Pokaż wyniki od 1 do 16 z 16

Wątek: Lepiej późno niż wcale

Chustomanka Awatar ewinka

Domyślnie Lepiej późno niż wcale

Właściwie od dawna jestem na forum, ale ponieważ trafiłam tu przez koleżankę, która opowiedziała mi o pieluchach wielo, a ja nie znałam nigdy wcześniej żadnego fora, to nie znałam też obyczaju witania.
    Chcę nadrobić zaległości - może lepiej późno, niż wcale
    Siedziałam (i nadal siedzę) głównie w podforum dotyczącym pieluch, ale kiedyś, na początku bycia tu, nieopatrznie dałam się wciągnąć w wątek o usypianiu - i zostałam delikatnie mówiąc "zjedzona". Spowodowało to moje ostateczne wycofanie na pozycje pieluchowe.
    Ale ostatnio przez kolejną aferę o usypianiu (przy okazji której powstał portal przytulmniemamo), chciałam się odważyć powiedzieć o zmianach, jakie we mnie zaszły pod wpływem czytania forum. Przyznaję, że napastliwy ton niektórych powodował zahamowania, ale ponieważ kocham moje dziecko nad wszystko, postanowiłam zweryfikować moje niektóre poglądy
    Nosiłam w chuście zanim trafiłam na forum, dlatego tu zajrzałam, ale lektura "Języka niemowląt" TH (dziś już to wiem), podświadomie nastawiła mnie wrogo do mojego dziecka - trzeba od niego wymagać, uczyć, być konsekwentnym itp, itd. Nigdy nie pozwalałam mojemu dziecku na wypłakiwanie w samotności, ale jednak mam poczucie, że Mała za dużo płakała niepotrzebnie (a ja zresztą razem z nią).
    Dzięki forum przestałam bać się bliskości i okazało się, że interpretowanie niemal wszystkiego w kluczu, że "ona potrzebuje bliskości", bardzo mi pomogło, uspokoiło, dobrze nastawiło do dziecka. Jest nam teraz dużo lepiej, a ja nie zastanawiam się już, czy może jednak robię coś nie tak.
    Przeczytałam kiedyś taką wypowiedź Petisu (nie jest to dosłowny cytat, ale chodzi o sens): każde dziecko, bez względu na to, czy spało z rodzicami, czy u siebie, zaczyna przychodzić do rodziców w nocy.
    Dało mi dużo do myślenia (ponieważ Młoda spała w swoim łóżeczku, obok naszego). Zaczęłam się zastanawiać, co zrobię, jak ona przyjdzie którejś nocy (a już nie karmiłam, a w nocy od dawna). Od kiedy zaczęła chodzić, wyjęliśmy jej szczebelki z łóżeczka, żeby mogła sobie wychodzić po obudzeniu. Początkowo więc po obudzeniu rano wchodziła do nas - ale to był rytuał znany od narodzin, że rano wszyscy się w łóżku tuliliśmy. A myśl o tym, że ona kiedyś przyjdzie nie dawała mi spokoju. Wiedziałam już, że nie chcę być okrutna, że za nic w świecie jej nie odtrącę, nie dam tego odczuć. Wreszcie po prostu (jakoś razem z mężem, pod wpływem rozmów na ten temat) zaczęliśmy wręcz pragnąć, by do nas przyszła.
    A teraz wreszcie śpimy razem, w dzień także Tusia śpi w naszym łóżku - sama się tam kładzie w dzień i wieczorem - słodkie jest, jak naciąga na siebie tę wielką kołdrę i pokazuje mi na poduszkę, że mam się tu połozyć . I jest nam z tym cudownie. Żałuję tylko, że tak późno, że trochę nie taka kolejność i że mam w sobie to skrzywienie, że trochę boję się, jak to będzie później (ale tylko trochę), bo będzie drugie (wkrótce zaczynamy starania) i jak się pomieścimy? Ale mam w sobie tę ufność, że dając się dziecku, niczego nie stracę

Przepraszam, jeśli Was śmiertelnie zanudziłam,
    niemniej witam wśród mam bliskich swoim dzieciom

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

Hej hej oficjalnie

jak widać nie całą Cię zjedzono skoro tu jeszcze jesteś I super!

Ja dla odmiany byłam sceptycznie nastawiona do wielo ale na tym forum tu sobie coś przeczytałam, tam coś podejrzałam no i koniec końców się przekonałam - wszak uczymy się całe życie

Forumuj dalej no i udanych starań !
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Chustomanka Awatar szokam
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

piękna wypowiedź! tyle w tym prawdy i miłości, gdyby wszyscy rodzice tak myśleli, nie byłoby tylu nieszczęśliwych dzieci.

Chustomanka
    Miejscowość
    Glasgow, UK

Domyślnie

ja też poczułam się trochę zjedzona ale też nie odpuściłam! i bardzo jestem teraz szczęśliwa, że w końcu zaczęłam rozumieć moje dziecko lepiej.
    piękny Twój post...

Aga, mama Alii

Chustonoszka Awatar junona
    Miejscowość
    Częstochowa

Domyślnie

Ja nie dotarłam jeszcze na forum, na którym zostałaś zjedzona, ale Twój wątek przeczytałam z przyjemnością.
    Też siedzę głównie na wielo .

Chustofanka Awatar manah
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

Ewinka, Twój post taki ciepły i szczery. Gratuluje odwagi i determinacji
    Nikoś 13.12.2005, Anielka 18.10.2009, Helenka 03.08.2011

Chustoholiczka
    Miejscowość
    miasto

Domyślnie

witaj, bardzo to szczere i otwarte co napisałas, a ja cenię szczerosc, nawiasem mówiąc myslę, ze na forum "język" pewnych wypowiedzi zjadających na dzien dobry, zamiast porozmawiac, przekonac, spokojnie wytłumaczyc swoje racje, jest nieciekawy i często tez byc moze i ja dosc ostro cos sformułuję, jednak wynika to chyba z zapalczywej wiary w to co sie myśli, pisze, a nie z chęci wynoszenia swojej opinii jako jedynie slusznej. Ciesze się, ze zostałas, liczę na Twoj głos na szerszym forum i bez obawy - kazdy moze pytac, miec swoje zdanie, szukac, po to tez wymieniamy się myslami,nie?
    Niech Ci bedzie tu swojsko

Chustofanka Awatar sylabelle
    Miejscowość
    Poznań/Luboń

Domyślnie

Witaj fajnie jest w końcu "odkryć", że na bliskości z dzieckiem nie tracimy, tylko zyskujemy, prawda? Miłego chustowania!
    Julka (VII 2009), Kornelia (V 2013), Konstanty (IX 2014)

Mój blog szydełkowy: sylabelle.blogspot.com
    FB: https://www.facebook.com/sylabellesylabelle

Chustofanka Awatar maminkastasinka
    Miejscowość
    Bielsko-Biała, sercem - krakowianka

Domyślnie

Witaj Ewinko, choć w gruncie rzeczy jesteś na forum dłużej niż ja.
    Bardzo podoba mi się to co napisałaś, bo opisałaś uczucia które i mnie towarzyszyły nim wgłębiłam się w forum i tematykę AP. Też czytałam TH i porównywałam siebie i Stasia do mojej szwagierki i jej córeczek, które od zawsze śpią w swoich łóżeczkach i bałam się, że ja jestem złą matką i robię coś nie tak. Teraz już wiem, że tak nie jest.
    Dzięki!
    Mama Stasia (28 II 2009) i Franka (7 III 2011) i Łusi (22 VI 2013) i Józia (15 VIII 2015)
    Mój blog: "Ania tworzy" - zapraszam!!!

Chusteryczka Awatar kulka37
    Miejscowość
    Opole

Domyślnie

Witaj! I dobrze,że zostałaś!A że czasem po głowie człek dostanie? Od tego się na forum nie umiera, a zawsze,czegoś można się dowiedzieć.Bądź pewna,że Twoje dzieci będą szczęśliwe i wdzięczne,że mają mądrych rodziców,bo to,co napisałaś jest mądre i ciepłe.Miłego forumowania

Chustomanka Awatar basiaT
    Miejscowość
    Szczecin/Świnoujście

Domyślnie

Witaj i jeśli będziesz miała okazję to pisz - bo to co przeczytałam w istocie mądre i bardzo ludzkie jest (wszak podobno tylko krowa nie zmienia poglądów)
    Przyjaciele są rodziną, którą sami sobie wybieramy.

"Z
    abawki w stylu retro"
    "Na końcu tęczy"

Chusteryczka Awatar IzaBK
    Miejscowość
    Pruszków/Warszawa

Domyślnie

pierwsze dziecko - a Ty już wiesz wszystko nasze pierwsze spało z nami, bo tak wyszło, drugie spało z nami, bo wygodnie było, a długo bardzo kamiłam, dopiero trzecie spi z nami ze świadomej potrzeby bliskosci.
    G- X 2009 E- VI 2003 M- XII 1998

NaturalnaMama.pl - ot, zwykły sklep.
    Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi, Instruktor Shantala: PogotowieChustowe.pl

konsultacje także poprzez SKYPE

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez IzaBK Zobacz posta
    pierwsze dziecko - a Ty już wiesz wszystko nasze pierwsze spało z nami, bo tak wyszło, drugie spało z nami, bo wygodnie było, a długo bardzo kamiłam, dopiero trzecie spi z nami ze świadomej potrzeby bliskosci.
    Wszystkiego to nie wiem oczywiście, ale dzięki forum wiele się uczę

Chustoholiczka Awatar kubutkowa
    Miejscowość
    Reykjavik / Poznań

Domyślnie

Spóżnione "WITAJ".
    Fajny post, cieplutko mi sie zrobiło

Domyślnie

Dziękuję wszystkim za miłe słowa i wsparcie

Chusteryczka

Domyślnie

wow, ale powitanie, jestem pod wrażeniem i naprawdę gratuluje Twojemu dziecku takiej mamy. tfu. rodziców PODZIWIAM!

Uprawnienia umieszczania postów