musiala co 12godzin...

kazde dziecko inne, to raz, kazdy portfel inny, to dwa, kazda mama/tata inna, to trzy, kazdy domek inne, to cztery, kazda pralka inna, to piec i...tak mozna do niewiadomo ilu wymieniac powody, dla ktorych trzeba samemu dojsc...
    caluski :*

Doula
    Mamong Dziabonga i Dzidzionga

Chustodinozaur Awatar panthera
    Miejscowość
    okolice warszawy, później Gdańsk, Wrocław i znów pod Warszawą. aktualnie Gdynia :)

Domyślnie

a ja mam problem ze mi na tych wielo body zawsze za krótkie (miałam przedłużkę ale sie gdzieś zapodziała )
    no i nie mogę sie przemóc żeby na noc założyć wielo - maciek przy przewijaniu tak sie wybudza ze później musze go nosic z godzine albo bujac w wózku...
    a tak budzi sie raz i prawie na śpiocha zjada i dalej w kime i tak do 6-7 rano
    no i jeszcze problem kupki - dokładnie wiem kiedy robi i mam dylemat - wysadzac NAD miską/ kibelkiem czy jak do tej pory pozwalac robic na leżąco, ale bez pieluchy (na papierek jednorazowy)
    sadzać nie moge bo Maciuś jeszcze nie siedz ( i neurolog stanowczo zabroniła go sadzać jakkolwiek.
    a moje ulubione to na razie CP SIO bambusowe plus na spanie wkład "sucha pielucha"
    mam tez takie nowe kieszonki coola baby - cos pomiędzy NB a Wonderosami - tez sa fajne tylko jedna mi juz dwa razy przeciekła troche i sie zastanawiam czy to wada tej konkretnej...bo mam 3 i pozostałe ok.
    Damian 07.01.2005
    Maciek 07.09.2009
    Tomek 17.04.2014

J15.01.2013 [']

1% Maciek
    https://subkonta.jim.org/nasze-dzieci/profil?id=778572

uwaga: znikam na weekendy: odwyk i czas dla rodziny

Chustomanka Awatar moniaaa
    Miejscowość
    Islandia

Domyślnie

panthera, mój adas też robił na leżąco najpierw.. ale uwierz mi odkąd zaczęłam wysadzac nad miska lub kibelkiem jest DUŻO lepiej.. jakos się wszystko tak unormowało i dużo sprawniej idzie

Chusteryczka Awatar cynthia

Domyślnie

hihihi ja też dziękują za rady

ja od paru dni w dzień zakładam wielo i coraz bardziej mi się podoba
    ja już w ciąży nabyłam i dostałam różne rodzaje i jak na razie podobają mi się najbardziej kieszonki, bo mała na tetro jest za mała (albo nie umiem założyć) a tetrówki jakoś jeszcze się nie odważyłam założyć, ale mam nadzieje że niedługo wykorzystam i ten mój stosik tetrówek i się wkręce do końca )

w ogóle to genialne jest wysadzanie - ale mała robi duże oczy jak już robi i jak na razie nie zauważyłam innych "znaków"
    Poznań w chuście zaprasza!!!

Uprawnienia umieszczania postów