Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 50

Wątek: znowu na "niemowlaku"

Chustomanka
    Miejscowość
    Bramki k/Warszawy

Domyślnie

Mart, też byłam u dr Romanowskiej i mnie zalecała mleko do 1,5 roku. Mam to nawet zapisane przez nią w zaleceniach. I to mimo, że ja karmię Enfamilem (bo cycusia niet ) to stwierdziła, że dziecko do 1,5 roku potrzebuje mleka.

http://www.chusty.com.pl - Babylonia, Bebina, Didymos, Gabi, Lana, Lenny Lamb, MaM, Merry Carry, NatiBaby, Storchenwiege
    Doradca po kursie dla zaawansowanych Trageschule Dresden

. Awatar mart
    Miejscowość
    warszawa

Domyślnie

Vega, o wieku 12mcy do ostawienia nocnej piersi powiedziała mi hoshi. zaisa w notatkach z wykładu ma 12-18mcy a ja u romanowskiej nie byłam

tabita, pewnie co lekarz to opinia, nawet w środowisku bardziej "oświeconym". mi też na intuicję wydaje się, że jak się budzi i chce ssać, to trzeba dać i tyle. tylko że pobudki w 2 części nocy u nas są co 2h a ona w dzień nie jest tak często głodna. ewidentnie przynajmniej jedna-dwie sesje nocne to ssanie dla przyjemności i uspokojenia a nie jedzenia.

dziś dodatkowo zauważyłam, że po takim nocnym jedzeniu rano praktycznie nie ma ssania. chwila z jednej piersi i koniec - jakby się obudziła najedzona. a to mi się już nie podoba, bo śniadanie to podstawa

Chustonówka Awatar tabita
    Miejscowość
    woj.śląskie

Domyślnie

Nocne karmienia są po częsci dla przyjemnosci i uspokojenia -zgadzam się - ale to też imho ważne potrzeby psychiczne dziecka.

Zgadzam się, że solidne sniadanie to podstawa- wygląda na to, że Twoja córcia budzi się najedzona karmieniami nadrannymi - ktore dla niej są właśnie tym solidnym śniadaniem (ma je niejako przesunięte w czasie w stosunku do Twojej pory śniadania
    aczkolwiek naprawdę rozumiem, ze jest to dla Ciebie problem
    Mama trojga i Aniołka

Chustomanka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mart

dziś dodatkowo zauważyłam, że po takim nocnym jedzeniu rano praktycznie nie ma ssania. chwila z jednej piersi i koniec - jakby się obudziła najedzona. a to mi się już nie podoba, bo śniadanie to podstawa
    Hmm moja też rano piersi nie chce, jakby najedzona, ale miche kaszki jaglanej z bananem to bardzo chętnie
    Pomóżmy Teosiowi! www.naturscy.pl/teo

Chustofanka

Domyślnie

Blogoslawie nocne karmienia, to jedyny czas, kiedy Agata je i nie ulewa, a ze mleko tlustsze to dodatkowo in plus, bo ona na trzecim centylu i z ulewaniem koszmarnym - w niedziele usg robimy, co tam sie dzieje.

Mysle, ze to sa kwestie osobnicze, podobnie, jak to, ile snu kazdemu potrzeba.

Ja odstawialam od nocnego karmienia obserwujac dzieci, jesli w dzien nie bylo jedzenia wcale, waga ok, ale do tego dziec byl rozdrazniony, to probowalam - udawalo sie, sytuacja sie prostowala.
    Jestem mama potrojna. Zostalam nia na raty, w 2002, 2005 i 2007.

http://www.ratujmaluchy.pl/

Chustonówka Awatar tabita
    Miejscowość
    woj.śląskie

Domyślnie

U nas to samo - młody ssał całą noc do 7 rano, następnie podziękował za pierś i sniadanko niemleczne będzie jak zwykle ok 9.
    Hehe też jaglana z bananem
    Mama trojga i Aniołka

Chustomanka Awatar lidka
    Miejscowość
    Siemianowice Śl.

Domyślnie

tabita dzięki za ten post z tak szczegółowymi wyjaśnieniami. Mój Bart 19 mies., uwielbia "nocne mleczko". Kilka razy, gdy szybko się obudził po zaśnięciu na noc, próbowaliśmy go na zmianę z mężem przytulić, uspokoić inaczej niż ssaniem...Czasem nawet zasnął, ale na chwilę... Kończyło sie to przeważnie i tak podaniem piersi, tyle, ze dziecko się wybudzło, denerwowało, spało później niespokojnie...
    No to ja spokojnie na razie karmię dalej w nocy
    A Ty mi pisz tak dalej !!!
    Lidka mama Kuby (02.08.2000) i Bartka (28.11.2006).

Sklep z chustami Storchenwiege
    http://www.koala.info.pl
    Doradca Akademii Noszenia

Chusteryczka Awatar groszek1983
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Mój Szymek jest na mleku sztucznym bo nie mogłam karmić piersią ze względu na zażywane lekarstwa... Teraz ma 5 miesięcy, mleko to podstawowy posiłek, dostaje też kaszke ale tylko do zagęszczenia mleczka.. Mimo że na noc zjada sporo bo czasem ok 200 ml kaszki to w nocy i tak się budzi na jedzenie... nie zjada wtedy wiele bo jakieś 60 - 100 ml mleka ale zadowolony idzie spać. Kiedyś myślałam że budzi się tylko dlatego że chce się przytulić, albo smoczka... ale to działało na chwile i budził się za 30 minut więc karmienie w nocy u nas nadal jest ale tylko jedno i szybciutkie
    Lidka czyli u Ciebie to samo co u nas tulenie nic nie dawało
    Szymon 30.12.2007, Wojciech 20.12.2014.

Chustomanka
    Miejscowość
    Rydułtowy

Domyślnie

to u nas Mel przestal jesc w nocy odkiedy spi u siebie, tzn w 90% zasypia mi przy piersi, i po godzinie u nas w lozku laduje u siebie. Jak jest rozbawiona to sama u siebie zasnie, jak ktos przy niej siedzi.
    JA by z nia chetnie spala, ale jak spi z nami to budzi sie czesto na cmokniecie piersi, moze 5 minutowe ssanie. A w lozeczku przesypia ladnie cala noc poza momentami zabkowania).
    Od poczatku robilismy tak ze jak zasnela po 20, zanosilismy ja do lozeczka, i po pierwszym przebudzeniu spala juz reszte nocy z nami
    I dosyc szybko zaczela przesypiac noce do 5-7 rano.
    Nie weim czy to zle, ale wie ze jak zaplacze to laduje u nas i moze sie przytulac, bawic, jesc na co ma ochote, tylko my czasem przy tym wszystkim spimy

My sie wysypiamy tak z Mel, jak i bez niej. To raczej Mel jest zmierzla jak spi z nami.
    Chyba ze ja to zle odbieram?
    Amelka 07-09-2007
    Olaf 21-10-2012

Chustopróchno Awatar Budzik

Domyślnie

Ja w kwestii próchnicy u dzieci karmionych piersią w nocy - o ile wiem, mleko matki ma właściwości bakteriostatyczne na wrogą florę bakteryjną, natomiast wspomaga "dobre" bakterie bytujące w organizmie dziecka, min. w jamie ustnej, dlatego też sądzi się, że dzieci karmione długo w nocy piersią próchnicy nie mają.

Uprawnienia umieszczania postów