Jedno słowo a działa cuda
A tak swoją drogą to chodzi i o maź płodową i o masaż![]()
Jedno słowo a działa cuda
A tak swoją drogą to chodzi i o maź płodową i o masaż![]()
Nie wpisuję się w profil ideologiczny statystycznej chustomatki.
Też miałam głównie one size i święta prawda co mówisz. Noworodek olbrzym może by w tym wyglądał. Moja miała 3110g i dopiero po miesiącu pupa wygląda zgrabnie w Close Parent (innych nie mam). I wtedy poszłam po rozum do głowy. Otulacze rozmiarowe i wkłady z CP świetnie razem wspolgrają.
Taka jest prawda ,że ze wszystkich pieluch które miałam dla Balbinki od początku ,mimo ,że urodziła się w wadze standard 3260g do używania nadawała się tylko formowanka Ali i to ta XS
Więc używałam jej i rozmiarowych otulaczy plus bambinomio oraz tetra kikko.
Super kieszonki one sizy, to dopero, wydaje mi się,że od 4,5 kg![]()
Nie wpisuję się w profil ideologiczny statystycznej chustomatki.
czego to się człowiek na tym forum dowiaduje...
ja się bałam zabrać do szpitala wielo, ale to były pierwsze koty... (człowiek uczy się na błędach i dopiero teraz wiem, co było lepsze - tzn, które pieluszki - dla noworodka, a co dopiero później i IMO to każdy musi sobie wypraktykować sam)
teraz rozważyłabym zabranie wielo, ale bez ortodoksji - jednak poród to nieprzewidywalna materia
więc też bym miała dwie opcje przyszykowane do wyboru
W sumie nie ma jednoznacznej odpowiedzi co jest lepsze. Myślę, że to zależy co nam pasuje. Z tego co czytam są trzy możliwości:Myślę też, że jednorazówka ekologiczna nie jest taka straszna. Gdyby ich nie było to wybralibyśmy pewnie tylko wielo i też byłoby dobrze
- Tylko wielo
- Tylko jedno
- Wielo i jedno
![]()
Kilka dni temu wróciłam z noworodkiem ze szpitala do domku.
Przed porodem byłam pełna wątpliwości co do pieluchowania wielorazowymi w szpitalu.
Otóż rzecz miała się następująco (może komuś się przyda):
- poród przez cc, wypis w 6 dobie życia dziecka
- do szpitala zabrałam opakowanie (30 szt) ekologicznych jednorazówek i różniaste pieluszki wielorazowe
- tuż po porodzie dziecko w jednorazówkach
- jak już mogłam się w miarę poruszać i samodzielnie przewijać dziecko naprzemiennie stosowałam jedno i wielorazowe
- w łózeczku dziecka zawsze były jedne i drugie pileusie (wielorazowe -formowanka włożona w otulacz, przygotowane do nałożenia)- położne wybierały zawsze jednorazowe przewijając dziecko (np po kąpieli)
- tylko jedna położna widząc na dziecku bawełnianą formowankę szytą przez dziewczynę z forum zapytała co za pieluszkę dziecko ma na sobie i jak się ją używa
- do domu wróciliśmy z jedną jednorazową pieluszką
Mirabel - dziękuję za Twój opis. Ja jestem tuż przed godziną zero. Do szpitala mam zapakowane ekologiczne pieluszki jednorazowe i wielorazowe. Nastawiam się na model mieszany z przewagą pieluszek jednorazowych, ale kto wie jak ostatecznie wyjdzie, bo emocjonalnie to ja z wielo już bardzo związana jestem, tylko przygoda z nimi przy noworodku jest dla mnie wielką zagadką. Też postaram się zdać relację jak już będzie po.
Musia i Tusia* V 2007 ... Franuś VIII 2008 ... Antoś IV 2010 ... Karolek VII 2013
* Mamusia i Tatuś wg 2,5 letniego Karolka
lubimy wielorazowe pieluszki używać i czasem szyć
Mirabel, mam jeszcze pytanie - czy zabezpieczałaś pieluszki wielorazowe żeby za mocno nie pobrudziły się smółką?
Musia i Tusia* V 2007 ... Franuś VIII 2008 ... Antoś IV 2010 ... Karolek VII 2013
* Mamusia i Tatuś wg 2,5 letniego Karolka
lubimy wielorazowe pieluszki używać i czasem szyć
Smółka poszła głównie w jednorazówki, z wielorazowych na początek używałam głównie flanelowych formowanek IV z myślą, że da się je wygotować w celu pozbycia się uporczywych plam.
Zabezpieczałam też (nie wszystkie pieluszki) wkładkami Zawsze Sucho Nature Babies (krainapieluszek.pl) - fajna rzecz polecam, 2,9 zł/szt.
Jaka jest wielkość tych wkładek NB?
a ja planuję zabezpieczyć wkładkami polarowymi - potnę coś starego z polaru (kocyk lub szalik) - jak się nie da doprać, nie będzie mi żal wyrzucić, a tych wkładów sucha pielucha nie lubię - chyba tylko na smółkę się nadają, ale dla mnie za drogo![]()