Pokaż wyniki od 1 do 20 z 138

Wątek: Składniki proszków do prania - porównanie

Mieszany widok

Chustonówka
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Orientujecie się może jaki składnik chemii do prania jest odpowiedzialny za natłuszczanie ubrań? Piorę w płynach - kupuję niemiecie płyny do prania - ale widzę, że do prania pieluch są zalecane raczej proszki + np. Nappy Fresh, wodę mam miękką - mamy zainstalowany filtr do wody - i teraz nie wiem, w czym mam prać pieluchy. Czy olejek herbaciany kupiony w aptece jest mnie skoncentrowany niż te co są dostępne np. w pieluszkarni?
    Najmłodsza 31.10.2012

Chustomanka Awatar werka
    Miejscowość
    Bielsko-Biała

Domyślnie

czyli mówicie, że Dzidziuś się nadaje do prania wielo i tetry? bo niby te proszki nie powinny mieć enzymów i mydła a z tego co widziałam w tabelce którą, którać cudowna kobieta zrobiła nie ma enzymów a mydła <5% jak jelp czy lovela, bambinex.

Domyślnie

Piorę normalne ubrania w Lovelli i jest wszystko okej. Ale że naprawdę wszystko jedno jaki proszek, bo składy niemal takie same tooo Najlepiej chyba wychodzi po prostu kupić najtańszy (dzidziuś??).

Dodatki antybakteryjne też pic na wodę? I wystarczy 2-3 łyżki sody?

Chustonówka
    Miejscowość
    Hurghada

Domyślnie

Rockin'Green
    Ingredients: sodium carbonate , sodium percarbonate, natural chelating agents, sodium sulfate, biodegradable surfactants, natural fragrance oils (if scented is chosen)

Ecoballs®
    Sodium Alpha Olefin Sulphonate, Laureth-9, Sodium Metasilicate, Sodium Carbonate, Calcium Carbonate, Aqua, Cellulose, Epoxy Resin, Polyamide Resin, Sodium Citrate, Iron Oxide Yellow, Iron Oxide Red.

Nie podano %.

Ecoballs zmieniaja pH wody i dzieki temu zabijaja bakterie (e-coli) w niskiej temp (40C)

Czytalam, ze zastanawiacie sie, czemu nie mozna prac pieluch w mydle albo proszkach z zawartoscia olejow powyzej 5%. A wiec kiedy tluszcz sie rozpusci i nam pieknie pomaga prac to przenika sobie do wlokien i je oblepia.
    Po kilkunastu takich tlustych praniach tego tluszczyku jest calkiem sporo. I jest on niestety bardzo niewskazany bo genialnie wiaze sie z amoniakiem z moczu i to wlasnie daje nam cudowny smrodek pieluszek zle pranych. Pieluszki nie musza byc lsniaco biale, ale odtluszczone i oczyszczone! Zeby pozbyc sie tluszczu z pieluszek, przy kazdym praniu "zlym" proszkiem trzeba by wstawic dodatkowe pranie w samej wodzie aby pozbyc sie osadu z mydla wlasnie. Kiedy pieluszki "zasmiardna" wtedy trzeba zrobic stripping - mozna w samej wodzie ale dobrze jest urzyc odtluszczacza (najzwyklejszy plyn do naczyn bez dodatkow np).

I jeszcze co mi sie nasunelo na mysl: ekologiczny znaczy bezpieczny dla srodowiska, ale nikt nie powiedzial, ze ma byc w 100% bezpieczny dla nas Tak przynajmniej to rozumiem. W koncu proszku sie nie je i jesli zawiera skladniki naturalne, ale nie koniecznie do konca bezpieczne dla nas, to chyba nie jest zle.
    Gdzies jeszcze wyczytalam, ze niektorzy uzywaja octu do prania aby zmiekczyc wode - mozna, tylko pralka bedzie do wymoany po paru miesiacach bo uszczelki zparcieja! Wiec ostroznie z octem.

...ale sie rozpisalam

Domyślnie

Podrzucam garść wyszperanych linków:

http://www.srokao.pl/2013/04/analiza...do-prania.html

http://pralkopedia.mkwe.pl/index.php...szek_do_prania

http://www.sciaga.pl/tekst/53242-54-...i_na_czlowieka
    (mniej więcej w połowie opis składników w proszkach i wpływie na środowisko/zdrowie)

Chustoholiczka Awatar sag8

Domyślnie

a jak się Wam widzi taki proszek? http://wash-expert.pl/detal/praktik-...c4c1j4gmvq9084
    Hancymon - 03.2010 Ingulec - 07.2013

Uprawnienia umieszczania postów