Pokaż wyniki od 1 do 20 z 46

Wątek: chustowanie a rozwój psychospołeczny dziecka

Mieszany widok

Chustoguru Awatar JoShiMa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mayka1981 Zobacz posta
    Dziecko w chuście widzi więcej bo patrzy prawie z poziomu dorosłego a nie ogląda cudze kolana...
    Poza tym można z nim cały czas gadać. Bo w wózku to niby jak? Jeździmy czasem spacerówką. Jakoś nam wtedy dialogi nie wychodzą

Chustomanka Awatar szokam
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JoShiMa Zobacz posta
    Poza tym można z nim cały czas gadać. Bo w wózku to niby jak? Jeździmy czasem spacerówką. Jakoś nam wtedy dialogi nie wychodzą

to jest świetny argument! popieram!

Chustoguru Awatar pati291
    Miejscowość
    Szczecin

Domyślnie

Wczoraj Hania w chuście podziwiała świat z szeroko otwartymi oczami
    Jest bardzo kontaktową dziewczynką, wystarczy do niej mówić a już się uśmiecha i gaworzy. Ma 3 miesiące.
    Moim zdaniem bliskość mamy daje jej wszystko to co jest potrzebne do prawidłowego rozwoju.

Nie wiem skąd są te dziwne opinie, ze dziecko nie chodzi, siada, staje, bo w chuscie jest noszone. Przecież nie noszę 24h tylko na spacerze lub po domu jak chcę ja uspokoić.
    Patrycja - mama Damiana 08.08.08, Hanny 04.12.09, Emilii 01.03.14
    Chcieć to móc

Chustoholiczka Awatar Bonita
    Miejscowość
    W-wa

Domyślnie

Zgadzam się z Wami, wszystkie macie rację. Dzięki chuście mogę z Basią wyjść do ludzi bez barier architektonicznych, zajść podczas spaceru wszędzie, wejść do każdego budynku. Basia ma na ulicy kontakt z ludźmi twarzą w twarz, a ja spacerując z nią mówię do niej, opowiadam jej co widzimy i gdzie jesteśmy. Wózek na to wszystko nie pozwala.
    A swoją drogę to na wózek się przesiądę jak przyjdą upały. I zobaczymy jak to się przełoży na szczęście mojej córy.
    A mój rozmówca to nauczycielka. I widać marny z niej pedagog..
    Basia 29/08/2009 Jacuś 15/08/2012

Bycie położną grozi tym, że pęknie ci serce, ale to nic złego,
    ponieważ wydostanie się w ten sposób mnóstwo miłości.
    Staniesz się dzięki temu lepszą położną. [Stephen, mąż Iny May Gaskin]

Chusteryczka Awatar Leika
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

U nas, że tak powiem, pół na pół - więc ja się skłaniam do wniosku, że większość zależy od indywidualnego charakteru dziecka, a mniejszość, od sposobu wychowania. Oczywiście mam na myśli dwie kategorie kochających swoje dzieci rodziców - noszących i nienoszących, a nie rodziny dotknięte patologią.
    Starszy Syn (VIII.2006), Córka (I.2009) i młodszy Syn (XI.2011)

http://moje-dzieciaki.blogspot.com/

We are what we think. All that we are arises with our thoughts.
    With our thoughts we make the world.
    Buddha

Chustofanka Awatar manah
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

Jechałyśmy ostatnio z Anielą tramwajem (pierwszy raz w chuście), trwało to ponad pół godziny, siedziałyśmy przy oknie, Anielka miała bardzo dobry widok, była zapatrzona, ani razu się nie skrzywiła. Dla niej podróż była zapewne pełna wrażeń. Myślę, że leżąc w wózku oglądanie sufitu szybko by jej się znudziło, albo by marudziła, albo zasnęła. Wtedy z poznawania świata nici.
    Nikoś 13.12.2005, Anielka 18.10.2009, Helenka 03.08.2011

Chusteryczka Awatar mgosia
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

A ja myślę, że te wszystkie argumenty, to są z zazdrości, że mamy odwagę, siłę, żeby postępować inaczej.
    Ludzie mają tendencje żeby wymyślać, zwłaszcza jak sami chcą podobnie, ale im się nie chce...
    Dlatego ja takie wymyślone opinie (nie mówię o chustonoszeniu, bo tu mnie jeszcze coś takiego nie spotkało) puszczam mimo uszu. Ja wiem swoje, wy swoje..
    przepraszam z góry za literówki i brak polskich znaków, często piszę z telefonu
    Gosia mama Lili (10 2009 oraz Hani 03 2012)

mój blog

Chusteryczka
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

no to tłumaczenie i spieranie się z czyimiś argumetami mnie wykańcza
    uważam że oglądanie świata na leżąco w wózku gdzie nawet drzewa przerażają wielkością a slońce oslepia jest mniej rozwijające niż z poziomu mamy która stale tuli i daje poczucie bezpieczeństwa a poza tym ludzie trzemają większy dystans bo nie będą tak bez pozwolenie pchać się do dziecka i na dziecko jak w wózku i mu coś gadać (moja wtedy zawsze się rozpłakuje). I to miłe kołysanie podczas chodzenia zawsze utuli do snu w przeciwieństwie do telepania wózkiem (mimo dobrych kół)

Chustomanka Awatar Hainaut
    Miejscowość
    Belgia (Walonia)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aladw Zobacz posta
    ludzie trzemają większy dystans bo nie będą tak bez pozwolenie pchać się do dziecka i na dziecko jak w wózku i mu coś gadać (moja wtedy zawsze się rozpłakuje). I to miłe kołysanie podczas chodzenia zawsze utuli do snu w przeciwieństwie do telepania wózkiem (mimo dobrych kół)
    Hmmm... ja mam dokladnie odwrotne doswiadczenia. Jak mloda siedzi w wozku to ludzie najwyzej sie usmiechna, za to jak ja nosze do sie pchaja do dotykania. Wlacznie z tym, ze kiedys jedna babcia ja... pocalowala! Ja sie oczywiscie niczego nie spodziewalam i normalnie zdebialam. Teraz juz bardziej mlodej pilnuje.
    Co do spania tez juz pisalam, ze w chuscie mloda teraz za duzo widzi i wcale nie chce jej sie spac, bo chce ogladac. W wozku zasypia znacznie szybciej.
    Kim (2009) & Tim (2011) - i 5 Aniolkow

Chusteryczka
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

no masz inny etap bo moja ma zaledwie 2 msc

Chustonówka

Domyślnie

nie wiem - moje dzieci nigdy nie potrzebowaly byc uspoleczniane, a powiem ze wrecz przeciwnie - corke trzeba raczej odspoleczniac bo za raz lezie i zawraca ludziom glowe. Z synem tez sie juz zaczyna, bo wystawia lapy z chusty i podaje ludziom np. w tramwaju a potem jest problem z wysiadaniem albo chce ich twarze badac. Poza tym mi nie przeszkadza, jak ludzie dziecka w chuscie dotykaja, wrecz przeciwnie. Do tej pory (przez 4,5) mialam tylko dwie niemile sytuacje - jedna w Warszawie, kiedy pan zaczal wymachiwac nogami spiacego syna, zeby mi zademonstrowac jak pogudzac krazenie, a druga tutaj, ale tez niestety z Polka, ktora tak chciala malemu poprawic spodnie ("bo zimno") ze ledwo a by mu noge ze stawu wyrwala :O.
    Tak sobie pozwolilam wtrynic trzy grosze - pzdr.

Uprawnienia umieszczania postów