Pokaż wyniki od 1 do 20 z 28

Wątek: Dziewczyny, pomożecie? Jak skompletować wyprawkę wielorazową dla noworodka... Pięknie proszę o pomoc!

Mieszany widok

Chustonówka Awatar Miodzia_Samochodzia
    Miejscowość
    okolice stolycy

Domyślnie Dziewczyny, pomożecie? Jak skompletować wyprawkę wielorazową dla noworodka... Pięknie proszę o pomoc!

Witajcie.

Przepraszam, bo niemal na 100% były już takie apele zdesperowanych mam z prośbą o pomoc . Ale nie mogę znaleźć pomocy dla siebie - przekopanie się przez całe forum zejdzie mi się do grudnia , a synul ma się pojawić już wkrótce. Do tego małżon co wieczór z coraz większym wyrzutem w oczach pyta: "A pieluszki w końcu już zamówione?" Wyprawka dla dzidziula gotowa, tylko pieluch brak. A jednorazówkom mówimy zdecydowane NIE. Dlatego proszę Was, Wtajemniczone Koleżanki, o pomoc w doborze pieluch dla noworodka.

Synul ma się urodzić w połowie kwietnia. Od samego początku chemy "jechać" na wielorazówkach (tylko do szpitala musiałam kupić paczkę jednorazówek - grr!). Wymyśliłam więcsobie , że na poczatek zrobię taki zestaw:
    - 30 pieluch do składania: 15-20 sztuk tetry (jakiej grubości i wielkości? - cieńsze 80 g czy grubsze 100 g? rozmiar 80x80 cm czy mniejsze bądź większe?) + po powiedzmy 5 szt. flanelowych, muślinowych, konopnych, bambusowych (konopne i bambusowe - jeśli będzie sikał solidnie i/lub na noc)
    - parę, z 5-10 sztuk, pieluch prefold- dla wygody rodziców, np. na noc
    - do tego 3-4 otulacze: na dzień 2 szt. wełniane, na noc i na wyjścia z polaru lub PUL (większa chłonność, nie trzeba tak szybko zmieniać pieluchy)
    - do tego 1-2 szt. pieluch formowanych - na noc i na wyjścia (większa chłonność niż tetra)
    - 2 szt. kieszonek

Do tego:
    -wkładki chłonne
    - olejek lawendowy i herbaciany
    - zapinka snappi

Czy tyle mi wystarczy, aby pranie robić co 2 dni? Co warto jeszcze dokupić?

Kwestia finansów poniekąd gra rolę - szyć sama nie potrafię , a nie wiem, co synkowi przypadnie do gustu (czy tetra + otulacz czy raczej formowanki a może kieszonki lub AIO...). Przygotowania do przyjścia na świat potomka to spory wydatek, do tego niedokończona budowa domu... Nie chciałabym robić zakupów, które okażą się nieprzydatne albo zbędne.

i co lepiej kupić: otulacze i kieszonki rozmiarowe czy one-size? (nie chciałabym syndromu "wielkiego odwłoka").

Z góry dziękuję za wszelką pomoc .

Wracam przekopywać się przez forum.

Zosia Samosia Awatar JJ
    Miejscowość
    Nibylandia

Domyślnie

tu jest troche http://www.chusty.info/forum/showthr...OBIECUJ%C4%98-)

magda1980 !!!!! magda1980 !!!! pokaz sie

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

jako samozwańczy rzecznik SMP (Samozwańczego Moda Pieluchowego) magdy1980 pragnę poinformować,że SMP wysłał się na zasłużony urlop do odwołania,ponieważ poczuł się psychicznie przytłoczony przez pieluchy i okołopieluchy.
    z poważaniem
    Kulasek von Ciupasek

Chustoholiczka Awatar erithacus
    Miejscowość
    Tczew

Domyślnie

Moge napisać w co ja się zaopatrzyłam, ale, jak powszechnie wiadomo, każdemu odpowiada cos innego
    W każdym razie mam sporo pieluch po Zuzi, zwłaszcza kieszonek one size. Ale one poczekają aż młody trochę podrosnie, bo onesajzy nie sprawdzają się u noworodków.
    Na sam początek kupiłam prefoldy bambino mio. Jak juz je wzięłam do reki, to wydały mi się bardzo duże jak na noworodka, więc pewnie i tak będą leżeć, a potem użyje ich jako wkładów do kieszonek. Ale wiem, że kilka osób z powodzeniem używa ich dla takich maluchów.
    U mnie stanęło w końcu na maleńkich formowankch. Fakt, że posłużą bardzo krótko, jakis miesiąc, dwa, ale przynajmniej dzieć nie będzie miał tyłka wyżej od głowy Do tego malutkie otulacze (bambino mio i bummis). I zawsze można taki komplet odsprzedać w całkiem dobrym stanie.
    Nie inwestowałabym w kieszonki z PULem w rozmiarze s, bo raz, że są dużo droższe od formowanek, dwa, pieluch potrzeba na sam początek nawet 15 dziennie.
    A, chyba widziałam na bazarku wyprawkę dla noworodka. Możesz też poprosić dziewczyny o uszycie takich maleństw. Nie wiem, jak alajakubik wygląda teraz z czasem, ale ona ostatnio specjalizowała się w formowankach dla newborna

Czasem mnie nie ma. Można mnie złapać na maila: [mój nick z forum] @ tlen.pl

Chustomanka
    Miejscowość
    London, UK

Domyślnie

jesli chodzi o kieszonki, to rzeczywiscie nie warto S-ek kupowac, ja osobiscie od razu bralam M-ki, w ktore moje dziecko smialo miescilo sie od 3 miesiaca, a jest to szczupla, "bezfaldkowa" dziewczynka. zaleta jest to, ze wiekszosc kieszonek w rozmiarze M starczy na bardzo dlugo, niektore nawet do konca okresu pieluchowania (w zaleznosci od producenta).

co do formowanek, to warto miec wiecej niz dwie, co docenisz podczas nocnych przebieranek
    goraco polecam bambusowe i mikrofibrowe Little Lamb w rozmiarze 1-od poczatku do mniej wiecej 6-7 miesiaca starczaja. sa naprawde swietne, nie tworza wielkiej pupy i idealnie przylegaja. no i chlonne niebywale. co wazne, cenowo plasuja sie po stronie przystepnosci ja mojej corce dopiero teraz wymieniam rozmiar 1 na 2, a ma ona juz 7 miesiecy....

Chustomanka
    Miejscowość
    London, UK

Domyślnie

aha, i otulaczy warto miec zdecydowanie wiecej; jesli zamierzasz w wiekszosci opierac sie na tetrze i prefoldach na poczatku, to przynajmniej 6 otulaczy powinnas miec. przynajmniej!

Miejscowość
    okolice stolycy

Domyślnie

Janis Joplin - dzięki za linka.
    magda1980 - dzięki za odpowiedź. Choć nadal próbuję rozszyfrować Twojego posta (ciężko mi idzie, bo mam mósk zpóchnięty od nadmiaró pieluchowej wiedzy...
    eirthacus - dzięki wielkie! Lecę na bazarek szukać wyprawki. Napisżę też posta błagalnego, czyby jakaś zdolniacha mi formowanek paru nie uszyła.

Więlkie dzięki!!!!

Miejscowość
    okolice stolycy

Domyślnie

green_naranja: dzięki za podpowiedź. I pytanie: piszesz, że przechodzicie z córą na rozmiar 2 - czy odsprzedajesz rozmiar 1?

Chusteryczka Awatar kamuszyca
    Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Miodzia_Samochodzia Zobacz posta
    Napisżę też posta błagalnego, czyby jakaś zdolniacha mi formowanek paru nie uszyła.
    myślę, że wcale nie trzeba będzie błagać, dziewczyny bardzo chętnie szyją nam pieluszki
    napisz do yetty, alohy, alijakubik, dominiki79 (mam nadzieję, że nikogo nie pominęłam)

Uprawnienia umieszczania postów