Pokaż wyniki od 1 do 13 z 13

Wątek: ciche siku

Chusteryczka Awatar malgos
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie ciche siku

Wysadzam regularnie córcię na nocnik od trzech dni (wcześniej łapaliśmy tylko kupy, a siku baaardzo rzadko) i od razu kilka sukcesów - łapiemy ok. 3-4 siku dziennie, kupki zwykle w 80%, ale cieszy mnie to bardzo. Córcia nie daje na razie wyraźnych sygnałów, te sukcesy to efekt mojej konsekwencji w wysadzaniu i jakiegoś przewidywania i "posiedzenia" zwykle trwającego ok. 3-5 minut, dłużej nie dajemy rady, bo mała zaczyna się wiercić, więc nie chcę jej przetrzymywać, bo to bez sensu.

Ale mam problem, otóż ja kompletnie nie słyszę i nie widzę, kiedy leci siku, a w związku z tym nie zawsze jestem w stanie powiedzieć w odpowiednim momencie nieśmiertelnego "si si" i mówię po fakcie . Czasem tylko obserwuję skupienie u małej, ale po prostu siku jest tak cicho (i zwykle jest też małe), że ja nie słyszę, może przygłucha jestem, mąż czasem usłyszy, ale czasem też nie.

Nocnik z pozytywką nie zdał egzaminu, bo pozytywka grała cały czas, bez względu na to, czy leciało siku, czy nie (nocnik kupiliśmy w Tesco, jakis taki najprostszy, zielony) zbyt czuły był i reagował nawet na klepnięcie, przesunięcie nocnika, aż się wkurzyłam i wyjęłam baterie. Nie wiem, może jakiś felerny egzemplarz mi się trafił... Co tu zrobić?

Chustoholiczka Awatar Luthienna
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Ja również nie słyszę siusiania A Młody może na nocniku siedzieć i siedzieć - wolałabym go od razu po nasiusianiu ściągać, chwalić a nie wiem kiedy ten fakt następuje....

Chusteryczka Awatar magnolia
    Miejscowość
    Krosno

Domyślnie

to może nocnik przezroczysty lub półprzezroczysty się sprawdzi - my mamy półprzezroczysty kupiony w zwykłym sklepie stacjonarnym i w nim widać jak siuśki lecą, wiem że gdzieś w necie były takie przezroczyste zupełnie nocniki tylko trochę droższe, ale nie pamiętam gdzie to było...

Chustofanka Awatar zyta
    Miejscowość
    Września

Domyślnie

Mój synek niebardzi chciał siedzieć na nocniku i trzymałam go nad, wtedy widać jak sika. Możesz spróbować też położyć coś na dno o co siuśki będą hałasowały (przychodzi mi do głowy folia aluminiowa). A może, przy nakładce sedesowej słychać będzie. Myślę, że przezroczysty nocnik, o którym mówiła Magnolia też się sprawdzi.

Chusteryczka

Domyślnie

ja tez nie slysze, jak junior robi siusiu. z chlopcami jest chyba latwiej, bo ja widze, jak leci siusiu siedze sobie kolo niego i jak widze, ze siusiak "rosnie" to mowie "si-si" i leci strumien potem:
    a) albo bijemy obydwoje brawo i koniec zabawy,
    b) albo widze, ze junior sie napina i czas na grubsza robote, wtedy jest "e-e" i tez na koniec brawa.

mysle, ze folia aluminiowa moze sie sprawdzic, ale z drugiej strony gutek na bank by sie przestraszyl nowego dzwieku. tak samo sie bal jak kiedys u znajomych go poszadzilam na grajacym tronie my mamy maly zgrabny ikeowski nocnik- bardzo polecam!

Chustofanka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

my mamy grający nocnik z tesco i sprawdza się rewelacyjnie-muzyczka włącza się tylko przy siuśkach (przy kupie nie ale ją to "czuć"). my niestety z tych wygodnych i pamperów używamy ale mała wysadzana jest na nocnik ze 100% powodzeniem "kompleciku".
    jeśli chcę złapać "tylko" siuśki to tak z 5-10 min po mleku ją wysadzam i skuteczność gwarantowana.
    mała ma radochę że nocnik gra a ja że nam się udaje

Chustofanka Awatar zyta
    Miejscowość
    Września

Domyślnie

Nie wiem ile w tym prawdy, ale słyszałam, że grający nocnik działa jak dzwonek na psa Pawłowa. Później jak dziecko słyszy melodyjkę to sika, niekoniecznie na nocniku.

Chustoholiczka Awatar Luthienna
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

ech mój synek jest obecnie tak zainteresowany siusiakiem, ze muszę mu go zakrywać i nie widzę jak "rośnie"

Chustofanka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

ty mnie nie strasz tak sobie pomyślałam, że mamy zabawki które maja identyczną muzyczkę jak w nocniczku... upsss oby to nie zdarzyło się u nas

Chusteryczka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Luthienna Zobacz posta
    ech mój synek jest obecnie tak zainteresowany siusiakiem, ze muszę mu go zakrywać i nie widzę jak "rośnie"
    mielismy ten etap hi hi hi, mija

Chusteryczka
    Miejscowość
    Katowice

Domyślnie

Polecam nakładkę na na sedes. Z takiej wysokości nie ma szans żeby siku nie usłyszeć

Chustofanka

Domyślnie

[QUOTE=malgos;611143]
    Ale mam problem, otóż ja kompletnie nie słyszę i nie widzę, kiedy leci siku, a w związku z tym nie zawsze jestem w stanie powiedzieć w odpowiednim momencie nieśmiertelnego "si si" i mówię po fakcie . Czasem tylko obserwuję skupienie u małej, ale po prostu siku jest tak cicho (i zwykle jest też małe), że ja nie słyszę, może przygłucha jestem, mąż czasem usłyszy, ale czasem też nie.

QUOTE]

Dziecko i tak powinno rozumieć, że się wysiusiałao. My pokazywaliśmy Jasiowi siuśki lub kupkę i były zawsze wielkie brawa. Do tego stopnia to działało,że teraz jak się wysika to sobie sam klaszcze.

Chustomanka Awatar EffciaF
    Miejscowość
    Gdańsk

Domyślnie

U nas na początku bardzo sprawdził się grający nocnik, bo wiedziałam kiedy jest siku.
    Teraz po 3 mc wysadzanie, jak tylko zasiądzie wygodnie od razu lecą siuśki.

Uprawnienia umieszczania postów