macałam, bo uźywa osoba z rodziny małża - zdecydowanie nie polecam - cienka zwykła bawełna
ktoś może mi powiedzieć, czy poza tym, że splot nieskośnokrzyżowy się dobrze nie dociągnie, że materiał luźno tkany i cienki może się przetrzeć czy po prostu rozleźć, są jeszcze jakieś argumenty przeciw takim samoróbkom? jak argumentować to ludziom, którzy w życiu nie mieli prawdziwej chusty w rękach i nie mają też możliwości dotknięcia, czy motania w normalnej chuście?
Aga-mama Ani (2004) oraz Franka (2006)
Doula, od 2007 roku instruktorka noszenia w chuście, Certyfikowana doradczyni Die Trageschule® Dresden warsztaty i indywidualne konsultacje chustowe www.kanga.com.pl
teoretycznie tkanina ma jakieś certyfikaty. i jeszcze jedno pytanie - co za różnica, czy barwiony jest materiał gotowy, czy nitka? bo przecież wszystkie chusty są kolorowe, więc czymś barwione (no, prawie wszystkie) Pytam, bo naprawdę nie wiem na czym polega różnica.
Dla mnie osobiście to oczywiste, że dobry materiał musi kosztować. I np. natki mają, moim zdaniem, b.dobry stosunek ceny do jakości. Tylko, że kosztują 3 razy tyle co te samoróbki więc argumenty muszą być mocne, żeby przekonać kogoś, kto się na tym nie zna (tym bardziej, że dziewczyna pisze, że jej znajoma używa takiej chusty i sobie chwali)
roznica jest w certfikacie na bawelne poscielową
a na bawelne do kontaktu z dzieckiem
barwniki do chust są nietoksyczne nie wiem jak do takiej bawełny bo jej producent raczej nie przewiduje konsumpcji
dla mnei roznica zasadnicza jest taka, ze to nie jest material przeznaczony do tego celu
ale IMHO jak chca nosic to niech nosza chocby w zasłonie
wątpie zeby w afryce sie przejmowali takimi pierdołami
a w dawnej polsce nosili w czym sie dało, koc był ok
mozna sie umowic, ze nie kazdy bedzie FANATYKIEM i jak im sie nosi ok to po co ich na sile uszczesliwiac![]()
To ja jeszcze też potwierdzę, że samoróbka. Konsultowałam rodzinę z taką chustą. Zwykła bawełna, farbowana jednostronnie. Sztywna jak szlag.
Marta - mama Natalii (2003), Tomka (2005), Zosi (2008) i Kuby (2013)
Certyfikowana doradczyni Die Trageschule® Dresden
Dziecko w chuście - doradztwo noszenia dzieci w chustach i nosidłach miękkich
A wiec tak mam nieszczęście posiadania tej chusty, dostałam ja na prezent gwiazdkowy.na początku jak niunia była mała mało ja nosilam bo się nie dała zawiązać, nic dziwnego jak jej się pewnie materiał wzynal w nóżki. Ostatnio wróciłam do chusty i probowalam ja w nie nosić ale się nie da bo wzyna się w ramiona. To istna masakra, do tego zmechacila się okropnie po praniu i zostawia klaczki na ubraniu. Jak macie na coś takiego wydawać pieniądze to lepiej je od razu do kosza wyrzucić efekt będzie taki sam. Lepiej kupić używana nati,która jest niewiele droższa niż to badziewie.
Moja znajoma napaliła się na chustę. Znalazła na allegro chustę za 60zł (czyli Azimi lub jej krewniaczkę) we wzorze takim samym jak pościel jej Franka i była cała szczęśliwa że będzie miała do kompletu. Postanowiła jednak nie kupować nic dopóki nie wypróbuje noszenia w pożyczonej ode mnie chuście. Przyjechałam do niej z moimi chustami nauczyć wiązania.
Po pierwsze była zdziwiona tym, że moje używane chusty są w tak idealnym stanie. Po drugie wyjaśniłam jej że materiał tej chusty za 60 zł to dokładnie ten sam producent tkaniny co jej pościeli. Mina jej zrzedła, bo pościel używana dość krótko już się zaszmaciła. Dla niej jakość materiału była podstawowym argumentem przetargowym.
Basia 29/08/2009Jacuś 15/08/2012
Bycie położną grozi tym, że pęknie ci serce, ale to nic złego,
ponieważ wydostanie się w ten sposób mnóstwo miłości.
Staniesz się dzięki temu lepszą położną. [Stephen, mąż Iny May Gaskin]
ja mialam nimar a to to samo co azimi nie polecam po otwarciu smierrdziala tak,ze nos chcialo urwac i fakt zwykla poscielowka
moja koleżanka dostała "to coś". TRAGEDIA. Nie wiem jak jej wytłumaczę że to do niczego, na razie pożyczyłam swoją chustę, może zobaczy różnicę?
eh.. cienkie to to, zwykły kawałek szmatki.... eh![]()
Ignacy 2009, Antoni 2011, Szymon 2014, Józek 2016, Franciszek 2018... fasolka 2020
https://manymum.blogspot.com/