Pokaż wyniki od 1 do 20 z 138

Wątek: Składniki proszków do prania - porównanie

Mieszany widok

. Awatar mart
    Miejscowość
    warszawa

Domyślnie

erithacus, co do wyliczeń - można by faktycznie uprościć i zrobić załozenie że ciężar właściwy jest taki sam dla wszystkich proszków. chyba, że któryś z nich ma wyjątkowo duże granulki a któryś małe - wtedy róznica może być znacząca, bo w tym z dużymi będzie więcej powietrza w objętości.

wtedy tylko trzeba sprawdzić ile ml jest w 1kg proszku, sprawdzić dozowanie na opakowaniu dla np. średniej wody i średniego zabrudzenia i wyliczyć cenę jednego prania. wtedy porównanie będzie bardziej miarodajne.

Chustoguru Awatar metis1
    Miejscowość
    Warszawa-Ursynów

Domyślnie

Dostalam 7-stronicowa "Karte charakterystyki bezpieczenstwa preparatu chemicznego" proszku Clever Free Wiekszosc to bzdety, podam Wam tylko dokladny sklad, bo to istotne:
    - Metakrzemian sodu <5%
    - Krzemian sodu 10-20%
    - Nadweglan sodu 10-20%
    - Weglan sodu 10-20%
    - Oksyetylenowany alkohol dlugolancuchowy <5%
    - Alkilobenzenosulfonian sodu <5%

Proszek przeznaczony jest do prania tkanin bialych i o jasnych kolorach.

Jakbyscie mialy watpliwosci, jak z nim postepowac w transporcie, w czasie pozaru lub polkniecia, to sluze rada

Chustofanka Awatar aniołka2009
    Miejscowość
    Świdnica

Domyślnie

A ja znalazłam taki przelicznik na Loveli, może sie przyda komuś -260 ml 163 g

Chustomanka

Domyślnie

Nie wiem, może już ktoś tak robił, ale ja właśnie dzisiaj zmieszałam płatki mydlane z sodą oczyszczoną i zalałam gorącą wodą. W mgnieniu oka wszystko się rozpuściło i powstał biały gęsty płyn do praniaBrakuje mi jeszcze w tym olejku herbacianego
    Ostatnio edytowane przez bianka2009 ; 17-02-2010 o 14:55

Chustoguru Awatar ala
    Miejscowość
    tu i tam

Domyślnie

ahhhhhhh skołowana już jestem, czy mydło zapycha pieluchy czy nie ????????
    DOULA

najczęściej zaglądam z telefonu, więc proszę o cierpliwość w odpisywaniu

Chustomanka

Domyślnie

Ale we wszystkich tych proszkach i płynach jest mydło. Coś prać i pienić się musi. Ja też już skołowana

Chusteryczka
    Miejscowość
    Katowice

Domyślnie

W tych "pieluszkowych" proszkach jest mniej niż 5% mydła. Ja, na początku używania pieluch wielo, nie doczytałam o zapychających właściwościach mydła i zapierałam sobie mydłem właśnie. Po kilku takich praniach pieluszki prawie w ogóle nie chłonęły a po polarze mocz "spływał". Chociaż tylko mydło wszystko świetnie dopierało

Nie zauważyłam żeby ktoś podawał skład proszku Potion Tots Bots: 15 - 30 % zeolity, <5 % niejonowe środki powierzchniowo czynne, 5 - 15 % związki wybielające na bazie tlenu. 1 kg za 29.90.
    Proszek IMO do niczego za tę cenę - nie dopiera i pachnie beznadziejnie.

Chustoholiczka
    Miejscowość
    miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bianka2009 Zobacz posta
    Nie wiem, może już ktoś tak robił, ale ja właśnie dzisiaj zmieszałam płatki mydlane z sodą oczyszczoną i zalałam gorącą wodą. W mgnieniu oka wszystko się rozpuściło i powstał biały gęsty płyn do praniaBrakuje mi jeszcze w tym olejku herbacianego
    a jeżeli chodzi o pranie- dopiera Ci to wszystko?

Chustonoszka
    Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

No właśnie, ja też jestem ciekawa czy się dopiera.
    Ostatnio edytowane przez ewelajna0 ; 17-02-2010 o 21:14

Chustomanka

Domyślnie

Ponieważ na moich płatkach mydlanych pisze do prania pieluszek, bielizny niemowlęcej i ubranek dziecięcych z bawełny i lnu, postanowiłam uprać w nich wszystkie bawełniane pieluchy. Uprały się bardzo ładnie. Dodałam też sody. Bawełniane piorę w 90 stopniach.
    Po praniu w persil sensitive do białego pieluszki były sztywne a po płatkach miękkie co mnie bardzo mile zaskoczyło. Nie wiem jak będzie z plamami po kupkach bo u nas kupki do nocnika trafiają. Będę też próbowała uprać ubranka.

Czytałam na necie, że w mydle nie powinno się prać tkanin sztucznych. Polar i mikrofibra odpada. Jednak bawełniane zgodnie z instrukcją na opakowaniu płatków widać, że chyba można uprać.

Tylko teraz w czym prać kieszonki i wkładki mikrofibrowe i otulacze. Pomyślałam, że w BioD ale on zawiera środki wybielające więc nie wiem.
    Czy są jakieś proszki ekologiczne do prania kolorowego?

Chustoholiczka
    Miejscowość
    miasto

Domyślnie

no i teraz posypie się grad pomidorów.... ale napiszę: w związku z poniższym, ja pozostaję przy visirze, w którym piorę od początku. Orzechy do mnie nie przemówily. Mam klopot, czy je wyjmowac przed płukaniem z pralki itd. Używam malutko proszku, zapieram ręcznie szarym mydłem co brudniejsze plamy, a pieluszki od razu. Daje na podwójne płukanie.

Chusteryczka
    Miejscowość
    Katowice

Domyślnie

A tam, od razu grad pomidorów, skoro te wszystkie "cudowne, ekologiczne, niealergizujące i jakie tam jeszcze" proszki wszystkie na jedno kopyto. A jak z chłonnością pieluch po tym mydle?

Chustomanka Awatar phoebe
    Miejscowość
    Jarosław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pania Zobacz posta
    no i teraz posypie się grad pomidorów.... ale napiszę: w związku z poniższym, ja pozostaję przy visirze, w którym piorę od początku. Orzechy do mnie nie przemówily. Mam klopot, czy je wyjmowac przed płukaniem z pralki itd. Używam malutko proszku, zapieram ręcznie szarym mydłem co brudniejsze plamy, a pieluszki od razu. Daje na podwójne płukanie.
    Podobnie jak ja, piorę w Rexie czyli normalnym żelu do prania (1/3 ilości co normalnie), płukanie wstępne, a na koniec dwa płukania i pranie jest super.

Chusteryczka
    Miejscowość
    Szczecin-nie nad morzem:)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pania Zobacz posta
    Ja też piorę w zwykłym proszku, ale wcześniej bałam sie napisać
    Zosia - przyniosłaś nam wiosnę 21.03.2009
    Kazik - Zimowy Okruszek 12.02.2014
    Witek - Wielka Niespodzianka 06.08.2018

Uprawnienia umieszczania postów