Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Tetra i inne składanki

Chusteryczka Awatar malgos
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie Tetra i inne składanki

Bardzo prosiłabym o porównanie rozmaitych składanek typu tetra tzn.: tetry zwykłej sklepowej, tetry bambusowej, tetry muślinowej. Która najlepsza, tzn.

1. najbardziej chłonna
    2. nie robi dużej pupy w złożeniu w prostokąt
    3. małe ryzyko odparzenia
    4. najmniej kłopotliwa w użytkowaniu (nierówne rozciąganie, nierówne brzegi po praniu, co przeszkadza w składaniu itp.)
    5. szybko schnie
    6. miła w dotyku

Jak w porównaniu z tetrą wypadają inne składanki typu: flanela, ręczniki frotowe, ręczniki bambusowe. Ponoć lepiej chłoną, schną dłużej, ale czy z kolei nie robią dużej pupy (która grubsza )?

Prefoldy i mikrofibra to chyba oddzielna historia i to już chyba temat na oddzielny wątek. W dziale recenzje pieluszek nie znalazłam takiego zestawienia...?

Dostaję kręćka od ilości informacji po przejrzeniu forum BARDZO potrzebuję jakiegoś uporządkowania i strasznie mi brakuje takiego kompleksowego zestawienia składanek (uwielbiam tabelki ).

Zamierzam kupić trochę tetry lub jakichś innych składanek w ilościach ok. 30-40 sztuk i po prostu już z tego wszystkiego zastanawiam się, czy nie iść w minimalistyczną wersję tetry za 1,7zł, skoro i tak zamierzam zmieniać po każdym siknięciu. Czy różnica między zwykła sklepową tetrą za 1,7zt i tą za ok. 10 zł, jest naprawdę aż taka znacząca?

Aha, mam zamiar używać tetry+otulacz na razie bez dodatkowych wkładów typu sucha pielucha, bo zaczęliśmy EC, córcia ma ok. 8 miesięcy. Pierwsze muśliny do nas lecą, no ale nie wiem, co dalej.
    Ostatnio edytowane przez malgos ; 28-03-2010 o 21:54

Chusteryczka Awatar magnolia
    Miejscowość
    Krosno

Domyślnie

to zależy trochę od wieku dziecka myślę i tego ile sika. Mój trochę ponad roczniak jest właściwie prawie cały czas już teraz na tetrze właśnie za 1.7 zwykłej zmienianej po każdym siku w gatkach wełnianych storchenkinder - ale on kupy robi na nocnik, więc nie ma problemu zabrudzonego otulacza. Przy mniejszym dziecku jeżeli chciałabyś składać w origami to najlepiej chyba sprawowałyby się babmusowe kikko, bo jak złożysz w origami to jednak tego materiału jest dużo mniej niż w prostokąt, no i taka cienka tetra może być za cienka jednak. Jak dla mnie to dużą zaletą tej najzwyklejszej tetry jest to że nie robi się taka szorsta jak ta grubsza, ale to zależy chyba od wody też. Gdybym była na samej tetrze to wybrałabym właśnie trochę takiej zwykłej i trochę kikko bambusowej - bajecznie mięciutka, szybko schnie i nie twardnieje.

Chustofanka

Domyślnie

Najlepiej kup po jednej - dwie sztuki z każdego rodzaju i sama się przekonasz. Ja stawiałabym na ręczniczki z Ikei.

Chusteryczka Awatar martita
    Miejscowość
    warszawa grochów

Domyślnie

ja bym tez do testow podeszla na Twoim miejscu...w sensie zakupila po jednej-dwie sztuki roznych, a potem podjela wybor w co zainwestowac, albo po ile z jakich pieluch zakupic...

powiem Ci szczerze, ze jak zakupilam tetre muslinowa i ja zobaczylam to sie zalamalam...wygladala jak firanka! ale po praniu byla juz super
    tetra zwykla znana wszystkim - nie ma co sie rozwijac specjalnie...choc imo moze podrazniac, bo nie jest delikatna w fakturze...
    ja uwielbiam moje pieluchy bambusowe - no sa cudowne!!! miekkie, milutkie, maja dzialania antybakteryjne, no czad!
    flaneli nie uzywalam...ale zamierzam-mam poszyte przez siebie prefoldziki juz

mam tez reczniki ikeowskie - te 1,5zl format ok.30x50 - imo wieksze sa...i sa super! bo szybko schna, ladnie chlonna i sa milutkie, nie robia wielkiego odwloka
    i wygrywaja w zwiazku z tym z recznikami bambusowymi, ktore no ok..lepiej chlonna, sa milsze niby, ale przez gramature sa grubsze, moga przez to robic efekt wielkiej pieluchy, dluzej schna...sa drozsze!

mikrofibre ja wszywalam w tetre, i robilam sobie prefoldy - prefold to jest taka pielucha skladana na 3...z trzema kolumnami, gdzie srodkowa na ogol ma najmocniejszy, najbardziej chlonny wklad (jesli sie myle, niech mnie ktos poprawi ) no i ja sobie sama zorbilam takie prefoldy z tetry i flaneli, ale flanelkowe mam przeznaczone dla mojego newborna, ktory niebawem przyjdzie, stad nie wiem jak sie sprawdza...ale sadze, ze bedzie dluzej schnac, bo jest grubsze od tetry, ktorej uzywam teraz...
    ja bym mikrofibry nie uzywalam bezposrednio na skorke...bo jakby nie bylo to wlkono ciensze iles tam dziesiat razy od wlosa, no jest ogromna szansa ze jednak podrazni skorke delikatna...ale jako wklad do kieszonki to idealne, bo ladnie chlonie, szybko schnie...

mam prefoldy jeszcze z bawelny organicznej z Fliba i Econobuma - grube, mile (z flipa milsze o wiele bardziej IMO) ale troche dluzej schna przez to...i nadaja sie do skladania jako wkladka, a nie jako pielucha zawijana na dzidziusiu na boczkach...co moze byc problem z kupa - ja mam takies takie obawy zawsze z tym...

nie wiem co jeszcze Ci napisac...
    jakbym teraz wiedziala to co wiem - choc wiadomo, ze kazda z nas ma inne preferencje, wiec takie testy musi kazda przejsc sama...niestety... - to bym kupila tetre i mikrofibrowe sciereczki i zrobila prefoldy z nich, bambusowych pieluch i reczniczkow ikeowskich...wszytskiego po tyle samo czyli tak po ok.10-15...do tego te 6-7 otulaczy i cos na wyjscia (formowanki, kieszonki pul, aio...) i to wsio
    caluski :*

Doula
    Mamong Dziabonga i Dzidzionga

Chustomanka Awatar dominika79
    Miejscowość
    Legnica

Domyślnie

na dzien, przy częstej zmianie, zwłaszcza do kieszonek ( bo twardnieja dosc szybko więc przy samej pupie to chyba dość nie fajnie..) stawiałabym na reczniki z ikea po 1,50. Na spanie, dłuzszy spacer, na noc jednak frota bambusowa..ale tu cena..
    H- 28.06.2008 r., M -05.06.2001 r.

mojdom13.blogspot.com

http://http://www.chusty.info/forum/...ad.php?t=46784pieluszki wielorazowe

---> w razie zapchania skrzynki pw---> dosr@poczta.wp.pl

Uprawnienia umieszczania postów