Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 40 z 114

Wątek: o co tyle hałasu?

Chustoholiczka Awatar v
    Miejscowość
    jakby Warszawa

Domyślnie

w liceum, bedac w lesie na grzybach, natknelam sie na pampersa marki pampers na runie lesnym
    byl obesrany - OK, to normalne, do tego sluza pieluszki
    ale byl tez caly napuchniety, zdeformowany, a przede wszystkim zielono-niebieski zel pieknie polyskiwal i wylazil wezykami ze srodka
    wtedy to, gdy jeszcze mialam silne nastoletnie postanowienie, ze nie bede miala dzieci, postanowilam, ze never ever tego - jakby cos - uzywala nie bede

i tak juz mi zostalo

Chustofanka

Domyślnie

U mnie też wielo nie okazały się oszczędniejsze dla kieszeni. Wydałam na wielo córeczki tyle, że spokojnie wychowałabym w pampersach dwójkę dzieci (tak, tak, wydałam kilka tysięcy). Część tych pieniędzy odzyskałam sprzdając pieluszki z których młoda wyrosła albo których nie polubiłyśmy. Część pieniędzy odzyskam gdy dziecko się odpieluchuje. Jednak nadal pozostanie spora suma utopiona w pieluchach. No cóż, nałogi sa kosztowne

Chusteryczka

Domyślnie

U mnie powody byly eko, ale ekonomiczne, uzywalismy pampersow- tych drogich bo po innych byly zaraz odparzenia, pieluche zmienialam co godzine- max 2, bo ciagle mialam wrazenie ze za chwile znow bedziemy walczyc z odparzeniami. Na wielo nie przeszlismy do konca nadal uzywamy jednorazowek jak wychodzimy gdzies dalej, albo na kupę ale teraz sa to 1-2 pieluch dziennie a nie kilkanascie jak wczesniej. Bardzo bylam zadziwiona ze z wielo nie ma az tyle roboty, ot zdjac przeplukac ewentualnie zaprac szarym mydlem i reszte zrobi pralka. Rowniez bylam zaskoczona ze wielo nie przemakaja
    Tak przy okazji jak uzywalam jednorazowych wlkadek laktacyjnych- tez szla na nie fortuna, to po uzyciu wkladek jednej z firm mialam piersi odcisniete i odparzone- nic przyjemniego.

Chusteryczka Awatar Mika
    Miejscowość
    Wa-wa Jelonki

Domyślnie

to i jak podłączę się do pytanka bo:
    jestem jednorazowa
    małej zmieniam co 2 h pieluchę
    nie ma odparzeń
    jesem wygodnicka
    ale
    chcę przejść na wielo gdy przyjdzie pora "nocnikowa"

argument o zaśmiecaniu i o szybszym nocnikowaniu do mnie przemawia
    fakt , pieluchy wielo sa piękne no i hmm obawiam sie że mogłabym wpaść w nałóg jak niejedna z WAS "topiąc" masę pieniędzy na co raz to nowsze wzory pieluszek hehe ale tak poważnie to wielki podziw i uznanie dla mam wielo
    kiedyś spróbuje napewno ale jeszcze nie teraz

Chustomanka Awatar EffciaF
    Miejscowość
    Gdańsk

Domyślnie

My na wielo od 4 mż.
    Nas skłoniła przede wszystkim oszczędność. Ekologiczni dzięki temu trochę bardziej jesteśmy. no i te wzory pieluch(uzależnienie zaraz po chustach).
    Mąż się przekonał dość szybko, niania od razu.
    Czasu więcej temu nie poświęcam niż przy pampkach.
    A dzięki wielo, korzystamy z nocnika i dużymi sukcesami.

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

argument o szybszym nocnikowaniu nie jest argumentem sensownym,bo są dzieci,którym mokro nie przeszkadza i przechodzą na nocnik kiedy są gotowe i umieją trzymać mocz a nie dlatego że mają mokry materiał między nogami.
    co więcej niektóre dzieci lubią mieć mokro,bo mocz jakiś czas jest ciepły i jest to dla nich przyjemne uczucie.
    także argument przeciwko wielorazowemu zapachowi nie jest sensowny,ponieważ części rodziców zasikana jednorazówka śmierdzi tak że ledwo znoszą ten zapach,natomiast zasikana wielorazówka śmierdzi znośnie.

także argument ekonomiczny nie do końca ma sens-pranie co drugi dzień jak się zaleca+zakup odpowiednich proszków,płynów eko zawsze droższych niż te zwykłe(za to bez szkodliwych dla środowiska i pupy substancji)+poszukiwania dopasowanych pieluch wiążące się z ciągłymi zakupami i sprzedażami po niższej cenie....

eko-logicznie i -nomicznie jest najbardziej wtedy gdy kupimy 4 otulacze onesize i górę tetry,do tego najtańszy proszek eko np. bio-d w hurtowej ilości co najmniej 12 kilo i utrzymamy ten stan posiadania dokupując proszek przez cały okres pieluchowania.

Chusteryczka Awatar Mika
    Miejscowość
    Wa-wa Jelonki

Domyślnie

dobra, poczytałam i mam pytanko od jakiego rodzaju wielo zacząć, jest ich tyle (w dodatku te nazwy, któych zupełnie nie kumam)

Chustofanka

Domyślnie

najlepiej pojedź i zobacz na żywo, mieszkasz w wawie więc na pewno ktos ci pomoże. ja kupiłam na poczatek kilka rożnych to mało ekonomiczne ale przynajmniej wiem co lubię. zastanów się czy chcesz wersje ekonomiczna, komfortową czy najwygodniejszą. no i jeszcze jedno: nie ma jakiejś pieluszki idealnej dla każdego, choć sa lepsze i gorsze. może zapisz sie na testy i popróbuj co ci pasuje lub kup kilka róznych używanych.
    ja lubię itti bitti sio, ale też formowaniki z otulaczem, choć uważałam ze to ostatnie zło
    POWODZENIA

Chusteryczka Awatar Mika
    Miejscowość
    Wa-wa Jelonki

Domyślnie

monikaluk- dzięki, będę musiała dokłądnie wszytskie posty o wielo przeczytać, pooglądac i zastanowić się a i z moim M pogadać

Chustomanka Awatar Malina

Domyślnie

U nas od samego poczatku byl aspekt eko, nie moglo byc inaczej
    Czyli co najmniej kilka ton mniej smieci, mniej chemii na pupie dziecka. Oba elementy byly jednakowo wazne. Reszta plusow wyszla w tzw praniu.
    Do szpitala zabralismy ekologiczne jednorazowki, ktorych uzywalismy jakis czas na zmiane z wielo, bo mala byla naprawde malutka i niewiele z zakupionych przeze mnie pieluch na nia pasowalo.
    W tymze szpitalu okazalo sie takze, ze mloda ma uczulenie na pampersa marki pampers i takoz na chusteczki tej firmy. Poza tym, jak te pampersy smierdza, jeszcze nieuzyte, masakra jakas! O zasikanych czy obkupkanych nie wspomne. Jak chodzimy do Baby Clinic to czasami na wymioty mi sie zbiera, bo 99% dzieci w jednorazowkach i ten zapach mnie dobija
    Okazalo sie, ze wielo lepiej trzymaja luzne kupy i b rzadko cos w ogole wycieka, a jesli juz, to na pewno nie jest to, wybaczcie okreslenie, obsranie sie po pachy, ze trzeba zmieniac dziecku kazdy element garderoby.
    Oszczednosc? hmm, tutaj to zalezy Na dwojgu dzieciach na pewno! U nas niestety bedzie jedno. Do tematu troche kolekcjonersko podchodzimy, pieluchy sa tak piekne i u nas stanowia czesc ubioru, bo Malinowka smiga po domu w pieluszce, getrach i bluzeczce. Po jakims czasie okazalo sie, ze 'oszczedzamy' na ubraniach: zadnych bodziakow, pajacykow itp. No jako ze u nas alternatywa sa tylko jednorazowki eko, to jednak oszczedzamy stosujac wielo
    Nie uzywamy chusteczek gotowych, tylko materialowych do prania, tez oszczednosc na chemii i ekologia Te nawilzane sa na wyjscia, po 4miesiacach paczka w polowie pelna. Stosujemy EC wiec i tak w sumie prawie nie uzywamy chusteczek, a pupencja laduje pod kranem jesli potrzeba.
    Pupa nigdy nie byla czerwona, nie wspominajac o odparzeniach, poza dwukrotnym przypadkiem uzycia pampersow. Czyli oszczednosc na kremach do pupy, bo nigdy zadnego nie mielismy

Pranie to zaden problem, mamy juz ustalony rytm, co 2 dzien, no i to pralka pierze, nie ja. Wieszanie to chwila, a skladanie pieluch to od zawsze element zabawy z moja corka. Poza tym, gdybysmy stosowali jedno to doszedlby element wyrzucania smieci codziennie, a tak po segregacji wychodzi nam jeden, gora dwa worki tygodniowo w wyjatkowych przypadkach. proszku do prania stosuje sie znacznie mniej niz przy normalnym praniu, my uzywamy 1/4 zalecanej ilosci No i zadnego prasowania Zamiast wiaderka uzywamy worka na pieluchy. Nic nie smierdzi, worek prany co drugie pranie pieluchowe.

Nie zauwazylam, by pieluchy wielo ograniczaly mobilnosc malej. Pelzanie zaczela uprawiac od 4m, przewracanie sie z brzucha na plecy i odwrotnie weszlo jako staly element od 5m, a teraz po skonczeniu 6 szykuje sei do raczkowania, czyli przecietnie.
    No i podoba mi sie dziec z odwlokiem
    http://www.przytulmniemamo.pl/

Malinowka wrzesien 2009

Chustonoszka Awatar junona
    Miejscowość
    Częstochowa

Domyślnie

Ja pieluchuję wielorazówkami od niedawna i głównym argumentem była jednak ekonomia. Pewnie na pampki szło mi mniej niż na wielo teraz, ale jak dodam do tego wkładki laktacyjne, chusteczki nasączane, płatki kosmetyczne, podkłady do przewijania, krem do pupy to już się robi konkretna kwota. Wyobrażam sobie, że przy dwójce dzieci ta oszczędność jest wręcz gigantyczna.
    Poza tym przestało mi śmierdzieć w domu. Niby pampki z kupą zawijałam w woreczki, ale i tak smród taki, że o matko boska, aż mi tym smrodem wiadro na pieluchy przechodziło. Bałam się trochę, że przy wielo będzie jeszcze gorzej, a jest na odwrót. U mnie w łazience leżą sobie te pieluchy i naprawdę nie śmierdzą. Używam olejku herbacianego, ale bardziej antybakteryjnie.
    No i sama przyjemność wybierania w fajnych produktach - porównywalna z chustami .

Guest
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez magda1980 Zobacz posta

eko-logicznie i -nomicznie jest najbardziej wtedy gdy kupimy 4 otulacze onesize i górę tetry,do tego najtańszy proszek eko np. bio-d w hurtowej ilości co najmniej 12 kilo i utrzymamy ten stan posiadania dokupując proszek przez cały okres pieluchowania.
    No właśnie Olik mnie nakręciła strasznie z tą ekonomią a ja przeilczyłam sobie i na początku nie wychodzi mi to tak ekonomicznie. Ale
    Twoje rozwiązanie Magra= tetra + otulacze to już bardziej.
    Tetry mam szufladę całą w domu a otulacze dokupię bez większego problemu. ALe ta tetra jak? Jak się ją używa? Normalnie taką pieluszkę 80/80 zwijamy i wkładamy w otulacz? A jak sie zwija? Są jakieś pewnie specjalne metody tak?
    Przepraszam za moje pytania nowicjuszki ale wszędzie widzę w wątkach o kieszonkach, aio otulaczach i formowankach a to nie for me.
    A rozwiązania szukam dla roczengo dziecia.

Chustomanka Awatar szokam
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

naprawde wielkie dzieki. coduwnie sie was slucha. coraz bardziej chce dac sie wciagnac. dzis mi sie nawet snilo, ze maly spi w pieluszce wielo i... nuestety caly sie zalal (przesikal na wylot), ale to pewnie podswiadome leki ide szukac co moglabym kupic na poczatek. mam mnostwo tetry po starszym. jego chyba tez przerzuce na tetre i otulacz, zeby odzwyczajac od pampersow. co polecacie dla 11kg dziecka? jakie otulacze do tetry?

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

tetrę składasz w prostokąt,czyli na pół,potem znów na pół (wyjdzie kwadrat) i na końcu zwijasz na trzy (wychodzi wkładka jakieś 10cm na 30cm). ewentualnie z najtańszych wersji flanela zwykła jest też super.
    otulacze możesz przepierać w rękach z mydłem zwykłym co jakiś czas,jak się zabrudzi,a roczne dziecko kupę robi juz w miarę stałą,więc się nie rozlezie tylko da czasem wyrzucić z pieluchy do sedesu.
    pieluchy suszysz złożone raz na pół-mniej miejsca zajmują a tez szybko schną.
    jak chcesz suche wkładki (dziecko nie czuje mokrego) to najtaniej jest pociąć jakąś starą bluzę z polaru w paski tak by przykrywały wkład.
    ogólnie rzecz biorąc tetra jest świetnym rozwiązaniem na lato,często się wkład zmienia więc nie dochodzi do odparzeń a pupa rzadziej styka się z moczem.do tego tetrę zmienia sie bardzo szybko.

edytuję,żeby opisac kwestię otulaczy.
    najlepszy otulacz to otulacz dopasowany do dziecka,jego budowy,charakteru i wieku.
    roczne ciekawskie dziecko nie powinno mieć otulacza na rzepy bo będzie go odpinać cały czas.
    siedzące grube dziecko w otulaczu na rzepy będzie sobie brzuszek haratało rzepami.
    ruchliwe dziecko nie powinno mieć otulacza z dużą ilością napów bo zapinanie będzie mordęgą.
    i temu podobne...
    to wszystko trzeba wziąć pod uwagę i poczytać opinie o otulaczach różnych firm,czy są obszerne w pupie,czy mają wąskie obwody ud,jak szybko się niszczą itp.
    Ostatnio edytowane przez magda1980 ; 25-03-2010 o 10:55

Chustomanka Awatar szokam
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

a gdzie radzicie kupic na poczatek? jakos nie moge sie przekonac do uzywanych. te kilka nowych na poczatek moge sobie kupic. tylko czy w sklepie, czy od szyjacych dziewczyn bedzie taniej?

Guest
    Guest

Domyślnie

Magda dziękuję
    Dorba Laski macie mnie na koncie przekonanych
    Zamiast iść po paczkę pamków idę szukać otulaczy.
    Ciekaw jak na to zareaguje mój m i opiekunka bo ona narazie najbardziej secptyczna jest

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

baryłko,tetra i otulacz sa tak proste,że mój m. robi to z zamkniętymi oczami (tylko trzeba mu przypominać,żeby razem z tetrą nie wyrzucał otulacza).
    problemem dla opiekunki może być kupa na pieluszce,bo trzeba od razu ją wywalić do sedesu gdy się da, albo spłukać przed włożeniem do kosza.

Chustofanka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szokam Zobacz posta
    a gdzie radzicie kupic na poczatek? jakos nie moge sie przekonac do uzywanych. te kilka nowych na poczatek moge sobie kupic. tylko czy w sklepie, czy od szyjacych dziewczyn bedzie taniej?
    tu są sklepy:
    http://www.chusty.info/forum/showthr...luszkami/page3
    porównaj ceny i kupuj

Chustomanka Awatar Malina

Domyślnie

tak sie tylko wtrace, ze jesli sie chce uzywac tetry to lepiej kupic te lepsza. Te organiczne niebielone imse vimse o wiele lepiej chlona niz te ze zwyklej, kupionej w normalnym sklepie. Nie da sie ich nawet porownac oczywiscie na pewno nie tylko IV ma ta lepsza tetre, bodajze disana i kikko chyba tez. no name tez sie kupi.
    http://www.przytulmniemamo.pl/

Malinowka wrzesien 2009

Chustopróchno Awatar Mamamaria
    Miejscowość
    Ostrowo

Domyślnie

Zaczęłam uzywac wielo dla Jasia - uczulony był na wszystkie jednorazówki. Używałam tetry i popolini. Nikodem też był uczulony, więc kupiłam więcej popolini. Ale się "oczulił" - znalazłam pieluchy, które tolerował. I się zaczęlo. Ja byłam SZCZĘŚLIWA, a on siedział z dziewnie przekrzywioną stópką, potem dziewnie chodził. Byliśmy u ortopedy, potem u neurologa w CZD. I co? W jednorazówkach żel puchnie i jeżeli nie zmieni się po pierwszym siku to zaczynał źle chodzić. Po miesiącu wielo (tu wielkie podziękowania dla Dominiki, która uszyła to czego dokładnie potrzebowałam) mogliśmy zrezygnować z rehabilitacji! kocham wielo!

Uprawnienia umieszczania postów