Pokaż wyniki od 1 do 20 z 20

Wątek: Chyba popełniliśmy błąd

Chusteryczka Awatar Olik
    Miejscowość
    Pomorze Gdańskie

Domyślnie Chyba popełniliśmy błąd

Nela jest wysadzana na nocnik odkąd skończyła 8 albo 9 miesięcy. Początkowo tylko wieczorem, przed kąpielą. Zawsze było ładne siusiu. Potem jeszcze rano i w dzień. Zdarzała się kupa, siku, ale Nela zaczęła coraz częściej za szybko uciekać z nocnika. Dawaliśmy jej więc zabawki, książeczki etc. Teraz Kornik sama mi przynosi nocnik, ja ją sadzam mając nadzieję, że będzie sik, a ona tak siedzi... Przegląda książeczki, bawi się klockami, ale bez efektu w nocniku. Mam wrażenie że nocnik stał się fotelikiem...
    Co robić? Schować na tydzień i zacząć od nowa?

Chusteryczka Awatar martita
    Miejscowość
    warszawa grochów

Domyślnie

ja chyba tez popelnilam jakis blad...
    i chyba wiem jaki - zaczelam 'uatrakcyjniac' siedzenie na nocniku...wlasnie czytajac ksiazki, ukladajac klocki, czasem nawet ogladajac bajki...
    i chyba przez to wszytsko dzieć zapomnial ze siedzi na nocniku i trza sie skupic...ale moze to moje zludne wrazenie...(?)

generalnie u nas jest problem powazniejszy, bo synek robi kupe na raty...
    niestety spodziewam sie poszerzenia odbytnicy u niego - poznaje to po ksztalcie kupki, i po tym, ze wlasnie ejst ona tak robiona po troche przy duzym wysilku i specjalnych pozycjach...
    ostatnio rzadko kiedy uda sie zlapac na nocnik...

zamierzam z synkiem isc do lekarza, to po pierwsze, ale tez zamierzam troszke zmienic mu dietke, co by moze uformowac znowu jelitka w waski kanalik, co ulatwi defekacje po prostu - bo nie bedzie gdzie ta kupka miala przesiadywac, jak nie bedzie poszerzenia, oraz nie bedzie porblemu z jej wyparciem...

ogolnie to dzis doszlam z mezem do wniosku, ze zaniedbalismy to mocno...
    ze szkoda dla synka

takze chyba wrocimy do systemu nocnikowego jaki mial przy starcie z nocnikiem, czyli - po spaniu (jakn sie uda...), po posilkach tak z 15-20minut pozniej, przed i po spacerze, po drzemce, w trakcie zabawy chociaz raz, przed i po kapieli...oraz w kazdym innym momencie, w ktorym synek nam zasygnalizuje - a tez tak bywa...
    i postaramy sie by siedzenie na nocniku bylo w miare mozliwosci w jednym miejscu, by nie towarzyszyly przy nim zabawy rozne dookola, by nie trwalo posiedzenie zbyt dlugo - bo raz ze to moze prowadzic do zaparc nawykowych, a dwa moze byc silnie frustrujace dla dziecka...przynajmniej mojego chyba bardzo...

i chyba sie wyleczylam z takiego terroru nocnikowego...mysle, ze moj spokoj i cierpliwosc udzieli sie przedzej czy pozniej tez dziecku, ktore swobodnie bedzie zalatwiac swoje potrzeby na nocnisiu bez stresu itd...

OBY!!!
    caluski :*

Doula
    Mamong Dziabonga i Dzidzionga

Chusteryczka
    Miejscowość
    Szczecin-nie nad morzem:)

Domyślnie

A może nocnik zmienić?Ten zostawić jako "fotelik" a jakby od nowa zacząć wysadzać na nowy nocnik, kompletnie inny od starego.
    Zosia - przyniosłaś nam wiosnę 21.03.2009
    Kazik - Zimowy Okruszek 12.02.2014
    Witek - Wielka Niespodzianka 06.08.2018

Miejscowość
    warszawa grochów

Domyślnie

to tez jakas mysl...
    jakby co skorzystam z rady - dzieki

Doula

Chustomanka Awatar ewinka

Domyślnie

Można przesiąść się na deskę I koniecznie dziecku po prostu mówić, o co chodzi, że ma robić siusiu/kupkę. Można mówić "sisi" lub stękać, to pomaga i naprawdę działa! Ja widzę, że to pomogło odblokować się mojej córci, która po prostu miała taką potrzebę intymności i wstydziła się stękać! A teraz fajnie zaciska piąstki

Chusteryczka Awatar zuo
    Miejscowość
    Wasza-wa ;)

Domyślnie

nakładka na deske u nas sie tez sprawdza

Chusteryczka Awatar Olik
    Miejscowość
    Pomorze Gdańskie

Domyślnie

Będę musiała spróbować Kupić byle jakąś czy możecie coś polecić?

Chusteryczka

Domyślnie

nakladke ja kupilam za radą forumowiczek i jest BOSKA nei przesuwa sie, stabilna, wygodna jak nocnik i lciutka- latwo umyc
    i u nas nie ma zabaw na desce, siadamy siku? chwila zastanowienia, nie? to spadamy.przy kupie stekamy ehhe i klopik słuzy wyłącznie do tego do czego ma słuzyc

nakladke mam taką http://www.bajka.net/index.php?p2387...pachowa-disney i to ta z polecenia forumowego

aha i dostałam ją w carrefourze

Chusteryczka Awatar Olik
    Miejscowość
    Pomorze Gdańskie

Domyślnie

Mamy nocnik z tej samej serii, takie nakładki widzę codziennie robiąc zakupy w Auchan. Po wypłacie lecę po deskę

Chusteryczka

Domyślnie

tylko zeby miały te gumki od spodu, wazne są bardzo
    a deska pachnie, z 10 min po wyjęciu z folii;D

Chusteryczka Awatar Olik
    Miejscowość
    Pomorze Gdańskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez b.szczelna Zobacz posta
    Nocnik też "pachnie"... jak młoda kupę zrobi

Chusteryczka

Domyślnie

hehe temu ja nie mam nocnika
    nie chciałoby mi się opróżniać

Chustomanka Awatar busia
    Miejscowość
    Dublin

Domyślnie

wiesz co? u nas podobnie jest. Pozazdrościłam sukcesu b.szczelnej i zaczęliśmy wysadzać Zosie. Po jakimś czasie zaskoczyła, że coś 'tam" się dzieje że jest sisi a później kupka i wielkie brawa. Ale musze się czasami bardzo nawysilać żeby chciała usiąść bo inaczej pręży się i odmawia. Nic na siłę, poprostu mam wrażenie, że przyjdzie na to czas. Dla mnie sukcesem jest, że mała jest świadoma. Nie chcę jej zmuszać czy zniechęcać i nie przetrzymuję jej za długo tak jak pisała Paulina "siadamy siku? chwila zastanowienia, nie? to spadamy"
    My kupiliśmy taką nakładkę i bardzo się sprawdza.
    Beata, mama Zosi (15.02.2009) i Mikolaja (6.01.2011) , żona Łukasza

Miejscowość
    warszawa grochów

Domyślnie

oooo...to good point!!!
    nakladka!!!
    i co smieszne - mamy taka...

ale czmeu jej nie uzywalismy jeszcze...?
    to dobre pytanie...

bedziemy probowac, DZIEKI!

Doula

Chusteryczka
    Miejscowość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez b.szczelna Zobacz posta
    tylko zeby miały te gumki od spodu, wazne są bardzo
    Oj tak, kupiliśmy bez gumek i kasa w błoto, nocnik wrócił. A u rodziców mam y tak pachnący z tej samej serii, rzeczywiście to bzdura z tym zapachem, ale melodyjka do szału mnie doprowadza, zwłaszcza jak jestem sama i muszę małą oporządzić zanim się zawartości pozbędę

Chusteryczka

Domyślnie

heheh zadnych melodyjek luudzie łaski Dziecko nie robi ze sika czy kupe wali i jemu jest wygodniej do klopika i wielkiego halo PRZY NIM nie warto robic zeby sie głupio nie czuło..IMO, u nas na samym początku były brawa, zeby zaskoczyła, teraz CHCESZ SIKU to sikasz, nie to spadamy z przybytku

Chusteryczka
    Miejscowość

Domyślnie

ech, wytłumacz to mojej mamie.pięć minut "po" przeżywa sukces wnuczki

Chusteryczka

Domyślnie

spoko znam ten ból, a przynajmniej podobny, ja wkolko tłumacze małzowi ze NIE ROBIMY HALO jak pacnie, jak lipa to ma sama przyjsc a jak nie-lipa to wstac i sie bawic dalej..
    i jakos tak jest ze przy mnie Dziecko dzielne, odwazne i bez histerii- przy reszcci nadskakujacego swiata ehh JAK BOLI chociaz sie NIE UDERZYLA

Chusteryczka Awatar Olik
    Miejscowość
    Pomorze Gdańskie

Domyślnie

Wciąż nie kupiłam tej deski na kibel, bo każdy grosz wydaję na pieluchy... grrr... zła matka ze mnie....

Młoda ma totalny bunt nocnikowy. Niby łazi z tym nocnikiem po domu a jak mówię "Zdejmiemy pieluszkę i usiądziesz na nocnik" to ucieka i go chowa. Siada na nim tylko wieczorem przed kąpielą, ale jak kiedyś siku było co wieczór, tak teraz jest max. 1 w tygodniu

Chustonówka
    Miejscowość
    Włodawa(lubelskie)

Domyślnie

Tak czytając Was stwierdziłam,że chyba u nas jest odpowiedni moment na kupno takiej deski-dzięki b.szczelna,to głównie,dzięki Tobie
    Bo nacnikujemy się od dłuższego czasu,bunt nocnikowy mamy już za sobą.A teraz niby jest wszystko ok,ale właśnie też zrobiłam błąd z zabawkami i jakoś tak różnie wychodzi...
    Więc kupię nakładkę na deskę i spróbuję ..

Uprawnienia umieszczania postów