Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 39

Wątek: kĂłłkowa - indio czy babylonia?

Chustofanka
    Miejscowość
    milanĂłwek

Domyślnie kółkowa - indio czy babylonia?

moze ktoras z Was ma porownanie - jakies znaczace roznice obiektywne czy to tylko i wylacznie sprawa gustu?

bede wdzieczna za jakies uwagi bo oppamame sprzedalam a indio uzywanego trafic jak pisalycie ciezko, moze z babylonia latwiej bedzie

Chustomanka
    Miejscowość
    Warszawa-Wola

Domyślnie

wprawdzie nie mam indio kółkowego
    lecz kółkową babylonie i teraz nosze w pozyczonym kółkowym lilku (czy tez neobulle??? - manon)

różnica między indio a babylonią odczujesz najpierw w materiale - bb cienka jest bardzo , a indio przypuszczam, że jak indio wiązane - troszkę grubsze

jak zamawiasz kółową didka to możesz sobie wybrać sposób szycia ramienia - polecam (jest już wątek gdzieś na ten temat ) - imho ramię bb nie jest najwygodniejsze, za dużo zakładek.

lilek jest lepiej pod tym względem rozwiązany i kółka ma aluminowe (bb ma metalowe)

ja się zastanawiam nad kupieniem używanej wiązanki w jakieś ofercie (promocji, hehe ) i poproszeniem o uszycie ramienia według wskazówek Oppy (bezkonkurencyjne dla mnie ramię)

Chustomanka
    Miejscowość
    Warszawa-Wola

Domyślnie

acha, co nie oznacza, że nie polecam bb
    jakby nie patrzeć jest skośnokrzyżowa i nosi lepiej niż najlepsza zwykła bawełenka (len też dobrze mi nosił, no ale wyglądał...... no źle wyglądał )

Chustoguru Awatar petisu
    Miejscowość
    Zielona Góra

Domyślnie

Indio limitowane bardzo cienkie jest, a z takich też szyją kółkowe.
    www.gugu-gaga.pl chusty Didymos i nosidła KiBi
    gugu-gaga.pl na Facebooku

Łucja 23.03.06.&Milana 10.06.09.&Marshall 11.03.14.

Chustomanka
    Miejscowość
    Warszawa-Wola

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez petisu
    Indio limitowane bardzo cienkie jest, a z takich też szyją kółkowe.
    ale chyba nie cieńsze niż bb?

Chusteryczka Awatar agatkie
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

To ja też mam kilka pytań:
    - jaka jest różnica między kółkami metalowymi a aluminiowymi? i dlaczego te drugie są lepsze?\
    - do ilu kg można nosić dziecko w kółkowej Babylonii i do ilu w innych (jakoś najbliższa memu sercu jest BB, ale boję się, że moje kochane prawie 14kg już jest za ciężkie...)
    - Tak sobie też pomyślałam o tym co pisałyście, że ramię w BB jest niefortunne nieco. Czy w takim razie nie opłacałoby mi się np. kupić najkrótszej chusty BB u Vegi i do tego kółka a poprosić którąś z szyjących mam o zrobienie dobrego ramienia? Tak sobie gdybam
    Certyfikowany Doradca noszenia ClauWi®

Chustomanka
    Miejscowość
    Warszawa-Wola

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez agatkie
    To ja też mam kilka pytań:
    - jaka jest różnica między kółkami metalowymi a aluminiowymi? i dlaczego te drugie są lepsze?\
    metalowe są cięższe (bo metalowe )
    aluminiowe są w różnych rozmiarach i kolorkach (ale może metalowe też, choć nie widziałam )
    mnie materiał łatwiej chodzi na aluminiowych kółkach (nie ślizga się tak łatwo)

- do ilu kg można nosić dziecko w kółkowej Babylonii i do ilu w innych (jakoś najbliższa memu sercu jest BB, ale boję się, że moje kochane prawie 14kg już jest za ciężkie...)
    jak w wiązance skośnokrzyżowej - materiał i dla 5 latka odpowiedni (o ile się zechce zamotać )
    gdzieś na forum był wątek o kółkowej, która "pękła", ale to chyba dotyczyło sposobu wszycia ramienia, poszedł szew, a nie materiał

- Tak sobie też pomyślałam o tym co pisałyście, że ramię w BB jest niefortunne nieco. Czy w takim razie nie opłacałoby mi się np. kupić najkrótszej chusty BB u Vegi i do tego kółka a poprosić którąś z szyjących mam o zrobienie dobrego ramienia? Tak sobie gdybam
    można, choć cenowo to chyba trochę nietego (koszt kółek i szycia)
    możesz z kimś kupić długą chustę (powyżej 5 m) i ją ciachnąć na dwie kółkowe i jeszcze może zostanie cosik na panel do podega

ale dobre ramię to rzecz względna - jedni lubią z zakładkami, inni bez
    może możesz przymierzyć i takie i takie?

Chustomanka
    Miejscowość
    Warszawa-Wola

Domyślnie

przeczytałam to, co Ci agatkie napisałam
    i weszłam na stronę chustomanii, a tam stoi:

"Są mniej przydatne przy noszeniu dzieci o większej wadze, bo obciążają tylko ramię noszącego (trzeba zwracać uwagę na dopuszczalną wagę przewidzianą przez producenta - mogą się znacznie różnić!)"

więc korekta: w instrukcji bb piszą, że nawet pięciolatek może być noszony w ich kółkowej (nie ma limitu wagowego)

Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Właśnie obawiam się tego, że zwykła bawełna czy len nie wytrzymają naprężenia pod ciężarem dziecka, dlatego chcę zainwestować raczej w skośnokrzyżową. Jeśli BB jest do 5 lat to myślę, że tu już szybciej mój kręgosłup nie wytrzyma niż chusta.

Może w takim razie jednak rzeczywiście lepiej kupić gotową choćby dlatego, ze jednak firma na pewno odpowiada za przeszycia, że pod tym ciężarem nic nie powinno się rozpruć, prawda?

Chustomanka
    Miejscowość
    Warszawa-Wola

Domyślnie

Właśnie obawiam się tego, że zwykła bawełna czy len nie wytrzymają naprężenia pod ciężarem dziecka, dlatego chcę zainwestować raczej w skośnokrzyżową. Jeśli BB jest do 5 lat to myślę, że tu już szybciej mój kręgosłup nie wytrzyma niż chusta.

Może w takim razie jednak rzeczywiście lepiej kupić gotową choćby dlatego, ze jednak firma na pewno odpowiada za przeszycia, że pod tym ciężarem nic nie powinno się rozpruć, prawda?
    tak
    na własnoręcznie szyte kółkowe nie ma gwarancji producenta

btw oświećcie mnie, ale gwarancji nie ma też na chusty farbowane własnoręcznie, prawda?(o ile to Chiara nie jest )

Chustofanka
    Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

Ja mam właśnie BB i nosi się bardzo dobrze. Faktycznie jest cieniutka i miękka. Ramię, jak dla mnie ok - jak rozłożę w wachlarzyk to spoko się ciężar rozkłada. W sumie, mogę Ci ją sprzedać, bo zamarzyła mi się kolejna wiązanka (uzależnienie? ). Jak jesteś zainteresowana - pisz na priv.

Chustofanka
    Miejscowość
    milanĂłwek

Domyślnie

ale mi namieszalyscie
    generalnie podsumowujac jesli dobrze zrozumialam:
    - babylonia jest ciensza (bo ja mam na oku indio natur)
    - babylonia ma metalowe kolka (to mi juz nie pasuje)
    - babylonia ma mniej wygodne ramie

zielanka z ciekawosci napisze (interesuje mnie kolor i cena oczywiscie) no ale to indio natur (jak jeszcze dzis na fotke petisu trafilam ech...... cudo)
    chyba musialabym najpierw przymierzyc sie w bb

Chustomanka
    Miejscowość
    Warszawa-Wola

Domyślnie

jejku jejku, wprowadzam następną korektę do swojego posta o babylonii

otóż BB sling ma kółka ALUMINIOWE (tak stoi na ich stronie!!!)
    http://www.babylonia.be/product.php?mai ... 4&lang=ENG
    "Two aluminium slings allow easy adjustment, which makes the BB-sling very comfortable and easy to use from birth up to 3 to 4 years."

wygląda na to, że nie wiem o czym piszę,
    przepraszam

więc kółka nie są metalowe
    jednak rozmiar M (jak to w innym poście uświadomiła Magda) a nie L (który mógłby być wygodniejszy)

Chustofanka
    Miejscowość
    milanĂłwek

Domyślnie

a ja w sumei tez moglam sprawdzic
    tez dotarlam do tego posta o kolkach, wogole tamten temat o rodzajach ramienia jest interesujacy

Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Hm.. przecież błędu nie ma.

Chustomanka
    Miejscowość
    Warszawa-Wola

Domyślnie

[quote="agatkie":25qczctf]Hm.. przecież błędu nie ma.

Chustomanka
    Miejscowość
    Bramki k/Warszawy

Domyślnie

No to spieszę z pomocą - część firm używa kółek aluminowych marki SlingRing - są śliczne, leciusieńkie i mają rozmiary M i L
    Kółka w Babylonii są również aluminiowe ale inne - z wyglądu przypominają zwykłe metalowe bo nie mają takiej powłoczki jaką mają SlingRingsy, są po prostu srebrne.
    Niestety farba na SlingRingsach może się uszkodzić, wg mnie są zbyt śliskie przez co trzeba dociągać chustę częściej.
    Rozmiar L jest już dla mnie totalnie niewygodny bo robi nam się strasznie duża odległość między ramieniem chusty a tą częścią którą dociągamy - czyli mamy dodatkowe 9 cm odległości między "górą" a "dołem" chusty!
    W przypadku kółek średnich jest to 6,5 cm.

Nie musimy za każdym razem zdejmować całej chusty z kółek - wystarczy ją poluzować - zdejmujemy z kółek tylko do prania i ten jeden raz po praniu można poświęcić na prawidłowe założenie materiału na kółka a komfort używania jest większy przy rozmiarze M.

Kółka mają wylądować na wysokości wgłębienia pod obojczykiem. To całkiem mała przestrzeń na pewno mniejsza niż 9 cm - czyli siłą rzeczy kółka L będą zbyt wysoko i będą się wpijać górną częścią w obojczyk - lub zbyt nisko a wtedy chusta będzie się źle układać na dziecku.

Jeśli chcecie szyć chustę to wybierajcie raczej rozmiar M - L stosowałabym tylko przy no sew z grubych chust tkanych, bo tu faktycznie jest problem z przewleczeniem obu końców chusty.

http://www.chusty.com.pl - Babylonia, Bebina, Didymos, Gabi, Lana, Lenny Lamb, MaM, Merry Carry, NatiBaby, Storchenwiege
    Doradca po kursie dla zaawansowanych Trageschule Dresden

Chustomanka
    Miejscowość
    Warszawa-Wola

Domyślnie

Vega, Ty mnie po prostu zadziwiasz.....
    dzięki za wyczerpującą odpowiedź

Ja jednak zawsze rozplatam kółkową z kółek
    wydaje mi się, że wtedy mniej się materiał w tym samym miejscu przeciera, chusta się rozprostowuje

Chusteryczka Awatar lemonka

Domyślnie

Vega, dzięki za wyjesnienia. Kamien z serca! Jednak zdecyduję sie na kółkową z tych nowych Babylonii. Czekamy do jesieni

Kto bije, żeby nauczyć, uczy bić.
    flickr-moje zdjęcia

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

ja też rozplatam
    i jednak wolę L-ki,więc Kaśka,wybacz jak z lekka sprofanuję szmatkę na dniach
    a właśnie a propos kółek,to mi się ten jakby nalot na aluminium w babyloniach naprawdę podoba lubię takie drobiażdżki

Uprawnienia umieszczania postów