Pokaż wyniki od 1 do 20 z 38

Wątek: Jaki otulacz do stosowania z tetrą?

Mieszany widok

Chusteryczka Awatar marcy
    Miejscowość
    Bielsko-Biała

Domyślnie Jaki otulacz do stosowania z tetrą?

Na razie mam PUL IV i Bambinex, ale jakoś nie jestem do końca przekonana czy małemu jest wygodnie... Wiem że najbardziej naturalna byłaby wełna, ale dla mnie to na razie 'wyższa szkoła jazdy' i wolałabym zacząć od czegoś 'prostszego'. Dodam że Adaś ma 6 tyg - moim skromnym zdaniem brzuszek ma dosyć 'wypukły', udka chyba typowe. Używamy od kilku dni tetry z tymi otulaczami i jakoś mam wrażenie że jednak obciskają. No chyba że ja źle zakładam...Albo rozmiar nie ten co trzeba... (mały ma ok 5 kg i używamy S) Pomóżcie dziewczyny co z tym zrobić, bo powodem przejścia na wielo miał byc komfort i zdrowie małego a czasem mam wrażenie że jednorazówki jakoś się lepiej dopasowują do ciała

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

marcy,a skąd wiesz że obciskają?są ślady?
    wkładałaś palec między udo a otulacz?
    nie bardzo wiem, jak możesz źle zakładać imse vimse,bo on ma olbrzymi rzep i dzięki temu wielką możliwość regulacji.musiałabyś miec za mały otulacz i musiałabyś strasznie naciągać go żeby spiąć choćby na końcówkach rzepa.
    imse vimse są jednymi z najdelikatniejszych wg. mnie otulaczy jesli chodzi o gumki,wełniane otulacze też maja gumki,sa tak samo zbudowane jak PULowe,więc jesli faktycznie PULowe obciskają, to i wełniane będą.
    zdaje się że rozmiar masz dobrze dobrany,wydaje mi się że to tylko takie wrażenie ze względu na grubość materiału,jednorazówka jest cieniutka.
    co do zdrowia małego-wyższość wielorazówek nie podlega dyskusji,co do komfortu,musisz mi odpowiedziec na ww. pytania.
    co do Bambinexu to nie poradzę,za dużo osób chce go sprzedać,żebym ja ryzykowała kupienie go i wypróbowanie na własnym dziecku.

Chustofanka Awatar reniason
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Ja zaczynałam z wielo jak córeczka miała 3 miesiące i rewelacyjnie z tetrą sprawdzają się flipy ale dla 6 tyg dzieciaczka będą chyba za duże.
    Renata mama Arusia 25.11.2007 i Urszulki 03.11.2009
    Kosmetyki Mariza

Chustofanka
    Miejscowość
    okolice Wadowic

Domyślnie

u nas dobrze sie sprawdził pulowy Swaddlebees (r. s) tylko bardzo szybko moja mała z niego wyrosła - ale to chyba taki urok "esek" natomiast Bambinexu też nie umiałam dobrze założyc i dalej nie potrafie, jak nie gumki odciśniete to rzep drapie brzuszek albo uda
    Mama Anieli- 8 lipca 2007 i Antosi - 15 sierpnia 2009

Chusteryczka Awatar kamuszyca
    Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

ja używałam imse vimse i sprawdzał się super - zarówno z tetrą jak i teraz z formowankami. ten duży rzep to super sprawa, na pewno da się tak wyregulowac, żeby nic nie cisnęło. w ogóle otulacze imse vimse to chyba jedne z najlepszych na rynku.

Chustomanka Awatar emmaline
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

hmm, my mamy bambinex pulowy nie wiem czy rozmiarówka, na rzepy jest, i bardzo sobie chwalimy
    co do IV - może i najlepsze, ae rzepy się mechacą więc już jakiś minus jest.

edit: docztałam metke bambinexu - eska, do 6kg - a Weronika juz prawie 7 i nadal zapinamy na maxa...
    Ostatnio edytowane przez emmaline ; 08-03-2010 o 17:58
    Weronika Magdalena 09.10.09 http://weronikamagdalena.blog.pl

czekamynaczerwcowegochłopca2017

Chusteryczka Awatar kamuszyca
    Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez emmaline Zobacz posta
    co do IV - może i najlepsze, ae rzepy się mechacą więc już jakiś minus jest.
    mam 3 otulacze IV, a były 4 swego czasu - mechacenia nie zauważyłam.

Chustoguru Awatar Olapio
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

potwierdzam
    IV sa najlepsze

edit: a co do bambinexu to mam, uzywam i uważam ze jest bardzo fajny

Miejscowość
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Dzięki dziewczyny za wszystkie rady. Przypuszczam że pół problemu to mój brak wprawy - pampersy miałam opanowane nawet bez soczewek na pół- ślepo, a otulacze to jednak dla mnie nowość. IV brzuszka raczej nie odciska, na nóżkach zostawia śledy porównywalne do jednorazówek, więc przypuszczam, że to normalne... Bambinex jest IMHO mniej wygodny - odciska Adasia gumka na plecach i ma za długie rzepy - tzn, jak się go luźniej zapina to drapią.Natomiast mi trydno się je zapina bo ta część z rzepami jest bardzo szeroka w porównaniu do jednorazówek i dopiero się uczę jak to dobrze dopasować. Szkoda że u mnie w okolicy nie ma warsztatów pileluszkowych ani nie znam nikogo na wielo bo bym się chętnie na jakieś korepetycje zapisała Co do wełny - to źle się wyraziłam - chodziło mi o szorty - one chyba mniej obciskają niż PUL? Mam zamiar kupić jeszcze następny rozmiar IV żebym sobie mogła naocznie sprawdzić różnicę między rozmiarami i jak mi budżet pozwoli to zaryzykuję jeszcze tego Flipa... Najwyżej na później zostanie...

Chustofanka Awatar Kaaska
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Droga Marcy piszesz że Twój Bobas ma 6 tyg. Dlaczego nie stosowałaś wcześniej wielo ?? Jak byłam w ciąży przekonana byłam że od razu jak wrócę ze szpitala przechodzę na wielo ale jak zobaczyłam jakie to Moje Maleństwo ma pupunię maleńką to stwierdziłam że poczekam. Mam tylko jeden otulacz IV i muszę dokupić jeszcze chociaż 2 bo jeden to nie wystarcza, formowanki i kieszonki jakoś mi się duże na razie wydają. Poza tym czekam aż pępuszek odpadnie nie chce go dodatkowo podrażniać pieluchami ! Czy Wy od razu przeszłyście na wielo czy też miałyście takie wątpliwości jak ja ?? Pozdrawiam

Chustomanka
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Hej Kaaska - ja mam 10-dniowe maleństwo w domu. Już w szpitalu częściowo pieluchowałam wielorazowymi. W 6-tej dobie zycia dziecka wróciłyśmy do domku i odtąd już tylko wielo.
    Mój synek nie jest takim zupełnym maleństwem - waga urodzeniowa 4 kg i 61 cm długości (trochę szczuplak, zwłaszcza nóżki).
    Może spróbuj na początek tetra + otulacz - tetra fajnie da się owinąć, uformować na pleckach tak, żeby nic nie uciskało. I nie robi takiej strasznie wielkiej pupy. Pępuszka też nie podrażni. Odkąd nauczyłam się składać tetrę to chyba mój ulubiony sposób pieluchowania. Do środka wkładam jakiś nieduży wkład chłonny np bambusowy albo konopny i jest super.
    Formowanki - zalezy od firmy, ale róznie z nimi bywa przy noworodku (ja mam po 1 -2 szt różniastych firm).
    Co do otulaczy - zachwalany IV (ja mam welurowy) nie podchodzi mi zupełnie ale to zupełnie.
    Lubię natomiast Econobum oraz polarowy szyty przez dziewczynę z forum ( jeszcze 2 dni temu to był mój najulubieńszy otulacz, dzisiaj już chyba tak nie powiem), z dnia na dzień coraz bardziej przypada mi do gusty wełniany (chociaż nie jest to mój wymarzony jeśli chodzi o firmę),
    No i mam 2 kieszonki ecobubs rozm. S, których używam jako otulacza. Fajne bo dopadowane ale nie na długo wystarczą.

I jeszcze jedno - wielokrotnie powtarzane na forum przez dziewczyny, ja tylko potwierdzam - warto mieć różne pieluszki i samemu się przekonać co komu pasuje.
    Zauważyłam (ja się tez dopiero uczę przecież pieluchowania), że moje upodobania co do pieluch zmieniają się właściwie z dnia na dzień.
    Nie bój się tylko zaczynaj, próbuj, kombinuj.
    To naprawdę fajna przygoda (wiem co mówię, bo mam oprócz synka prawie 3-letnią córkę wychowaną na pampersach).

Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirabel Zobacz posta
    Hej Kaaska -
    Może spróbuj na początek tetra + otulacz - tetra fajnie da się owinąć, uformować na pleckach tak, żeby nic nie uciskało. I nie robi takiej strasznie wielkiej pupy. Pępuszka też nie podrażni. Odkąd nauczyłam się składać tetrę to chyba mój ulubiony sposób pieluchowania. Do środka wkładam jakiś nieduży wkład chłonny np bambusowy albo konopny i jest super.
    Droga Mirabel dzisiaj postanowiłam troszkę Swoją małą przenosić w tetrach. Z jednym otulaczem to daleko nie zajdę ale zaraz spróbuje kieszonki one size przy najbliższej wymianie. Podpowiedz mi jak składasz tetrę do otulacza ?? ja tak zwyczajnie w prostokąt

Chustomanka
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kaaska Zobacz posta
    . Podpowiedz mi jak składasz tetrę do otulacza ?? ja tak zwyczajnie w prostokąt
    Hehe no właśnie składanie (moja pięta achillesowa) - jak na razie opanowałam sposób składania w tzw. latawiec: http://www.ekobaby.pl/ep_instrukcja_skladania.php
    Do środka pakuję jeszcze jakąś wkładkę.

Miejscowość
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Droga Marcy piszesz że Twój Bobas ma 6 tyg. Dlaczego nie stosowałaś wcześniej wielo ?? Jak byłam w ciąży przekonana byłam że od razu jak wrócę ze szpitala przechodzę na wielo ale jak zobaczyłam jakie to Moje Maleństwo ma pupunię maleńką to stwierdziłam że poczekam. Mam tylko jeden otulacz IV i muszę dokupić jeszcze chociaż 2 bo jeden to nie wystarcza, formowanki i kieszonki jakoś mi się duże na razie wydają. Poza tym czekam aż pępuszek odpadnie nie chce go dodatkowo podrażniać pieluchami ! Czy Wy od razu przeszłyście na wielo czy też miałyście takie wątpliwości jak ja ?? Pozdrawiam
    po protu wcześniej nie wiedziałam o wielo i stąd dopiero po 6 tyg zaczęłam ale wciągnęło mnie niesamowicie

Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

WOW galancie latawiec to wyższa szkoła jazdy!!! BRAWO
    To ja jestem w tyle za tobąi ... ja składam na pół i jeszcze raz na pół później na trzy i wychodzi prostokąt który wsadzam w otulacz i już ;/ ale jutro może spróbuje któregoś z tych sposobów . A nie jutro nie spróbuje bo otulacz wylądował w praniu mała dzisiaj na niego nasikała . Albo w kieszonkę wsadzę Maleństwo też zamiast otulacza może być chyba ???
    Przy okazji Marcy twój bobas tez tak robi przy przewijaniu. Podkładam czystą pieluszkę ( dzisiaj jakoś mi się zawinęła i nie na czystą pieluchę nasikała tylko na sam otulacz ) już po myciu i kremowaniu a tu srrru bączek z niespodzianką albo fontanna??

mamru
    Guest

Domyślnie

a ja od noworodka stosowałam wełniaki, no i na początku jeszcze malutkie bambino mio i imse vime.
    A wełniak specjalnie dla noworodka kupiłam za duży i sfilcowałam, nigdy nie było żadnych przecieków-na początku trudno się zakładało ale wszystko da się opanować wełniak+formowanka na noce i wyjścia a w ciągu dnia tetra +imse vimse

Miejscowość
    Bielsko-Biała

Domyślnie

WOW galancie latawiec to wyższa szkoła jazdy!!! BRAWO
    To ja jestem w tyle za tobąi ... ja składam na pół i jeszcze raz na pół później na trzy i wychodzi prostokąt który wsadzam w otulacz i już ;/ ale jutro może spróbuje któregoś z tych sposobów . A nie jutro nie spróbuje bo otulacz wylądował w praniu mała dzisiaj na niego nasikała . Albo w kieszonkę wsadzę Maleństwo też zamiast otulacza może być chyba ???
    Przy okazji Marcy twój bobas tez tak robi przy przewijaniu. Podkładam czystą pieluszkę ( dzisiaj jakoś mi się zawinęła i nie na czystą pieluchę nasikała tylko na sam otulacz ) już po myciu i kremowaniu a tu srrru bączek z niespodzianką albo fontanna??
    latawiec wbrew pozorom nie jest trudny, złożysz tak 2 razy pieluchę i zapamiętasz
    A co do wypadków to mi się jeszcze bączek nie zdarzył za to fontanna jak najbardziej...Ale wtedy mały ma całe ubranko obsikane a pieluszkę zazwyczaj suchą, jak to chłopak

Domyślnie

A jak z kikutem po pępowinie?
    W jednorazówkach jest zdaje się wycięcie, aby nie obcierały - jak sobie radzicie przy wielorazowych?

Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcy Zobacz posta
    za to fontanna jak najbardziej...Ale wtedy mały ma całe ubranko obsikane a pieluszkę zazwyczaj suchą, jak to chłopak
    A ja mam dziewczynkę i takie fontanny wypuszcza prosto do pieluszki jak na strzelnicy za 100 punktów wycelowane

Chustofanka

Domyślnie

Moim zdaniem to jednorazówki mogą podrażniać a nie delikatna flanelka. No i jeśli rozmiar jest dobrze dobrany to noworodek powinien wyglądać w nich dobrze.
    Ja polecam otulacze IV. Dla maleństwa najlepsze bo mają dodatkowe zabezpieczenie przy nóźkach.

Uprawnienia umieszczania postów