Pokaż wyniki od 1 do 16 z 16

Wątek: Ulubione wiązania Waszych dzieci?

Mieszany widok

Chusteryczka Awatar truscaffka
    Miejscowość
    Pyrlandia

Domyślnie Ulubione wiązania Waszych dzieci?

Mają takie? Czy zaobserwowałyście, że Wasze dzieci preferują jedne wiązania, a za innymi raczej nie przepadają?

Bo zauważyłam dzisiaj, że moja roczna już córa chyba najlepiej czuje się w kieszonce...uspokaja się w niej natychmiast, kładzie głowę na moim obojczyku jakby chciała wsłuchać się w bicie mojego serca, aż mruczy i przymyka oczy z zadowolenia, po czym w chwil kilka zasypia ...
    W 2X wiązanym w warunkach domowych - owszem, siedzi - ale bardzo aktywnie - rozgląda się dookoła, dotyka mojej twarzy, wyciąga łapki do wszystkiego, i ewentualny proces usypiania trwa dość długo, a często jest i tak, ze zaczyna marudzić i muszę ją z tej chusty wyjąć ...
    Lubi pozycję na biodrze, ale też bardziej jako możliwość bycia przy mamie przy jednoczesnej obserwacji tego co się dzieje dookoła.
    Plecaczek toleruje tylko podczas spaceru, w domu marudzi w nim bardzo ...

Tak się zastanawiam, czy ta kieszonka nie kojarzy jej się przypadkiem z okresem, kiedy nosiłam ją tylko w takim rodzaju wiązania (pierwsze 6 mcy życia) i kiedy chusta służyła przede wszystkim jako miejsca do spania...

Czy dziecko jest w stanie tak wyraźnie odróżnić sposoby wiązania i kojarzyć je z określonymi czynnościami? Macie podobne obserwacje do moich?
    Doradca noszenia [/FONT]ClauWi® po kursie zaawansowanym
    Szkoła rodzenia i naturalnego rodzicielstwa GAJA - http://www.gaja-szkolarodzenia.pl/
    Szkoła noszenia TULIPANNA - http://www.tulipanna.pl/
    Stowarzyszenie "Poznań w chuście"

Mama Zosi (04.2007), Zuzi (02.2009) i Justynki (04.2013)

Chustomanka
    Miejscowość
    Glasgow, UK

Domyślnie

moja uwielbia 2x od pierwszego motania, w nic innego się nie da w ogóle zamotać! A teraz jesteśmy na etapie ćwiczenia plecaczków, zobaczymy który sobie upodoba

Aga, mama Alii

Chustoguru Awatar JoShiMa

Domyślnie

A moja pokochała plecaczek. Może właśnie dlatego, że może mi w nim towarzyszyć w różnych domowych zajęciach. Wspaniale współpracuje przy zawiązywaniu (o co przy innych wiązaniach trochę trudniej), szczególnie jak kładę chustę na fotelu i sadzam ją na niej. Ma wtedy uśmiech szelmowski na twarzy i taki błysk w oku.

Za kieszonką nie przepadała (a może ja nie umiałam dobrze jej zawiązać) a w 2X nawet ostatnio pozwala sobie ręce schować. To ogromny postęp zważywszy na to, że została raczej późno zachustowana.

Chustoholiczka Awatar Agut
    Miejscowość
    okolice Grodziska M.

Domyślnie

moj mlody nie lubi 2x.... preży mi sie starsznie. Teraz to nabardziej lubi byc na plecach choć kieszonke tez lubi ale kurcze juznie umie wysiedziec tak jak kiedyś.... ach jeszce ze 3 msc temu siedzial po 2h bez marudzenia a teraz godzina i sie wiercenie zaczyna

Chusteryczka Awatar Leika
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Zdecydowanie 2x, ale wieczorami niezastąpiona jest... kołyska
    Starszy Syn (VIII.2006), Córka (I.2009) i młodszy Syn (XI.2011)

http://moje-dzieciaki.blogspot.com/

We are what we think. All that we are arises with our thoughts.
    With our thoughts we make the world.
    Buddha

Chustoholiczka Awatar AMK
    Miejscowość
    Leśny zakątek Śląska

Domyślnie

u nas króluje kieszonka zdecydowanie
    plecak różnie z nim byw, 2 x nie lubię ani ja ani potomek

Uprawnienia umieszczania postów