Hej Marcy - a Ty już praktykujesz pieluchowanie czy na razie teoretycznie czekając na maluszka?
Jakie masz pieluszki, czy już coś polecasz?
Ja mam jeszcze nieodpieluchowaną pannicę w nocy i od 3 tygodni na noc ma nakładane wielo, ale już widzę swiatełko w tunelu - zdarza jej się budzić w nocy na siku, co nie zdarzyło się nigdy jak była na jednorazówkach.
Zakładamy jej Wonderoosa, a ze posiadamy jednego a jak wiadomo matka potrzebą wynalazków - pielucha ta robi za otulacz, wkłady od niej lub od innej pieluchy zawijam w tetrę i buch do pieluszki (ale nie środka do kieszonki) i nawet jak zmiana w nocy to przy ciałku ma czysto.
Sporadycznie otulacz Ekonobum, ale ostatnio zauwazyłam, ze gumki przy nóżkach ją uciskają.
Ja też zaczynałam od kieszonek używanych jako otulaczy...a potem przeszliśmy na kieszonki już normalnie (jak się kupcie uregulowały) - wychodzi ekonomiczniej. Choć teraz jest już całkiem spory wybór ekonomicznych rozwiązań. Za moich czasów(hehhe) były najczęściej same bardzo drogie kieszonki lub formowane +otulacz.
Ja na początek zdecydowanie polecam używanie składanych lub wkładów - często się pierze i zmienia.
Jacek ur. 23.02.2007
Jaśmina ur. 02.04.2009
www.kudobremu.pl - Centrum Pomocy Psychologicznej i Terapii Uzależnień (pomoc internetowa i osobista)
www.kluczdoumyslu.pl - kursy szybkiego czytania i uczenia się
Praktykuję od wczoraj - mały ma 6 tyg ale dopiero niedawno tu przeczytałam o wilelo i mi się bardzo spodobał pomysł - postanowiłam spróbowaćNa razie mam 2 otulacze i tetrę, zamówiłam jeszcze 1 kieszonkę na próbę u Alohy, chcę jeszcze dokupupić formowankę i AIO i zobaczyc co nam się najlepiej sprawdzi. Cudne są te pieluszki, szkoda tylko że trzeba duzych funduszy zeby się w większy zestaw zaopatrzyć - ale mam zamiar dokupować powoli w miarę możliwości.
Starszak też w nocy nie odpieluchowany - ale na razie mu wielo nie wprowadzałam bo i tak mam problem z pobudkami w nocy więc jakoś nie ma motywacji![]()
Podpinam się nieco, bom bardzo zainteresowana tematem, choć czas mam do połowy czerwca. Przekopałam forum, no i zakupiłam co nieco z każdego rodzaju pieluch. Oceńcie czy taki zestaw jest OK, choć oczywiście wszystko najlepiej wyjdzie w praktyce, no i okaże się czy dobrze zrobiłam i co jeszcze trzeba dokupić.
- tetra gruba 70x80 - 15szt. (nie mogłam dorwać kwadratowej???)
- tetra zwykła 80x80 - 10szt.(zdecydowanie łatwiej złożyć, szkoda,że taka cienka
)
- kolorowa tetra firmy Bobas 10szt.
generalnie nasza polska obecnie dostępna tetra jest badziewiasta-cienka, marnie obszyta, szorstka.Mam u rodziców parę szt. starych pieluch tetrowych z niebieskim paskiem i są zupełnie inne-grube jak lniana ścierka, nie do zdarcia.
- IV muślin po 1 opak./razem 8szt - 75g oraz 100g - ach ta miękkość
, grube, porządnie uszyte
- Prefold Bambino Mio mały-1 opak./8szt.
- bambusowa frotka - 2 szt.
- konopny prefold M-dość duża i gruba strasznie-chyba jako wkładka dla starszaka
- frotka do składania Lenya-miękka i tak wielka,że chyba będzie ręcznik dla noworodka
- 2 formowane rozm.1 - Nature Babies Lovable bambusowa i Storchenkinder z bawełny
- BG V.3
- 3 kieszonki One Size od Yetty (przecudne
)
- AIO Close Parent Mikrofibra+2 dodatkowe wkładki bambus
- po 3 szt. wkładek konopnych i bambus do kieszonek
- wkładki sucha pielucha z polaru - 5szt.
- 1 op./200szt. bibułek Bambino Mio
- zapinka Snappi
- otulacze: szorciki wełniane Storcheny rozm. S i M; IV welurowy "S"; PUL One Size Bambinex-nie wiem właśnie czy mi otulaczy starczy?Najwyżej dokupię jak już będzie dzidzia i zobaczę co i jak. Na razie wykombinowałam, że może jako otulacz w sytuacji awaryjnej wierzch z Close Parent albo kieszonki od Yetty?
Chciałam jeszcze min. 2 formowanki bambus (Bambinex i Tots Bots), ale nie było jak zamawiałam. Zastanawiam się też czy nie uszyć samemu z pieluch flanelowych-wierzch, do środka wszyć wkładkę z ściereczki z mikrofibry albo frote z ręcznika, ale co od wewnątrz?też flanelkę?
Będę bardzo wdzięczna za wszelkie uwagi i porady.
Ostatnio edytowane przez annka ; 08-03-2010 o 20:50
ojoj! dużo tego, też kompletuję swój noworodkowy stosik i miałam nadzieję, że większość, jeśli nie wszystko już mam. Okazuje się jednak, że moja wyprawka jest namiastką Twojej. Buu, i znów zaczynam myśleć o zakupach pieluchowych.
Co do formowanek bambuskowych to nabyłam flexi totsa i stretchie totsa, i ta druga wydaje mi się przyjemniejsza, nie ma tego syntetyku na zewnątrz co flexi i lepsze rzepy. Też planuję dokupić, ale właśnie te drugieTylko nie wiem jak z chłonnością, a o stretchie nie ma jeszcze opinii w necie (przynajmniej ja nie znalazłam). Co do szycia, to mądrzej się wypowiedzą doświadczone dziewczynki
![]()
Annka i Ania Mania,
wpędzacie mnie w kompleksy. Mój stosik (który dopiero się składa) wygląda tak mizernie przy Waszych stogach... No ale ja przyjęłam trochę inną taktykę:
- najpierw na początek jako podstawa: pieluszki składane (tetra, bambus, muslin) + otulacz, a w międzyczasie będziemy testować formowanki, kieszonki, AIO (z każdych na początek tylko pojedyncze sztuki, tylko formowanek trochę wiecej ) i w zależności od tego, co najbardziej przypadnie nam do gustu bedziemy dokupywać.
Do Miodzi Samochodzi.
To bardzo rozsądnie. Ja po prostu nie potrafię się oprzeć tym ślicznym, kolorowym pieluszkomi chyba mi grozi pieluszkowy zakupoholizm.
Miodzia -mój zestaw na początek wyglądał prawie identycznie, miałam paczkę Bambino Mio, 35 tetry i cztery otulacze. Moje rady - kup co najmniej 40 sztuk tetry ( jak nie masz kasy na tyle tych muślinów to kup zwykła tetrę LUX) i koniecznie co najmniej 4 otulacze, a najlepiej dla spokoju kup sobie 5, może używane dostaniesz. Ja na początku przewijałam w nocy, potem jak przestał robić kupy w nocy, to zacząły się sprawdzać formowanki (miałam te bamboozle, które sprzedaję i szyte przez dziewczyny formowanki z kieszonką i polarkiem wewnątrz) - to było tak na przełomie 2 i 3 miesiąca.
P.S. Co do Twojego priva o Tots Bots Bamboozle - jedna forumka zgłosiła się parę dni przed Tobą, jak ona nie kupi to się do Ciebie odezwę.
o mama-mia...!!!
a ja myslalam, ze mam wyprawke prawie z glowy dla malucha, a tu widze, ze moge sie schowac gdzies z tym co mam!!!
jak widzialam sie ostatnio z Ewa z Pieluszkarni to mi powiedziala - spokojnie Ci starczy na poczatek 3 otulacze i 20 pieluch skladanych...
no tak...na poczatek tak, zakladajac, ze w pierwszym miesiacu nie bede w ogole spala tylko prala, wieszala i przewijala z dzieckiem zawieszonym na piersi, a przy okazji juz filowala na sklepy, bazarki pieluszkowe, coby pomoc sobie i dziecku...
eeeeh...
ja mam na razie tak:
- 16 prefoldow z flanelki z wkladem mikowloknowym handmade
- 5 recznikow bawelnianych malych (30x30) i duzych (40x60) IKEA (tu planuje dokupic jeszcze...)
- 2 reczniki bambusowych 30x50 (tu chyba tez dokupie...)
- 10 pieluch bambusowych 70x80
- 10 pieluch muslinowych 70x80
- 10 pieluch tetrowych 70x80
- 5 pieluch flanelowych 80x80
- 2 formowanki bawelniane szyte przez Tysiule
- 2 otulacze newborn (2kg-5kg) bambino-mio
- 1 otulacz S murek szyty przez Tysiule
- 2 otulacze Flip one-size
- 2 otulacze Econobum
- zapinka snappii 20wkladek 'sucha pielucha'
te pieluchy bambusowe, muslinowe, tetrowe i flanelowe nie chce miec jedynie do pupy...ale takze do wycierania po kapieli cialka, ukladaniu pod glowka w lozeczku, do pielegnacji ogolnej...i mysle ze ich starczy akurat...
wiem od kilku znajomych, ze otulacz Flip i Econobum sprawdza sie u noworodkow - zobaczymy jak bedzie u nas...jak sie nie sprawdzi to bede musiala w trybie pilnym dokupywac otulacze...
mam jeszcze handmadowskie 12 prefoldow tetra z wkladem z mikrowlokna - ale one sa duze...uzywa ich teraz moj syn 1,5roczny...ale obligatoryjnie sa, jakby co
starszy syn ma sporo kieszonek one-size, ale mysle, ze maluszek bedzie musial poczekac az sie w nie bedzie mogl zapieluchowac...wiadomo...mala pupka bedzie...a specjalnie kieszonek S kupowac nie zamierzam...predzej M...
ale mysle sobie, ze musze przemyslec sprawe formowanek...zeby miec choc 3-4 takie wieksze, bardziej chlonne na noc...na wyjscia...na podroz samochodem...
moze jakies polecacie, co...?
zeby nie byly drogie starsznie tylko...pliiissss...![]()