Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 38

Wątek: Jaki otulacz do stosowania z tetrą?

Chusteryczka Awatar marcy
    Miejscowość
    Bielsko-Biała

Domyślnie Jaki otulacz do stosowania z tetrą?

Na razie mam PUL IV i Bambinex, ale jakoś nie jestem do końca przekonana czy małemu jest wygodnie... Wiem że najbardziej naturalna byłaby wełna, ale dla mnie to na razie 'wyższa szkoła jazdy' i wolałabym zacząć od czegoś 'prostszego'. Dodam że Adaś ma 6 tyg - moim skromnym zdaniem brzuszek ma dosyć 'wypukły', udka chyba typowe. Używamy od kilku dni tetry z tymi otulaczami i jakoś mam wrażenie że jednak obciskają. No chyba że ja źle zakładam...Albo rozmiar nie ten co trzeba... (mały ma ok 5 kg i używamy S) Pomóżcie dziewczyny co z tym zrobić, bo powodem przejścia na wielo miał byc komfort i zdrowie małego a czasem mam wrażenie że jednorazówki jakoś się lepiej dopasowują do ciała

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

marcy,a skąd wiesz że obciskają?są ślady?
    wkładałaś palec między udo a otulacz?
    nie bardzo wiem, jak możesz źle zakładać imse vimse,bo on ma olbrzymi rzep i dzięki temu wielką możliwość regulacji.musiałabyś miec za mały otulacz i musiałabyś strasznie naciągać go żeby spiąć choćby na końcówkach rzepa.
    imse vimse są jednymi z najdelikatniejszych wg. mnie otulaczy jesli chodzi o gumki,wełniane otulacze też maja gumki,sa tak samo zbudowane jak PULowe,więc jesli faktycznie PULowe obciskają, to i wełniane będą.
    zdaje się że rozmiar masz dobrze dobrany,wydaje mi się że to tylko takie wrażenie ze względu na grubość materiału,jednorazówka jest cieniutka.
    co do zdrowia małego-wyższość wielorazówek nie podlega dyskusji,co do komfortu,musisz mi odpowiedziec na ww. pytania.
    co do Bambinexu to nie poradzę,za dużo osób chce go sprzedać,żebym ja ryzykowała kupienie go i wypróbowanie na własnym dziecku.

Chustofanka Awatar reniason
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Ja zaczynałam z wielo jak córeczka miała 3 miesiące i rewelacyjnie z tetrą sprawdzają się flipy ale dla 6 tyg dzieciaczka będą chyba za duże.
    Renata mama Arusia 25.11.2007 i Urszulki 03.11.2009
    Kosmetyki Mariza

Chustofanka
    Miejscowość
    okolice Wadowic

Domyślnie

u nas dobrze sie sprawdził pulowy Swaddlebees (r. s) tylko bardzo szybko moja mała z niego wyrosła - ale to chyba taki urok "esek" natomiast Bambinexu też nie umiałam dobrze założyc i dalej nie potrafie, jak nie gumki odciśniete to rzep drapie brzuszek albo uda
    Mama Anieli- 8 lipca 2007 i Antosi - 15 sierpnia 2009

Chusteryczka Awatar kamuszyca
    Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

ja używałam imse vimse i sprawdzał się super - zarówno z tetrą jak i teraz z formowankami. ten duży rzep to super sprawa, na pewno da się tak wyregulowac, żeby nic nie cisnęło. w ogóle otulacze imse vimse to chyba jedne z najlepszych na rynku.

Chustomanka Awatar emmaline
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

hmm, my mamy bambinex pulowy nie wiem czy rozmiarówka, na rzepy jest, i bardzo sobie chwalimy
    co do IV - może i najlepsze, ae rzepy się mechacą więc już jakiś minus jest.

edit: docztałam metke bambinexu - eska, do 6kg - a Weronika juz prawie 7 i nadal zapinamy na maxa...
    Ostatnio edytowane przez emmaline ; 08-03-2010 o 17:58
    Weronika Magdalena 09.10.09 http://weronikamagdalena.blog.pl

czekamynaczerwcowegochłopca2017

Chusteryczka Awatar kamuszyca
    Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez emmaline Zobacz posta
    co do IV - może i najlepsze, ae rzepy się mechacą więc już jakiś minus jest.
    mam 3 otulacze IV, a były 4 swego czasu - mechacenia nie zauważyłam.

Chustoguru Awatar Olapio
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

potwierdzam
    IV sa najlepsze

edit: a co do bambinexu to mam, uzywam i uważam ze jest bardzo fajny

Chusteryczka Awatar marcy
    Miejscowość
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Dzięki dziewczyny za wszystkie rady. Przypuszczam że pół problemu to mój brak wprawy - pampersy miałam opanowane nawet bez soczewek na pół- ślepo, a otulacze to jednak dla mnie nowość. IV brzuszka raczej nie odciska, na nóżkach zostawia śledy porównywalne do jednorazówek, więc przypuszczam, że to normalne... Bambinex jest IMHO mniej wygodny - odciska Adasia gumka na plecach i ma za długie rzepy - tzn, jak się go luźniej zapina to drapią.Natomiast mi trydno się je zapina bo ta część z rzepami jest bardzo szeroka w porównaniu do jednorazówek i dopiero się uczę jak to dobrze dopasować. Szkoda że u mnie w okolicy nie ma warsztatów pileluszkowych ani nie znam nikogo na wielo bo bym się chętnie na jakieś korepetycje zapisała Co do wełny - to źle się wyraziłam - chodziło mi o szorty - one chyba mniej obciskają niż PUL? Mam zamiar kupić jeszcze następny rozmiar IV żebym sobie mogła naocznie sprawdzić różnicę między rozmiarami i jak mi budżet pozwoli to zaryzykuję jeszcze tego Flipa... Najwyżej na później zostanie...

Chustomanka Awatar ewinka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcy Zobacz posta
    Co do wełny - to źle się wyraziłam - chodziło mi o szorty - one chyba mniej obciskają niż PUL?
    Tu uwaga, bo szorty to nie otulacz, czyli, że przepuszczają. Nie wiem, jak na takim maluszku leżącym się sprawdzą, bo jak mocno uciśnie na mokrą pieluszkę, to siku przeleci. Z drugiej strony, takie maluchy nie mają chyba obfitych siknięć, więc jeśli zmieniasz po każdym, to nie powinno być problemu. No ale nie wiem też, czy łatwo się to wciąga na takiego maluszka.

Ja mam szorty dla mojego biegacza i dla nas to jest super, ale nie wiem, czy na Waszym etapie się sprawdzi.

Domyślnie

A co do kosztów, to zawsze możesz sprzedać, jak coś się nie sprawdzi, bo każdemu pasuje co innego.

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

szorty kiepsko mi się wciskało na maluszka z tetrą, z formowanką lepiej, ale to fakt-pod ciężarem dziecka nawet super zalanolinowane przepuszczą.
    Bambinex jeśli obciska na pleckach może zmień.jest dużo dobrych otulaczy na rynku,ale dla malucha iv sa najlepsze ze względu na regulację.
    rzepy iv się nie mechacą,bawełna na iv zdecydowanie się mechaci,ale nie wygląda to jakoś kiepsko.

Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

każda z nas pisze o swoich doświadczeniach, jak mniemam, więc powinnam była napisać: otulacz IV który mam ma zmechacony rzep

Chusteryczka Awatar Pondo
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

E to dziwne, różne rzeczy stały się z moimi IV- od poszarzenia do zabarwionych gumek, ale zmechacenia niet. A zapinasz do prania dokładnie?
    Nie wpisuję się w profil ideologiczny statystycznej chustomatki.

Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

on już taki był po pierwszym użytkowniku, ja byłam druga
    chciałam nawet mu teraz fotke strzelic by Wam pokazac, ale zapomniałam, że czas jakiś temu ogoliłam te boby
    (co nie okazało się dobre )

Chusteryczka

Domyślnie

mnie IV też się mechacą :/ i w dodatku przeciekają..
    choć nie ukrywam, że bardzo je lubię.
    Live, Love, Enjoy Life! Always.

Chustomanka Awatar dominika79
    Miejscowość
    Legnica

Domyślnie

dla mnie jedyne nieprzeciekające poza szytymi przez siebie samą to flip i starbunzz - inne częściej lub rzadziej ale przeciekały..
    H- 28.06.2008 r., M -05.06.2001 r.

mojdom13.blogspot.com

http://http://www.chusty.info/forum/...ad.php?t=46784pieluszki wielorazowe

---> w razie zapchania skrzynki pw---> dosr@poczta.wp.pl

Chustoholiczka Awatar Luthienna
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

FLIP

Chustofanka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

i ja również używam flipów z tetrą, te otulacze są świetne!

Domyślnie

Ale IMO flipy są dobre dla większych już dzieci, bo dla noworodków nie bardzo. A co dla maluszków polecacie?

Uprawnienia umieszczania postów