Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 21 do 38 z 38

Wątek: Jaki otulacz do stosowania z tetrą?

Chusteryczka Awatar marcy
    Miejscowość
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Uff - chyba zaczynam nabierać wprawy bo coraz lepiej mi idzie z tymi otulaczami a i większość otarć i odgnieceń znikneła. NIe wiem czy wy też macie takie wrażenie ale IV z bawełną IMO łatwiej się nakłada i jest bardziej wygodny niż ten biały... Zmieniłam też tetrę na flanelę od wczoraj co też bardzo mi ułatwiło zakładanie pieluchy, a formowanki to już w ogóle poezja Na razie mam aż 2 pieluchy ale wpadłam po uszy - wczoraj jeszcze 6 kupiłam (pytała się rodzina co na chrzest dla małego to usłyszeli ) i mam nadzieję że jeszcze kilka zamówię od naszych forumek w tym tygodniu.

Chusteryczka Awatar martita
    Miejscowość
    warszawa grochów

Domyślnie

ja tez lubie flipy bardzo...

i wiem od 3 znajomych z malenstwami ktore flipow uzywaja od niemal poczatku (jedna tylko nie, bo dzieciatko bylo drobniusie) i flipy sie sprawdzaja takze w opcji newborn
    caluski :*

Doula
    Mamong Dziabonga i Dzidzionga

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez martita Zobacz posta
    ja tez lubie flipy bardzo...

i wiem od 3 znajomych z malenstwami ktore flipow uzywaja od niemal poczatku (jedna tylko nie, bo dzieciatko bylo drobniusie) i flipy sie sprawdzaja takze w opcji newborn
    To rewelacyjne wieści! Dzięki, aleś mi poprawiła humor koleżanko. Mam 4 flipy i 3 IV eski i ciągle się głowiłam czy nabyć NB. Ale skoro flip daje radę z noworodkiem to już mam problem z głowy. DZIĘKI

Chustomanka Awatar emmaline
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

o, na poparcie mechacenia się IV - nie mój, więc nie tylko mój tak miał (punkt 5):
    http://www.chusty.info/forum/showthr...5%BConej-cenie
    Weronika Magdalena 09.10.09 http://weronikamagdalena.blog.pl

czekamynaczerwcowegochłopca2017

Chustomanka Awatar ewinka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez emmaline Zobacz posta
    o, na poparcie mechacenia się IV - nie mój, więc nie tylko mój tak miał (punkt 5):
    http://www.chusty.info/forum/showthr...5%BConej-cenie
    Ale tutaj to rzep się zmechacił, a nie otulacz

Chustomanka Awatar emmaline
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

no dokładnie, od samego początku pisałam o rzepach a nie o całym otulaczu
    Weronika Magdalena 09.10.09 http://weronikamagdalena.blog.pl

czekamynaczerwcowegochłopca2017

Chustofanka Awatar Kaaska
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Droga Marcy piszesz że Twój Bobas ma 6 tyg. Dlaczego nie stosowałaś wcześniej wielo ?? Jak byłam w ciąży przekonana byłam że od razu jak wrócę ze szpitala przechodzę na wielo ale jak zobaczyłam jakie to Moje Maleństwo ma pupunię maleńką to stwierdziłam że poczekam. Mam tylko jeden otulacz IV i muszę dokupić jeszcze chociaż 2 bo jeden to nie wystarcza, formowanki i kieszonki jakoś mi się duże na razie wydają. Poza tym czekam aż pępuszek odpadnie nie chce go dodatkowo podrażniać pieluchami ! Czy Wy od razu przeszłyście na wielo czy też miałyście takie wątpliwości jak ja ?? Pozdrawiam

Chustomanka
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Hej Kaaska - ja mam 10-dniowe maleństwo w domu. Już w szpitalu częściowo pieluchowałam wielorazowymi. W 6-tej dobie zycia dziecka wróciłyśmy do domku i odtąd już tylko wielo.
    Mój synek nie jest takim zupełnym maleństwem - waga urodzeniowa 4 kg i 61 cm długości (trochę szczuplak, zwłaszcza nóżki).
    Może spróbuj na początek tetra + otulacz - tetra fajnie da się owinąć, uformować na pleckach tak, żeby nic nie uciskało. I nie robi takiej strasznie wielkiej pupy. Pępuszka też nie podrażni. Odkąd nauczyłam się składać tetrę to chyba mój ulubiony sposób pieluchowania. Do środka wkładam jakiś nieduży wkład chłonny np bambusowy albo konopny i jest super.
    Formowanki - zalezy od firmy, ale róznie z nimi bywa przy noworodku (ja mam po 1 -2 szt różniastych firm).
    Co do otulaczy - zachwalany IV (ja mam welurowy) nie podchodzi mi zupełnie ale to zupełnie.
    Lubię natomiast Econobum oraz polarowy szyty przez dziewczynę z forum ( jeszcze 2 dni temu to był mój najulubieńszy otulacz, dzisiaj już chyba tak nie powiem), z dnia na dzień coraz bardziej przypada mi do gusty wełniany (chociaż nie jest to mój wymarzony jeśli chodzi o firmę),
    No i mam 2 kieszonki ecobubs rozm. S, których używam jako otulacza. Fajne bo dopadowane ale nie na długo wystarczą.

I jeszcze jedno - wielokrotnie powtarzane na forum przez dziewczyny, ja tylko potwierdzam - warto mieć różne pieluszki i samemu się przekonać co komu pasuje.
    Zauważyłam (ja się tez dopiero uczę przecież pieluchowania), że moje upodobania co do pieluch zmieniają się właściwie z dnia na dzień.
    Nie bój się tylko zaczynaj, próbuj, kombinuj.
    To naprawdę fajna przygoda (wiem co mówię, bo mam oprócz synka prawie 3-letnią córkę wychowaną na pampersach).

Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirabel Zobacz posta
    Hej Kaaska -
    Może spróbuj na początek tetra + otulacz - tetra fajnie da się owinąć, uformować na pleckach tak, żeby nic nie uciskało. I nie robi takiej strasznie wielkiej pupy. Pępuszka też nie podrażni. Odkąd nauczyłam się składać tetrę to chyba mój ulubiony sposób pieluchowania. Do środka wkładam jakiś nieduży wkład chłonny np bambusowy albo konopny i jest super.
    Droga Mirabel dzisiaj postanowiłam troszkę Swoją małą przenosić w tetrach. Z jednym otulaczem to daleko nie zajdę ale zaraz spróbuje kieszonki one size przy najbliższej wymianie. Podpowiedz mi jak składasz tetrę do otulacza ?? ja tak zwyczajnie w prostokąt

Chustomanka
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kaaska Zobacz posta
    . Podpowiedz mi jak składasz tetrę do otulacza ?? ja tak zwyczajnie w prostokąt
    Hehe no właśnie składanie (moja pięta achillesowa) - jak na razie opanowałam sposób składania w tzw. latawiec: http://www.ekobaby.pl/ep_instrukcja_skladania.php
    Do środka pakuję jeszcze jakąś wkładkę.

Miejscowość
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Droga Marcy piszesz że Twój Bobas ma 6 tyg. Dlaczego nie stosowałaś wcześniej wielo ?? Jak byłam w ciąży przekonana byłam że od razu jak wrócę ze szpitala przechodzę na wielo ale jak zobaczyłam jakie to Moje Maleństwo ma pupunię maleńką to stwierdziłam że poczekam. Mam tylko jeden otulacz IV i muszę dokupić jeszcze chociaż 2 bo jeden to nie wystarcza, formowanki i kieszonki jakoś mi się duże na razie wydają. Poza tym czekam aż pępuszek odpadnie nie chce go dodatkowo podrażniać pieluchami ! Czy Wy od razu przeszłyście na wielo czy też miałyście takie wątpliwości jak ja ?? Pozdrawiam
    po protu wcześniej nie wiedziałam o wielo i stąd dopiero po 6 tyg zaczęłam ale wciągnęło mnie niesamowicie

Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

WOW galancie latawiec to wyższa szkoła jazdy!!! BRAWO
    To ja jestem w tyle za tobąi ... ja składam na pół i jeszcze raz na pół później na trzy i wychodzi prostokąt który wsadzam w otulacz i już ;/ ale jutro może spróbuje któregoś z tych sposobów . A nie jutro nie spróbuje bo otulacz wylądował w praniu mała dzisiaj na niego nasikała . Albo w kieszonkę wsadzę Maleństwo też zamiast otulacza może być chyba ???
    Przy okazji Marcy twój bobas tez tak robi przy przewijaniu. Podkładam czystą pieluszkę ( dzisiaj jakoś mi się zawinęła i nie na czystą pieluchę nasikała tylko na sam otulacz ) już po myciu i kremowaniu a tu srrru bączek z niespodzianką albo fontanna??

mamru
    Guest

Domyślnie

a ja od noworodka stosowałam wełniaki, no i na początku jeszcze malutkie bambino mio i imse vime.
    A wełniak specjalnie dla noworodka kupiłam za duży i sfilcowałam, nigdy nie było żadnych przecieków-na początku trudno się zakładało ale wszystko da się opanować wełniak+formowanka na noce i wyjścia a w ciągu dnia tetra +imse vimse

Miejscowość
    Bielsko-Biała

Domyślnie

WOW galancie latawiec to wyższa szkoła jazdy!!! BRAWO
    To ja jestem w tyle za tobąi ... ja składam na pół i jeszcze raz na pół później na trzy i wychodzi prostokąt który wsadzam w otulacz i już ;/ ale jutro może spróbuje któregoś z tych sposobów . A nie jutro nie spróbuje bo otulacz wylądował w praniu mała dzisiaj na niego nasikała . Albo w kieszonkę wsadzę Maleństwo też zamiast otulacza może być chyba ???
    Przy okazji Marcy twój bobas tez tak robi przy przewijaniu. Podkładam czystą pieluszkę ( dzisiaj jakoś mi się zawinęła i nie na czystą pieluchę nasikała tylko na sam otulacz ) już po myciu i kremowaniu a tu srrru bączek z niespodzianką albo fontanna??
    latawiec wbrew pozorom nie jest trudny, złożysz tak 2 razy pieluchę i zapamiętasz
    A co do wypadków to mi się jeszcze bączek nie zdarzył za to fontanna jak najbardziej...Ale wtedy mały ma całe ubranko obsikane a pieluszkę zazwyczaj suchą, jak to chłopak

Domyślnie

A jak z kikutem po pępowinie?
    W jednorazówkach jest zdaje się wycięcie, aby nie obcierały - jak sobie radzicie przy wielorazowych?

Chustomanka
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez apokalipsa Zobacz posta
    A jak z kikutem po pępowinie?
    W jednorazówkach jest zdaje się wycięcie, aby nie obcierały - jak sobie radzicie przy wielorazowych?
    wyższe pieluszki i otulacze podwijałam na brzuszku żeby nie ocierały pępuszka.
    Zresztą wczoraj nam odpadł kikut

Chustofanka

Domyślnie

Moim zdaniem to jednorazówki mogą podrażniać a nie delikatna flanelka. No i jeśli rozmiar jest dobrze dobrany to noworodek powinien wyglądać w nich dobrze.
    Ja polecam otulacze IV. Dla maleństwa najlepsze bo mają dodatkowe zabezpieczenie przy nóźkach.

Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcy Zobacz posta
    za to fontanna jak najbardziej...Ale wtedy mały ma całe ubranko obsikane a pieluszkę zazwyczaj suchą, jak to chłopak
    A ja mam dziewczynkę i takie fontanny wypuszcza prosto do pieluszki jak na strzelnicy za 100 punktów wycelowane

Uprawnienia umieszczania postów