Pokaż wyniki od 1 do 12 z 12

Wątek: mały mokry śmierdziel

Chustoguru Awatar Iwka
    Miejscowość
    Koszalin

Domyślnie mały mokry śmierdziel

No co mam zrobić z tą Zośką? Już było tak pięknie, ale po urodzinach Asi zaczęła znowu sikać w pieluchy (albo i gorzej, na podłogę po zdjęciu pieluchy).
    Nie chcę jej sadzać na siłę na nocnik, ale jak uda mi się ją przekonać, to prawie zawsze zrobi, mimo, że się zaklina, ze nie chce siku. na moją propozycję skorzystania z dobrodziejstw cywilizacji odpowiada niezmiennie: "Będę wołać" po czym za 5 minut leje w pieluchę.
    I zawsze jak pytam, czy ma mokra pieluchę, to mówi, ze suchą, nawet jak już cała pływa. I nie daje sobie zmienić. Dać jej w tej mokrej chodzić? ona by tak mogła cały dzień, ja w końcu nie wytrzymuje i przebieram siła, no ile taki mały śmierdziel może biegać mokry? Najgorzej jest rano,jak nam się ładuje do łóżka w takiej śmierdzącej pieluszce i robi straszną aferę jak chcemy ja przebrać.
    Zakładam jej głównie formowanki bambusowe albo składane muśliny IV z otulaczem wełnianym, kieszonki tylko na noc i na wyjścia, żeby czuła, ze ma mokro. a jej to odpowiada! grrr....
    Co dwa lata przewrót świata
    my - lipiec 2006, Zosia - luty 2008, Joasia - styczeń 2010, Aleksandra-Salamandra - marzec 2012, Synek-Krztynek Antoś - marzec 2014
    "Hodowla młodych hobbitów wymaga wielkiej ilości paszy" J.R.R.T.

Chusteryczka Awatar martita
    Miejscowość
    warszawa grochów

Domyślnie

ja cos czuje, ze u nas bedzie to samo...a moze jeszcze gorzej...
    bo my jeszcze nie odpieluchowani...

ja mysle, ze dajcie jej czas na powrot do stanu wczesniejszego...
    no, a pieluche zmienic trzeba juz po jakims czasie to wiadomo...

chociaz mi sie fajnie radzi... eh...
    caluski :*

Doula
    Mamong Dziabonga i Dzidzionga

Chusteryczka
    Miejscowość
    Szczecin-nie nad morzem:)

Domyślnie

Kinga gdzies pisałą (na swojej stronie albo parenting,pl chyba) że lepiej pytać czy twój brzuszek chce siusiu? podobno lepiej działa-może Kinga powtórzy?
    Zosia - przyniosłaś nam wiosnę 21.03.2009
    Kazik - Zimowy Okruszek 12.02.2014
    Witek - Wielka Niespodzianka 06.08.2018

Szukajguru
    Miejscowość
    Sopot/Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zochmama Zobacz posta
    Kinga gdzies pisałą (na swojej stronie albo parenting,pl chyba) że lepiej pytać czy twój brzuszek chce siusiu? podobno lepiej działa-może Kinga powtórzy?
    To powyżej sie zgadza
    Dodatkowo Kinga mówiła/pisała, że jak się wysadza młodsze dziecko, to starsze zaczyna naśladować i samo chce być wysadzane/siadać na nocnik.

Chustoguru Awatar Iwka
    Miejscowość
    Koszalin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kasia.234 Zobacz posta
    To powyżej sie zgadza
    Dodatkowo Kinga mówiła/pisała, że jak się wysadza młodsze dziecko, to starsze zaczyna naśladować i samo chce być wysadzane/siadać na nocnik.
    Próbowałam...brzuszek tez nie chce.
    I wysadzanie Asi nie działa, i wspólne zmienianie jej pieluszki.
    Dzis po jakichś 2 godzinach stwierdziła, że jednak zdejmie mokra pieluchę. Ale nie dała sobie włożyć suchej i latała cały wieczór w samej koszulce.
    my - lipiec 2006, Zosia - luty 2008, Joasia - styczeń 2010, Aleksandra-Salamandra - marzec 2012, Synek-Krztynek Antoś - marzec 2014

Chustomanka Awatar ewinka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Iwka Zobacz posta
    Próbowałam...brzuszek tez nie chce.
    I wysadzanie Asi nie działa, i wspólne zmienianie jej pieluszki.
    Dzis po jakichś 2 godzinach stwierdziła, że jednak zdejmie mokra pieluchę. Ale nie dała sobie włożyć suchej i latała cały wieczór w samej koszulce.
    Iwka i ja bym poszła za ciosem! Wiem, że zasikiwanie wszystkiego i kałuże nie są fajne (właśnie to przerabiam z moją), ale postanowiłam zdjąć konsekwentnie pieluchę, bo nasze dzieci doskonale wiedzą, że w to się sika. A już widzę, że Tusia jak nie ma pieluchy, czasem lata goła od pasa w dół, czasem w samych spodniach, żeby miała luz na pupie, czuje, jak zaczyna robić i coraz częściej woła - choć nie zawsze chce usiąść i dokończyć, ale czasem tak.
    Więc IMO - trzeba jej zdjąć całkowicie pieluchę

Chustoholiczka Awatar pszczoła
    Miejscowość
    Toruń

Domyślnie

Ja na wielo się nie znam, ale odpuściłabym na kilka tygodni. Ma prawo się "cofnąć", coś się u Was w końcu zmieniło...Jest sens się szarpać? Im bardziej będziecie teraz na tym się skupiac, tym większy problem z tego się będzie robił...
    wspieram w rodzicielstwie

Doradczyni Noszenia ClauWi®
    Doradczyni po kursie podstawowym Die Trageschule ®

Chustoguru Awatar Iwka
    Miejscowość
    Koszalin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pszczoła Zobacz posta
    Ja na wielo się nie znam, ale odpuściłabym na kilka tygodni. Ma prawo się "cofnąć", coś się u Was w końcu zmieniło...Jest sens się szarpać? Im bardziej będziecie teraz na tym się skupiac, tym większy problem z tego się będzie robił...
    Ja jej właśnie odpuściłam, chce chodzić w pieluszce jak dzidzia - niech chodzi, tylko czemu w mokrej?
    Wiem, że to kwestia zazdrości, na początku było jeszcze gorzej, bo "złosliwie" sikała na przykład do swojego kosza z zabawkami - zdejmowała pieluchę i robiła kałużę.
    Poświęcam jej tyle czasu, że aż mi Asi szkoda, bo bidula leży tylko, a ja się bawię z Zosią. I wiem, że to minie, tylko mam problem - zmieniać jej te pieluchę zsikaną, czy czekać aż jej się tyłek odparzy? CZy w ogóle nie reagować, nie proponować nocnika tylko czekać aż zawoła? Bo umie wołać, to wiem. Na szczęście nie przyszło jej do głowy kupę robić w pieluchę..uff... Ale też raczej nie woła, tylko robi przy okazji wysadzania, najczęściej po drzemce.
    A może rzeczywiście zdjąć i tyle? Kurcze, okazja była, urodziny... Może we wtorek, bo idziemy na bilans dwulatka? Jak myślicie?

Chusteryczka

Domyślnie

Ja też szkrabowi odpuściłam , a zachowuje się bardzo podobnie jak Twoja Zosia myślę, że to przez pojawienie się młodszej siostry jednak, bo wcześniej jakoś mniej problemowo było. Ja wiem, że się wygłupia, bo codziennie ma inny problem. albo nie chce zmieniac, albo co chwilę, albo nie chce założyc...siedzi na nocniku pół godziny, wstaje komunikując, że już zrobił i biegnie nasiusiac do pokoju . byle jak najwięcej mojej uwagi zgarnąc
    synek 2007 córol 2010 ​proszę nie cytuj moich zdjęć taka podstawa autonommii.

Chusteryczka

Domyślnie

że aż mi Asi szkoda, bo bidula leży tylko, a ja się bawię z Zosią
    a faktycznie też już mi małej żal, że cały czas muszę starszakowi poświęcic, ale nic nie poradzę no i noszę ją w chuście, żeby chociaż była z nami a nie leżała sama.... ale też już nie wiem, czy nie za szybko ją tak dużo noszę w pionie i w ogóle
    synek 2007 córol 2010 ​proszę nie cytuj moich zdjęć taka podstawa autonommii.

Chustomanka Awatar Mania
    Miejscowość
    Czerwionka-Leszczyny, Ornontowice

Domyślnie

nie wiem co poradzić, u nas odwrotnie było, jak się mała urodziła to Staś jeszcze w pieluchach latał i właśnie po narodzinach siostry się odpieluchował, wydoroślał za to przestał mówić i zaczął na wszystko reagować płaczem - jak niemowlak
    Mama Stasia (15.04.2006), Róży (25.03.2009) i Helenki (15.10.2011)

Chustomanka Awatar araszara
    Miejscowość
    południowe okolice Warszawy (dawniej okolice Paryża)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zochmama Zobacz posta
    O ile dobrze pamiętam, to o tym Kinga napisała w swoim bezpłatnym e-booku pt. Odpieluchowanie bez przemocy i konfliktów - dostępny na stronie bezpieluch.pl (wg mnie bardzo ciekawa pozycja )

My to wszystko jeszcze mamy przed sobą. 19-miesięczny starszak nie dał się do tej pory odpieluchować, czasem tylko daje się namówić na siusiu do nocnika, ale najczęściej mówi "nie" i ucieka, a za chwilę sika do pieluchy, a na zmianę pieluchy też mocno się buntuje.

Trzymam kciuki, żeby Wam ten kryzys szybko minął. My czekamy na zmiany w zachowaniu, jak pojawi się młodszak. Ciekawe w którą stronę to pójdzie...
    Musia i Tusia* V 2007 ... Franuś VIII 2008 ... Antoś IV 2010 ... Karolek VII 2013

* Mamusia i Tatuś wg 2,5 letniego Karolka

lubimy wielorazowe pieluszki używać i czasem szyć

Uprawnienia umieszczania postów