Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 54

Wątek: Wielorazowe w szpitalu tuż po porodzie? Jak to zorganizować?

Chustomanka
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie Wielorazowe w szpitalu tuż po porodzie? Jak to zorganizować?

Dziewczyny,
    zaczyczynam przygodę z wielorazowymi pieluchami.
    Za miesiąc mam wyznaczony termin porodu.
    Zakupiłam już sobie kilka pieluszek wielorazowych różnego rodzaju.
    Zastanawiam się czy stosować je u dziecka od początku w szpitalu czy po prostu zakupić ekologiczne jednorazówki na te 3 dni i na spokojnie w domu zacząć pieluchowanie wielorazowymi.

W szpitalu obawiam sie takich niedogodności:
    - przekonanie/pilnowanie położnych żeby nałożyły pieluchę wielorazową (przy poprzednim porodzie spotkałam sie z sytuacją, że dziecko które nie miało w swoim łóżeczku jednorazówek było przewijaną w jednorazówkę "pożyczoną" z zapasu innego dziecka)
    - tłumaczenie każdemu a po co to i na co
    - konieczność posiadania wiaderka albo woreczka do składowania zużytych pieluch (mąż będzie mógł je odebrać raz dziennie) - może to przeszkadzać innym mamom albo personelowi;
    - pilnowanie swoich pieluszek (tzn. żeby np. po kąpieli nie wrzuciły muślinowej lub bambusowej składanej do kosza "szpitalnego" do prania a w zamian nie zapakowały dziecka w szpitalną tetrę)
    - na dobrą sprawę sama będę się uczyć dopiero na dziecku poprawnego zakładania i obchodzenia się z wielo a tu trzeba bedzie jeszcze dodatkowo tłumaczyć innym jak założyć

Sama już nie wiem, moze na zapas wyolbrzymiam?
    Proszę o rady inne mamy

Chusteryczka Awatar Pondo
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Ja zaczęłam dopiero w domu, choć siedziałm w jedynce i tylko mój M ze mną nocował ia odwiedzali mnie tylko najbliżsi wiec nie było by komu przeszkadzać. W szpitalu miałam BambooNature.

Też uczyłam się dopiero w domu i ręce mi drżały itp

Musiałabyś mieć osobę która bedzie odbierać codziennie i przywozić nowe pieluszki, bo noworodek wg moich obserwacji potrzebuje nawet ponad 15 sztuk na dobę- jeśli będziesz zmieniać przy każdym zabrudzeniu tj kleksie

Nie przekonują mnie twoje obawy odnośnie strachu przy kąpieli(odnośnie zagubienia pieluchy, bądź podmianki)- bo i tak przecież podczas kąpieli asystujesz(przynajmneij ja stałam zawsze obok) a ubierałam już sama we wszystko bo chciałam sama pielęgnować malutką.
    tłumaczenie i tak Cię czeka bo jeśli nie będziesz chciała stosować sudokremów( no bo i po co?) to będziesz się musiała z tego tłumaczyćja się musiałam też tłumaczyć z tego ,ze Mała spała ze mną a nie w kuwetce
    Zobaczysz, za jakiś czas nie będzie żadnych obaw a pieluchy będą jak chleb powszedni
    Powodzenia!
    Nie wpisuję się w profil ideologiczny statystycznej chustomatki.

Chustomanka
    Miejscowość
    Kiedys B-stok teraz IT

Domyślnie

Ja bym do szpitala wziela jednorazowki.W szpitalnym mlynie to nigdy nie wiadomo,cos sie moze zapodziac,cos zniszczyc i pozniej biegaj za tymA polozne tez moga nie byc zbyt chetne pieluchowac wielorazowkami.

Chustoguru Awatar yanettee

Domyślnie

ja bym chyba poczekała z wielo, i w szpitalu pieluchowała w jednorazówki
    obawwiam się że połowe pieluszek położne wywalą do kosza przy przewijaniu
    Mama Kubusia i Basi

Chustoguru Awatar yanettee

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pondo Zobacz posta

Nie przekonują mnie twoje obawy odnośnie strachu przy kąpieli(odnośnie zagubienia pieluchy, bądź podmianki)- bo i tak przecież podczas kąpieli asystujesz(przynajmneij ja stałam zawsze obok) a ubierałam już sama we wszystko bo chciałam sama pielęgnować malutką.
    tłumaczenie i tak Cię czeka bo jeśli nie będziesz chciała stosować sudokremów( no bo i po co?) to będziesz się musiała z tego tłumaczyćja się musiałam też tłumaczyć z tego ,ze Mała spała ze mną a nie w kuwetce
    Zobaczysz, za jakiś czas nie będzie żadnych obaw a pieluchy będą jak chleb powszedni
    Powodzenia!
    zależy od stanu matki, czy da rade być przy kąpieli i ubieraniu, ja nie mogłam być

sudokremów, i innym mazideł nie używałam, nikt mnie do tego nie namawiał, nikomu sie nie tłumaczyłam
    Mama Kubusia i Basi

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

ja bym się nie ładowała w to.
    jak urodziłam to dopiero po porodzie zorientowałam się że są warunki do wielo.w torbie miałam jednorazówki eko. dziecko zdrowe cały czas przy mnie,szpital zapewnia tetrę,wystarczyło mieć otulacze swoje i przepierać je,acha, ja po porodzie naturalnym pełna sił byłam,no i z wielo mam doświadczenie.
    jest za dużo niewiadomych,weź jednorazówki,a jakby co to mąż ci wszystko dowiezie co naszykujesz mu teraz.
    przypomniało mi się,jak mi córa smółką walnęła to plułam sobie w brodę,że założyłam wielorazówkę

Chustoholiczka Awatar rzufik
    Miejscowość
    StW
    :/
    acz dobra wieść jest taka, źe wyjście z tego forum się jednak znalazło. r.i.p.

Chustoholiczka Awatar Agnen
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

ja bym chyba jednak na początek wybrała jednorazówki dla świętego spokoju, wielo w domu. Specjalistką w dziedzinie pieluchowania wielo noworodka jest alajakubik, z tego co kojarzę miała formowanki w szpitalu, więc na pewno Ci napisze co i jak

W Poznaniu też nosimy!
    Doradca Akademii Noszenia
    Doradca noszenia ClauWi®

nawróć się!

Chustoguru Awatar ala
    Miejscowość
    tu i tam

Domyślnie

miałam wielo w szpitalu
    nikomu nic nie tłumaczylam co i po co
    polozne zajmowały sie moim dzieckiem przez kilka godzin po porodzie i wtedy założyły pampersy
    poznieh jak zabieraly dziecko do badan. to dostawałam dziecko w pampku i na solarium tez zakłały pammpki!!! powiedziałam ze nie życze sobie aby zakładały jednorazówki, skoro ja daje dziecko w czystej wielo i daje tez wielo na zmiane
    DOULA

najczęściej zaglądam z telefonu, więc proszę o cierpliwość w odpisywaniu

Chustonoszka Awatar Tolusia30
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

ja co prawda pieluchuję wielo od niedawna, ale po porodzie nikt się do niczego nie wtrącał, a położna zmieniała pieluszkę tylko raz przez cały mój pobyt w szpitalu, i raczej musiałam się tłumaczyć po co i na co używam kremu do pupy... Pewnie zależy od szpitala ...
    Pyzatka (3.10.09)

Chustodinozaur Awatar panthera
    Miejscowość
    okolice warszawy, później Gdańsk, Wrocław i znów pod Warszawą. aktualnie Gdynia :)

Domyślnie

duzo zalezy od szpitala i twojego stanu po porodzie.
    ja rodziłam w dwóch szpitalach i w obu były szpitalne jednorazówki - w pierwszym mozna było byc przy kapieli w drugim zabierano dzieci, na badania a póżnie się okazywało ze i wykapały "przy okazji"
    bardzo niefajne było to ze te badania czasem wypadały w czasie obchodu gdzie trzeba było byc w sali.
    na peno wygodniejsze będa jednorazówki.
    no i fakt smółka to jest masakra, ciężko toto usunąc z czegokolwiek..z pupci dziecka również
    a co do mazideł, ja musiałam smarowac synów emolientami bo mieli obaj megasuchą skóre a o kąpieli w parafinie w szpitalu nie było mowy... (za to sudocremu uzywalismy tylko u starszego i duuzo później, jak mu sie dziwnie krostki ala potówki na pupci robiły (nie od pieluch bo był juz odpieluszony)
    w domu wystarczyła parafina do kapieli.

tak sobie teraz mysle ze moze weź jedne i drugie i na miejscu ocenisz jak ci bedzie lepiej.
    Ostatnio edytowane przez panthera ; 18-02-2010 o 14:54
    Damian 07.01.2005
    Maciek 07.09.2009
    Tomek 17.04.2014

J15.01.2013 [']

1% Maciek
    https://subkonta.jim.org/nasze-dzieci/profil?id=778572

uwaga: znikam na weekendy: odwyk i czas dla rodziny

Chustofanka Awatar mama-japonka
    Miejscowość
    Kudowa-Zdrój

Domyślnie

Jeżeli będziesz w stanie, to czemu nie wielo??? Ale jeżeli dziecko będzie od początku z Tobą - a tego chyba nikt nie wie przed porodem. Natomiast jeśli dziecko nie będzie z Tobą przez jakiś czas albo nie będziesz w stanie od razu przewijać, to myślę ze jednak jednorazowe ekologiczne będą najlepsze.

Chustomanka Awatar ewinka

Domyślnie

A wszystkim to mówicie, że wielo, to są super: łatwe, proste i przyjemne A jak pytać o poród i wyjazd, to nagle wszyscy radzą jednorazówki
    OK, rozumiem argumenty i mam podobne obawy.
    Sama powoli planuję kolejnego pieluszkowca, więc i o tym myślę, czy brać do szpitala wielo - a po prostu bardzo bym chciała. Ale wiem, jak się czułam po poprzednim porodzie - nie miałam siły się ruszać, a nikt nawet nie przyszedł przewijać - tylko po samym porodzie zapieluchowali i ubrali. Potem, nawet jak myli, to od razu oddawali dziecię do ubrania.
    Ale wiem, że to zależy od szpitala.

Dlatego ja planuję, jak radzi Pantera - wziąć wielo i jedno - na miejscu się okaże, ale będę chciała po prostu od razu spróbować z wielo no i może smółkę złapię do umywalki (kibelka)?

Chustomanka Awatar dagis
    Miejscowość
    se

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewinka Zobacz posta
    A wszystkim to mówicie, że wielo, to są super: łatwe, proste i przyjemne A jak pytać o poród i wyjazd, to nagle wszyscy radzą jednorazówki
    hm - nie zebym sie czepiala ale...
    nie widze w tym nic dziwnego
    na codzien gotuje a na wyjazdach jem w knajpach co nie zmienia faktu ze wole swoja kuchnie niz knajpiana
    kiedy nie mam jednak gdzie ugotowac zadowalam sie tym co jest,, tak jak kiedy nie mam gdzie uprac pieluch uzywam wielorazowek

Chustoguru Awatar sylvetta
    Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

Ja tez sie zastanawiałym czy nie zaatakować z wilo juz w szpitalu. Ale odpuściłam - i bardzo dobrze. Bo sie zakonczyło cesarką i byłam ledwo żywa.
    Ale jest to jak najbardziej do zrobienia - będzie potrzebny ktos do przywiezienia/ zabrania pieluch i tyle. No i pewnie popatrzą na Ciebie jak na kosmietke , ale to akurat może nawet byc plusem

Chusteryczka Awatar Pondo
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

No bez przesady, pieluszki jednorazowe- w szczególności te ekologiczne- to nie jest wcielone samo zło. Co więcej wg mnie właśnie po to zostały wymyslone ku pomocy rodzicom. Do szpitala, na wyjazd bez pralki, na biegunkę itp. To rodzice i producenci wypaczyli w sumie fajną rzecz. Coś co miało byc od święta do pomocy stało się przyrządem użycia codziennego- to jak z alkoholem umiar i rozwaga
    Nie wpisuję się w profil ideologiczny statystycznej chustomatki.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pondo Zobacz posta
    No bez przesady, pieluszki jednorazowe- w szczególności te ekologiczne- to nie jest wcielone samo zło. Co więcej wg mnie właśnie po to zostały wymyslone ku pomocy rodzicom. Do szpitala, na wyjazd bez pralki, na biegunkę itp. To rodzice i producenci wypaczyli w sumie fajną rzecz. Coś co miało byc od święta do pomocy stało się przyrządem użycia codziennego- to jak z alkoholem umiar i rozwaga
    Zgadzam się Pondo Ale jednak tu na forum odczuwa się, że jednorazówki to zło wcielone, po czym przy jakiejś okazji wychodzi, że w sumie to się nie da bez nich obejść.
    Ja właśnie od kilku miesięcy jadę wyłącznie na wielo (wcześniej system mieszany) i mamy wyjechać, a ja nie potrafię nawet myśleć, że mam jedno Tuśce na pupę wsadzić No wiem, że pogięło mnie No i już zdecydowaliśmy, że jak tylko się da, to nawet na tym wyjeździe Tuśka będzie w wielo zasuwać.

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

Zgadzam się Pondo Ale jednak tu na forum odczuwa się, że jednorazówki to zło wcielone.
    a wiesz,ja mam wrażenie że osoby,które dopiero co zaczęły wielorazować taką atmosferę robią.
    non stop widzę jak na początku jakiegoś wątku kajają się że były zbyt leniwe wcześniej albo coś tam coś tam...wiesz,tłumaczą z tego,że dopiero teraz wielorazują a wcześniej używały jednorazówek i koniecznie tu emotka: albo:.

dla mnie jest to dość zabawne,tak jak walka z wózkami bo przecież chusty to samo dobro. a tu patrz tragiczna historia upadku na lodzie z dzieckiem w chuście.

wszystko jest dla ludzi i zależnie od sytuacji raz sprawdza się jednorazówka, raz wielorazówka.
    a jednorazówki eko to cud techniki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez magda1980 Zobacz posta
    a jednorazówki eko to cud techniki
    No właśnie nie miałam okazji wypróbować, bo cena jest dla mnie zaporowa Ja używałam tetry zanim jeszcze słyszałam o prawdziwych wielo właśnie ze względów "oszczędnościowych", bo chciałam dziecię przewijać po każdym siknięciu, a jednorazówek by szło tony Tu doszedł aspekt ekologiczny
    Nie mam więc wyrobionego zdania na temat jednorazówek eko - ale rozumiem, że ich jedyną wadą jest cena, czy o co chodzi, że jednak na co dzień wielo?

Chustoholiczka Awatar agaja
    Miejscowość
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

15 na dzień? nie żartujcie.
    ja liczyłam, że jak przez 5 dni w szpitalu (planowe cc), bede miec jedno, to potem po tych 5 dniach 20 sztuk wielo mi starczy na pieluchowanie calkowicie z praniem co 2-3 dni. zle policzylam? (uczyc sie bede wczesniej, przed porodem, na dwulatku)
    liczylam,z e starczy mi 20 kieszonek naughty baby
    PS ile schnie wkladka bambusowa i konopna?
    Ostatnio edytowane przez agaja ; 18-02-2010 o 20:19

Uprawnienia umieszczania postów