Pokaż wyniki od 1 do 20 z 54

Wątek: Wielorazowe w szpitalu tuż po porodzie? Jak to zorganizować?

Mieszany widok

Chustomanka
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie Wielorazowe w szpitalu tuż po porodzie? Jak to zorganizować?

Dziewczyny,
    zaczyczynam przygodę z wielorazowymi pieluchami.
    Za miesiąc mam wyznaczony termin porodu.
    Zakupiłam już sobie kilka pieluszek wielorazowych różnego rodzaju.
    Zastanawiam się czy stosować je u dziecka od początku w szpitalu czy po prostu zakupić ekologiczne jednorazówki na te 3 dni i na spokojnie w domu zacząć pieluchowanie wielorazowymi.

W szpitalu obawiam sie takich niedogodności:
    - przekonanie/pilnowanie położnych żeby nałożyły pieluchę wielorazową (przy poprzednim porodzie spotkałam sie z sytuacją, że dziecko które nie miało w swoim łóżeczku jednorazówek było przewijaną w jednorazówkę "pożyczoną" z zapasu innego dziecka)
    - tłumaczenie każdemu a po co to i na co
    - konieczność posiadania wiaderka albo woreczka do składowania zużytych pieluch (mąż będzie mógł je odebrać raz dziennie) - może to przeszkadzać innym mamom albo personelowi;
    - pilnowanie swoich pieluszek (tzn. żeby np. po kąpieli nie wrzuciły muślinowej lub bambusowej składanej do kosza "szpitalnego" do prania a w zamian nie zapakowały dziecka w szpitalną tetrę)
    - na dobrą sprawę sama będę się uczyć dopiero na dziecku poprawnego zakładania i obchodzenia się z wielo a tu trzeba bedzie jeszcze dodatkowo tłumaczyć innym jak założyć

Sama już nie wiem, moze na zapas wyolbrzymiam?
    Proszę o rady inne mamy

Chusteryczka Awatar Pondo
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Ja zaczęłam dopiero w domu, choć siedziałm w jedynce i tylko mój M ze mną nocował ia odwiedzali mnie tylko najbliżsi wiec nie było by komu przeszkadzać. W szpitalu miałam BambooNature.

Też uczyłam się dopiero w domu i ręce mi drżały itp

Musiałabyś mieć osobę która bedzie odbierać codziennie i przywozić nowe pieluszki, bo noworodek wg moich obserwacji potrzebuje nawet ponad 15 sztuk na dobę- jeśli będziesz zmieniać przy każdym zabrudzeniu tj kleksie

Nie przekonują mnie twoje obawy odnośnie strachu przy kąpieli(odnośnie zagubienia pieluchy, bądź podmianki)- bo i tak przecież podczas kąpieli asystujesz(przynajmneij ja stałam zawsze obok) a ubierałam już sama we wszystko bo chciałam sama pielęgnować malutką.
    tłumaczenie i tak Cię czeka bo jeśli nie będziesz chciała stosować sudokremów( no bo i po co?) to będziesz się musiała z tego tłumaczyćja się musiałam też tłumaczyć z tego ,ze Mała spała ze mną a nie w kuwetce
    Zobaczysz, za jakiś czas nie będzie żadnych obaw a pieluchy będą jak chleb powszedni
    Powodzenia!
    Nie wpisuję się w profil ideologiczny statystycznej chustomatki.

Chustomanka
    Miejscowość
    Kiedys B-stok teraz IT

Domyślnie

Ja bym do szpitala wziela jednorazowki.W szpitalnym mlynie to nigdy nie wiadomo,cos sie moze zapodziac,cos zniszczyc i pozniej biegaj za tymA polozne tez moga nie byc zbyt chetne pieluchowac wielorazowkami.

Chustoguru Awatar yanettee

Domyślnie

ja bym chyba poczekała z wielo, i w szpitalu pieluchowała w jednorazówki
    obawwiam się że połowe pieluszek położne wywalą do kosza przy przewijaniu
    Mama Kubusia i Basi

Chustoguru Awatar yanettee

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pondo Zobacz posta

Nie przekonują mnie twoje obawy odnośnie strachu przy kąpieli(odnośnie zagubienia pieluchy, bądź podmianki)- bo i tak przecież podczas kąpieli asystujesz(przynajmneij ja stałam zawsze obok) a ubierałam już sama we wszystko bo chciałam sama pielęgnować malutką.
    tłumaczenie i tak Cię czeka bo jeśli nie będziesz chciała stosować sudokremów( no bo i po co?) to będziesz się musiała z tego tłumaczyćja się musiałam też tłumaczyć z tego ,ze Mała spała ze mną a nie w kuwetce
    Zobaczysz, za jakiś czas nie będzie żadnych obaw a pieluchy będą jak chleb powszedni
    Powodzenia!
    zależy od stanu matki, czy da rade być przy kąpieli i ubieraniu, ja nie mogłam być

sudokremów, i innym mazideł nie używałam, nikt mnie do tego nie namawiał, nikomu sie nie tłumaczyłam
    Mama Kubusia i Basi

Chustoholiczka Awatar Agnen
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

ja bym chyba jednak na początek wybrała jednorazówki dla świętego spokoju, wielo w domu. Specjalistką w dziedzinie pieluchowania wielo noworodka jest alajakubik, z tego co kojarzę miała formowanki w szpitalu, więc na pewno Ci napisze co i jak

W Poznaniu też nosimy!
    Doradca Akademii Noszenia
    Doradca noszenia ClauWi®

nawróć się!

Chustoguru Awatar ala
    Miejscowość
    tu i tam

Domyślnie

miałam wielo w szpitalu
    nikomu nic nie tłumaczylam co i po co
    polozne zajmowały sie moim dzieckiem przez kilka godzin po porodzie i wtedy założyły pampersy
    poznieh jak zabieraly dziecko do badan. to dostawałam dziecko w pampku i na solarium tez zakłały pammpki!!! powiedziałam ze nie życze sobie aby zakładały jednorazówki, skoro ja daje dziecko w czystej wielo i daje tez wielo na zmiane
    DOULA

najczęściej zaglądam z telefonu, więc proszę o cierpliwość w odpisywaniu

Chustonoszka Awatar Tolusia30
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

ja co prawda pieluchuję wielo od niedawna, ale po porodzie nikt się do niczego nie wtrącał, a położna zmieniała pieluszkę tylko raz przez cały mój pobyt w szpitalu, i raczej musiałam się tłumaczyć po co i na co używam kremu do pupy... Pewnie zależy od szpitala ...
    Pyzatka (3.10.09)

Chustodinozaur Awatar panthera
    Miejscowość
    okolice warszawy, później Gdańsk, Wrocław i znów pod Warszawą. aktualnie Gdynia :)

Domyślnie

duzo zalezy od szpitala i twojego stanu po porodzie.
    ja rodziłam w dwóch szpitalach i w obu były szpitalne jednorazówki - w pierwszym mozna było byc przy kapieli w drugim zabierano dzieci, na badania a póżnie się okazywało ze i wykapały "przy okazji"
    bardzo niefajne było to ze te badania czasem wypadały w czasie obchodu gdzie trzeba było byc w sali.
    na peno wygodniejsze będa jednorazówki.
    no i fakt smółka to jest masakra, ciężko toto usunąc z czegokolwiek..z pupci dziecka również
    a co do mazideł, ja musiałam smarowac synów emolientami bo mieli obaj megasuchą skóre a o kąpieli w parafinie w szpitalu nie było mowy... (za to sudocremu uzywalismy tylko u starszego i duuzo później, jak mu sie dziwnie krostki ala potówki na pupci robiły (nie od pieluch bo był juz odpieluszony)
    w domu wystarczyła parafina do kapieli.

tak sobie teraz mysle ze moze weź jedne i drugie i na miejscu ocenisz jak ci bedzie lepiej.
    Ostatnio edytowane przez panthera ; 18-02-2010 o 14:54
    Damian 07.01.2005
    Maciek 07.09.2009
    Tomek 17.04.2014

J15.01.2013 [']

1% Maciek
    https://subkonta.jim.org/nasze-dzieci/profil?id=778572

uwaga: znikam na weekendy: odwyk i czas dla rodziny

Chustofanka Awatar mama-japonka
    Miejscowość
    Kudowa-Zdrój

Domyślnie

Jeżeli będziesz w stanie, to czemu nie wielo??? Ale jeżeli dziecko będzie od początku z Tobą - a tego chyba nikt nie wie przed porodem. Natomiast jeśli dziecko nie będzie z Tobą przez jakiś czas albo nie będziesz w stanie od razu przewijać, to myślę ze jednak jednorazowe ekologiczne będą najlepsze.

Chustoholiczka Awatar rzufik
    Miejscowość
    StW
    :/
    acz dobra wieść jest taka, źe wyjście z tego forum się jednak znalazło. r.i.p.

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

ja bym się nie ładowała w to.
    jak urodziłam to dopiero po porodzie zorientowałam się że są warunki do wielo.w torbie miałam jednorazówki eko. dziecko zdrowe cały czas przy mnie,szpital zapewnia tetrę,wystarczyło mieć otulacze swoje i przepierać je,acha, ja po porodzie naturalnym pełna sił byłam,no i z wielo mam doświadczenie.
    jest za dużo niewiadomych,weź jednorazówki,a jakby co to mąż ci wszystko dowiezie co naszykujesz mu teraz.
    przypomniało mi się,jak mi córa smółką walnęła to plułam sobie w brodę,że założyłam wielorazówkę

Uprawnienia umieszczania postów