Pokaż wyniki od 1 do 20 z 59

Wątek: czy komus zaszkodzila chusta

Mieszany widok

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Iga Zobacz posta
    Neurolog, lekarz- rehabilitant i fizjoterapeutka - wszyscy stwierdzili, że chusta jest dla niego zła, że dziecko w tym wieku nie chce się przytulać i że generalnie jest znudzony noszeniem go ciągle w tej pozycji. Nawet 15 minut prężenia się w chuście mu szkodzi... Chciałabym go chustować dalej, tylko jak? Jakaś inna pozycja może? Może inna chusta/nosidełko? Czy ktoś miał problemy z WNM?

Żeby było jasne - to nie chusta jest przyczyną wzmożonego napięcia, to problem neurologiczny (mój miał wzmożone napięcie od urodzenia i lekką asymetrię też)

4miesiące to taki okres kiedy dziecko ma taki 'bunt" na wszystko - wózek, chusta, wymień - będzie mu się nie podobało (nie każde i nie na wszystko, ale często...)

Co masz zalecone? Zajecia z fizjoterapeutą? Właściwa pielęgnację? Odpowiednie noszenia?
    Przy wzmożonym napięciu ważny jest kontakt całego ciała z "podłożem" także chusta zamotana w symetryczne wiązanie może pomóc - ALE jak się w niej pręży - to nie...

Na asymetrię pilnowanie równego układania tzn jak np śpi w chuście z główką w prawo to przekładasz w lewo itp

Mój się nie prężył, fizjoterapeutka zabroniła chusty, neurolożka pochwaliła - i bądź tu mądry i pisz wiersze...

Moim zdaniem - na razie sobie odpuść chustowanie jak widzisz, że dziecko źle reaguje na chustę - stosuj sie do zaleceń fizjoterapeuty, obserwuj zmiany. Jeżeli już w czymś nosic takie dziecko - to właśnie w chuście, w żadnym nosidełku - tak, żeby całe ciało było otulone i "stymulowane" kontaktem z materiałem.

A ile waży? Bo może pora na tkaną? może byłoby lepiej...

Lepiej nie ryzykować rzecz jasna, ale ja chustowałam i fizjoterapeutka była zdziwiona postępem u mojego synka, dla neurolożki to była zasługa chusty...

Często lekarze nie wiedzą o czym mówisz mówiąc o chuście - można zanieśc i pokazać zamotanie - albo poszukać prochustowego terapeuty...

Ale nic na siłę.
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Chustonoszka

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź.
    Mi powiedziano, że nie może wywoływać, ale za to może przyczyniać się do utrwalania złych nawyków... Mam zajęcia z fizjoterapeutką. Poszłam do niej w chuście, popatrzyła, spytała jak długo trwa prężenie się i stwierdziła, że te 15 minut dopóki mały nie zaśnie to i tak za dużo.. I kazała kupić wózek
    Zastanawiam się właśnie nad tkaną. Mały waży 6 kilo i w sumie może mu się przykrzyć siedzenie zawsze w tej samej pozycji (kieszonka). W tkanej byłoby więcej możliwości chyba.. A co z mei tai?

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

Iga - dla niesiedzącego czteromiesięczniaka MT to za wcześnie, zwłaszcza takiego z problemami...

Wydaje mi się, że na razie jednak powinnaś odpuścić - bo się młody pręży... Wózek to nie aż taka tragedia jest Chociaz ja nie używam ale mój np wył wózku, za to spodobało mu się jeżdżenie na brzuchu (z przodu budy miał okienko do wyglądania na swiat - i był i spacer, i zwiedzanie, i masowanie brzuszka i wzmacnianie mięśni...

W tkanej też w zasadzie jak chcesz nosic to powinnaś w kieszonce albo innym "symetrycznym" wiązaniu, na biodro raczej bym nie dawała (chyba że byś pilnowała równego czasu noszenia po dwóch stronach), na plecy możesz wrzucić takiego delikwenta ale ja tam wolę z przodu nosić...

Cwicz, obserwuj, probuj co dwa-trzy dni zamotać... A nosisz po domu? Mój w domu się wyrywa z chusty, natomiast na dwozre siedzi jak trusia... Moze na dworze by się nie prężył?
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Uprawnienia umieszczania postów