Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 41 do 54 z 54

Wątek: Wielorazowe w szpitalu tuż po porodzie? Jak to zorganizować?

Chusteryczka Awatar Pondo
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Jedno słowo a działa cuda
    A tak swoją drogą to chodzi i o maź płodową i o masaż
    Nie wpisuję się w profil ideologiczny statystycznej chustomatki.

Chusteryczka
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez erithacus Zobacz posta
    Nie straszcie dziewczyny
    20 kieszonek na początek to i tak dużo. Potem można dokupować albo wymieniać. Z resztą nie samymi kieszonkami człowiek żyje. Do tego można się ratować tetrą, a kieszonki używac jako otulacza. Albo dokupić/doszyć formowanki i składane. W miarę użytkowania wybierzesz sobie swój ulubiony system pieluszkowania.

A tak po prawdzie, to na samym początku pieluszki one size i tak na nic sie zdadzą. No, chyba, że noworodek będzie faktycznie bardzo duży.

Też miałam głównie one size i święta prawda co mówisz. Noworodek olbrzym może by w tym wyglądał. Moja miała 3110g i dopiero po miesiącu pupa wygląda zgrabnie w Close Parent (innych nie mam). I wtedy poszłam po rozum do głowy. Otulacze rozmiarowe i wkłady z CP świetnie razem wspolgrają.

Chusteryczka Awatar Pondo
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Taka jest prawda ,że ze wszystkich pieluch które miałam dla Balbinki od początku ,mimo ,że urodziła się w wadze standard 3260g do używania nadawała się tylko formowanka Ali i to ta XS
    Więc używałam jej i rozmiarowych otulaczy plus bambinomio oraz tetra kikko.
    Super kieszonki one sizy, to dopero, wydaje mi się,że od 4,5 kg
    Nie wpisuję się w profil ideologiczny statystycznej chustomatki.

Chustomanka Awatar Foxy Lady
    Miejscowość
    Warszawa Włochy :)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewinka Zobacz posta
    Sama powoli planuję kolejnego pieluszkowca, więc i o tym myślę, czy brać do szpitala wielo - a po prostu bardzo bym chciała.
    czego to się człowiek na tym forum dowiaduje...

ja się bałam zabrać do szpitala wielo, ale to były pierwsze koty... (człowiek uczy się na błędach i dopiero teraz wiem, co było lepsze - tzn, które pieluszki - dla noworodka, a co dopiero później i IMO to każdy musi sobie wypraktykować sam)
    teraz rozważyłabym zabranie wielo, ale bez ortodoksji - jednak poród to nieprzewidywalna materia
    więc też bym miała dwie opcje przyszykowane do wyboru
    Helenka piękna 23 lipca 2009

Chustomanka Awatar ewinka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Foxy Lady Zobacz posta
    czego to się człowiek na tym forum dowiaduje...
    Tylko nie pomyśl, że ja już w ciąży jestem - pooowoooli planuję Tzn. lubię myśleć o takich rzeczach dużo wcześniej, dlatego myślę o wielo do szpitala

Chustomanka

Domyślnie

W sumie nie ma jednoznacznej odpowiedzi co jest lepsze. Myślę, że to zależy co nam pasuje. Z tego co czytam są trzy możliwości:
    1. Tylko wielo
    2. Tylko jedno
    3. Wielo i jedno
    Myślę też, że jednorazówka ekologiczna nie jest taka straszna. Gdyby ich nie było to wybralibyśmy pewnie tylko wielo i też byłoby dobrze

Chustomanka
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Kilka dni temu wróciłam z noworodkiem ze szpitala do domku.
    Przed porodem byłam pełna wątpliwości co do pieluchowania wielorazowymi w szpitalu.
    Otóż rzecz miała się następująco (może komuś się przyda):
    - poród przez cc, wypis w 6 dobie życia dziecka
    - do szpitala zabrałam opakowanie (30 szt) ekologicznych jednorazówek i różniaste pieluszki wielorazowe
    - tuż po porodzie dziecko w jednorazówkach
    - jak już mogłam się w miarę poruszać i samodzielnie przewijać dziecko naprzemiennie stosowałam jedno i wielorazowe
    - w łózeczku dziecka zawsze były jedne i drugie pileusie (wielorazowe -formowanka włożona w otulacz, przygotowane do nałożenia)- położne wybierały zawsze jednorazowe przewijając dziecko (np po kąpieli)
    - tylko jedna położna widząc na dziecku bawełnianą formowankę szytą przez dziewczynę z forum zapytała co za pieluszkę dziecko ma na sobie i jak się ją używa
    - do domu wróciliśmy z jedną jednorazową pieluszką

Chustomanka Awatar araszara
    Miejscowość
    południowe okolice Warszawy (dawniej okolice Paryża)

Domyślnie

Mirabel - dziękuję za Twój opis. Ja jestem tuż przed godziną zero. Do szpitala mam zapakowane ekologiczne pieluszki jednorazowe i wielorazowe. Nastawiam się na model mieszany z przewagą pieluszek jednorazowych, ale kto wie jak ostatecznie wyjdzie, bo emocjonalnie to ja z wielo już bardzo związana jestem, tylko przygoda z nimi przy noworodku jest dla mnie wielką zagadką. Też postaram się zdać relację jak już będzie po.
    Musia i Tusia* V 2007 ... Franuś VIII 2008 ... Antoś IV 2010 ... Karolek VII 2013

* Mamusia i Tatuś wg 2,5 letniego Karolka

lubimy wielorazowe pieluszki używać i czasem szyć

Chustomanka Awatar araszara
    Miejscowość
    południowe okolice Warszawy (dawniej okolice Paryża)

Domyślnie

Mirabel, mam jeszcze pytanie - czy zabezpieczałaś pieluszki wielorazowe żeby za mocno nie pobrudziły się smółką?
    Musia i Tusia* V 2007 ... Franuś VIII 2008 ... Antoś IV 2010 ... Karolek VII 2013

* Mamusia i Tatuś wg 2,5 letniego Karolka

lubimy wielorazowe pieluszki używać i czasem szyć

Chustomanka
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez araszara Zobacz posta
    Mirabel, mam jeszcze pytanie - czy zabezpieczałaś pieluszki wielorazowe żeby za mocno nie pobrudziły się smółką?
    Smółka poszła głównie w jednorazówki, z wielorazowych na początek używałam głównie flanelowych formowanek IV z myślą, że da się je wygotować w celu pozbycia się uporczywych plam.
    Zabezpieczałam też (nie wszystkie pieluszki) wkładkami Zawsze Sucho Nature Babies (krainapieluszek.pl) - fajna rzecz polecam, 2,9 zł/szt.

Chustomanka

Domyślnie

Jaka jest wielkość tych wkładek NB?

Chustomanka
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bianka2009 Zobacz posta
    Jaka jest wielkość tych wkładek NB?
    wkladki są wyprofilowane
    długość 31,5 cm, szer. (w najszerszym miejscu jednego i drugiego krańca) 14 cm i 16,5 cm, najwężej 11 cm

Chustomanka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirabel Zobacz posta
    wkladki są wyprofilowane
    długość 31,5 cm, szer. (w najszerszym miejscu jednego i drugiego krańca) 14 cm i 16,5 cm, najwężej 11 cm
    dziękuję ci baaaardzo za odpowiedź

Chustomanka Awatar ewinka

Domyślnie

a ja planuję zabezpieczyć wkładkami polarowymi - potnę coś starego z polaru (kocyk lub szalik) - jak się nie da doprać, nie będzie mi żal wyrzucić, a tych wkładów sucha pielucha nie lubię - chyba tylko na smółkę się nadają, ale dla mnie za drogo

Uprawnienia umieszczania postów