Pokaż wyniki od 1 do 20 z 138

Wątek: Składniki proszków do prania - porównanie

Mieszany widok

Chustoholiczka
    Miejscowość
    miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miracle Zobacz posta
    Chciałam jeszcze powiedzieć o proszki Bialy Jelen< niestety nie widziałam>podobno bez fosforanow!!!!!!!!
    z tego co widzialam na skladzie mają fosfoniany i inne substancje jak proszki dla dzieci

Chusteryczka Awatar Sroka
    Miejscowość
    na polnoc od Monachium

Domyślnie

Ja piore w ulrichu
    Skład: (zgodny z dyrektywą UE o detergentach): amfoteryczne związki powierzchniowo czynne < 15%, anionowe związki powierzchniowo czynne < 15%, kwas mlekowy, woda.

Chustoholiczka
    Miejscowość
    miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sroka Zobacz posta
    Ja piore w ulrichu
    Skład: (zgodny z dyrektywą UE o detergentach): amfoteryczne związki powierzchniowo czynne < 15%, anionowe związki powierzchniowo czynne < 15%, kwas mlekowy, woda.
    te dyrektywy unijne do mnie nie przemawiają, ale kwas mlekowy? tego chyba jeszcze tu nie było? Ciekawe co to robi.

Chusteryczka Awatar Sroka
    Miejscowość
    na polnoc od Monachium

Domyślnie

doczytalam, ze kwas mlekowy to zmiekczacz wody

Chusteryczka
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

Taaa zmieniłam zdanie...Potion jednak nie dopiera
    Zapieralam mydłem galasowym. Pieknie dopiera ale mikrofibra przestała chłonąć i zaczęła smierdzieć. Pranie w płynie do naczyń pomogło. I co dalej. Zatem jakiego używać.
    Każdy z proszków dostępnych w sklepie stacjonarnym prócz Dzidziusia ma polikarboksylaty (E sensitive, Persil sensitive, Bobas, Lovela). Ale Dzidziuś i Bobas mają za to fosforany i fosfoniany
    Jednym słowem każdy zły albo każdy dobry tak samo.Teraz tylko jedno istotne jak dopierają i czy dziecko je toleruje. No i cena.

Chustoholiczka
    Miejscowość
    miasto

Domyślnie

uff, ciesze się, że nie jestem sama
    nie wiem, jak dzieckiaczki alergiczne, ale moje ok, nie ma problemów

Chusteryczka

Domyślnie

Na temat składników proszków do prania wygrzebałam takie coś
    www.wecf.eu/cms/download/2004-2005/maria_pol.doc

Chustoholiczka
    Miejscowość
    Włocławek

Domyślnie

podbijam bo temat dla mnie na czasie

ChustoTata

Domyślnie

Tak myślałem,że z tymi proszkami dziecięcymi to cos może być nie halo.
    Koleżanka poleciła nam na początku dzidziusia- i tak zostało. Potem wyczytałem na blogu jednej z mam wielo pieluszkoujacych, ze ona "odstawia" proszek dzieciecy- by sprawdzić jak pupka malucha zareaguje. Też tak robimy- dodajemy pół na pół- dzidziuś i Bryzę i nie zauważyłem efektów negatywnych- teraz Dzidzius się kończy, więc Bryza na całego wchodzi w użycie

Chustofanka Awatar Pastela
    Miejscowość
    lubuskie

Domyślnie

a może wypowie się jakaś mama dziecka alergicznego? Ktoś stosuje zwykłe proszki do atopowej skóry?

Bo ja mam dwoje alergików, ciuszki nawet mojego prawie 4latka piorę w Jelpie, bo po Persilu miał suchą, swędzącą skórę i się drapał... Ubranka malutkiej też piorę w Jelpie, czy Loveli z dodatkiem Bio D i jest ok, bałabym się reakcji na zwykły proszek u noworodka.
    A sklady niby te same...
    Wiktor lipiec 2007r. i Zosieńka 11 marzec 2011r.

Chustomanka Awatar taDorotka
    Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

pediatra nasza po obejrzeniu krościastej buzi Helenki kazała zmienic proszek, najlepej na Białego jelenia - proszek do prania, na op. stoi że ekologiczny i dla alergików. Zmieniłam. powoli przeprało się wszystko co w domu mamy, posciele, nasze i starszych dzieci ciuchy i krostek zdecydowanie mniej, albo wcale (w zasadzie tylko po truskawkach i jajku.)

pieluchy tetrowe, mikrofibrowe wklady i ręczniki z ikei traktuje tez Jeleniem plus soda - chłonne są, miękkie są, bez plam sa i białe są. Pulowi ani polarowi tyż nic nie jest.

jutro wklepię sklad, mam i do bieli i do kolorów.
    kupuje z netowym sklepie, taniej niz w stacjo. i nie dźwigam.
    [CENTER]szara codzienność? nie u nas FRANCISZEK (2005), IGNACY (2007), HELENA (2009), ANIELKA (2012), BASIA (2014)KRZYSIO(2019),MACIEK (2023)CENTER]

Uprawnienia umieszczania postów