tak.
sam siadać.
a dziecka niesidającego samodzielnie nie sadzamy, btw![]()
tak.
sam siadać.
a dziecka niesidającego samodzielnie nie sadzamy, btw![]()
o masz....a myślałam że można, tzn. sadzać by sobie posiedział skoro już umie
Bartuś - czerwiec 2012kocham niezmiernie; czekamy na grudzień na kolejne Słoneczko
DZIĘKI, DZIEKI DZIĘKI Mam wyrzuty sumienia![]()
Bartuś - czerwiec 2012kocham niezmiernie; czekamy na grudzień na kolejne Słoneczko
MÓJ TO SAMO!!! ALE PRZEGLĄDAJĄC ZDJĘCIA WIELU WIĄZAŃ W NALERII GOOGLE WŁAŚNIE SPORO MALUSZKÓW TAK ROBI HMMMM
Ja też jestem zwolenniczką wrzucania dzieci na plecy dopiero, jak już siadają. Nawet jeśli nie ze względu na bezpieczeństwo i podparcie kręgosłupa, to ze względu na większą bliskość.
A z dociąganiem mam taki sam patent zarówno na plecy jak i na brzuch. Po prostu podskakuję i z każdym podskokiem dociągam. Tylko trzeba uważać, żeby krawędź spod pupy się nie wysunęła i żeby za wysoko smyk nie wylądował![]()
hmmm spróbować jutro, pojutrze....zawiązać na szybko i wyjść z domu,poprawiać wiązanie przy najbliższej ławce w parku, wtedy mu się spodoba?
Madzik 2012 - Grzybeczek potocznie zwany Armagedonem
Kacper 2016 - Paskud
Maksymilina 2019 - Gustlik
Na rączki miałam niezawodny sposób: po prostu dawałam dzieciom coś do trzymania
Lub po zarzuceniu gdy czułam, że są nie tam gdzie trzeba podawałam coś dziecku i ono sięgając po zabawkę wyciągało rączki tyle ile chciałam. Działa mi to też podczas konsultacji z rodzicami.
Jeśli chodzi o pytanie od kiedy nosić na plecach: jak najwcześniejNoszenie z przodu bardzo obciąża wasz kręgosłup i stawy, powoduje zmiany w ustawieniu miednicy. Nie czujemy tego od razu, dopiero po wielu miesiącach. Starajcie się więc kombinować przód i tył, zresztą zmiana pozycji jest też dla dziecka bardzo korzystna. A z praktyki wam powiem, że im mniejsze dziecko tym łatwiej zawiązać
Poza tym dobrze jeśli dziecko około 3 m-ca ma okazję na doświadczenie: idę do przodu- patrzę do przodu. W tym okresie rozwija się też akomodacja wzroku. Noszenie na plecach ma bardzo dobry wpływ na koordynację wzrokowo-słuchową (słyszę i od razu widzę). Dzieciaczek niesiony z przodu zwykle skręca się mocno na boki, aby możliwie szybko przyporządkować bodźce.
Trener Szkoły Noszenia ClauWi®, http://www.clauwi.pl