Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 21 do 40 z 59

Wątek: czy komus zaszkodzila chusta

Mieszany widok

Chusteryczka Awatar anifloda
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

Tak, mojej Helence zaszkodziła. Nosiłam ją w pozycji kołyski, do 6-7 miesiąca życia w "chuście-torbie" głównie na jedną stronę. Prawdopodobnie pogłębiło jej to dysplazję biodra. Inna sprawa, że dysplazja była za późno wykryta, a córka dodatkowo ma wiotkość wielostawową. Po wykryciu dysplazji ta sama chusta była poleconym przez ortopedę narzędziem rehabilitacji, oczywiście w pozycji pionowej.
    Pozdrawiam anifloda mama H. (10.08.2003), K. (25.11.2006), M. (31.07.2009) i L.(10.06.2012)

W Poznaniu też nosimy!
    anifloda kontra nitki

Chustonówka Awatar kubasik1978
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

czy zaszkodziła? ... chyba nie
    ale mam wątpliwości - napewno nie pomogła
    moja mała ma obniżone napięcie mięśniowe
    oczywiście to nie przez chustę ale myślę że noszenie pomogło małej utrwalić nieprawidłowe wzorce ruchowe
    gdybym wcześniej była mądrzejsza o wiedzę którą teraz posiadam bardziej bym uważała - ograniczyłabym noszenie
    moje doświadczenia nasuwają mi jednoznaczny wniosek czy ktoś sie ze mną zgadza czy nie:
    chusta nie szkodzi dzieciom absolutnie zdrowym jeśli jednak jest lub chociażby podejrzewacie że może być coś nie tak z maluchem skonsultujcie noszenie z odpowiednim specjalistą

pozdrawiam gorąco wszystkich noszących
    my się narazie rehabilitujemy
    z niecierpliwością czekam kiedy wrócę do Waszego grona

Chustofanka Awatar esther
    Miejscowość
    Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kubasik1978 Zobacz posta
    czy zaszkodziła? ... chyba nie
    ale mam wątpliwości - napewno nie pomogła
    moja mała ma obniżone napięcie mięśniowe
    oczywiście to nie przez chustę ale myślę że noszenie pomogło małej utrwalić nieprawidłowe wzorce ruchowe
    gdybym wcześniej była mądrzejsza o wiedzę którą teraz posiadam bardziej bym uważała - ograniczyłabym noszenie
    moje doświadczenia nasuwają mi jednoznaczny wniosek czy ktoś sie ze mną zgadza czy nie:
    chusta nie szkodzi dzieciom absolutnie zdrowym jeśli jednak jest lub chociażby podejrzewacie że może być coś nie tak z maluchem skonsultujcie noszenie z odpowiednim specjalistą

pozdrawiam gorąco wszystkich noszących
    my się narazie rehabilitujemy
    z niecierpliwością czekam kiedy wrócę do Waszego grona
    No właśnie noszenie jest nie wskazane przy osłabionym napięsicu mięśniowym, do czasy wyleczenia, ale to jest choroba. Zdrowym dzieciom nie szkodzi, a przy niektórych schorzeniach wręcz pomaga, tak jak dziewczyny już pisały, np. przy dysplazji. Cztałam też, że odopwiednie wiązanie, pod okiem specjalisty wspomaga leczenie asymetrii i innych nieprawidłowości ułożeniowych.
    Doula
    Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi®
    www.chusty-gliwice.pl

Chustofanka Awatar wyspana
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jjuussttyynnaa Zobacz posta
    mam pytanie, czy znacie może kogos komu chusta zaszkodziła
    chodzi oczywiscie o dziecko.
    Tak,ale tylko z mojego punktu widzenia :/ i nie wiem czy też o ten kontekst Ci chodzi.
    Zaszkodziła Małgosi w nauce spania(co mogłam innego napisać-ad.wyspana) przyzwyczaiła się do usypiania i podsypiania w niej. Dla porównania dodam,że moja 3 miesięczna córka w 1 tygodni użycia pobiła rekord Małgosi dotyczący samodzielnego zasypiania bez wspomagania mamy........
    chusta-z jednej strony plus-większa więź między nami,minus-"uzależnienie" od mamy(trudne przy dwójce maluchów-dla Gosi też).
    ....no to czekam na burzę lub wymowne milczenie
    Małgosia 20.05.2008 Asia 25.10.2009 i Ula 29.01.11

słoneczny_blask
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jjuussttyynnaa Zobacz posta
    mam pytanie, czy znacie może kogos komu chusta zaszkodziła
    chodzi oczywiscie o dziecko.
    Tymek zaczął być noszony jak tylko lekarze pozwolili. Był na tyle duży, że wybraliśmy nosidło ergonomiczne, a nie chustę.

Uprawnienia umieszczania postów