Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 40 z 58

Wątek: Szerzenie idei chustonoszenia - moje pomysły...

Chustoholiczka Awatar Bonita
    Miejscowość
    W-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aga Zobacz posta
    Położne najchętniej chciałyby sie za darmo przeszkolić aby same móc pokazywać "swoim" rodzicom - za darmo bo "wie pani w sŻ to się za dużo nie zarabia) - a ja nie nauczę położnej pokazywac innym rodzicom w dwie godziny, bo nie mam gwarancji jak się nauczy po tych dwóch godzinach..
    Hm.. W sprawie położnych: pracujące w państwowej służbie zdrowia dostają mizerne pieniądze. Powiem to w swoim imieniu: gdyby udało się zagadać z Fundacją Rodzić po Ludzku i zorganizować bezpłatne lub częściowo płatne szkolenia (fundowane przez NFZ) dla położnych ze szkół rodzenia, środowiskowych i z oddziałów położniczych, one mogłyby w ramach swojej pracy uczyć kobiety. ... To mogłoby rozwiązać akurat ten problem choć częściowo, ale znowu rozbija się o kasę i to ogromną...

A co da się zrobić jeszcze, bez ogromnych nakładów? I poza internetem, bo jednak to nie jest jedyne źródło informacji kobiet. One czerpią wiedzę od lekarzy, z przychodni...
    Basia 29/08/2009 Jacuś 15/08/2012

Bycie położną grozi tym, że pęknie ci serce, ale to nic złego,
    ponieważ wydostanie się w ten sposób mnóstwo miłości.
    Staniesz się dzięki temu lepszą położną. [Stephen, mąż Iny May Gaskin]

Chusteryczka Awatar rzezuchama
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez espejo Zobacz posta
    niby rozumiem, ze chusty mogłyby byc tansze w celu szerzenia itd, ale na wozek ludziom jakos nie zal kasy - i nie trzeba dzis wydawac duzo, mozna kupic uzywany, tanszy itd...chusta nie jest produktem pierwszej potrzeby na liscie wyprawek... miejsce to zarezerwowane jest dla wozka, łożeczka, zapasow pampersow... nie musi od razu chusta byc zamiast, niech bedzie obok, ale tez potrzebna a tu znowu potrzeba informacji i chęci
    Nie trzeba uczyć się prowadzenia wózka

+ z wózka korzysta (w sensie pchać może) mama, tata, niania, babcia jedna z drugą, dziadkowie, nawet starsze dzieci, kuzynki, koleżanki i kto tam jeszcze się nawinie. Nie wszystkie dziewczyny mają szczęście do zamotanych mężów, nie mówiąc o dalszej rodzinie czy otwartej na takie rzeczy opiekunce. Czyli chusta jest rzeczą niemalże jednoosobową w użytkowaniu = nieekonomiczną.

A cena? Produkty dla wąskiej grupy odbiorców zawsze będą droższe niż produkty popularne.
    Marta, mama Stasia - 2007 i Józina - 2010
    Stasiek poleca
    Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego w słowa. Julian Tuwim

Chustoguru Awatar Iwka
    Miejscowość
    Koszalin

Domyślnie

Jeśli chodzi o szkołę rodzenia, to najłatwiej wykorzystać kontakty osobiste. Ja po prostu zadzwoniłam do położnej, która prowadzi szkołę rodzenia, do której chodziłam w ciąży z Zosią i spytałam, czy chce zobaczyć pieluchy wielorazowe, bo byłam na etapie zachwytu i opowiadałam o nich wszystkim, nawet bezdzietnym singielkom Wprosiłam się bezczelnie i zrobiłam pokaz, a że przy okazji zgadało się o chustach to przyszłam na następne zajęcia i pokazałam co mam. Nie jestem doradca i wtedy wiązałam tyko 2x (to dawno było) ale dałam namiary na forum
    Co dwa lata przewrót świata
    my - lipiec 2006, Zosia - luty 2008, Joasia - styczeń 2010, Aleksandra-Salamandra - marzec 2012, Synek-Krztynek Antoś - marzec 2014
    "Hodowla młodych hobbitów wymaga wielkiej ilości paszy" J.R.R.T.

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez peluche Zobacz posta
    co do chust i ich cen. uważam, że wisiadła są tańsze ok. ale przeciez jak juz ktos tu pisał na wyprawkę składa się bardzo wiele rzeczy i tak chyba lepiej kupić uzywany wózek (ja dla pierwszego dziecka taki kupiłam i nie żałuję, bo zaoszczędziłam parę stów) i być może zrezygnować z paru innych rzeczy (mi wiele rzeczy okazało sie nieprzydatnych, np. butelki bo mała je TYLKO pierś) i te zaoszczędzone pieniądze przeznaczyć na chustę.
    1. Musisz WIEDZIEĆ, że chcesz TEŻ chustę OPRÓCZ wózka czyli sprawa rozbija się o informację, którą musisz zdobyć wcześniej, czyli w ciąży. A z tym jest różnie, oczywiście dla chcącego nic trudnego, ale i tak wydaje mi się, że jest łatwiej niż kilka lat temu. Jak pisała Aga coraz częściej jest w jakiś gazetkach dzieciowych czy ciążowych, w tv...
    2. W pierwszej ciąży z reguły nie masz pojęcia co będzie Ci potrzebne = na czym można zaoszczędzić, a poza tym co to znaczy zaoszczędzić w tym momencie? Nagle pojawia się fura wydatków, których nie było nigdy wcześniej, człowiekowi oczy latają, nie wie w co kasę włożyć. I oczywiście dookoła hasła, że wszystko niezbędne i konieczne dla szczęścia Twojego dziecka.
    Stasiek poleca
    Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego w słowa. Julian Tuwim

Chusteryczka Awatar rebelka
    Miejscowość
    Nowe n/Wisłą

Domyślnie

A ja się zastanawiam w czym tak naprawdę jest problem. Bo ja: nie chodziłam do szkoły rodzenia, zanim sama zaczęłam nosić to na żywo żadnej chusty nie widziałam, tylko w necie (bo to 2 lata temu było i nawet w gazetach chust nie było), pieniądze rzeczywiście przez jakiś czas były problemem ale szybko odebrałam becikowe to i na chustę się znalazło Nie byłam na żadnych warsztatach noszenia a wiązać się nauczyłam (absolutnie nie chcę powiedzieć, że warsztaty są nieprzydatne bo są i to bardzo ale po prostu można też to samemu ogarnąć). Na chustowym spotkaniu byłam jednym Czyli jak ktoś chce to może i to generalnie bez większego wysiłku
    "Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty." Frank Zappa

Dorota, mama Mateusza - 06.05.2008

Chustoholiczka
    Miejscowość
    Sosnowcu

Domyślnie

a ja (jako stara chusciara ) nie podzielam ortodoksyjnego huraentuzjazmu załozycielki wątku w sprawie "propagowania"- tzn nie mam idei ulepszania świata na siłę......mamobasi ciekawe jakbyś się odnalazła chociażby 3 lata temu na gruncie chustowym? szczerze wierzę, że WTEDY Twoja akcja "PRO-" miała by jakiś sens... Dzisiaj wystarczy tylko CHCIEĆ się zainteresować i CHCIEĆ sięgnąć po wiedzę- nic więcej, bo o chustach raz a razem mówi się już nawet w telewizji (do tej to chyba każdy ma dostęp), gazetach dzieciowych, a o internecie nie wspomnę, bo aktualnie świeże chusto-mamy nie potrafią nawet wybrać wśród dostępnych na rynku chust, ze względu na ILOŚĆ proponowanych w tej branży ofert.
    Irytuje mnie podejście- dajcie mi, powiedzcie mi, wybierzcie za mnie, nauczcie mnie! a najlepiej za darmo i jeszcze przyjdźcie i zróbcie za mnie
    Nie mam też wizji osaczania innych moim sposobem na życie (tj. w chuście) i "nawracania zbłąkanych wisiadełkowców"- jak komuś tak wygodnie to jego wola- nie nanosi się tego dziecka tyle czasu żeby mu krzywdę zrobił , bo się w tym po prostu nie da długo nosić!
    Jeśli ktoś jest zaciekawiony tym co robię (tj. noszeniem w chuście), to chętnie służę pomocą i poradą.

Noszę od trzech lat. Nikt mnie nie uczył, nie brałam udziału w żadnych kursach i szkoleniach, bo mieszkam w miejscu gdzie psy dupami szczekają a komary zawracają . Nie mam również ze wzgl. organizacyjnych jak dojechać na takie spotkania nawet gdybym chciała. Nikt mi nie mówił o chustach i jak zaczynałam sie interesować noszeniem to nawet nie wiedziałam, że takie coś jak chusta długa tkana istnieje!
    Tak, że wystarczy tylko CHCIEĆ- nic więcej.
    Nie mam czasu na zbawianie całego świata

Chusteryczka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rzezuchama Zobacz posta
    2. W pierwszej ciąży z reguły nie masz pojęcia co będzie Ci potrzebne = na czym można zaoszczędzić, a poza tym co to znaczy zaoszczędzić w tym momencie? Nagle pojawia się fura wydatków, których nie było nigdy wcześniej, człowiekowi oczy latają, nie wie w co kasę włożyć. I oczywiście dookoła hasła, że wszystko niezbędne i konieczne dla szczęścia Twojego dziecka.
    No bo własnie, teraz i tak pukam sie w czoło, że kupiłam cos tam, bo tak było napisane w jakiejś ciażowej gazecie. Żałuję, że zadna z mam mi nie powiedziała: nie kupuj narazie NICZEGO (chodzi mi o butelki, smoczki (też sie nie przydały, mam ich trzy próbowalismy jeden), i inne rózne rzeczy...) i jak już bedzie mała na swiecie to sama zobaczysz co Ci jest potrzebne... więc teraz to samo powtarzam to moim ciezarnym koleżankom - nie kupujcie wiele rzeczy, bo sie nie przydadzą. i seje idee chusty, z restza same zobaczyły jak mała zasnęła mi w chuscie i z podziwu wyjśc nie mogły, więc żywa reklama jak najbardziej potrzebna.

i jak słusznie zauważyła rzezuchama, spór sie rozbija o informację, a niekoniecznie o cenę. a jak informacja, to reklama (w sensie ulotki itp.), a tu z kolei pojawiaja się pieniądze i znów koło sie zamyka, bo aby taki plakat czy ulotke zrobic i rozdystrybuować trzeba mieć kase na ich zrobienie, czas i chęć aby je poroznosić .... ale jak ktos ma jakis gotowy projekt to wydrukowania, to mogę podrukowac i zostawic w mojej przychodni

Chustoholiczka Awatar Bonita
    Miejscowość
    W-wa

Domyślnie

Nie mówimy przecież NIE wózkom, tylko nosidłom. Wózek ma wiele z nas, ja jestem jedyna zachustowana w domu, mąż się nie chce przekonać, a o babciach już nie wspomnę, więc wózek musi być.
    Jewa, jedna z forumek, nie doradca, już kiedyś była z chustą w szkole rodzenia, zrobiła pokaz mamom w ciąży, ale to było raz (ale wiem że kilka dziewczyn zachustowała). Sama chciałam nawiązać współpracę z jedną szkołą ale ja jeszcze za mało umiem, za mało wiem i sama potrzebuję pomocy, zresztą wolałabym pokazywać kobietom chusty pracując w danym miejscu niż chodzić tam charytatywnie w ramach wolnego czasu.
    Basia 29/08/2009 Jacuś 15/08/2012

Bycie położną grozi tym, że pęknie ci serce, ale to nic złego,
    ponieważ wydostanie się w ten sposób mnóstwo miłości.
    Staniesz się dzięki temu lepszą położną. [Stephen, mąż Iny May Gaskin]

Chustoguru Awatar pati291
    Miejscowość
    Szczecin

Domyślnie

Wg mnie to dla chcącego nic trudnego. W drugiej ciąży od początku wiedziałam, ze chcę nosić w chuście. Od początku 7 miesiąca pilnie czytałam forum. Byłam w ciąży na warsztatach. Wszystko to robiłam, bo chciałam. Moje koleżanki wiedzą o chustach, widzą jak noszę. Niektóre zazdroszczą a inne patrzą z przerażeniem, bo czy to napewno bezpieczne. Ale same nie chcą nosić, bo nie. Nawet nie chcą spróbować. Ich sprawa.

A o kosztach to, biorąc pod uwagę całą wyprawkę, naprawdę niewiele. Zwłaszcza, że dobrą, używaną chustę kupi się za 150-180zł.
    Patrycja - mama Damiana 08.08.08, Hanny 04.12.09, Emilii 01.03.14
    Chcieć to móc

Chusteryczka

Domyślnie

ah, i jeszcze jedno, nie zdgadzam się z Anią, że idea zarażanaia chustami i ich propagowania nie jest potrzeba, bo nikog sie nie powinno prosic o to. hmm, nie o to chodzi aby kogos namawiac, tylko pokazac że coś takiego jest. przeciez każdy ma wolny wybór.

jak chce to znajdzie, ok, tylko nie każdy i nie wiadomo w jaki sposób. ja sie naczytałam troche tych gazet, przegladałam w ciąży internet i mimo, tego jak mówisz, dostepu informacji ze wszelkich źródeł chusty znalazłam gdzieś przypadkiem, jak mała miała dopiero jakis miesiąc (a ma ponad 3), więc to nie jest tak, ze chusty są wszechobecne......

Chusteryczka Awatar Kanga
    Miejscowość
    Warszawa,Mokotów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez peluche Zobacz posta
    ale jak ktos ma jakis gotowy projekt to wydrukowania, to mogę podrukowac i zostawic w mojej przychodni
    ulotki w różnych treściach - gotowe do druku na a4 są do pobrania tu http://klubkangura.com.pl/witamy/materialy -nic tylko drukować, roznosić i szerzyć

Chusteryczka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aga Zobacz posta
    ulotki w różnych treściach - gotowe do druku na a4 są do pobrania tu http://klubkangura.com.pl/witamy/materialy -nic tylko drukować, roznosić i szerzyć
    dziekuję

Chustoguru Awatar kammik
    Miejscowość
    Stolyca

Domyślnie

Własnym przykładem

Najprościej, najtaniej i chyba najskuteczniej. Przyda się dodatkowa chusta do wypożyczania koleżankom, przyda się mailowy gotowiec z linkami do chustostron i instrukcji. Sprzedałam ostatnio chustę, w której sama nosiłam może z 10 razy, bo cały czas była w ruchu. Kiedy mnie ktoś zaczepiał i pytał o chusty, dostawałam słowotoku, pamiętając, żeby co chwilę powtarzać "fajnie, nie tak trudno, można kupić używaną". Zachustowany mąż/niemąż też się przydaje, bo szerzy ideę w robocie (mój se przy lanczyku rozmawia z koleżankami o chustach i karmieniu piersią ).
    Cena może przerażać, fakt, zwłaszcza jeśli nie ma się przekonania, czy cała impreza wypali. I tu jest, moim zdaniem, miejsce dla samoróbek. Zalały allegro i są tanie. Przyznam, ze sama nie nosiłam w zwykłym materiale, ale samoróbki chyba nie uśmiercają na miejscu, a że komfort jest niższy - normalne, wózek za 400 też się różni od tego za 3 tys. Albo zakupy hurtowe - na moim rówieśniczym forum dziewczyny jeszcze w ciąży zebrały się do kupy, ze 20-30 ich było, i kupiły elastyki Gabi za 80zł.

IMHO chustoświrstwo przebywa taką samą drogę jak stanikologia - parę lat temu 90% Polek nosiło 75B, potem zeszła lawina informacji i proszę, jakie efekty. Jak wydałam pierwszy raz na stanik prawie dwie stówy, to słabo mi się zrobiło, ale efekt był taki, że nigdy więcej nie odziałam swojego biustu w jakiś bazarowy czy sieciowy chłam. Dwa lata później - i kupuję staniki za połowę, za ćwierć tej pierwszej kwoty, bo firmy wyniuchały zysk.

Potrzebna jest też lepsza dystrybucja w sklepach stacjonarnych - dlaczego wszędzie da sie kupić bebelulu, a np. Nati czy LL już nie? Pamiętajmy, że sporo jest ludzi, którzy zakupów przez internet nie robią z wielu względów. Bo sie boją, bo wolą dotknąć, bo nie chcą płacić za przesyłkę.

Chusty są w tv, są w dzieciowych gazetkach, coraz częściej sie je widzi na ulicach, dobrze jest, a będzie jeszcze lepiej
    "A co im imponuje? Płaczące posągi. Zamiana wody w wino. Zwykły kwantowy efekt tunelowy, który i tak by się zdarzył, gdyby tylko ktoś zechciał poczekać parę zylionów lat. Jak gdyby zamiana słonecznego światła w wino, dokonywana przez winorośle, ich grona, czas i enzymy nie była tysiąc razy bardziej cudowna i nie zdarzała się stale..."
    Terry Pratchett "Pomniejsze bóstwa"

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Tak w ogóle to zgadzam się z rebelką i Anią. Można. Zwłaszcza mając internet. Gdziekolwiek się mieszka.

I jeszcze jedno. Kupując nosidło/wisiadło ludzie nie opowiadają się po jednej stronie mocy, nie podpisują cyrografu. Często, z racji pewnie dostępności, jest ono punktem wyjścia do dalszych poszukiwań. Bo skoro już wiem, że można mieć blisko dzieciaka i wolne ręce, to poszukam czegoś, w czym jeszcze nie będzie mnie nawalał kręgosłup no musi być coś takiego, zaczynam szukać.
    Naprawdę. Pewnie, że jest 1000 leniwych, zniechęconych pierwszym niepowodzeniem lub niewygodą. Ale jest też tych 10, którzy szukają lepszych rozwiązań. A jak oni je znajdą, to łatwiej będzie ich znajomym. Zasada łańcuszka.

Wśród moich znajomych, krótko po Stachu urodziło się pięcioro dzieci w różnych częściach Polski. Tylko jedno nie było noszone, a rodzice pozostałych jakoś niespecjalnie się kontaktowali ze sobą akurat w tej kwestii. A potem wszyscy nagle stwierdzali z uśmiechem "O, też nosicie "
    Stasiek poleca

Chustoguru Awatar yanettee

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pati291 Zobacz posta
    Zwłaszcza, że dobrą, używaną chustę kupi się za 150-180zł.
    za tyle to i nową sie da kupić, ja mam Nati Japonie, nówke ze sklepu i do 180 zł sie zmieściłam
    Mama Kubusia i Basi

Chustomanka Awatar neverendingstory
    Miejscowość
    Rzeszów

Domyślnie

dopowiem tylko tyle, że nie chodzi tutaj o to żeby kogoś na siłę do chustowania namawiać, tylko żeby pokazać. Ja na ten przykład po urodzeniu justynki (starsza córa wisiadłowo-wózkowa) rozważałam zakup: cybex'u, tzw. torby na dziecko i chusty wiązanej. Tej ostatniej nigdy nie widziałam na żywo, wydwało mi się to strasznie skomplikowane, cybex był drogi więc zdecydowaliśmy się na "torbę" carrycota. I dopiero po zdecydowanym proteście justyny zakupiłam wiązankę vombati (sama nie wiem co mnie do tego skłoniło, chyba Opatrzność czuwała), a dopiero po kilku tygodniach markową chustę. Myśle że szczególnie w takich mniejszych miastach jak rz-w warto by było tylko pokazać i powiedzieć parę słów o zaletach noszenia w chuście, a chustomam byłoby więcej...
    moje lwice: Jadzia -05.08.2000, Justynka - 15.08.2009

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

Mamobasi to do dzieła! Do odważnych świat należy!
    NIe narzekać tylko do roboty!

Ja odkąd zaczęłam nosić w chuście:
    zawsze na spacerze mam wydrukowaną ulotkę z chustomanii przy sobie, jak ktoś mine zagaduje to wręczam i zapraszam do dalszych kontaktów ze mną i do szperania na necie,
    spiknęłam się z dziewczynami z tego forum i założyłyśmy Klub Kangura (tzn były prowodyrki ale wspierałam myślą i czynem),
    byłam z pokazem chustowym na targach dla dzieci,
    zagadałam z moją położną ze szkoły rodzenia i odbyłam pierwsze spotkanie chustowo/pieluchowe na lokalnej szkole rodzenia,
    rozmawiałam o wprowadzeniu chust i do kilku lokalnych sklepów z art.dziecięcymi,
    wszystkie koleżanki w ciąży i z małymi dziećmi zapraszam na spotkania KK (a są 20km ode mnie) i oferuję z własnego stosiku pozyczkę i pokaz chusty (mam nawet swoje sukcesy w tej dziedzinie),
    szerzę ideę chustonoszenia na innym forum gdzie jestem zalogowana,
    wklejam info o spotkaniach KK w tego całego "śledzika"...
    itp itd...

A jestem sobie zwykłym szarym człowieczkiem który z branżą ciążową i noworodkową ma niewiele wspólnego (no dobra trochę mam ale nie mam dostępu do większej ilości ciężarnych i młodych matek niż statystyczna Kowalska) - a TY jesteś położną...

A co do cen... Jakoś rodzice nie mają wiele problemu żeby wydać na wózek 1000zł i na łóżeczko 500 bo np. tu się dziadkowie zrzucą a tu prezent w firmie koledzy robią... Zainteresowany tematem odpuści sobie i łóżeczko i wózek i kupi za tę kasę pięć firmowek! Ja swoją pierwszą chustę elastyczą (Gabi) kupiłam za 80zł na all - więc argument finansowy moim zdaniem jest tylko wymówką, bo nosić to można w ręczniku i innym prześcieradle, nie trzeba mieć nówki sztuki nieśmiganej prosto z żurnala...

Aha i o chustach dowiedziałam się z netu, nikt mi motania nie pokazywał, byłam w swojej miejscowości pierwsza i przecieram szlaki - mozolnie bo mozolnie ale jest pewna poprawa ;D
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Chustoholiczka Awatar Liv
    Miejscowość
    Wieś zwana Warszawą, zielone Powiśle

Domyślnie

ale tu chyba do jakiegoś przekłamania na łączach doszło. bo ja wcale nie odebrałam postu mamybasi jako wynikającego z chęci nawracania kogo się da na chusty, tylko szerzenia informacji na temat chust.
    Mama Zosi (XII.2008), Drobinki [*] i Maksa (V.2012)

Pochłonęło mnie życie,
    więc w wirtualnym niebycie
    pozostaję do odwołania.

Chustoholiczka
    Miejscowość
    Sosnowcu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zosinamama Zobacz posta
    ale tu chyba do jakiegoś przekłamania na łączach doszło. bo ja wcale nie odebrałam postu mamybasi jako wynikającego z chęci nawracania kogo się da na chusty, tylko szerzenia informacji na temat chust.
    no to niech szerzy- któż i cóż stoi na przeszkodzie?! i o co całe halo?

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mamabasi Zobacz posta
    zresztą wolałabym pokazywać kobietom chusty pracując w danym miejscu niż chodzić tam charytatywnie w ramach wolnego czasu.
    A pewnie, jeszcze najlepiej niech do domu przyjdą...

Ja robię to charytatywnie w ramach wolnego czasu - bo takie mam nowe hobby

A szkoda, bo może jakby mi ktoś zaczął płacić, to bym na kurs doradcy nazbierała...

Edit - a jeszcze ostatnio podrzuciałam kilka ulotek do mojej przychodni pediatrycznej - panie pielęgniarki wyraziły wręcz entuzjazm...
    I jeszcze chyba zaniosę do poczekalni gabinetu mojej ginekolożki - na pewno nie będzie miała nic przeciwko...
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Uprawnienia umieszczania postów