Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 27

Wątek: MT czy wózek na wycieczkę do Paryża?

Chusteryczka Awatar Lena_a
    Miejscowość
    Józefin k/Chełma

Domyślnie MT czy wózek na wycieczkę do Paryża?

Szukałam, naprawdę szukałam

Lecimy na tydzień do Paryża, na zwiedzanie, łażenie po mieście. I chcę zapytać doświadczonych w tym temacie, co byście poradziły dla 1,5 rocznego dziecka: chustę, MT czy wózek? Maja waży ok 11 kg, nie jest to wielki ciężar ale całodzienne noszenie dałoby nam się pewnie we znaki. Bije się z myślami, bo nie wiem czy samo nosidło zda egzamin, a a drugiej strony czy nie będziemy targać spacerówki na darmo.
    Poradźcie mądre głowy.
    Agnieszka - mama Dawida (26.05.1995) i Majeczki (26.09.2008)

Chusteryczka Awatar hexi
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

tylko raz na wyjazd zabralam wozek.... w drodze powrotnej maz o malo go nie zostawil na lotnisku - mielismy go absolutnie dosc - ani rzu sie nie przydl a trzeba bylo go targac...
    teraz z dwoma chlopakami sie wybieramy z chustami
    tobie polecalabym chuste i/lub ergonomika

DB PBC

Zosia Samosia Awatar JJ
    Miejscowość
    Nibylandia

Domyślnie

my mamy coreczke w tym samym wieku co Ty
    latajac do Polski bierzemy chuste + MT
    nigdy nie bralismy wozka - jak dla nas zbedny balast
    duzo mam podrozuje tylko z chustami

Chusteryczka Awatar m.m.

Domyślnie

do Paryża? chusta albo mt. z wózkiem nie da się podróżować metrem a bez podróży metrem nie da się zobaczyc Paryża gdzie się zatrzymujecie?
    Duży 12.06.2000 i Malutka 09.09.2008.

Chusteryczka

Domyślnie

A ja szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie noszenia cały dzień półroczniaka. Ale jeśli nie jedziesz sama to można się wymieniać. Wózek wkurzający raczej chociaż można oprócz dziecka balast wszelkiego rodzaju powrzucać

Miejscowość
    Józefin k/Chełma

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myszamisiowa Zobacz posta
    do Paryża? chusta albo mt. z wózkiem nie da się podróżować metrem a bez podróży metrem nie da się zobaczyc Paryża gdzie się zatrzymujecie?
    U koleżanki w Colombes. No metro to podstawa - wiem (zwiedzałam już tak Paryż, ale bez dzieci. Mąż obiecał,że w Paryżu da się zamotać (do tej pory nie nosił).
    O wikt sami musimy się martwić więc trochę mnie przerażają zakupy: dźwiganie reklamówek i Mai na plecach.

Chustoholiczka Awatar marza
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

Zabrałabym MT i wózek (jezeli używacie go na codzień ) Na lotnisku nie ma z nim większego kłopotu.Oddajecie go przed wejściem do samolotu

Wiele stacji metra ma windy,Luwr i wieza także
    Oczywiście z MT możecie więcej zobaczyć,wejść do katedry,muzeum..spacerować swobodnie uliczkami
    Marzena,mama Neli(X'2004) i Poli(VII'2008)
    Doradczyni po kursie średniozaawansowanym Die Trageschule ®

Zielona Mama.pl chusty, nosidła ergonomiczne, pieluszki wielorazowe. To także wypożyczalnia chust i nosideł oraz nauka wiązania chust we Wrocławiu. Zapraszamy do sklepu stacjonarnego! Wrocław ul. Czarnieckiego 29A/AB

Chusty tkane Little Frog

Chusteryczka Awatar beannshi
    Miejscowość
    WrocÂław

Domyślnie

Jesli nie jedziesz sama a maz da sie zamotac dalabym sobie spokoj z wozkiem. Bedziecie sie zamieniac: albo dziecko albo torby
    "W warunkach wolnorynkowych dyktat gustu większości prowadzi do dominacji rzeczy miernych i tandetnych." Cz.M.

Chustomanka
    Miejscowość
    Kiedys B-stok teraz IT

Domyślnie

z wozkiem bedzie niewygodnie mysle,z Colombes to chyba RER a nie metro dojezdza to nie wiem czy tam wejscie do pociagu nie jest wyzej niz peron-juz nie pamietam bo rzadko jezdzilam,no a poza tym tlok nieziemski na liniach turystycznych metra.

Chustomanka Awatar Luthien
    Miejscowość
    Kraków/Wrocław

Domyślnie

tylko mt (no, jeszcze chusty wchodzą w grę )
    Na większości stacji metra nie przejdziesz przez bramki z wózkiem, sam kłopot tylko. No, chyba że składana parasolka, ale to też klamot do dzwigania dodatkowy.
    Byliśmy w Paryżu 5 dni jak Pysiasta miała pół roczku - we wrześniu. Chusta sprawdziła się rewelacyjnie, pod Luwrem rozłożyliśmy się na chuście na trawniczku
    W knajpkach rozkładaliśmy maluszka na fotelu/kanapie/stole. W ogóle nie było to obciążeniem. Większe dziecko to już w ogóle nie problem, bo spokojnie siądzie na dużym krześle (no, spokojnie nie w sensie bezruchu, tylko możliwości ofkoz )
    Julia - 25.03.2008 i Kubuś - 02.11.2009
    "Tak, zorganizowane życie jest najlepsze dla dzieci. Szczególnie, jeśli mogą je sobie organizować same" - Pippi Langstrumpf

Chusteryczka Awatar kakot
    Miejscowość
    Kraków/Warszawa

Domyślnie

wózek w Paryżu?? brrrr
    stacje metra - koszmar. Windy itp są tu i ówdzie, na ogół gdzie indziej, niż akurat potrzeba. Przy dowolnej przesiadce kilometry korytarzy z zaskoczeniami w postaci schodów co rusz.
    na ulicach wąziutkie chodniki, przyparkowane na całej długości samochodami. Przejść się da, ale lawirować z wózkiem - fuj
    knajpki, sklepiki, wszystko co fajne - ciasne i wąskie.
    Kocham Paryż, ale zwiedzanie z półtoraroczniakiem wymaga moim zdaniem perfekcyjnej logistyki, bo swobodne włóczęgowanie nie bardzo widzę. Znaczy, dojazd, wyładunek, dana okolica z miejscami na przerwy, załadunek.
    Tylko MT, chusty i inne takie.
    A co do noszenia dziecka i zakupów: jedno bierze dziecko na plecy, drugie bierze plecak na plecy. I koniec. Dlaczego siaty? w XXI wieku?

Miejscowość
    Józefin k/Chełma

Domyślnie

No dziewczyny, zadecydowane: MT Alci jedzie do Paryża.
    Ja od początku byłam nastawiona tylko i wyłącznie na nosidło, ale jakoś tak im bliżej wyjazdu, tym mniej zdecydowana byłam. Ale dzięki, utwierdziłyście mnie w moim pierwotnym przekonaniu. Dam kilka fotek po powrocie

Chustoguru Awatar kammik
    Miejscowość
    Stolyca

Domyślnie

Dzięki za wątek, będziemy w Paryżu w czerwcu i właśnie dumałam, czy zabierać rzadko używaną spacerówkę.
    "A co im imponuje? Płaczące posągi. Zamiana wody w wino. Zwykły kwantowy efekt tunelowy, który i tak by się zdarzył, gdyby tylko ktoś zechciał poczekać parę zylionów lat. Jak gdyby zamiana słonecznego światła w wino, dokonywana przez winorośle, ich grona, czas i enzymy nie była tysiąc razy bardziej cudowna i nie zdarzała się stale..."
    Terry Pratchett "Pomniejsze bóstwa"

Chustoholiczka Awatar Liv
    Miejscowość
    Wieś zwana Warszawą, zielone Powiśle

Domyślnie

to ja tylko powtórzę - tylko sprzęt noszący. z tego co pamiętam Paryż wózkom dość nieprzyjazny jest. moja koleżanka, która tam urzęduje na stałe mówi, że w Paryżu praktycznie wózków nie widać, a jak już to tylko w parkach. podobno cały Paryż nosi. skoro we dwójkę jedziecie, to spokojnie dacie radę z zakupami. a 11-kilowy półtoraroczniak to znowu nie tak dużo moja 15-miesięczna Zo waży ponad 10 kilo, na co dzień w Warszawie funkcjonuję zupełnie bezwózkowo. da się (kammikowi to zresztą pisać tego nie muszę )
    Mama Zosi (XII.2008), Drobinki [*] i Maksa (V.2012)

Pochłonęło mnie życie,
    więc w wirtualnym niebycie
    pozostaję do odwołania.

ChustoTata Awatar mucha
    Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

MT czy wózek? - równie dobrze można zapytać: ziemia jest okrągła czy płaska?
    Jeśli nadal nie wiesz to w obu przypadkach wybierz opcję 1.
    Miłego noszenia w Paryżu!
    http://www.leniwiec.eu strona mojego zespołu
    http://www.kamilamuczynska.blogspot.com blog z fotkami moich córek

Doradca po kursie zaawansowanym Die Kinderwagenvernichtungsschule Dresden® (Drezdeńska Szkoła Unicestwiania Wózków®)

Chustopróchno Awatar natala
    Miejscowość
    Londyn

Domyślnie

z dzieciem nie bylam jeszcze. ale bylam w dosc mocno zaawansowanej ciazy - i te cholerne schodki wszedzie (zwlaszcza w metrze) pamietam do dzis

zreszta - ja w Londynie tez funkcjonuje zupelnie bezwozkowo - w ciazy, z 13 kilowym dzieciem. da sie (a tachania wozka w metrze zupelnie sobie nie wyobrazam...)
    natala mama Franka (29.11.2007), Wojtka (06.08.2010) i Szymka (07.07.2016). doradca po kursie podstawowym DieTrageschule®
    Never try to help someone unless they are ready to be helped Jeff Foster

Chustoholiczka Awatar marza
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zosinamama Zobacz posta
    moja koleżanka, która tam urzęduje na stałe mówi, że w Paryżu praktycznie wózków nie widać, a jak już to tylko w parkach. podobno cały Paryż nosi.
    Byłam z mężem na kilka dni,i widziałam tylko dwie chusty i jedno nosidło ergo.
    A tak same wózki i wisidla BB
    Marzena,mama Neli(X'2004) i Poli(VII'2008)
    Doradczyni po kursie średniozaawansowanym Die Trageschule ®

Zielona Mama.pl chusty, nosidła ergonomiczne, pieluszki wielorazowe. To także wypożyczalnia chust i nosideł oraz nauka wiązania chust we Wrocławiu. Zapraszamy do sklepu stacjonarnego! Wrocław ul. Czarnieckiego 29A/AB

Chusty tkane Little Frog

Chusteryczka Awatar lalika
    Miejscowość
    Opole

Domyślnie

Myśmy byli w zeszłym roku w Wenecji ze spacerówką. Łomatko, tam są same mostki bez przerwy było w górę i w dół po kilka stopni. No ale to jeden dzień tylko i Aldo miał 6 miesięcy, więc potrzebował spania no i wrzuciliśmy też wszystkie klamoty do koszyka. Teraz poszłabym na bank w chuście + plecak na plecy dla drugiego rodzica.

Miejscowość
    Józefin k/Chełma

Domyślnie

My można powiedzieć wózkowi nie jesteśmy (wózek służy do drzemki południowej) a na spacerze mieliśmy go ostatnio... hmm, żeby nie skłamać: pół roku temu?? A Maja głównie to piechurką jest, więc myslimy, że na wycieczce też troszkę pochodzi nawet )
    Ostatnio edytowane przez Lena_a ; 29-03-2010 o 22:46

Miejscowość
    Józefin k/Chełma

Domyślnie

Wrażenia po kilku pierwszych dniach: Maja przyzwyczaiła się do długiego noszenia, nawet zaliczyła kilka drzemek na moich plecach. W sumie dobrze, że nie wzięliśmy wózka, bo faktycznie wejścia do podziemi totalnie niedostosowane dla wózków.
    Niestety w Paryżu noszą... w wisiadłąch przodem do świata. Ale widziałam też 2 ergonomiki
    Jeszcze raz dziekuję za wasze rady.

Uprawnienia umieszczania postów