Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 138

Wątek: Składniki proszków do prania - porównanie

Mieszany widok

Chustoholiczka
    Miejscowość
    miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bianka2009 Zobacz posta
    Nie wiem, może już ktoś tak robił, ale ja właśnie dzisiaj zmieszałam płatki mydlane z sodą oczyszczoną i zalałam gorącą wodą. W mgnieniu oka wszystko się rozpuściło i powstał biały gęsty płyn do praniaBrakuje mi jeszcze w tym olejku herbacianego
    a jeżeli chodzi o pranie- dopiera Ci to wszystko?

Chustonoszka
    Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

No właśnie, ja też jestem ciekawa czy się dopiera.
    Ostatnio edytowane przez ewelajna0 ; 17-02-2010 o 21:14

Chustomanka

Domyślnie

Ponieważ na moich płatkach mydlanych pisze do prania pieluszek, bielizny niemowlęcej i ubranek dziecięcych z bawełny i lnu, postanowiłam uprać w nich wszystkie bawełniane pieluchy. Uprały się bardzo ładnie. Dodałam też sody. Bawełniane piorę w 90 stopniach.
    Po praniu w persil sensitive do białego pieluszki były sztywne a po płatkach miękkie co mnie bardzo mile zaskoczyło. Nie wiem jak będzie z plamami po kupkach bo u nas kupki do nocnika trafiają. Będę też próbowała uprać ubranka.

Czytałam na necie, że w mydle nie powinno się prać tkanin sztucznych. Polar i mikrofibra odpada. Jednak bawełniane zgodnie z instrukcją na opakowaniu płatków widać, że chyba można uprać.

Tylko teraz w czym prać kieszonki i wkładki mikrofibrowe i otulacze. Pomyślałam, że w BioD ale on zawiera środki wybielające więc nie wiem.
    Czy są jakieś proszki ekologiczne do prania kolorowego?

Chustomanka

Domyślnie

Świetny temat, który mnie nurtuje od planowania prania jeszcze w ciązy. Dzieki za tabelkę!
    Też studiowałam przepisy na własny proszek do prania... I nie jestem pewna, czy do bambusowych wkładek mydło jest OK? Bo tetra u nas powoli wychodzi z uzycia
    Poza tym, pozostaje problem PUL, mikrofibry, mikropolaru etc.

Chustoguru Awatar ala
    Miejscowość
    tu i tam

Domyślnie

wyprałam kiedyś w płatkach mydlanych ciuszki i już więcej tego nie zrobię pomijając zabójczy zapach pozostały mi na nich brzydkie zacieki
    piorę w persilu do kolorów i nie zauważyłam aby były jakoś szczególnie twarde, nie wiem może ma inny skład od tego do białego.
    DOULA

najczęściej zaglądam z telefonu, więc proszę o cierpliwość w odpisywaniu

Chustomanka

Domyślnie

Mnie płatki z sodką ładnie uprały Zapachu nie było.

Ponieważ mam akurat dwa persile w łazience to spisałam skład.

Persil sensitive do białego
    - 15-30% związek wybielający na bazie tlenu
    - 5-15% anionowe środki powierzchniowo czynne
    - <5% niejonowe środki powierzchniowo czynne, mydło, polykarpoksylany, węglowodory, fosforany, zeolity
    - enzymy
    - rozjaśniacz optyczny
    - kompozycja zapachowa

Persil sensitive do koloru
    - 5-15% anionowe środki powierzchniowo czynne
    - <5% niejonowe środki powierzchniowo czynne, mydło, polykarpoksylany, węglowodory, fosforany, zeolity
    - enzymy
    - kompozycja zapachowa

Chustoguru Awatar ala
    Miejscowość
    tu i tam

Domyślnie

soda zmiękcza wodę, więc pewnie dlatego po Twojej miksturce są bardziej miękkie
    edit: neutralizuje też brzydkie zapachy ja mam wyczulony nos, tylko mnie śmierdzi z lodówki u mamy pewnie zapach płatków nie każdego drażni
    Ostatnio edytowane przez ala ; 18-02-2010 o 22:59
    DOULA

najczęściej zaglądam z telefonu, więc proszę o cierpliwość w odpisywaniu

Chustomanka Awatar jamamajka
    Miejscowość
    W-wa, Centrum

Domyślnie

A ja takie drobne OT zrobię, ale nadal w temacie proszków.
    Kupiłam dziś Bobasa, bo wyczytałam że po Jelpie rzeczy szarzeją (teraz wiem, dlaczego mi tak Majonezowe białe ciuszki zszarzały...). Nasypałam tyle co zwykle, nastawiłam pranie i wzięłam się do czytania opisów na pudełku (grunt to wszystko robić we właściwej kolejności!). No i co tam moje piękne oczy zobaczyły? Że na jedno pranie mało zabrudzonych rzeczy potrzeba grubo ponad 200 ml proszku... Przecież to szklanka cała i jeszcze kawałek! Czy oni poszaleli? A ja wsypałam łyżkę, do tego łyżeczkę Nappy Fresh'a i sobie tak piorę radośnie... w samej wodzie . Ile Wy tego Bobasa sypiecie?
    Kasia, mama Majki (30.04.2009), doradca po kursie podstawowym Die Trageschule®
    w w w . p r z y t u l m n i e m a m o . p l

Chustoholiczka
    Miejscowość
    miasto

Domyślnie

no i teraz posypie się grad pomidorów.... ale napiszę: w związku z poniższym, ja pozostaję przy visirze, w którym piorę od początku. Orzechy do mnie nie przemówily. Mam klopot, czy je wyjmowac przed płukaniem z pralki itd. Używam malutko proszku, zapieram ręcznie szarym mydłem co brudniejsze plamy, a pieluszki od razu. Daje na podwójne płukanie.

Chusteryczka
    Miejscowość
    Katowice

Domyślnie

A tam, od razu grad pomidorów, skoro te wszystkie "cudowne, ekologiczne, niealergizujące i jakie tam jeszcze" proszki wszystkie na jedno kopyto. A jak z chłonnością pieluch po tym mydle?

Chustoholiczka
    Miejscowość
    miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pentla Zobacz posta
    A tam, od razu grad pomidorów, skoro te wszystkie "cudowne, ekologiczne, niealergizujące i jakie tam jeszcze" proszki wszystkie na jedno kopyto. A jak z chłonnością pieluch po tym mydle?
    chłonnośc ok, bo proszek wszystko wypiera, a mydo dokładnie spłukuję

Chustomanka Awatar phoebe
    Miejscowość
    Jarosław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pania Zobacz posta
    Potwierdzam, też plamy piorę w mydle marsylskim (które je zresztą super rozpuszcza) i nic się nie dzieje z chłonnością.

Chusteryczka
    Miejscowość
    Katowice

Domyślnie

Też zacznę zapierać mydłem pieluchy po "wpadce", bo już nie mogę patrzeć na te żółte, niesprane plamy.

Chusteryczka

Domyślnie

Apieram mydłem na plamy i nic sie nie dzieje, wszystko chłonie dobrze

Chusteryczka
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

aaa tam...zapierałam mydłem żółciowym tym z rosmana i co i pieluchy nadawały się do moczenia w płynie do naczyń...śmierdziały i nie chlonęly. Oczywiście pomogło fantastycznie..nie było plam. Płyn też pomógł na ten smrodek. Teraz chyba zacznę prać w normalnym proszku skoro tak piszecie. Tylko jak mala to zniesie?? Zobaczymy...
    Drugie płukanie jest w zimnej wodzie w pralce...to mydło niekoniecznie się dobrze wypłukuje. Przynajmniej u mnie.

Chusteryczka

Domyślnie

ja zapieram identycznym mydłem i jest ok. moze to woda?

Chustomanka Awatar phoebe
    Miejscowość
    Jarosław

Domyślnie

no i teraz posypie się grad pomidorów.... ale napiszę: w związku z poniższym, ja pozostaję przy visirze, w którym piorę od początku. Orzechy do mnie nie przemówily. Mam klopot, czy je wyjmowac przed płukaniem z pralki itd. Używam malutko proszku, zapieram ręcznie szarym mydłem co brudniejsze plamy, a pieluszki od razu. Daje na podwójne płukanie.
    Podobnie jak ja, piorę w Rexie czyli normalnym żelu do prania (1/3 ilości co normalnie), płukanie wstępne, a na koniec dwa płukania i pranie jest super.

Chusteryczka
    Miejscowość
    Szczecin-nie nad morzem:)

Domyślnie

Ja też piorę w zwykłym proszku, ale wcześniej bałam sie napisać
    Zosia - przyniosłaś nam wiosnę 21.03.2009
    Kazik - Zimowy Okruszek 12.02.2014
    Witek - Wielka Niespodzianka 06.08.2018

Chusteryczka Awatar matka.kobitka
    Miejscowość
    warszawa

Domyślnie

ostatnio kupiłam proszek z rossmanna, wkurzona tym, ze te wszystkie drogie proszki tak samo nie dopierają, a że do kilku produktów rossmannowych się przekonałam, to postanowiłam zaryzykować
    z efektów jestem zadowolona, ale nie mam opakowania, zeby sprawdzić skład - może dzisiaj kupię i spiszę

a tabelka bardzo pomocna!
    „Dziecko najwięcej miłości potrzebuje wtedy, gdy najmniej na nią zasługuje”
    Zuzia '02, Janek '04, Ewa '08

Chusteryczka

Domyślnie

Używałam płynu do prania z rossmanna - niestety był średni.

Uprawnienia umieszczania postów