Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: Dziewczyny, pomożecie? Jak skompletować wyprawkę wielorazową dla noworodka... Pięknie proszę o pomoc!

Chustomanka Awatar ewinka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez annka Zobacz posta
    Podpinam się nieco, bom bardzo zainteresowana tematem, choć czas mam do połowy czerwca. Przekopałam forum, no i zakupiłam co nieco z każdego rodzaju pieluch. Oceńcie czy taki zestaw jest OK, choć oczywiście wszystko najlepiej wyjdzie w praktyce, no i okaże się czy dobrze zrobiłam i co jeszcze trzeba dokupić.

• tetra gruba 70x80 - 15szt. (nie mogłam dorwać kwadratowej???)
    • tetra zwykła 80x80 - 10szt.(zdecydowanie łatwiej złożyć, szkoda,że taka cienka)
    • kolorowa tetra firmy Bobas 10szt.

generalnie nasza polska obecnie dostępna tetra jest badziewiasta-cienka, marnie obszyta, szorstka.Mam u rodziców parę szt. starych pieluch tetrowych z niebieskim paskiem i są zupełnie inne-grube jak lniana ścierka, nie do zdarcia.

• IV muślin po 1 opak./razem 8szt - 75g oraz 100g - ach ta miękkość, grube, porządnie uszyte
    • Prefold Bambino Mio mały-1 opak./8szt.
    • bambusowa frotka - 2 szt.
    • konopny prefold M-dość duża i gruba strasznie-chyba jako wkładka dla starszaka
    • frotka do składania Lenya-miękka i tak wielka,że chyba będzie ręcznik dla noworodka
    • 2 formowane rozm.1 - Nature Babies Lovable bambusowa i Storchenkinder z bawełny
    • BG V.3
    • 3 kieszonki One Size od Yetty (przecudne)
    • AIO Close Parent Mikrofibra+2 dodatkowe wkładki bambus
    • po 3 szt. wkładek konopnych i bambus do kieszonek
    • wkładki sucha pielucha z polaru - 5szt.
    • 1 op./200szt. bibułek Bambino Mio
    • zapinka Snappi
    • otulacze: szorciki wełniane Storcheny rozm. S i M; IV welurowy "S"; PUL One Size Bambinex-nie wiem właśnie czy mi otulaczy starczy?Najwyżej dokupię jak już będzie dzidzia i zobaczę co i jak. Na razie wykombinowałam, że może jako otulacz w sytuacji awaryjnej wierzch z Close Parent albo kieszonki od Yetty?

Chciałam jeszcze min. 2 formowanki bambus (Bambinex i Tots Bots), ale nie było jak zamawiałam. Zastanawiam się też czy nie uszyć samemu z pieluch flanelowych-wierzch, do środka wszyć wkładkę z ściereczki z mikrofibry albo frote z ręcznika, ale co od wewnątrz?też flanelkę?
    Będę bardzo wdzięczna za wszelkie uwagi i porady.
    Rewelacyjny stosik
    Ale IMO dokup koniecznie otulaczy - jestem ciekawa jak spiszą się szorty, bo to nie jest typowy otulacz.
    No i ja bym dokupiła formowanki (ze dwie co najmniej, jeszcze na wypróbowanie).
    Powodzenia!

Domyślnie

Do Miodzi Samochodzi.
    To bardzo rozsądnie. Ja po prostu nie potrafię się oprzeć tym ślicznym, kolorowym pieluszkom i chyba mi grozi pieluszkowy zakupoholizm.

Chustomanka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ania mania Zobacz posta
    Do Miodzi Samochodzi.
    To bardzo rozsądnie. Ja po prostu nie potrafię się oprzeć tym ślicznym, kolorowym pieluszkom i chyba mi grozi pieluszkowy zakupoholizm.
    Kto zaczyna z wielo ten prędzej czy później ma ten objaw . Ja również choć się zarzekałam że mi starczy to niestety oprzeć się jest bardzo trudno

Chustonówka

Domyślnie

Miodzia -mój zestaw na początek wyglądał prawie identycznie, miałam paczkę Bambino Mio, 35 tetry i cztery otulacze. Moje rady - kup co najmniej 40 sztuk tetry ( jak nie masz kasy na tyle tych muślinów to kup zwykła tetrę LUX) i koniecznie co najmniej 4 otulacze, a najlepiej dla spokoju kup sobie 5, może używane dostaniesz. Ja na początku przewijałam w nocy, potem jak przestał robić kupy w nocy, to zacząły się sprawdzać formowanki (miałam te bamboozle, które sprzedaję i szyte przez dziewczyny formowanki z kieszonką i polarkiem wewnątrz) - to było tak na przełomie 2 i 3 miesiąca.
    P.S. Co do Twojego priva o Tots Bots Bamboozle - jedna forumka zgłosiła się parę dni przed Tobą, jak ona nie kupi to się do Ciebie odezwę.

Chustofanka Awatar mama-japonka
    Miejscowość
    Kudowa-Zdrój

Domyślnie

Miodzia - ja startowałam z dwoma chyba pieluszkami - a potem dokupywałam...też myślę, że nie ma sensu od razu się nakupywać wszystkiego na całe pieluszkowanie, bo po prostu ciągle coś nowego, fajnego wychodzi ja na początku myślałam, ze wezmę ze 20 sztuk jakiś pieluszek i z głowy, a tu ciągle kupuję, wymieniam, kupuję, sprzedaję, wymieniam i tak w kółko, bo jeszcze to i tamto by się chciało mieć....a może jeszcze i to spróbować

Chusteryczka Awatar martita
    Miejscowość
    warszawa grochów

Domyślnie

o mama-mia...!!!

a ja myslalam, ze mam wyprawke prawie z glowy dla malucha, a tu widze, ze moge sie schowac gdzies z tym co mam!!!

jak widzialam sie ostatnio z Ewa z Pieluszkarni to mi powiedziala - spokojnie Ci starczy na poczatek 3 otulacze i 20 pieluch skladanych...
    no tak...na poczatek tak, zakladajac, ze w pierwszym miesiacu nie bede w ogole spala tylko prala, wieszala i przewijala z dzieckiem zawieszonym na piersi, a przy okazji juz filowala na sklepy, bazarki pieluszkowe, coby pomoc sobie i dziecku...

eeeeh...

ja mam na razie tak:
    - 16 prefoldow z flanelki z wkladem mikowloknowym handmade
    - 5 recznikow bawelnianych malych (30x30) i duzych (40x60) IKEA (tu planuje dokupic jeszcze...)
    - 2 reczniki bambusowych 30x50 (tu chyba tez dokupie...)
    - 10 pieluch bambusowych 70x80
    - 10 pieluch muslinowych 70x80
    - 10 pieluch tetrowych 70x80
    - 5 pieluch flanelowych 80x80
    - 2 formowanki bawelniane szyte przez Tysiule
    - 2 otulacze newborn (2kg-5kg) bambino-mio
    - 1 otulacz S murek szyty przez Tysiule
    - 2 otulacze Flip one-size
    - 2 otulacze Econobum
    - zapinka snappi i 20wkladek 'sucha pielucha'

te pieluchy bambusowe, muslinowe, tetrowe i flanelowe nie chce miec jedynie do pupy...ale takze do wycierania po kapieli cialka, ukladaniu pod glowka w lozeczku, do pielegnacji ogolnej...i mysle ze ich starczy akurat...

wiem od kilku znajomych, ze otulacz Flip i Econobum sprawdza sie u noworodkow - zobaczymy jak bedzie u nas...jak sie nie sprawdzi to bede musiala w trybie pilnym dokupywac otulacze...

mam jeszcze handmadowskie 12 prefoldow tetra z wkladem z mikrowlokna - ale one sa duze...uzywa ich teraz moj syn 1,5roczny...ale obligatoryjnie sa, jakby co

starszy syn ma sporo kieszonek one-size, ale mysle, ze maluszek bedzie musial poczekac az sie w nie bedzie mogl zapieluchowac...wiadomo...mala pupka bedzie...a specjalnie kieszonek S kupowac nie zamierzam...predzej M...

ale mysle sobie, ze musze przemyslec sprawe formowanek...zeby miec choc 3-4 takie wieksze, bardziej chlonne na noc...na wyjscia...na podroz samochodem...
    moze jakies polecacie, co...?
    zeby nie byly drogie starsznie tylko...pliiissss...
    caluski :*

Doula
    Mamong Dziabonga i Dzidzionga

Chustonówka Awatar Miodzia_Samochodzia
    Miejscowość
    okolice stolycy

Domyślnie

Dziewczyny, macie rację: zaczynam dostrzegać u siebie ostatnio pierwsze objawy uzależnienia:

- nocami, jak nie śpię, to myślę o pieluchach - ta fajna, może by spróbować; ta ma dobre opinie - warto by kupić; może więcej formowanek; a może więcej kieszonek - wygodne... - i tak do rana
    - rano, jak tylko małżon pogna do pracy, już filuję na forum: czytam opinie, recenzje, buszuję po sklepach internetowych... i coraz bardziej się uzależniam.

Chyba nie ma juz odwrotu

Chustonówka Awatar Miodzia_Samochodzia
    Miejscowość
    okolice stolycy

Domyślnie

Nineaeve,
    napisałaś, cyt. "miałam paczkę Bambino Mio" - chodzi o te papierki na grubsze sprawy?

Uprawnienia umieszczania postów