Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 59

Wątek: czy komus zaszkodzila chusta

Mieszany widok

Chustoholiczka Awatar Padthai
    Miejscowość
    Wrocław, Kłodzko

Domyślnie

co to jest - 'rozpłaszczona żaba' ?
    Tomek (III.07) Asia (X.09)

Doradca po kursie średniozaawansowanym Die Trageschule® Dresden
    http://fotelik.blox.pl/html

Chusteryczka Awatar anqa
    Miejscowość
    Gdańsk / Sopot / Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Padthai Zobacz posta
    co to jest - 'rozpłaszczona żaba' ?
    rozjechana żabka znaczy sie

Chusteryczka Awatar lola_22
    Miejscowość
    Katowice ;-)/Kraków

Domyślnie

mojej Mati zaszkodziła hustawka z chusty - tak jej sie spodobała ze wyrżnęła głową w futrynę a dokladnie framugę ...
    nic wiecej mi nie przychodzi do głowy ...
    podpisuje sie pod tym co napisane powyzej - szkodzic moze nie chusta tylko jej zle zastosowanie - zle ulozenie w chuscie , noszenie w niedociagnietej "falbanie" albo zawiazanie hustawki w waskiech drzwiach (madra matka po szkodzie to pisze ...) etc.
    Doradca noszenia w chuście po kursie podstawowym Trageschule Dresden®,
    już nie .pl ale wciąż zamotana

Nymphadora
    Guest

Domyślnie

A mnie od dawna nurtuje co innego, ale boje sie to napisac, zeby nie wywolac burzy... Niemniej czesto spotykam sie z tym pytaniem i nie wiem co odpowiedziec:

Czy znacie jakies dziecko, ktoremu zaszkodzil BabyBjörn (lub inne wisiadlo)?

Chustomanka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nymphadora Zobacz posta
    A mnie od dawna nurtuje co innego, ale boje sie to napisac, zeby nie wywolac burzy... Niemniej czesto spotykam sie z tym pytaniem i nie wiem co odpowiedziec:

Faktycznie też nie słyszałam , żeby jakieś dziecko było poszkodowane przez tego typu wisiadła. hmmm...

Chusteryczka Awatar kulka37
    Miejscowość
    Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jjuussttyynnaa Zobacz posta
    Faktycznie też nie słyszałam , żeby jakieś dziecko było poszkodowane przez tego typu wisiadła. hmmm...
    I całe szczęście!W wisiadle dziecka tak długo jak w chuście nie ponosisz.Ani tobie,ani dziecku nie będzie tak wygodnie(miałam kiedyś Chicco Go i było cholernie upierdliwe dla mojego kręgosłupa).
    Może,więc nie zdążają zaszkodzić

Chustofanka Awatar Monique76
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Dluzsze noszenie w wisiadle moze dac efekty po jakims czasie (kilku, kilkunastu latach).. To tak jak uzywanie chodzika - jezeli wsadza sie do chodzika dziecko na 15 minut dziennie to krzywda sie dziecku nie stanie. Ale jak dziecko spedza w nim polowe dnia to i owszem, jest to dla niego niebezpieczne..
    A w wisiadlach to tak jak Kulka napisala - dlugo ponosic sie nie da - rodzic nie wytrzyma
    Monika - mama Dominiki (20.02.2003) i Zosi (14.09.2009)
    "I niech sie mysli kolataja. Z kolatania rodza sie marzenia.
    A potem plany. Bo plany to marzenia z odkreslona data realizacji.." /by Marzena hlm

Szukajguru
    Miejscowość
    Sopot/Gdańsk

Domyślnie

Jakiś czas temu gdzieś na forum czytałam o przypadku, kiedy to dziecko wypadło na ziemię z infanta (chyba klamra się rozpięła). Ale nie wiem, gdzie dokładnie to znalazłam.
    Rozumiem, że infant (torba na dziecko) też jest z kategorii wisiadeł.

Chustomanka Awatar iska1
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

nie wiem, nie jadłam...upss przepraszam ale nie mogłam się powstrzymac

Chusteryczka

Domyślnie

osobiście nie , ale jak byłam rok temu w szpitalu z Jaśkiem (w chuście oczywiście), to pielęgniarka mówiła, że często u nich bywają wisiadełkowe niemowlaki ze zwichniętymi bioderkami... a chusta jej się spodobała
    Live, Love, Enjoy Life! Always.

Nymphadora
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aneczka Zobacz posta
    osobiście nie , ale jak byłam rok temu w szpitalu z Jaśkiem (w chuście oczywiście), to pielęgniarka mówiła, że często u nich bywają wisiadełkowe niemowlaki ze zwichniętymi bioderkami... a chusta jej się spodobała
    Biedne dzieci...
    Ja sie jeszcze nie spotkalam i nie slyszalam o takich przypadkach. To jest zawsze glowny argument popierajacy BabyBjörn na zasadzie "przeciez jeszcze zadnemu dziecku nie zaszkodzilo".

Chustomanka Awatar jamamajka
    Miejscowość
    W-wa, Centrum

Domyślnie

Justyna, Ty chyba ciągle szukasz argumentów dla swoich rodziców niezadowolonych z faktu, że nosisz w chuście, co?
    Może po prostu zaproś na "pogadankę" jakiegoś doradcę, żeby wytłumaczył rodzicom o co kaman i że chustą ich wnuka nie skrzywdzisz?
    Kasia, mama Majki (30.04.2009), doradca po kursie podstawowym Die Trageschule®
    w w w . p r z y t u l m n i e m a m o . p l

Chustomanka Awatar martajotka
    Miejscowość
    podpoznańska Szreniawa

Domyślnie

Dziecko znajomych miało wzmożone napięcie mięsniowe (chyba tak to sie nazywa). Niestety było duzo noszone w Babybjornei i to na dodatek przodem do świata. Rehabilitantka na szczęście to wyczaiła, zabroniła rodzicom diecię w tym nosić i wtedy szybko zaczęło się poprawiać.
    Marta, mama świetnych dzieciaków: Igora i Ani

W Poznaniu też nosimy!

Nasz wytapetowany świat

Chustofanka Awatar olivka
    Miejscowość
    Gdańsk

Domyślnie

Słuchajcie, czy ktoś może mi łopatologicznie wyjaśnić, dlaczego noszenie w pionie noworodka w za luźno dociągniętej chuście może zaszkodzić dziecku? W sensie, ja wiem że szkodzi dziecku na kręgosłup, mnie samej ten poziom wiedzy wystarczył, a teraz potrzebuję rzeczowych argumentów, żeby wyjaśnić komuś.

www.kamome.eu - moje pluszaki

Chustomanka Awatar Kirah
    Miejscowość
    Zielonki/Kraków

Domyślnie

Mojej Marcelinie chusty szkodzą bardzo, bo je notorycznie rozwleka, a potem się o nie potyka. Jak wczoraj wyrżnęła łbem o podłogę, to echo poszło.

Miejscowość
    Wrocław, Kłodzko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez olivka Zobacz posta
    Słuchajcie, czy ktoś może mi łopatologicznie wyjaśnić, dlaczego noszenie w pionie noworodka w za luźno dociągniętej chuście może zaszkodzić dziecku? W sensie, ja wiem że szkodzi dziecku na kręgosłup, mnie samej ten poziom wiedzy wystarczył, a teraz potrzebuję rzeczowych argumentów, żeby wyjaśnić komuś.
    w za luznej
    - uklad kostny jest nie dojrzaly , chrzastki mieciutkie, miesnie jeszcze nie trzymaja kregoslupa i nie ma wyksztalconych krzywizn, do tego opadajaca wielka, ciezka glowa
    - trzymanie noworodka w pionie, bez dobrego podparcia kregoslupa, na calej jego dlugosci, zbytnio go obciaza, mogac doprowadzic do asymetrii, deformacji lub urazow przez: zbytnie obciazenie w pionie chrzastek i kregow nieprzygotowanych na takie obciazenie , przez wygiecia kregoslupa na boki lub wyprostowanie go a nawet przegiecie do tylu i przez opadanie glowki do tylu
    - stwarza to takze dyskonfort psychiczny dla dziecka, ktore nie czujac oparcia moze odczuwac niepokoj i rozdraznenie - objawia sie to np prezeniem lub placzem
    Ostatnio edytowane przez Padthai ; 19-02-2010 o 01:03

Chusteryczka Awatar Fusia

Domyślnie

moja córuchna niała jak sie dzes dowiedziała mocna dysplazje(tamjest jakas skala) obu bioderek ale w kołysce jej nie noosiłam tylko w kieszonce - i dzis lekaz(byłam w chjuscie)stwierdził ze juz wie co te bioderka taK łafdnie wyszły z tej dysplazji
    i ze mała sie bespieczna czuje dlategona wizycie taka grzeczna
    ale babki w recepcji patrzyły na mnie jak bym mała katowała
    Żona Damiana. Matka Róży(28.10.2009), Anieli(1.03.2011) i Łucji13.06.2013
    Doradca Akademii Noszenia Dzieci

Miejscowość
    Wrocław, Kłodzko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez anqa Zobacz posta
    rozjechana żabka znaczy sie
    ale jaka to pozycja
    - nogi za szeroko
    - nogi za nisko
    ....

Chusteryczka Awatar anqa
    Miejscowość
    Gdańsk / Sopot / Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Padthai Zobacz posta
    ale jaka to pozycja
    - nogi za szeroko
    - nogi za nisko
    ....
    nogi zbyt szeroko rozstawione, dziecko mocno przylgnięte łonem do matki, często przy tym kolanka są źle odwiedzone
    nie wiem czy to dość zrozumiale opisałam

Miejscowość
    Wrocław, Kłodzko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez anqa Zobacz posta
    nogi zbyt szeroko rozstawione, dziecko mocno przylgnięte łonem do matki, często przy tym kolanka są źle odwiedzone
    nie wiem czy to dość zrozumiale opisałam

no wlasnie zabka niefizjologiczna - wielki mit motania
    Skad sie wziela? Czy PZ dal temu poczatek?
    Rozumiem, ze taka zabke mozna uzyskac na podlodze, ale jak uzyskac na ludzkim ciele, ktore nie jest plaskie? Mozna ja odniesc do noworodkow, ale przeciez kladzie sie noworodki na brzuchu, na plaskim. Jedyne co mi przychodzi do glowy to nogi szeroko odwiedzione na plaskim podlozu i ... kolanka ponizej pupy.
    Pytalam nawet PZ twarza w twarz, jak wyglada zabka niefizjologiczna i nie dostalam jasnej odpowiedzi.
    Niech w koncu ktos mi pokaze ta zabke !!! aaaaaaaa!!! Jak wyglada zabka niefizjologiczna w chuscie???

anqa - to absolutnie nie jest przytyk do Ciebie.

Uprawnienia umieszczania postów